Sokaktaki Canlar İcin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yelizz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Aralık 2006
444
5
96
İngiltere
Sokaklarda bir cok sokak kedilerimiz var..dikkat etmeliyiz..

Konserve kutularını çöpe atmadan önce mutlaka ağızlarını ezerek kapatın. Aksi takdirde sokak kedileri kutuya sinen yiyecek kokusu nedeniyle ya da kutunun dibinde kalan yiyecek kırıntıları için başlarını kutuya sokmayı deneyecektir. Bunu yaparken kutunun keskin ya da sivri kenarları nedeniyle yaralanabilir, kör olabilir, daha da kötüsü başlarını kutuya sokup sıkışabilir ve kurtulamayabilirler.

Çöplerinizi gıda maddeleri ve diğerleri (örneğin cam, kağıt, plastik vs.) olarak ayırın. Bu hem yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmak zorunda olan sokak hayvanları için, hem de geri dönüşüm için faydalıdır. Böyle bir ayrıma zaman ayıramayacaksanız, hiç olmazsa gıda maddelerini cam kırığı, çivi, sicim, tel, pil, deterjan, ilaç vb. zehirli ya da yaralayıcı maddelerden ayırın. Bu sayede sokak hayvanlarının yiyecek artıklarıyla birlikte bunları da yutmalarını, yaralanmalarını ya da zehirlenmelerini önlemiş olursunuz.

Özellikle soğuk havalarda arabanıza binip çalıştırmadan önce motor kapağını açıp bakın. Ayrıca tekerleklerin üst kısımlarını da kontrol edin. Kediler sıcak olduğu için buralara girerler ve uyuyakalabilir ya da sıkışıp kalabilirler. Yola çıkmadan önce sadece birkaç dakikanızı ayırıp bu kontrolü yapmak, ısınmak için arabanızın bu kısımlarına sığınmış bir kedinin hayatını kurtaracaktır.

Sokağınızdaki hayvanların kolaylıkla erişebileceği bir yerde daima genişçe bir kap su bulundurun ve bu suyu sıklıkla (mümkünse her gün) değiştirin. Sokak hayvanları için içecek temiz su bulmak, en az yiyecek bulmak kadar büyük bir sorundur.

Seni tebrik ederim mayıs.Özellikle yaz aylarında sokak hayvanlarının su bulabilmesi imkansız gibi birşey.Yemek birşekilde belki bulurlar ama su onlar için altın gibi.Güzel yüreğin için seni kutluyorum,sadece kendini düşünen o bencil insanlarıda boşver.Dünya zaten bu hale yaşama hakkı sadece kendine tanınmış sanan insanlar yüzünde bu hale geldi.

Yeliz Mayıs bu kadar duyarlı olduğunuz için sizi kutlarım. hep böyle içi sevgi dolu kalın

acayıp bır hayvan severım.sokaktakı yavruları eve getırır besler bakımlarını yaparım.sevmeden gecmem.keske herkes bızler kadar duyarlı olsa

güzel bir konuya değinmişsin. ben de kedileri çok severim. yazdıkların dikkat edilmesi gereken şeyler.
plastikleri ayırmayı hiç düşünmemiştim. bundan sonra dikkat ederim.
evde yemek artığı filan olduğunda çöpün yanına gazete üzerinde veririm kedilere.
evimin arka balkonuna yoğurt kabına su koyarım. kediler gelip su içer.

bilgiler için teşekkürler yeliz:) madem konusu var dünyanın en şirin sokak kedisini yani Kamuş'umu eklemeden geçemedim:))

çok güzel bir konuya değinmişsin. duyarlılığndan ötürü seni kutlarım.

keşke herkes bencilliği bırakıp bu kadar duyarlı olabilse
seni tebrik ediyorum

Yaz geldi, özellikle su konusuna dikkat! Mesajı güncelleyelim de e-posta yolu ile de arkadaşlarına iletebilsin üye arkadaşlar sengözlerimebaksanab

ben kasap kasap dolaşıp,ciğer kırıntıları ve kanat uçları topluyorum.parayla çorbalık alıyorum.mahallemizin kedileri çok şanslı çok

SOKAK HAYVANLARI İÇİN HAYAT KURTARAN AYRINTILAR

Sokağınızdaki hayvanların kolaylıkla erişebileceği gölgelik bir yerde daima genişçe bir kap su bulundurun ve bu suyu sıklıkla (mümkünse her gün) değiştirin. Sadece kedi ve köpekler için değil, kuşlar için de içecek temiz su bulmak, en az yiyecek bulmak kadar büyük bir sorundur.

