katı yağ neredeyse hiç kullanmıyorum ama bu da aklımda olsun. birgün ben de çoluğa çocuğa karışıp kiloyla tereyağı alırsam yapıcamyerimseniben
sıvı yağların rafinasyonu hakkında ben de bilgi vereyim. ayçiçek, mısırözü, fındık gibi sıvıyağların en iyisinden en kötüsüne kadar tamamı rafine edilerek üretilir. şişe üzerinde de rafine yazar. bu yağların elde edilme yöntemi budur yani yapacak bir şey yok. markalarda da kalite açısından fark olur. hepsi aynı diyemem ama hepsi rafine. rafine edilmeden elde edilebilen tek yemeklik yağ zeytinyağı. yalnız onun da çeşitleri var. şişenin üzerinde yazar. doğal sızma, natural sızma, ege sızması vb. yazanlar iyileridir. en iyi kalitenin ingilizce adı extra virgin. bazı şişelerde bu yazar. bilinen markalarda litre fiyatı 10 tl civarında gezer. egede birçok şehirde markasız satılanlar da bunlardandır çok büyük ihtimalle. onların fiyatı 5-8 civarı olmalı. örneğin bu yıl bizim yağımız 5 buçuk-6 tl arasından satıldı. ucuz olmasından korkmayın kalitede bir sorun yoktur tüm üreticiler böyle satıyor. zaten 5-6 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkar. zeytin fiyatı üzerinden hesaplanıyor yağ fiyatı. yani tatile gittiğinizde alıp kullanabilirsiniz. yalnız tadına bakmanızı tavsiye ederim. toplanan zeytin zamanında fabrikaya gitmezse kalite düşer.
neyse gelelim ikinci tip olan rafinasyonla üretilene. rafine veya riviera olarak adlandırılır. genelde tadı acı, kötü olan zeytinyağının acılığı ve çirkin kokusu rafinasyon yoluyla uzaklaştırılır. bu arada geriye pek de yararı olmayan tatsız kokusuz bir yağ kalır. bu yağa birazcık sızma zeytinyağı karıştırırlar. tadı kokusu benzesin diye. sonra da şişeleyip üstüne riviera yazıp size satarlar. tavsiyem bunlardan almayın. 5 kilo tenekede uygun fiyata oluyor ama gidin 1 litre alın sızmasından alın. birçok faydası var ekmeğinizi banıp yiyin, çocuğunuza yedirin. çiğ olarak tüketmenizi tavsiye ederim.
ben yumurta pişirirken bile sızma kullanıyorum. hatta annem keke bile koyuyor evde ayçiçek olmayınca. çocukluğumdan beri öyle alıştım, bana garip gelmiyor. zeytinyağı kokusunu da çok severim. mesela yemeğimi yağsız pişirdikten sonra içine çiğ zeytinyağı koyarım kokusu ve lezzeti gelsin diye. haklısın alışkın olmayan için kokuyor ama sağlıklı olanı sızmadır. riviera normal tüketilince beğenilmeyeceği için yemeklik diye yazılıyor ambalajına. imkanınız varsa sızma tüketmek en lezzetlisi, en sağlıklısı. bilgisine çok güvendiğim bir hocam var zeytinyağı üzerine de çalışıyor. o da sızma tüketilmesi gerektiğini söylemişti.
Yemeği nasıl yağsız pişiriyorsun ? Soğanı neyle kavuruyorsun mesela yağsız pişirirken?
kavurmadan yapıyorum. hepsini koyuyorum üstüne de su ekliyorum pişiriyorum işte normalde pişirdiğim gibi. pişme sürelerine göre sırayla koyuyorum sebzeleri. en son yağını ekleyip karıştırıp altını kapatıyorum. özellikle teflon tencerede hiç sorun olmuyor. ille de kavurmak istiyorsanız bir kaşık yağla kavurun 1-2 dakika. ben hemen hemen her yemekte bunu uyguluyorum. çok da memnunum. tadına bakanlar bunun tadı farklı demedi.
yağ ısıtılınca zararlı olabiliyor. yağın belirli bir sıcaklığın üstüne çıkmaması gerekiyor. sızma zeytinyağında bu sıcaklık düşük. o yüzden yemekte riviera deniyor ama onun da çok yüksek değil. fındık ayçiçek vb. yağların bu sıcaklık derecesi daha yüksek. o yüzden onlarla kızartma yapılıyor. yani şimdi nasıl anlatsam bilemedim teknik kalacak birazbilmiyorumkismile ben besin değerini ve size ağır gelen o aromayı korumak için böyle yapıyorum. herkese de tavsiye ederim.
bu da bir tercih aslında bir çok ünlü usta var ama hepsinin tercihi farklı.
konuyu da çok dağıtmak istemiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?