Tek oğlum var miras paylaşımı

minnos81

Guru
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2011
284
342
303
Sakarya
Biliyorum daha şimdiden bunları mı düşünüyorsunuz diyeceksiniz ama :)
Tek çocuğum var.7 yaşında oğlum. Çalışıyorum eşimle maaşlarımız eşit düzeyde. Bir ev almayı planlıyoruz ve evin tapusunu eşimin üzerine yapmak zorundayız çünkü konut kredisini eşim çekecek ve krediyi kim çekerse ev tapusu onun üzerine olmak zorunda banka eve ipotek yaptığı için. Krediyi birlikte ödeyeceğiz eşimle aramızda senin paran benim param durumu hiç olmadı zaten.Ancak allah gecinden versin ama olur da eşimin benden önce vefat etmesi durumunda Oğlumun bu evdeki miras hakkı 3/4 benim ise 1/4 olacak kanunen.Yani oğlum istediği zaman bana anne bu evin büyük bölümü benim çık bu evden diyebilecek ilerde.
Hiç böyle birşey aklımda yoktu ama bir yakınımızın başına geldi tek çocuklu bir aileydi eşi vefat edince oğlan 2 ay geçmeden eşinin de dolduruşu ile annesini bu ev benim diyerek evden çıkarttı ve evi sattı bir güzel karı koca parasını yediler.Anne kiraya çıkmak zorunda kaldı emekli maaşı ile sürünüyor .Şimdi ben ne yapayım her anne oğlum böyle birşey yapmaz der ama ya yaparsa bunca yıllık emeğimizin böyle heba olması da çok üzücü olur.Tapuyu eşim ve benim üzerime ortak tapu olarak çıkarılmasının yolu var mı dır acaba?

Krediniz bittikten sonra evi ortağa çevirin yani yarısı sizin olsun yaşadığınız sürece de o hak sizin olur asla evi satamaz parasını alamaz. Ancak diğer yarısının parasını isteyebilir onda da evi tamamen size vermek suretiyle. 18 yaşında ancak hak sahibi olabilir bunları düşünmek için çok çok erken yani yine de sizin imzanız onayınız olmadan sizi evden çıkaramaz diye biliyorum ben. çünkü mahallemizde yaşlı bir teyze var eşi vefat etti çocukları kentsel dönüşüm istiyor ev eski tek katlı ama kadın istemiyor ev ölen eşinin üzerineymiş hiçbirşey yapamıyorlar çocukları

Oğlunuzun hayırsız evlat olacağını nerden biliyosunuz ki allah korusun ..normalde anneler babalar ileriyi çocukları icin düşünürler ..ama sizde haklisiniz galiba belkide kendimizi mi düşünmeliyiz önce ..kafam karıştı şimdi :KK43:)
Eşim adına eminim ki bana birşey olsa da evladımızı asla madur etmez ya da ev tapusu benim olsa ben de evladımı madur etmem. Ama oğlumun hayırsız bir evlat olmayacağının da garantisi yok.Ben oğlumu en iyi imkanlar ile yetiştirmeye çalışıyorum Zaten ilerde varımız yokumuz onun yine de erkek evlatlar olaya bir kadınlar kadar duygusal bakamıyorlar malesef.

Krediniz bittikten sonra evi ortağa çevirin yani yarısı sizin olsun yaşadığınız sürece de o hak sizin olur asla evi satamaz parasını alamaz. Ancak diğer yarısının parasını isteyebilir onda da evi tamamen size vermek suretiyle. 18 yaşında ancak hak sahibi olabilir bunları düşünmek için çok çok erken yani yine de sizin imzanız onayınız olmadan sizi evden çıkaramaz diye biliyorum ben. çünkü mahallemizde yaşlı bir teyze var eşi vefat etti çocukları kentsel dönüşüm istiyor ev eski tek katlı ama kadın istemiyor ev ölen eşinin üzerineymiş hiçbirşey yapamıyorlar çocukları
Kredimiz 10 yıllık olacak.Yani 10 yıl sonra ancak tapu ortağı olabilirim o da bir ton tapu masrafıyla.Anne istemiyor diye çocukları birşey yapamaz diye birşey yok oğlum sadece kendi 3/4'lük hissesini bile satışa çıkarabilir.Ya da çok zor değil dava açar ve satar.Rabbim o günleri yaşatmasın.

İşte insanları ne hale getirdiler haklı mı evet haklı kadın haberleri izleyince şok üstüne şok yasıyoruz hep insanın başına en yakınlarindan geliyor maalesef
yani oğlu çok paragöz biri ile evlenecek bi kayınvalide adayı açsa konuyu tamam da çocuk daha 7 yaşında. büyüyecek de baba ölecek de çocuk evlenecek de balık dağa çıkacak da...

Kendi oğlunuz için bunları aklınızdan geçirmeniz beni şok etti, hayatımda bu kadar bencillik görmedim..

kanunen de yanlış biliyorsun zaten, evlilik birliği içinde edinilen mallar ortaktır siz tapuya isim yazmasanız da nikahlı iken ev alındığından yarısı sizin. Eşiniz ölürse onun hakkından bir kısmı oğlunuza kalır yani siz oğlunuzu atıp ikinci kocanızla çatır çatır yersiniz sizin düşüncenizle..

Konuya koca bir oha çekiyorum. Bu oha şaşırmak anlamında.
Sonra da size bir tüyo vereyim.
Oldu ya eşiniz sizden önce vefat etti, önce mahkemeye başvurup "evi birlikte aldık öncelikle evin %50 sini üzerime istiyorum, sonra da kalan %50 üzerinden miras paylaşımı yapılmasını talep ediyorum" diyerek dava açıyorsunuz.
Böylece miras paylaşımında önce %50 payınızı alıp, kalan %50'nin de 3/4 'ünü siz alıyorsunuz.
Yani dert etmenize gerek yok.

Haa bu arada bu tüyoyu eşinize de bildirin. Olur ya eşinizden önce vefat ederseniz kocanızın da işine yarar bu bilgi.

Bu konuyu okuyunca üzüldüm artık öyle şeyler izler duyar olduk ki 7 yaşındaki çocuğumuzdan şüpheleniyoruz. Allah evladında hayırlısını versin diyebiliyorum sadece :dua:

Back
X