Özellikle soğuk havalarda arabanıza binip çalıştırmadan önce motor kapağını açıp bakın, tekerleklerin üst kısımlarını kontrol edin. Kediler sıcak olduğu için buralara girerler ve uyuyakalabilir ya da sıkışıp kalabilirler. Yola çıkmadan önce sadece bir dakikanızı ayırıp bu kontrolü yapmak, ısınmak için arabanızın bu kısımlarına sığınmış bir kedinin hayatını kurtaracaktır.

Konserve kutularını çöpe atmadan önce mutlaka ağızlarını ezerek kapatın. Aksi takdirde sokak kedileri kutuya sinen yiyecek kokusu nedeniyle ya da kutunun dibinde kalan yiyecek kırıntıları için başlarını kutuya sokmayı deneyecektir. Bunu yaparken kutunun sivri kenarları nedeniyle yaralanabilir, kör olabilir, başlarını kutuya sokup sıkışabilir ve kurtulamayabilirler.

Çöplerinizi gıda maddeleri ve diğerleri (örneğin cam, kağıt, plastik vs.) olarak ayırın. Bu hem yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmak zorunda olan sokak hayvanları için, hem de geri dönüşüm için faydalıdır. Buna zaman ayıramayacaksanız, hiç değilse deterjan, ilaç, cam kırıkları, çivi, sicim, tel, pil gibi zehirli ya da yutulması halinde tehlikeli maddeleri yiyecek ve diğer çöplerinizi attığınız poşete koymayın. Bu sayede sokak hayvanlarının yiyecek artıklarıyla birlikte bunları da yutmalarını, yaralanmalarını ya da zehirlenmelerini önlemiş olursunuz.

Yaşadığınız yerdeki sokak hayvanlarına yiyecek veriyorsanız bunu trafiğin yoğun olmadığı saatlerde, örneğin gece geç saatte veya sabahın erken saatlerinde yapın. Sokak hayvanları arabalardan kaçmayı öğrenseler de çoğu durumda açlık baskın gelir ve yiyeceğe ulaşmak için trafiğe aldırmadan yola atlarlar.

Yol ortasına bırakılan kutular ve çöp poşetleri pek çok sokak hayvanının, özellikle kedilerin merakını cezbedecektir. Çoğu kedi merakına yenilir ve kutunun içine girer veya başını poşete sokar. Bunları yol kenarına, kaldırıma bırakmak meraklı ve aç bir hayvanın o sırada gelen aracın altında kalmasını önleyecektir.

Trafik kazası geçirmiş bir sokak hayvanına rastlarsanız veteriner masrafı veya kuduz şüphesi gibi nedenlerle onu kaderine terk etmeyin. Kaza geçiren sokak hayvanlarının çoğu basit bir kırık veya şok nedeniyle düştüğü yerden kalkamadığı için arkadan gelen araçların altında kalarak can verir. Tedavisini üstlenmek istemiyorsanız dahi güvenli bir yere taşıyın ve yakınlardaki bir kliniğe haber verin veya bir hayvan hakları derneğiyle görüşün; pek çok klinik ve dernek bu durumdaki bir sahipsiz hayvanın tedavisini ücretsiz veya düşük bir ücrete gerçekleştirme imkanı sunar. Isırılmaktan korkuyorsanız taşımadan önce üzerine kalın bir örtü örterek kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer hayvana çarpan aracı gördüyseniz ve araç sahibiyle konuşma imkanınız varsa Hayvanları Koruma Kanunu gereğince çarptığı “hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorunda olduğunu”, plaka numarasıyla şikayet halinde olası veteriner masrafından daha yüksek bir para cezası ödeyeceğini hatırlatın (Kanun No 5199, Madde 21). Vicdanına seslenemediğiniz insanların cüzdanına hitap etmek kimi durumlarda işe yarıyor!

ben de bugün ağla ağla öldüm komşumuzun kedileri hiç sevmeyen bir köpeği var.yine de dün yavru bir kedi getirmişlerdi.görseniz zayıflıktan ölmek üzereydi..acımışlar..ben de evlerinde besleyecekler sandım.mahallemizde de her evde mutlaka bir köpek vardır.kediyi bahçelerine bıraktılar. ben çok şaşırdım.eve almak istedim ama evimde 2 tane kedi var zaten..onlara zor bakıyorum..neyse..bugün eşimle bir yere gidiyorduk.sokağımızın köşesinde yere yatmış,taş kesmiş resmen..hiç bir yerinde kan bile yoktu.sanırım susuzluktan öldü. içim dışıma çıktı ağlamaktan.eşim evden kürek getirdi.gömdük. ama akşam komşular gelince söylenicem,başları ağrısın biraz,üzülsünler..köpeğin olduğu bahçede kedi beslemeye çalışılır mı? söylendim o gün de ama dinlemediler..gelsinler de görürler onlar.

