Siz olsanız ne yaparsınız?

Ya adam ne derse desin karti almayacaktiniz, ya da aldiysaniz okutacaktiniz. Hata yapmissiniz. Zorla cebinize atip gitmemiş karti. Ben olsam mesela kim israr ederse etsin baskasinin kartini almazdim. Boylece de guya unutmama, bir yarim saat icin de adamin tum gununun harcanmasina gerek kalmazdi. Siz sozde Yumuşak yüzlü davranmis ama bildiğinizi okumussunuz. Sizin yuzunuzden adam ceza alirsa ne yaomayi dusunuyorsunuz mesela? O zaman ne diyecek vicdaniniz.

Başkasının kartını okutma huyum yoktur deyip iade etseydiniz keşke.

Arkadaşın acil bir işi yoktu biliyorum. Kem küm etmedim ilk başta vermemesi için abi bana güvenme ben unuturum dedim. O da sen kendi kartını basmayı unutuyor musun o arada benimkini de okutursun dedi. Daha sonra da abi ben bu tür şeyleri doğru bulmuyorum o yüzden dedim ama duymazlıktan geldi. Bunu daha önce de diğer arkadaşa yapmıştı kartını vermişti ona da okutsun diye. Peki bu arkadaşa dışarıda bir şey olsa ve o saatte de işte görünüyor olsa ne olurdu? Acil bir işi olan izin istemez mi üstlerinden? Neden zamanında çıkmış gibi kartını başkasına verip okutmasını ister?

Peki onun yüzünden ben sıkıntı yaşarsam? Daha önce çalıştığım yerde birisi aynı şekilde arkadaşının kartını işe gelip gitmemesine rağmen okuttuğu tespit edilince bunu yaptığı için kendisi ceza almıştı. Sırf ona iyilik yaptığını onu idare ettiğini düşündü belki de ama sonunda kendisi ceza aldı. Asla olmaz dememe gerek kalmış mıydı bilmiyorum kendisine abi ben doğru bulmuyorum bu tür şeyleri yapamıyorum dedim umursamadı. Zorla cebime koymasa da zorla getirdi koydu masama. Ver okuturum dememiş olmama rağmen. Diğer oda arkadaşımıza vermesini söylememe rağmen.

Acil işi yoksa doğrudur . ama basta belirtmemissiniz ki bilemedim. Çünkü bir yakinimin başına geldi. Acilen hastaneye gitmek zorunda doktor randevusu var. Hastanede de 5 te kapanır bilirsiniz. Patron da izin vermeyince mecburen sıvışmıştı kartı başkasına okutup. O tarz bir şey sandım. Ama keşke direkt hayır yapamam öyle bir şey deseydiniz simdi pazartesi trip yiyeceksiniz benden söylemesi.

Bir de zoraki vermesini anlamıyorum. Ben mecbur değilim onun yerine çıkış yapmaya. Aynı şekilde ertesi gün onun yerine giriş yapmaya. Ama insanlar her şeyi normal görüyor mübah görüyor sanırım. Diğer arkadaşıma da unuttuğumu söyledim ama unutmadım. Sonradan söyledim ben çok kızıyordum bunu yapanlara kendim yapsaydım olmazdı dedim. Pazartesi günü de unuttuğumu söylediğim aslında unutmadığımı söyleyeceğim, doğru bulmadığım için yapmadığımı hakkını helal etmesini isteyeceğim. Çünkü gerçekten hesabını veremeyeceğim şeyler yapmak istemiyorum. Allah razı olsun güzel bir şekilde yorum yaptığınız için. Ve beni anlayan arkadaşlardan da.

Aynen biliyorum ama ben bugün eğer onun kartını okutursam başka bir zaman verdiğinde de okutmam gerekecek. Daha sonra vicdanen rahatsız olacağım şeyleri yapmak istemiyorum. Kendisinin hayati bir işi yoktu doğum günü kutlaması için eşini almaya gidiyordu iş yerinden. Ve idarecilerimizden izin istemiş olsaydı yarım saatlik izni verirlerdi.

En iyisi ben kart basarken müdür de yanıma geldi o yüzden basamadan gittim diyerek konuyu kapatmak. Az buçuk da olsa hata payiniz var çünkü. Kesin bir dille hayır dememissiniz.

