Borc veriyorsan almamayi goze alacaksin. Yoksa rahatsiz olursun. Benim yakinlik dereceme bagli, saglikla ilgili bir sorun varsa verirdim.
Birincisi az bir meblağ olsa da eşinden habersiz birşey yapma. Yarın pişman olursun. Eşinle konuş eğer ki arkadaşın güvenilir bir insansa eşinde olumlu yaklaşıyorsa eşine göre hareket et.
Bazı arkadaşlarının dediği gibi bazen giden gelmiyor. Mesela ben çalışırken bir arkadaşım benden 2000-3000 TL borç istemişti. Verme taraftarıydım. Ama vermeden önce duydum ki kendi yaptığı aptallıklar yüzünden borç batağına girmiş. Erkek arkadaşına para yediriyormuş. Erkek arkadaşına para vermek için gidip kredi çekmiş, kredi kartlarına yüklenmiş. Diğer arkadaşlarımdanda borçlar almış 100-200 vs. aylar geçmiş halen vermemiş. Bende geri alamayacağımı düşünerek ki birde olmadık birşey için borç istediğinden vermemiştim.
Bir arkadaşımda eşiyle yıllardır çalışıp biriktirdikleri parayı ki ortak hesaplarındaydı para, işverenimize acil para lazım olduğundan ki 65,000 TL verdi. İşverende 3 ay içinde ödeyeceğini söylemiş buda onun sözüne güvenip eşinden habersiz gitmiş 65,000 TL yi adamın eline saymış. İşverenin de işleri tepetaklak olunca değil 3 aydır 3 seneyi geçti daha 1 kuruşunu geri alamadı. Kocasıda öğrenmiş evlilikleri bitmek üzere şuan. İşverenden geri istediğinde adam ne dese beğenirsiniz " yok yok napim, canımımı vereyim" demiş. Halen arkadaş o paranın peşinde. Bu saatten sonra zor alır.
Yani demek istediğim eşinden gizli bir iş yapma.
demek ki sevdiğiniz birisi ve sizde zorda kalsanız size yardım edebilecek birisi öyle anladım ben.. o zaman benim tavsiyem şu istenilen meblağ ço büyük bunu vermeniz yanlış olur eşinizle konuşsanız az miktarı bile kabul etmeyecek gibi geldi bana sonuçta az çok erkek milleti bellidir bu konularda.. eğer elinizde harçlığınızdan arttırdığınız 500-600 civarı yani az bir miktar paranız varsa ve eğer gelmezse üzülmeyeceğim helali hoş olsun diyecekseniz bence verin bu kadar parayı. arkadaşınıza azda olsa yardım edersiniz ve vicdanen rahat olursunuz..eşinize söylemeye gelince eğer bu kadar az bir parayı yolda düşürseniz ailenizin ihtiyacı olsa belki gizli verebilirdiniz ve haberi olmazdı aynı yola çıkar yani söylemeyin vee izde çalışan bir bayansınız evde çalışıyorsunuz eve para getirmesenizde evi yönetiyorsunuz ve eve gelen parada da hakkınız var bu açıdan düşünmenizi tavsiye ederim..
arkadasınıza üzüldüm ama hazıra dağlar dayanmaz, çalışmıyormuş, harcanır gider ki o para, sen tek seferde vereceksın parayı, ama sonra tamamını alabılecek misin, alabılırsen kısım kısım kaç seferde ve kaç senede alacaksın...her gün uykuların kaçacak, huzursuz olacaksın, bir de eşinin ögrenme ıhtimali var ki, öğrenırse işler sarpa sarar, çalışan biri için bile kaç aylık maaş demek o para, ha deyınce verılmeyecek cınsten... hiç bulaşma derim o yuzden. kredi çeksin ya da bir şekilde aile akrabasından bulmaya çalışsın. bu konuda yardımcı olamayacagını soyle, illa bır şekılde yardımcı olmak ıstıyorsan da, o da çok zorda kaldıysa kısa vadede kıyıda köşede bir iki altın verebılırsen onu verebıleceğinı soyle, onları da eşine söyleme ve gözden cıkar ama, ödenememe ıhtımalı de var. bu en makul çözüm gibi...
