Heh bir de o var...
Ben ona gayet ciddi bir sekilde "Nasil cekeceksin bu krediyi?" diye sordum.
O hic istifini bozmadan su cevabi verdi "Gidecegim bir bankaya, cekecegim iste. Bankalar kredi verecek adam ariyorlar, ne saniyorsun sen?"
Ben de sorumun bankadan kredi cekme yontemleri hakkinda olmadigini, odeme kismindan bahsettigimi soyledim.
Oderim iste dedi. Bu kadar yuzeysel iste...
Cok net. Asla hayir demeyecek aileye...
1 daireleri var, ablasi kaliyor. O kadar.
Tuhaf yasayan insanlar. Planli degiller. Sefaya cok duskunlar ayrica.
Yatirim yapayim da bak zor durumda kalmayayim dusuncesi hic yok. Anlik yasiyorlar.
Bu arada hanimlar, kendimi cok kotu hissediyorum.
Fazla mi iyi niyetliyim gercekten bilemiyorum ama sanki bencillik ediyormusum gibi de geliyor bir yandan.
Hani insanlar parasizken dugun dusunmek dusuncesizlikmis gibi geliyor, kahroluyorum.
Sizce bu cimrilik ya da bencillik, dusuncesizlik vs. mi?
Hanimlar marhaba 23 yasindayim ve neredeyse 1 yildir nisanliyim. Bu yil universiteden mezun oldum. Nisanlimla Eylul ayinda evlenmeyi dusunuyorduk birkac ay oncesine kadar. Ama simdi bu durum imkansızlasti. Sebepse su: Ailesinin paraya ihtiyaci vardi, 60 bin lira kadar. Saglik sorunu filan degil, paraya sikismislar borclar vs. Ben ona "Bak, simdi durumumuz sikisik, dugun icin para biriktirmeye calisiyoruz ama kazandigimiz anca bize yetiyor, henuz hicbir birikimimiz yok." dedim. Bu para 5 bin, 10 bin olsa bir sekilde yardimci olunur ama bizim o parayi odeyebilmemiz icin cok yuklu bir meblag kredi cekmemiz gerekiyor. Dugun arifesindeyiz. Cok fazla tutarlar kazanmiyoruz. Verebilecegimiz maksimum para 10 bindi ki o da cok zorlarsak... Bunu teklif ettim, bu parayi verelim ama gerisi yok diyelim dedim. Ki gercekten yok yemin ederim yok...
Ev tutacaktik, esya vs. alinacakti. Bu para mevzusu yuzunden yapamadik. Birkac gun icinde cekecekmis nisanlim krediyi. Ben de dedim ki "60 bin oyle kolay odenebilecek bir para değil. Dugunumuzu en az 4 yil askiya almamiz gerekecek. Bu nasil olacak?" Nisanlimin cevabiysa "Ben aileme veremeyecegim demem." oldu.
Bana bu para hele su zamanimda cok buyuk geliyor. Kucuk yardimlar elbette yapacagiz, lafi olmaz asla ama bu durum cok farkli. Kaldi ki istemeden kiyasliyorsam affedin ama 1 ablasi, 1 de abisi var. Onlardan istememisler, nisanlimdan istemisler.
Bakin ben cimri bir insan degilim. Ama ailesinin bana hicbir katkisi yok, pekala olmayabilir. Sonucta ben ailesine guvenerek evlenmiyorum. Ama bari kostek olmasalardi...
Hanimlar lutfen bana yardim edin. Ne yapacagimi sasirmis durumdayim. Nisanlim kesinlikle cekecegim krediyi diyor. Bu durumda en az 4 yil evlenemiyoruz. Sorun degil ben 4 yil beklerim. Ama nisanlimdaki bu tavir beni cok yaraladi.
Sizce nisani atmali miyim?
1.200 lira. Ben de 1000 lira aliyorum yaklasik.
Dusunun, etimiz ne budumuz ne bizim. Birikimimiz de yok ve dugunumuz olacakti onu bekliyorduk.
Düğünü askıya almaktan başka çare yok.napsın ailesi zor durumdayken nasıl düğünü düşünsün çocuk.Razı edebilirse diğer kardeşleriyle ortak çeksinler kredi ama yok olmyorsa ailesine rest çekemez.
Birde sanki evliymişsiniz gibi bütçenizi konuşuyorsun veya kredi çekme deme hakkını kendinde görüyorsun.kusura bakmayın ama o ailenin işlerine senin henüz karışma hakkın yok.önce bu bilinçte olmalısın,beklersin 4-5 yıl daha yaşında küçük.acele etme bence.
Aldığınız maaşlara göre hem bir ev geçindirip hemde 60 bin borç ödemek yorar gibi görünüyor.
Ben sizin yerinizde olsam asla ama asla çektirmezdim o krediyi. Harcarken senide ortak ettiler mi ki borcunu öderken senide ortak ediyor nişanlın.
ya siz gerçekten borçları olduğuna inandınız mı?
bir aile 60bin lira borcu bir gecede yapmaz bu bir süreç işidir. sağa sola borçları varsa da ellerinde para oldukça öderlerdi zaten.
borçları olsaydı nişanlınızın ablasının oturduğu ev satılırdı. borç ödenirdi artan paranın üstüne de ailesi bir miktar kredi çeker yeni ev alırlardı.
siz o aileye girmiş sayılırsınız. 60bin lira borç olduğunu kredi çekilceği zaman öğrenmeniz bana tuhaf geldi.
size bir şey diyim mi o parayı alırlar yerler. borçlar aynen kalır. onların yediği parayı da siz ödersiniz.
yazık etmeyin kendinize.
Bu kadar yüklü bir mablağ tek kişiye yüklenmez. Deselerdi ki sen çek biz bütün aile elbirliği ile ödeyelim, belki bir nebze düşünülürdü.Ama ortada öyle bir plan yok. Özellikle o bekar abla neden gündeme gelmiyor anlamıyorum, en potansiyel ödeyici o aslında, insan ailesine acımaz mı hiç
Ben şahsen bin zorlukla çalışıp kazandığım paranın, benim hiç bir dahlimin olmadığı bir borcun ödenmesine gitmesine razı olmam. Hem de bu para 60.000 olacak, kardeşler de borç sahibi de yan gelecek umursamayacak ben yeni evli halimle yıllarca ödeyeceğim
Borç ödemek hiç kolay değil. Eşimle çok güzel kazançlarımız. Ama yüklü düğün borcunu kısa sürede ödemek zorunda kaldık. Bu bile depresyona sokuyor insanı, bu yüzden tartışmalarımız oluyor malesef.
Kötü örnek olmak istemem ama ben senin yerinde olsam bu tavır ve öneriler karşısında çoktan fırlatmıştım yüzüğü.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?