- 5 Ekim 2013
- 3.582
- 3.393
- 168
- Konu Sahibi yelda_teacher
-
gelenekleri inan aynen anlatıldığı gibi çok katı ama gençleri tabi o kadar katı değil haliyle .Nasıl ki bizim dedelerimiz ninelerimiz katı ve gelenekçi ise onlarda da öyleallaalla etrafımda bir sürü çerkes var,hiç bunlar gibi değil
sorulur niye sorulmasın aç bi "çerkez arkadaş" mevzuu. pat pat pat. neler neler sorulur bence6 aydır tanışıyoruz ama birliktelik yeni başladı öyle pat diye soramadım,yargılar gibi
bir dal derken ? anlamını anlayamadım da ?ooo ırkçılık, alırım bir dal=)
yo yanlış anlamadım canım , devamın da dedim ya ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.Kurt turk iliskisi degilki konu cnm??konuda kurt gecmiyoki yalnis anlamisin cerkezle turk evliliyi konu.
Çerkes bir komşun var,karı koca ikiside çerkes kayınvalide ve kayınpeder ile aynı evde yaşıyor ve adetleri aynen anlattığınız gibi kayınpederinin falan yanında yemek yemezdi ayrı ayrı odalarda yerlerdi vs,yine bir çerkes tanıdığım var karı koca ikiside çerkes ama onlarda böyle adet fazla yok eskiden vardı diyorlar,ama diğer aile adetlerini ve geleneklerini sürdürüyor hala.kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.
ben rahat ve özgüvenli yetiştirilmiş birisiyim. kız evlat olarak ailemiz bizi hiçbir konuda erkeklerden çocuklardan ayırmadılar. istediğimiz gibi davranma özgürlüğümüz vardır, saygı çerçevesinde tabi..
aile büyüklerimizle ilişkilerimiz samimidir. birlikte güleriz ,eğleniriz tartışırız da.mesela sigara içtiğimizi bilirler ama yanlarında içmeyiz..özel günlerde kutlamalarda birlikte kadeh kaldırırız.
ben arkadaşlarımla tatile çıkıyorum derim,izin verirler. kiminle gittiğimizi bildikleri sürece sorun yoktur çünkü arkadaşlarımızın ailelerini tanırlar. akşam arkadaşlarımızla dışarı çıkma özgürlüğümüz de vardır. şıklığa , kişisel bakıma önem veririm ve bunlara epey para harcarım.abartmamak kaydıyla rahat giyinirim. yani mini giyerim ama abartmam,ya da kolsuz giyinirim ama asla tatil dışında ip askı giyinmem. dekolte kullanırım ama ölçüsündedir.
böyle birliktelikleri, evlilikleri yürütenilen var mı
bir de annesi ve babası emekli eczacı,okumuş insanlar yani, hala o kadar gelenekçi olabilirler mi
başka ne adetleri vardır mesela bilenler varsa yardımcı olun lütfen.
Ben Kürdüm, ama esim Türk..yo yanlış anlamadım canım , devamın da dedim ya ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
kürt ve türk asla asla olmadığını çok iyi gördüm ben o yüzden yıllar bana aynı kültürden olmayanlarla bir arada yaşanmadığını öğretti (kültür derken cahilliği kast etmiyorum)
Aaaaa ben tam tersi biliyodum cerkezleri, bir tane cerkez arkadasim olmustu o da ailesi de gordugum en rahat genis insanlardi cok sasirdim suan
bunları bana kendisi söylemedi başkalarından duydum ama öyle olmaları muhtemel midir merak ettim
Vallah anlamadim seni gercekden.ben azeriyim esim turk milliyetimde oguz turku yani turkum dibine kadar hemde esimle ailesiyle cok guzel anlasiyoruz 4 sene sevgiliydik 2 senedirde evliyiz masallahhh.bence yalnis dusunuyosun.kurtleri bilmiyorum ama kendimde yabanciyim ama bizim ole bi sorunumuz yok.bi el opmeydi komikdi benim icin kimsenin egosunu tatmin etmek icin onun elini opmek zorunlulugum yok ve saygi el opmeyle olmaz sonunda kayinvalemde anladi onuda asdik cok sukuryo yanlış anlamadım canım , devamın da dedim ya ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
kürt ve türk asla asla olmadığını çok iyi gördüm ben o yüzden yıllar bana aynı kültürden olmayanlarla bir arada yaşanmadığını öğretti (kültür derken cahilliği kast etmiyorum)
benimle dalga geçmediğine emin misin?mesela b,zede kaynanaın ayagının altını öpme adeti varmıs babannem yapmıs annem yapmıs ama kaynanam istemedi zaten bende yapmazdım heralde kına gecesinde öptürülüyormus
Aynen böyle idi. Hepsine şahit oldum. Ama benden bir önceki, babamların nesli. Şimdi pek bir iz kalmadı. Evet eskiden bizimkilerde dışarıdan kız asla almıyorlar, vermiyorlardı. İlk kuzenim böyle bir talep sunduğunda ortalık karışmıştı.kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.
.
benim endişem böyle olması :)) ama yok 6 aydır hiç sarımsak koktuğunu bilmem :)))benim annem çerkes babam çeçen eğer çerkesliği koyu yaşıyorlarsa işin çok zor bir çerkes nişanına gitmiştim öyle iki genç yan yana geliyo yüzük takılıyo falan öyle bir şey yok kadınlar ayrı evde erkekler ayrı kadınların olduğu evde gelin kızımı dikmişler biblo gibi ayakta gelen geçen bakıo seyrediyo kız kıpırdamadan millet yiyip içerken öylece bekle bi su bile içemedi
kaldı ki aşırı derece hizmet beklenir çerkes gelinlerinden önemli olan ne kadar yoğun yaşadıkları bir de bunun çerkes yemekleri kısmı var bol sarımsağa merhaba demen gerek hamur işleri falan bin türlü anlayacağın eğer sıkı çerkeslerse kaç kurtar kendini
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?