Ben olsam oanda şunu derdim; ''Canım sana yardımcı olmak isterim bunu biliyorsun ama bu para beni aşar sonuçta bende çalışmıyorum. 500 kadar anca verebilirim. O da işini görür mü bilemiyorum. Çok üzgünüm. İnan bana çalışsaydım hiç düşünmeden verirdim. Sana destek olmak beni mutlu eder ama şu durumda elimden gelen bu. Biliyorsun ki ev aldık kredi ödüyoruz şuan bu meblayı vericek güçte değilim.'' Diyerek kırmadan olayı toparlayabilirdiniz. Diye düşünüyorum.
1-eşime danışmadan asla vermezdim!
2-çalışsam bile yine eşime danışırdım!sonuçta ortak harcıyoruz!
3-giden paraya üzülmem,eşimin güvenini sarsacağım için üzülürüm!
4-bu devirde kimse için eşinizle aranız bozulmamalı,olan size olur çünkü!
Ayrıca 5000tl az bi mebla değil. Napıcakmış bu parayı? çok samimi bi dostunuz madem ki bunu da sormalıydınız benceAyrıca ne demişler bu zamanda babana bile güvenme! o parayı verirsin sonra senin eşinle aran bozulur güvenini sarsmış olursun eşinin bence maceraya hiç gerek yok. zaten paranın geri gelip gelmiyceğide meçhul
Sormadım,zaten aylardır fallik fallik iş aradığını biliyordum.Belli ki elindeki paralarıda bitirdi. Ya da başka yerlere harcadıysada doğru ya da net bir cevap alamayacaktım.
Önce "ne kadar gönderebilirsen..." dedi.
Sonra "4000-5000 civarı olabilir" dedi...
Evet; mevzu para olunca kardeşler arasında bile anlaşmazlık çıkıyor. Dediğiniz gibi;para gelir de gelmezde,olan bana olur...
Arkadaşınızın konuşma tarzı ve tutumsuzluğundan hiç hoşlanmadım biraz yüzsüzce bi diyalog kurmuş sanki haz etmedim hiç
neden 5000 istiyor?
Aslında çekinerek söyledi;tabi forumda biraz yazılar yada üsluplar havada kalabiliyor.Yok;parayı çok keyfi olarak istediğini sanmıyorum açıkcası. Ama miktar konusunda bende tereddütlenmedim değil...
Ama başka endişelerim şunlar bir yandan; sonuçta mutlaka yardım edecek akrabaları falan vardır diye düşünüyorum.
Hem madem maddi sorunları var;ailesinin yanında yaşayabilir...Halen neden tek kalmaya çalışıyor anlayabilmiş değilim.
Sonuçta ailesi halen hayatta; tamam ailevi sorunları vardır belki.Ama aklı başında olan biri en azından işlerini rayına oturtup kendi ayakları üzerinde tekrar durana kadar sevmediği ortamda da (ailesi ya da akrabası vs) olsa yaşayabilmeli...
Bu şekilde maddi çıkmazların içinde bocalaması ne kadar sağlıklı ki...Sağdan soldan borç ile mi yaşayacak...Allah kimseyi bu duruma düşürmesin.
Peki birşey soracağım;benden bu kadar miktar istemesine karşılık ben ona cüzi bir para versem bu ayıp mı olur?
Sonuçta kendimce gözden çıkardığım parayı vereceğim,he onu da yine eşimden gizli vereceğim...Off insan ilişkileri kadar zor birşey yok şu hayatta.
Bu arada iyi ki hepiniz varsınız...En azından bir orta yolu bulmaya çalışıyorum sayenizde.
Merhabalar; kaç gündür içinden çıkamadığım bir sorunum var.Resmen uykularım kaçtı.
