- 16 Eylül 2017
- 7.732
- 14.001
- 248
- 29
Birkac farklı şehirde yasadim ama hep böyleydi bu durum. Ben küçükken bana tembihlerlerdi hatta caminin bahcesinden geçme ayıp diye.Nerde yasiyon kuzum senayip karsilandigini ilk sende duydum simdi
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Birkac farklı şehirde yasadim ama hep böyleydi bu durum. Ben küçükken bana tembihlerlerdi hatta caminin bahcesinden geçme ayıp diye.Nerde yasiyon kuzum senayip karsilandigini ilk sende duydum simdi
Bence degerli bi insan olarak yetistrdiyse ailen guclu oluyorsun! Kendini daha iyi ifade edebiliyorsun ve saglam basiyorsun. Bizdede tam tersi kizlara agirlik verilirdi sanki. Dusunuyorum ayrim yapilmadi ama kizlar daha cok ev isinden anlamasi gerekirdi. Erkek kardeslerimde yapardi supurge salata iki yumurta.. fasulye bile ayiklarken gorunce demisti biri: erkek adam bunu yapar mibunu diyen kadin iste.. sirf kadin oldugu icin susmasi gerektigi edepli olmasi gerektigini dusunmedim, cinsiyet degil sahsiyet meselesi.yoksa terbiyesiz edepsiz erkekte cekilmiyor yani.
yoksa pisman miyim ev isi ogrendigime?Hayir kaldiki evlendikten sonra yemek yapmayi ogrendim genel olarak, simdi bana misin demem herseyi yaparim..yaptigin banaysa ogrendigin kendine cok dogru bir laf.
yas gectikcede cocuklarin karakterine gore hareket ediyor benim ailem. Kotu davranan evlatsada sevilmez. Sirf erkek diye abimi benden cok sevseler ayrim yapsalar, ben sormasam Allah sorar bunu zaten.
ha ben kizima biraz pozitif ayrim yapiyo olabilirimkendine guveni cok yerinde olsun isterim, olsunki ezdirmesin kendini kimseye, resti ceksin yeri gelince..boyle bir toplumda tamda bu gerekli, cunku guclu kadinlara ihtiyacimiz var!
İnanamiyorum pess , evet herkes kendisini karsisindaki gibi görüyor o yuzden boyleler bunlar , banlanmak istemiyorum yoksa cok sey yazarim da gerek yok , beter olsunlar sapiklarSizin öğretmen gene hak vermiş. Benim lisedeki kadın müdür yardımcım "erkeğin elinin kiridir" demişti. Hatta kocamın açık saçık birine gözleriyle bakması incelemesi aldatma değildir benim bile dikkatimi çekiyor demişti. Erkek olan müdür yardimcisi ise "siz erkeklerin neler düşündüğünü bilseniz yanlarından dahi gečmezdiniz" demişti. Mesela biz yanyana oturunca erkek bizden tahrik oluyormuş. Elini sırtımıza koyunca sütyenimizi hissetmek icin yapıyorlarmış. Daha neler neler insanın fikri neyse zikri de o olur bence. Demek ki kendisi bu zihniyetteydi.
Oha ya hayatta gormedim duymadim boyle birseyBirkac farklı şehirde yasadim ama hep böyleydi bu durum. Ben küçükken bana tembihlerlerdi hatta caminin bahcesinden geçme ayıp diye.
Var böyle bir anlayış bir komşumuz bir keresinde camiye gittiğinde oradakiler tarafından ayıplandığını anlatmıştı kadın başına ne işi var camide diye.
Benzerlerini ben de yasadim,camii kapisi onunde prefabrik gibi bir yere kutuphane kurmaya gittik bizim dernekle herkes beni ayipladi basimi ortmemisim diye. Yahu ne alakasi var ibadete gelsem okey kapatirim zaten de ben oraya kitap dizmeye gelmisim neden orteyim ne alaka? Bahcesinden gecme diyenler de benzer kafa yapisina sahipler sanirim. Sapla samani karistirmakta bir numarayiz.Birkac farklı şehirde yasadim ama hep böyleydi bu durum. Ben küçükken bana tembihlerlerdi hatta caminin bahcesinden geçme ayıp diye.
