Uzman değilim sadece kilo verme konusunda kendi tecrübemden örnek verirsem başta 2 şey çok önemli; 1-kesin kararlı ve iradeli olmak. 2-kilo konusunu takıntı yapmamak ve buna streslenmemek.
şimdi iradeli olmakla kiloyu takıntı yapmamak maddeleri çelişkili gelebilir. Ama şunu kastediyorum mesela ben yüzlerce kez pzts diyete başlayıp kısa sürede bozmuş ve sonra suçluluk duygusuyla kendini yemiş bitirmiş biriydim.
Bir gün kendime dedim ki bu kez başlıyorum ama diyete değil, dengeli beslenmeye başlıyorum. Tabii öncesinde zihnimi buna hazırlamaya çalıştığım kendi kendime plan yaptığım bir süreç oldu. Bu kez abur cuburlara öcü gibi bakmamaya çalıştım ama canım çekse de yemiyordum meyve, ballı yulaf lapası gibi alternatiflere yöneliyordum porsiyonu abartmadan. Ha nadiren yediğim oluyordu ya da birinin doğum gününe gitmişsem mesela geri çevirmiyordum sadece küçük dilim uyarısı yapıyordum…
1-2 tane hariç sebze yemeklerini ağzıma sürmezdim mesela ama şu an en çok sebze yemeklerini seviyorum. Yanında yoğurt veya salatayla destekleyerek bünyem alıştı bir şekilde.
bu konularda kontrolü elinize almalısınız mesela ben her yemeğimi kendim porsiyonluyordum eğer ben yapmasam ailem tabağımı dolu dolu koyuyordu. Ama ben kontrollü koyuyordum ve genelde linç yiyordum “onla mı doyacaksın” diye..
bazı şeylere de mesafe koymak gerekiyor mesela ben kola ile çocukluğumdan beri canciğer kuzu sarmasıydım, ailem içirmemek için çok uğraşmıştı ama bir gün tık diye kendim bıraktım 10 yıldır ağzıma sürmedim
Yani neden böyle örnekler veriyorum. Benim gibi biri yapabildiyse diğer herkes de yapar gibime geliyor ya. Çünkü ben yemeğe ve abur cubura aşırı düşkün biriydim, hala da öyleyim aslında sadece kendimi dizginleme konusunda ilerledim. Hala 3-5 kilo fazlam var mesela ama kendimi sıkmadan, sağlıklı bir şekilde vermeye çalışıyorum.
ben o dönem imkanım olsa ilk etapta diyetisyene ve spora giderdim kesinlikle, sizin varsa deneyin bence. Gidemiyorsanız da şu an internette birçok kaynak var oradan beslenme ve spor konusunda fikir edinebilirsiniz. Ama bana kilo verirken en iyi gelen şey yürümekti. Vakit ve imkan varsa yürüyün. O dönem minibüs kullanmayı bırakmıştım mesela her gün toplam 2 saat yürüyordum. Asansör ve yürüyen merdiveni bırakıp normal merdiven çıkıyordum. Böyle şeyler bile sürece çok güzel etki ediyor.
Ama lütfen zayıflama çayıymış, zart zort kürüymüş, bilmem ne hapıymış gibi şeyler doktor reçetesi olmadan almayın
ayrıca kendinizi aç bırakmayın, özellikle proteinden yoksun beslenmeyi düşünmeyin..