Kartı unutunca herhangi bir şey yapılmıyor aslında. Kartlarımızı giriş çıkışlarda okutmamız isteniyor. Geç giriş yapanlar filan uyarılıyor belli aralıklarla. Bu arkadaş bana kartı verdiğinde şu şekilde diyor benim kartımı da okut, pazartesi de girişte okut diyor. Yani çıkışta normal saatte çıkmış gibi kartını okutmamı, çıkışta da zamanında gelmiş gibi okutmamı istiyor. Bunu yapamam kendisine sert bir şekilde söyleyemedim ama ima ettim anlamak istemedi. Kartını basmasa kimse neden basmadın demez ki bazen oluyor sabah ya da akşam basmayı unuttuğumuz oluyor giriş çıkışları takip eden arkadaşa söylüyoruz kartımızı unuttuğumuzda ya da basmayı unuttuğumuzda. Ücret kesintisi olmuyor.

En iyisi ben kart basarken müdür de yanıma geldi o yüzden basamadan gittim diyerek konuyu kapatmak. Az buçuk da olsa hata payiniz var çünkü. Kesin bir dille hayır dememissiniz.
Zaten izin vermedi ki hayır dememe. Dediğim gibi idarecilerimiz anlayışsız değil. Direkt gidip konuşsa benim erken çıkmam gerekiyor şu sebepten dese hayır demezlerdi. Neden böyle bir şeye gerek duyuyor anlamadım.

Simdi konuyu yeniden okudum da kart masada kalmis. Onun için en uygunu unuttum kart masada kalmis kendi kartımı bastıktan sonra aklıma geldi ama müdür kapının önündeydi geri donup alıp basamadim demek. Yapicak bir şey yok. Ya da doğruyu söyleyin trip atarsa da atsin

Unuttum dersen nasılsa daha önce yaptı yine yapar diye tekrar kart okutmanı isteyebilir ve yalandan kandırmaktan hoşlanmıyorsan unuttuğunu söylememelisin yoksa yaptığının yapmak istemediğin şeyden farkı kalmaz diye düşünüyorum biraz karışık yazdım sanırım kusura bakmayın uykusuzluktan beynim sulanmış vaziyette kelimeleri toparlayamıyorum

Ben zaten asla boyle bir sey yapmayacagimi belirttim. Ama siz de dürüst olun almak istemediğiniz bir karti adam kafaniza silah dayayarak mi cebinize soktu. Kim kime zorla kart verebilir. Evet kesinlikle adama sen bu karti birakiyorsun ama ben basmak demeniz gerekiyordu. Dememissiniz. Ben adam hatasiz demiyorum ama siz de çok sağlam değilsiniz bu konuda.

Doğruyu söylemek daha doğru olacak sanırım. Bilmiyorum kızar mı trip atar mı ama sıkıntılı bir durum olsa demez ki ben istedim diye.

Yalan soyleme tabikide bana dgru gelmedi okutmadim kusura bakma dersin oldurucek hali yok seni

kartı en başta almakla hata etmişssiniz ... madem etik bulmuyosunuz arkasında durun düşüncenizin ... yalan söylemeye niye çalışıyosunuz anlamıyorum ... kendinizle çelişiyosunuz

Haklısınız gerçekten ama anlatamadım kendimi. Karşıdaki bunu normal görüyor ve anlamak istemiyor neden yapmak istemediğimi. Dedim ilk başta unuturum bana verme abi diye. Sonra da dedim abi ben doğru bulmuyorum dedim ama o verdi yine de.

bence müdürü falan karıştırmayın ee beni sordu mu ne dedin falan dicek bu seferde müdürden bahsetmesen de kartı basmayı unutmusum ama zaten yanımdaydı dicek senin için... sen de yine mecburen evet diceksin bu durumda bence

Pazartesi günü abi sen bana bırakma ben bu tür şeyleri doğru bulmadığım için yapamıyorum sen verdin ama okutmadım benden böyle bir şey isteme vicdanen rahatsız hissediyorum desem anlar mı acaba. Bugün çok net bir şekilde diyemediğimi anlatamadığımı Pazartesi demeliyim sanırım.

Aynen. Bilmiyorum nasıl açıklama yapmalıyım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…