Ben hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım.Var böyle bir anlayış bir komşumuz bir keresinde camiye gittiğinde oradakiler tarafından ayıplandığını anlatmıştı kadın başına ne işi var camide diye.
ben de hayatımda ilk defa duymuştum o zaman.Ben hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım.
Bizim buralarda gider kadınlar.
Evet benim en derinde içsel problemim tam da bu. Çocukluğumdan beri...Çocukluğumdan bu zamana bu konuya dair travmalarım var elbette. Ama bunları ayrıntılandırıp kişiselleştirmek istemiyorum. Ama galiba nerdeyse her kadında var bu travmalar.
Erkek çocuğuna daha iltimas göstererek büyütmek.
Kız çocuğunu büyütürken ev sorumluluğuna boğup, erkek çocuğunu sorumluluktan uzak büyütmek.
Geline binbir eziyeti reva görüp, damattan çekinmek.
Kadın erkek arasında adaletsiz sorumluluk dağılımı.
Daha bu liste uzarda gider.
Sonuçta ne oluyor. Kadının değeri oluyor mu, hayır. Evlenirken bile alınan verilen bir meta oluyor. Kız aldık, kız verdik nedir söyler misiniz? E tabi kaynanalar iş, hizmet bekler. Çünkü alınmış birşey ya gelin. Artık onun.
Keşke bu düzen başka bir düzene evrilse. Bireyselleşelim demiyorum. Aile olmak çok güzel, akrabalıkta. Ama herkes karşıdakini bir birey olduğunu unutmasa. Önce kim olursa olsun karşıdakine saygı duysa. Sonra zaten büyükler büyüklüğünü, küçükler küçüklüğünü yapar.
Benim karşı olduğum bir durum daha var. Gelin adaylarının damat ailesinden evlenme sürecinde ki maddi beklentileri. Elbette ki büyükler karınca kararınca evliliğe katkı yaparlar. O ayrı. Ama asıl sorumluluk senin ve eşinin. Siz kuracaksınız o yuvayı. Gücüne göre ev kur, düğün yap. Hep herşeyin en iyisi olmak zorunda mı? O aile senin evini kurduktan, düğününü yaptıktan sonra seni kendisine ait görüyor işte. Bunu görmek çok mu zor. Bir de gelin alınan birşey ya.
Daha çok şey yazasım varda bitmez yazacaklarım. Belki sizlerde birkaç birşey yazarsınız.
Ne dersiniz sizce bu adaletsiz düzen değişir mi?
[/QUOTE
Binlerce yılda oluşan bi olgu söz konusu yani binlerce yılda erkek egemen toplum haline gelmişiz 100 yılı askindirda bu olguyu değiştirme çabası var kadın erkek eşitliği kadinin toplum ıçindeki yeri ve siz hakkı gibi
Yani 100 yılı aşkın bi süredir kat edebildiğimiz yol anca bu kadar anca buraya kadar gelebildik buda tabiki iyi bi başarı diyebiliriz ama soyle soyleyeyim düşündüğünüz yere gelmek için bana sorarsanız bi 100 yıla daha ihtiyacımız var gibi görünüyor.
