Takılarımı Kayınvalideme Emanet Etmeli miyim?

lafebesii

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Temmuz 2012
82
8
48
Bayanlar merhaba! 1 yıllık nişanlıyım. 3 ay sonra düğünüm var. Ortak tanıdıklardan duyumuma göre kayınvalidem ve görümcem eltilerimin dügünlerinden sonra bütün takılarını almışlar ve takacağınız zaman bizden istersiniz demişler. Bizde ise takılar gelin ve damada aittir, onlar saklar ve ihtiyaç durumunda kullanırlar. Yanlış anlaşılmak istemem, sadece daha iyi degerlendirmeniz icin soyluyorum onların toplamda bana takacagı bilezik 6 tane iken, benim aile ve yakın akrabalarımın takacagı toplam bilezik 16 tane. Ve nişanımda takılan takılarımı da annem saklamayıp, aynı evde olduğumuz halde bunlar senin ve sana emanet diyerek bana verdi. Hal böyle iken düğünden sonra takılarımı kayınvalideme vermemi ailemde yakın akrabalarımda hoş karşılamaz. Sizce bana da aynı hareketi yaparlar mı? Yaparlarsa onları kırmadan, altınlarımı kendim saklamak istediğimi nasıl söylerim?

sanada yapabilirler tabiki verme ama şunu ayrı tutuyorum ailenin durumu olmaz düğün borcu için senden isteyebilir ama oda gönül rızasıyla olur verme geri alamazsın daha çok sorun yaşarsın annemede aynısı yapılmış

Onlara firsat vermeden bankaya koyun. O kadar kasa tuttuk bankada durursa kendimi daha guvende hissediyorum diyebilirsiniz

Bence nişanlın ile konuş o ailesine söylesin.Bu konuda kararlı olduğunu da bildir.ayrıca çok olursa takılar banka kasasına da koydurabilirsiniz.Hem evden daha güvenli.Bir kere kaptırırsan gider o altınlar...

Nişanlınla düğünden önce anlaş.. Ona açıkla.. Kasaya koyun.. O ailesini ikna etsin. Sen altın,para konuları için karşı karşıya gelme derim..

Hem bu devirde evde altın bırakılır mı, hırlısı var hırsızı var, Bir hırsız girse hepsini alsa götürse kv mi o altınların parasını size ödeyecek.. Tehlikeye atmayın o sizin için bir birikim ev veya araba almak için, bir başlangıç..

İlk fırsatta bir bankaya gidip kasa kiralayın. Eşinizin ailesine de kasa kiraladığınızı laf arasında söyleyin. Düğünden sonra bir iki parça hariç diğerlerini kasaya koyacağız deyin ve kesin konuşun boşuna kimse umutlanmasın. Dünyanın binbir türlü hali var. Eve hırsız girse ne olacak? Hem düğünde takılan takılar erkeğin falan değil kadınındır. Eğer ısrar da ederlerse benim ailem razı değil deyin.

Sevgili alone2, düğünümü ve bütün masraflarımı müstakbel eşim ve abisi kendi birikimleri ile karşılıyor. Aileye kalacak bir borç olmayacak. Onlar sadece saklama amaçlı istiyorlarmış. Evin muhtelif yerlerinde saklıyorlarmış:) aslında sorun edilecek birsey gibi gorunmeyebilir ama beni tedirgin edecek bir kaç şey yaşadım altın mevzusunda. Birincisi sözümde sadece yüzüğümü taktılar ve bir akrabaları bana çeyrek altın getirmişti, onlar bişey takmadığı icin o da takmaya cekinmis ve kayınvalideme vermiş. Kayınvalidem altını bana vermedi. İkincisi nişanımda takılmak uzere kaynım 25 gramdan 2 bilezik aldı. Nisanlım annesine emanet etmis. Kayınvalidem ise gorumceme verip 14-15 gramlık 4 bilezik yaptırmış. Üçüncüsü setimin bilekligi cok büyük geldi ve icinden buyuk bir parca cıkarttırdık. Sonra nisanda takılmak uzere kayınvalideme emanet edildi. Setin kutusunun icinde kupelerim vardı ama çıkarttırdıgımız parca yoktu. İleride kilo alırsam eklettirebilirdim. Böyle küçük hesaplar yapınca insan cekiniyor.