Artık bir şekilde buraya girip konu açmak istedim.Lütfen bana bir yol gösterin.
Daha doğrusu sorun değilde,arada kaldım resmen. Lütfen okuyanlar samimi şekilde fikrini paylaşırsa sevinirim.
Kısaca şöyle sorayım; ev hanımı olduğunuz halde (daha doğrusu eşinizden ayrı bir paranız yok yada hesaplarınız eşinizle ortak) bir arkadaşınıza borç para verir miydiniz?
Üstelik 4000-5000 tl gibi bir para...?
Durumu şöyle özetleyim...
Bir arkadaşım eşinden ayrıldı yaklaşık 1 sene önce.Nafaka falanda almıyor. Sanıyorum aileside çok destek olmuyor.
Evlendiğinde işini bırakmıştı,hangi akla hizmetse... Şimdi sıkıntı içinde tabi,iş bulamıyor.
9 ay sonra ayrılık kararı alıp yollarını ayırdılar.Her neyse;bu süre içinde sanıyorum biriktirdiği parayla bir süre kendi yolunu çizmeye çalıştı.Ya iş bulamadı ya çalışmak istemedi bunu tam bilemiyorum. Ama son zamanlarda iş aradığını ve sıkıntılı bir süreç geçirdiğini biliyordum.Bende öncesinde dost olduğumuz için "bir şeye ihtiyacın olursa söyle" tarzında yaklaşımda bulunmuştum.Gerçekten de elimden ne gelirse yapabileceğim değer verdiğim bir arkadaşımdı. Her ne kadar çok sık görüşüyor olmasakta...
Geçen hafta beni aradı ve utana sıkıla borç para istedi.
Fakat istediği para çok küçük bir rakam değil; 4000-5000 tl gibi bir mebla istiyor.
Yani tamam elimden geleni yaparım dedim de;bu para beni aşar. Zengin miyim ben sanki.
Bir kere ben çalışmıyorum. Kendime ait bir maaşım yok sonuçta; kullandığım kredi kartları eşime ait yada hesabımız ortak.Eşime dersem hoş karşılamayabilir;sonuçta bizimde harcamalarımız var. Hani bu 400-500 tl gibi küçümsenecek bir para değil ki...
Maddi durum olarak kötü değiliz çok şükür. Tabi öyle zengin,lüks yaşayan kesimden de değiliz. Sonuçta herkesin gelirine göre bir gideri var,harcamaları var. Sonuçta biz de bir ev aldık ve onun borçlarını ödüyoruz.
Elbette yardım etmek istiyorum fakat değil 4000 falan; 1000-2000 tl bile ben eşimden habersiz zor veririm...Hatta veremem.
Arada kaldım;bir yandan arkadaşımın zor durumda kalmasına üzülüyorum ve böyle bir gününde ona yardımcı olmak istiyorum;bir yandan bu parayı kendi param değil sonuçta,nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum...
En azından paranın yarısını vereyim diyorum;tabi bunu eşimden habersiz nasıl yapabilirim bilmiyorum.
Bir kaç altınım var,acaba onları mı bozdurup versem...?Sonra o altınları çaktırmadan belki alıp yerine koyabilirim.Sizce yanlış mı düşünüyorum?
Size sorum şu;siz olsanız ne yapardınız...?
Bir kaç altın bozdurup eşimden habersiz vermem ne kadar doğru?
Offf arada kaldım; gerçekten çok zor bir durum. Kendi param olsa hiç düşünmeden elimden geldiğimce verirdim;ama bu şekilde nasıl veririm...
Bir de şöyle düşünüyorum;sonuçta bu parayı ya ilerde vermezse/veremezse...
İşte o zaman bu mebla benim için can yakıcı olur diyorum.En azından beni çok sarsamayacak bir mebla vereyim diyorum...Offf işin içinden çıkamadım. Siz olsaydınız ne yapardınız?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?