Hayvan Hakları ile ilgili çıkarılmak istenen yasada ''bütün sokak hayvanlarının toplanacağı'' belirtiliyor. Buna dur demek için 30 Eylül Pazar günü saat 14.00’da birçok ilde eş zamanlı olarak eylem düzenlenecektir. Katılımcıların, köpeklerini getirmemeleri ve tepki olarak siyah tişört giymeleri isteniyor.

29 Eylül Cumartesi 15:00 / Ankara - Ahlatlıbel (MadDog)

30 Eylül Pazar 14:00 / İstanbul - Taksim Meydanı
30 Eylül Pazar 14:00 / İzmir - Konak /YKM önü
30 Eylül Pazar 14:00 / Antalya - M.Paşa Cad. Kapalı Yol Halk Bankası önü
30 Eylül Pazar 14:00 / Bursa - Kent Meydanı
30 Eylül Pazar 14:00 / Bodrum - Belediye Meydanı
30 Eylül Pazar 14:00 / Eskişehir - Adalar Migros önü
30 Eylül Pazar 14:00 / Tekirdağ - Tuğlalı Park
30 Eylül Pazar 14:00 / Çanakkale - Cumhuriyet Meydanı
30 Eylül Pazar 14:00 / Giresun - Atapark Kent Meydanı
30 Eylül Pazar 14:00 / Mersin -Taşbina önü
30 Eylül Pazar 14:30 /Adana - Atatürk Parkı
30 Eylül Pazar 14:00 /Aydın - Zafer Meydanı
7 Ekim Pazar 14:00 / Ankara - Sakarya Cad. Meydanı
7 Ekim Pazar 14:00 / Trabzon - Ganita önü

*Ankara'da 2 gün yapılacaktır.

(Ankara'da 2 gün yapılacağı söyleniyor ama 29 Eylül için benim kesin bir bilgim yok.)

mümkünse arabanızda, mama,kurutulmuş ekmek(kuşlar için), bir şişe su ve birkaç kap bulundurun. bazen öyle zayıf, bitkin hayvanlara denk geliyorsunuz ki, o an yanınızda birşey olmaması, o hayvana yardımcı olamamak insanı çok üzüyor. 1 poşet kadar yer arabada ayırabiliriz.

kışın, karlı havalarda camların önüne biraz bulgur vb bakliyat, ekmek koyabiliriz.

bayatlayan ekmekleri, küflenmesin diye açıkta bırakarak tamamen kurutup, uygun zamanlarda kuşlara verebilirsiniz (ıslatarak verin, kupkuru olunca yiyemiyorlar.)

evde sofrada artanlar, lokantada masada kalanlardan yenilen gıdaları bir çöp kenarına bırakın. belki de o gün, mideye gidecek ilk lokma sizin bıraktığınız olacaktır.

yolda gördüğünüz minicik kedi yavrularını hemen ellemeyin. vaktiniz varsa biraz gözlemleyin. annesi yakınlarda mı? bazen bu yüzden anneler yavruları bırakıyor(yavrularını taşırken müdaheleden hoşlanmıyorlar hiç, kalan yavruları terk ediyor). ya da anne yemek aramaya gitmiş oluyor, dönüşte yavruyu göremiyor. ezilme tehlikesi olan bir yerde ise, en azından alıp en uygun yere bırakabilirsiniz.

eğer çevrenizde yeni doğum yapmış, yavrulu kedi/köpek varsa; onlara biraz yardımcı olun.
süt, peynir, mama vb birşeyler verin. anne kenara çekilip yavrularının beslenmesini beklerken, arta kalanı kendi yerken, bir yandan yavrularını korurken; o anneye karşı bakışınız değişecektir bence. yavrular, anneleri yemek aramaya gittiklerinde çoğunlukla kayboluyor, zarar görüyor. annenin işini kolaylaştıralım...

Bir programda bir veteriner kemik verilmemesi konusunda uyarmıştı. Kediler de köpekler de kemikleri çok iyi öğütemedikleri için yuttukları sivri bir parçanın bağırsaklarının delinmesine, hayvanın iç kanama geçirmesine sebep olabileceğini söylemişti.

Bir de internette herkesin kolayca yapabileceği kedi evi anlatımları var. Koli, koli bandı ve bol miktarda gazete ile kolayca hazırlanabilecek evler bunlar. Özellikle kışın çok kullanılıyor, soğuktan bir nebze olsun korunabiliyorlar. Yalnız üstüne mutlaka kedi evi olduğunun yazılması gerekiyor yoksa sokaktaki temizlik görevlileri fark etmeden çöp arabasına atabiliyor.

el yapımı kedi-köpek evi..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…