Arkadaşlar fikirleriniz için teşekkür ederim:) bende kesinlikle banka kasası kiralamayı düşünüyorum. Bunu nişanlımla da konuştum. O da duyduklarımın doğru olduğunu onayladı. Bende altınlarımı kasaya koymak istedigimi paylaştım. O da makul karşıladı. Ama ailesinde büyüğe saygı mekanizması o kadar gelişmiş ki, eger boyle bir konuyu düğünden önce açmaya kalksa ablaları onu bir daha gözlerine göstermezler:) en mantıklısı kasayı düğünden önce kiralamak gerçekten.

Ben evli ya da nişanlı değilim.
Ama yakın bir arkadaşım teyzemin oğluyla evlendi oradan örnek vereyim..
Düğünün ertesi günü balayına gidildi hemen, yani bankaya veremeden, takıları teyzeme emanet ettiler giderken.. 9-10 gün sonra döndüler, teyzem altınlara sayarak teslim etti ve onlar da kasaya koydu..
Sanırım ben de bu şekilde emanet ederim.. Ama bizde dursun, takacakken al olayına tamamıyla karşıyım..
Kasaya koymak, kasa kiralamak bence de en mantıklısı..

nişanlınıla konuşun ve asla ama asla vermeyin dünyanın en iyi insanı bile olsa düğün takılarınızı kimseye emanet etmeyin , koyun bi banka kasasına olsun bitsin sakın aramız bozulur falan dye düşünmeyin asla vermeyin

İşin kötü tarafı, bu konuda hiç sorun yaşamamış bir aileye ve çevreye sahibim. 25 senelik evli olan anneme bile takıları düğünden sonra teslim edilmiş. Ben bu zamanda böyle bir sorun yaşarsam çok üzülürüm

Verme bence ama vermek zorunda bırakılırsan da ver ama nasıl ver biliyor musun;

Ufak kasalar oluyor, dijital şifreli onun içine koy da ver.Bildiğin çelik şifreli kasanın miniği arama motoruna '' elektronik tuşlu para kasası'' yazarsan görsellerde görürsün. 50, 60 tl bişey.. Gelin odasına gider gitmez paralarla altınları bir kesenin içine topla ve kasaya at şifreyi de kimseye söyleme eşin de dahil. Neden böyle yaptın derlerse uydurursun bişey.

Balayına falan giderseniz, arayıpta şifre sorarlarsa (ki bence çekinirler, çünkü eğer niyetleri altınları sahiplenmek ise bariz bi şekilde belli etmiş olurlar ) yanlış şifre söyle sonrada düğün telaşesinden unutmuşum de. O kasaların aynı zamanda anahtarı da oluyor, unuttuğun taktirde şifreyi onunla sıfırlayabiliyorsun. Eşine de ''neyse allahtan anahtarları var ama yanımda eve gidince hallederiz'' dersin.

Keşke hiç böyle şeylerin derdinde olmasa yeni evlenecek çiftler ama malesef erkek aileleri çoğu zaman bu tür entrikalara mecbur bırakıyorlar gençleri.

Baya oluyor 1-2 sene kadar,mutlaka hatırlayanlar vardır. Burada bir bayan vardı, aynen senin dediğin gibi evlendikten sonra kızın altınlarını almışlar, bir daha yüzünü bile görememiş kız.. Taki polise gidip şikayette bulununcaya kadar. Ancak öyle alabilmişti altınlarını.
Herkes bir olacak diye bir şey yok. Belki de seninkiler iyi niyetlidir ama biz saklarız takacağınız zaman alırsınız denmesi bile abes.

Ne yani bir kaç altına sahip çıkamayacak mısınız 2 yetişkin insan? Bunu mu demeye çalışıyorlar?