Kadının en cok hoşlandığı değersiz görüldüğü yerde büyüdüm yeristirildim maalesef sulalemde duzelme var mi diye soracak olursaniz milim milim ilerliyoruz ama cevrede yine yüzyıl geriden gelen topluluklar görüyorum ne yazik ki
Bi doktor tanidigim anlattı acile gelen kadin bi hastanın yanındaki erkek akrabası başka bir poliklinikten doktorun gönderdiğini söylüyor ama ne hangi branştan geldiğini ne hangi doktorun gönderdiğini bilmiyor yakını.Hastanın kendisi soruyorlan hicbir soruya cevap vermiyor hastayı 3 kere polikliniğe yolluyor git hangi doktor yolladıysa arasın ne için yolladığını söylesin onunla konuşayım falan
En sonunda hasta yakınını çıkarıp soruyor kadin söylüyor hangi doktorun neden yolladığını eee niye basında söylemiyorsun diyor kayinbabamin yaninda konuşamam diyor
Yada bulunduğum cevrede bir cok erkek ev işleri gibi konularda engelli gibi resmen mutfaktan 1 bardak su getirmeye aciz buyumusler ve yapmiyorlar
Çünkü küçükken annesi biraz büyüyünce ablası yada kiz kardeşi biraz daha büyüyünce karısı onu ne koyacak istediğini 2020 yılındayız ve sanirim bu halın geçmesi için 1 asır daga gerekli
Bu arada evlilik durumunda ailelerden beklenti icinde olma konusundaki düşünceni taktir ettim keşke bu konuda artik ilerleyebilsek
Sanki karsimizdakiyle degilde ailesiyle evlenmeden once anlasmis gibi ailenin vermedigi destwk icin aglayip duranlara sahiden uzuluyorum
Canisi dini yorum yasakta.. sen seriatin ne oldugunu bilsen ilk cumleleri kurmazdin. Bunlarin toplumsal deger ve normlardan dolayi oldugunu bilirdin cunku... guyya islama gore yasayan ulkelerin hangisi dogru? Hic biri.. bizim toplumun kafa yapisi bozuk ve dinle donla ilgisi yokÇok doğru bir şekilde anlatmışsınız. Malesef bu düzen yıkılacaga benzemiyor. Dışarda entellektüel takılıp evde şeriat uygularlar. Sen kadınsın sus. Sen kadınsın otur. Sen kadınsın bilmezsin. Sen kadınsın yapamazsın, edemezsin, gidemezsin, gelemezsin. Evet ben kadınım ama genelin unuttuğu birşey var, evide, erkeğide, çocuguda, ocagıda, ayakta tutan biz kadınlar. Ben diyorum hep eğer oğlum ve kızım olursa, kızım bulaşık yıkarsa oğlum ütü yapacak, kızım ev süpürürse oğlum silecek, onların ebeveyinş olarak bunları aşılarsam, belkş düzensiz düzenin, düzelmesinde toz zerresi kadar payım olur.
( yanlıl düşündüğümğ idda edecekler elbet olacak ama benim görüşüm ve konu sahibiyle aynı fikirdeyim)
Cinsiyetçilik toplum damarlarımıza işlemiş durumda, kendi yolumuzda doğruyu bulmaya çalışsak da bir yerlerden patlak verebiliyor o düşünceler.Bizim yetiştireceğimiz nesil için umudum vardı, ama forumda okuduğum konular, yorumlar fikrimi değiştirdi.
Buradaki üyelerin çok çok fazlasını bu sorundan uzak görüyorum (kime göre, bana göre).
Eşitlikçiymiş gibi duran yorumlarda bile bakıyorum eşitsizlik sokuşturulmuş bir yerinden.
Umutlanmayın, umutlanmayalım.
Tabii eski katılık olmayacak, yumuşayacak, ama bizim de daha fazlasına ihtiyacımız daha fazla olacak.
Yorumuma bakarak evet yorumunuz doğru, orda şeriattan kastım dinle alakalı değildi aslında, yumuşak yaklaşımınızdan dolayı teşşekğr ederimCanisi dini yorum yasakta.. sen seriatin ne oldugunu bilsen ilk cumleleri kurmazdin. Bunlarin toplumsal deger ve normlardan dolayi oldugunu bilirdin cunku... guyya islama gore yasayan ulkelerin hangisi dogru? Hic biri.. bizim toplumun kafa yapisi bozuk ve dinle donla ilgisi yok
Asil iyi niyetimi gorup olayi polemige goturmedigin icin ben tesekkur ederimYorumuma bakarak evet yorumunuz doğru, orda şeriattan kastım dinle alakalı değildi aslında, yumuşak yaklaşımınızdan dolayı teşşekğr ederim
Tabi ki ailenin destek olması kötü birşey değil. Ama her ailenin böyle bir gücü olmayabilir. Bu bir zorunluluk olmamalı.Katılıyorum
Sadece evlenirken aileden beklenti kısmını çok abartıyor bazıları.
Yani tamamen herseyi erkek ya da kadının ailesi yapmaz belki ama mesela ev alacaklar durumları varsa destek olmaları kötü birşey değil.
Olmaz zorunda değil gibi yaklaşımlar bana şey gibi geliyor param var ama çocuğumu en iyi okullara göndermek zorunda değilim.
Çoçuğum evleniyorsa neden yardımcı olmayayım ki