Sevgili gül öncelikle çok geçmiş olsun. Bu tarz psikolojik rahatsızlığı olan bireylerin yakınları da oldukça etkileniyor bu durumdan maalesef. Verdiğiniz mücadele çok zor ama bir o kadar da muazzam öncelikle bunu bilin.
Şizofreni hem genetik faktörlerin hem de çevresel faktörlerin etkili olduğu bir hastalıktır. Çevresel faktörlerle genetiğimizde olan rahatsızlıklar tetiklenip açığa çıkabilir. Nitekim kardeşinizde de öyle olmuş. Şizofreni tedavisi hayat boyu süren bir rahatsızlıktır. Şizofreni tedavisinde en büyük başarı bireyin hasta olduğunu kabul edip ilaçlarını kullanmasıdır. Ancak bu herzaman başarılamadığı için maalesef hasta ilaç kullanmayı reddediyor. Çünkü yaşadığını sandığı şeyler ona o kadar gerçekçi görünür ki aksini kabul edemez. İlaç kullanmaması+ madde kullanımı durumu daha da kötüleştirmiş. Sizin de belirttiğiniz gibi annenizin tavrı kesinlikle yanlış. Duygusal davranıyor ancak ona böyle yardımcı olamaz.
İlaçlarını düzenli kullanarak oldukça gelişme kaydeden ve hayatına devam eden oldukça fazla insan var. Her şizofren saldırgan değildir ya da sizofrenler mutlaka saldırgandır gibi bir durum yok yani. Bu saldırganlık kontrol altına alınabilir. Sakin olun, duygusal davranmayın. İlaçlarını kullanmasını mutlaka sağlamalısınız bunun başka yolu yok ve madde kullanımı hastalığını daha da tetikliyor.
Tüm bunlarla tek başınıza uğraşıyor olmanız elbette çok zor, siz de muhtemelen antidepresan desteği alıyorsunuzdur sanırım. Kendi psikolojinizi mümkün olduğunca sağlam tutup, bu konuda oldukça deneyimli bir psikiyatrist bulmanızı tavsiye ederim. Maddi yönden ne kadar uygunsunuz bilemiyorum ancak özellikle bu konunun ehli bir doktorla uzun süreli programlı, sağlam bir diyalog içinde olmanız şart.
Dualarım sizinle