Takmak istediğin zaman alırsın falan derse nişanlın da, bu devirde bilezik takan mı kaldı, hem belli olmaz belki ben yatırım yaparım, ya da bilziklerimi bozdurup kendime genç işi gönlüme göre takılar alırım, ne gerek var denetim altında olmaya iki üç altına sahip mi çıkamayacağız hayatım dersin.

Mümkün olduğunca diren, olmadı dediğimi yapmaya çalış.

Ne diyeyim allah yardımcın olsun.

Ben düğünden hemen önce kasa kiraladım. Dğünün ertesi günü eşimle gidip içine koyduk. Küçük kasaya 150-200 gibi bişey ödeniyor. Bankaları dolaş ve fiyatları sor. Ama eşini ikna et ve kv söyleyin kasaya koycaz diye. Onun evinde kasa mı var mış ne kadar gübvenilir olur ki.

Asla verme! Dugunden once ailen anlatsin biz de boyle bir adet yok diye! Ben de zamaninda saftim, gitti altinlarimin cogu, hem de benim ailemden takilanlarda dahil. Cok uzuldum. Senin tarafindan takilanlari zaten ayir, dokundurtma bile... Sen bisey deme! Birak ailen desin, kotu olma bosuna...

Kızlar aslında altınlarıma sahip olmak gibi bir niyetleri olduğunu sanmıyorum. Haramdan korkan temiz insanlardır. Ama onceki yorumlarımda anlattığım üç şey beni tedirgin etti. Bir de şu var, benim ailem ve yakın akrabalarım bileziklerimi benim istegime gore genc isi ve hoslandıgım modellerden aldı. Ve 3er 3er farklı modeller hepsi. Degisik kıyafetlerimle takabilecegim turden. Ve hepside bilegimde gormek isterler. Cunku hepsi gonlumce oldu. Her akrabama gidisimde kayınvalidemden bileziklerimi isteme fikri bana çok korkunç geliyor.

Ayrıca nişanlım sağolsun çok anlayışlıdır ve beni üzmez. Kasa meselesini konuştuğumda çok makul ve anlayışla karşıladı. Ben bu mevzuyu ailenle konuş desem itiraz etmez. Ama arkadaşlar malumunuz ki kimse yoğurdum ekşi demez:) sonuçta o onların oğulları. Kimse oğlum kötü demez, gelin aklına sokmuş derler. Aileler ve biz bugune kadar çok sorunsuz bir nişanlılık atlattık çok şükür. Şimdi düğün üzeri böyle bir sorun yaşamak istemem. Nişanlımında evinin içinde huzursuzluk yasamasını istemem. Birde cok kırılgan bir yapım var. İnsallah başıma gelmez.

Canım haramdan korkarlar diyosun da anladığım kadarıyla onlar altınları zaten kendi haklarıymış gibi görüyor. O yüzden öyle bir haram korkuları yoktur bu konuda. Senin ailende bu işler farklı yürüdüğü için hala iyi niyetli görmeye çalışıyosun ama daha baştan bir takım şeyler olmuş bile. Sözde verilen altını en azından nişanlına vermeliydi annesi. Bizimkinin annesi kendi altınlarını bile eşime vermeye çalışmış masrafınız olur dursun kenarda diye. Şimdiye kadarki davranışları pek iyi niyetli gelmedi bana. Kv kızıyla bir olmuş. Yarın öbür gün kendi bileziğini görümcenin kolunda görürsen de şaşırma. Kv düğünde takılanlar kendinin sanıyor çünkü. Kızına da ödünç verir. Eltinlerle de bu muhabbetlere pek girme. Onlar yeterince dolmuştur daha baştan dedikodu olmasın. Sen önlemini al. Bir arkadaş şifreli kasadan bahsetmiş. Aynen düğün günü direk ona koy her şeyi. Nişanlına da kesin konuş. Hiçbir gerekçeyle vermeyeceğini bilsin.

canım böyle bir soruyu sorduğun için kendini ayıplama. hatta kırmadan halletmek için çözüm yolu bulmaya çalışıyorsun.. ne mutlu sana..

Düğünü nasıl yaptığınıza ve kimin yapacağına da bağlı.. son yıllarda gelin ve damat karşılıyor. yani şurayı tutalım şu masraflarla veya ev eşyaları da aynı şekilde seçip ayarlayıp ödemeleri de gelin veya damadın birikmişi varsa ordan veya düğünde takılanlardan ödenir.. düğünde takılacakları az çok tahmin edebilirsiniz ona göre bir düğün masrafını oluşturulur..

yani paranız kadar düğün masrafına girişirsiniz. çünkü düğün var 3bin e düğün var 300 bine vs.. olur..

şöyle ki siz düğünüzü yemekli içmeli eğlencesi bol olan bir düğün düşünmüşseniz kusura bakmayın takılan takılanlardan ödemek zorundasınız.. hııı ben öyle bir düğün düşünmedim. 3500 tl lik düğün salonu tuttuk ve takılanlardan ödedik..

çünkü bana kimse demedi düğün masrafı bizden diye.. aksine bizim karşılayacağımız alenen belliydi.. neyse .

eğer düğün masrafını kp kv biz karşılayacağız diyorsa siz de takılan takılardan masrafı ödemeyi teklif edebilirsiniz.. özellikle onların durumları da yoksa.. sonuçta evlenecek sizlersiniz..

ancak takılan tüm takıları paraları vermeyin.. masraf kadar verebilirsiniz.. düğün günü zaten takıları birinin muhafaza etmesi gerekir erkek tarafı muhafaza eder. ya da biz düğün yerinin kasasına koymuştuk.. gerçi eşimin çok yakınıydı. altın ve paraların yeni evlende bulunması hırsızlık olayına karşı durması tehlikeli..

ama geri almak kaydıyla dediğim gibi masraf olayını konuşursunuz gerekirse gelince içinden vereceğinizi söylersiniz emanet olarak kv lere sayarak bırakırsınız..

iyisin hossunda zaten kimse ben oğlumun düğün altınlarını yıyıp haram yıcem demezkı kendılerını haklı gosterecek mazeretlerı olur. yanı bılemem belkı gercekten iyi niyetliler ama altınlarını alırlar bence abisininkileri almıslar adalet adı altında senınkılerıde alırlar. en kotu kız tarafınınkını vermezsın erkek tarafını verırsın. en azından aılenen emegını korursun.

cevap verdim konuya ama bunu görünce cevaplamak istedim.

amaç sadece bu mu yani takıların hep onlarda kalması istediğin zaman takmak için alman.. yani allah aşkına çocuk musunuz siz.. çocuk olarak görmekten başka birşey değil mu..siz evlendiniz çocuk değilsiniz.. ne demek takmak istediğin zaman alırsın...dediğim gibi emanet durur bir günlüğüne veya balayı girerse birkaç günlüğüne.. ya da ne biliyim tekrar onların oraya gelme durumunuz yoksa güven de varsa ki eşinin anne babası sat hesabımıza yatır vs diye..

emanet olarak durulur..içinden borçlarınız ödenebilir.. ama böyle takmak istediğinde al derse kusura bakma en baştan karşı çık..nişanlınla konuş. düğünde size takılmış nasıl başkasında hep durması için verirsiniz...

şöyle birşey var şimdi size düğünde takılıyor ya size gelenlerin düğünlerinde takılacak o zaman da bazıları düğünü olanlardan isterler bazaları da annesi babası takar..annem babamdan aylığını alıyor düğünde takılan emanetlere yani gelip de bizden istemez. eşimin ya da bazıları istiyor.. sizin düğününeze geldi diye..

ama çalışan biriyseniz isterlerse tak.. sonuçta birer birer..

ama dediğim gibi hepsini verip borç morç yokken sadece takmak istediğin zaman gel benden al demesi kadar kötü birşey yok. harama el sürmezler diyorsun ama başkasının malını zorla muhafaza etmek de haramdır bence..
sen masrafları verdik diyorsan buna rağmen masraf da çıkarabilir. ya da masrafların üzerinde olan altınları satınca kabul edilmez. ya da hırsız girdi dese ne yapacaksınız..

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…