- 9 Temmuz 2011
- 1.425
- 753
- 208
- Konu Sahibi yelda_teacher
-
damadın kız istemeye gelmemesibize de tersAynen böyle idi. Hepsine şahit oldum. Ama benden bir önceki, babamların nesli. Şimdi pek bir iz kalmadı. Evet eskiden bizimkilerde dışarıdan kız asla almıyorlar, vermiyorlardı. İlk kuzenim böyle bir talep sunduğunda ortalık karışmıştı.
Şimdi böyle şeyler yok, ama hala kız istemeye damatın gelmesini düşünemiyorum. Çok ters bizde.
off kafam pazar yerine döndüBir arkadasim evli cerkesle. Sadece ailesiyle degil tum sulalesiyle evlenmisim, dıdının dıdısı bile gelip aylarca kalıyor, tanıdık olması yeter haber bile vermeden geliyorlar demişti. Hepsi aynı mı bilmiyorum.. sakin cerkesle evlenme adetlerine alışamazsın diyordu en son
konunun ırkla değil geleneklerle alakası var..bizim için ırk ayrımı söz konusu olamaz neticede bir sürü ırktan insan var ülkemizde ve bu ülkeyi birlikte kurduk yüzyılı aşkın süredir birlikte yaşıyoruz.canım anlıyorum demek istediğim şuydu :
yazımın devamında da dedim ya,
ırk ayrı olunca olmuyor ama genede bişey diyemem diye.
kürt ve türk asla asla olmadığını çok iyi gördüm ben o yüzden yıllar bana aynı kültürden olmayanlarla bir arada yaşanmadığını öğretti (kültür derken cahilliği kast etmiyorum)
Canım bak, sen eş adayınla görüş en doğru cevapları ondan alırsın. Aileler ne kadar katı bu konularda değişiyor. Benim evinde türkçe konuşulmaya izin verilmeyen arkadaşlarım bile var. Bizde böyle bişey yok.damadın kız istemeye gelmemesibize de ters
farklılık güzeldir, severim farklıkları :)Ben Kürdüm, ama esim Türk..
Ilk esim Kürttü. Hayvanin tekiydi.
Esimin s.ctigi b.k olamaz..
O sebeple muhim olan insanlik.
ayyy ne enteresanlıklar çıkıyo konuştukça. ama olurmu yaa ben tek kızım,babam kendisinden istensin ister kanımca..o kadar büyütmüş,yetiştirmişCanım bak, sen eş adayınla görüş en doğru cevapları ondan alırsın. Aileler ne kadar katı bu konularda değişiyor. Benim evinde türkçe konuşulmaya izin verilmeyen arkadaşlarım bile var. Bizde böyle bişey yok.
Ama bunu asla kadını ezen bir toplum olarak görme. Aksine kadınlar daha baskın, ama genel hatlarıyla saygının yaşla kazanılması olarak özetliyebiliriz olayı. Bu damat/ kız isteme meselesi de, nasılsa kızda oğlanda razı ise, onlar aralarında anlamış, ama genç bir oğlan ne yüzle büyüklerin karşısına gelecekte o evden kız istiyecek durumu var. Yaşı olgun insanların muhatabı yaşıtlarıdır yine. Bu arada büyük amcan falan varsa, seni de ondan isterler aslında. Babana söz düşmez abisi varken
Neyse, dediğim gibi çocukla konuş, orta yol bulunur elbet. Sıkma canını.
Kız evi naz evi, bu kısmı sizin isteklerinize göre ayarlamalılar bence de. Sen sadece senden ne gibi bir beklentileri olur onu öğren. Mesela genelde KP'dere konuşmuyorsun doğru, ama konuşturmak için hediye alıyorlar, genelde altın bilezik, böyle güzel yanları da var haniayyy ne enteresanlıklar çıkıyo konuştukça. ama olurmu yaa ben tek kızım,babam kendisinden istensin ister kanımca..o kadar büyütmüş,yetiştirmiş
Resimde ki de garnışa benziyorArkadaşların da dediği gibi geleneklere çok bağlı bir aileyse zaten dışarıdan kız almazlar. Aldıklarına göre daha esnek bir aileymiş.
Benim annem Çeçen, eşim de Çeçen. Eşim tanışmaya gelmedi tabii ki . Düğünde de yoktu. Ben bunları bilerek evlendim ve normal olduğu için hiç yadırgamadım. Odada kayınbabam varsa kesinlikle karşısına oturmam , odanın en kapıya yakın yerine otururum. Kayınbabam odaya girip çıkarken mutlaka ayağa kalkarım. Eşim babasının yanında oğlumuza pek dokunmaz, sevmez. Kayınbabam ayrı yemek yer. Bu söylediklerim size şu an çok tuhaf gelebilir ama inanın hepsinin kendi içinde çok sağlam dayanakları vardır. Ve bence Kafkas kökenli insanların içinde olmak gerçekten insanı yücelten, Daha rahat hissettiren bir konumdur. Korkma arkadaşım keyfini çıkar.
yani adam kendisiyle konuşmamı isterse bana bilezik mi alacak? ben o kadar bekleyemem ki. bende bir dil var tutabilene aşkolsun :)))Kız evi naz evi, bu kısmı sizin isteklerinize göre ayarlamalılar bence de. Sen sadece senden ne gibi bir beklentileri olur onu öğren. Mesela genelde KP'dere konuşmuyorsun doğru, ama konuşturmak için hediye alıyorlar, genelde altın bilezik, böyle güzel yanları da var hani
tatlım 21. yüzyıldayız. ben çalışan bir bayanım niye gidip başkasının evini temizleyeyim ki. kendi evimin temizliğini başkasına yaptırıyorum. bunlar çok saçma. evime gelince hizmetimi yaparım ama onun evinde yapamamTeyzemin eşi çerkes .
Onlarda gelin demek bi nevi hizmetçi demek .
Teyzem görümcesinin bile evini temizlemeye gitti .
Gecenin bi vakti kocası kalk bana sütlaç yap diyebilecek kadar düşüncesiz biri .
Sürekli hizmet isterler hiç oturamazsın hep onlarla ilgilenmek zorundasın .
Tabi bazı ailelerde adetler fazla kalmamış olabilir .
Sevgilini tanıyorsundur aslında o tarz adetleri var mı yok mu belli eder bence .
Bu kendi icinde cok saglam dayanaklari anlatabilir misiniz? Samimi olarak cok merak ettim.Arkadaşların da dediği gibi geleneklere çok bağlı bir aileyse zaten dışarıdan kız almazlar. Aldıklarına göre daha esnek bir aileymiş.
Benim annem Çeçen, eşim de Çeçen. Eşim tanışmaya gelmedi tabii ki . Düğünde de yoktu. Ben bunları bilerek evlendim ve normal olduğu için hiç yadırgamadım. Odada kayınbabam varsa kesinlikle karşısına oturmam , odanın en kapıya yakın yerine otururum. Kayınbabam odaya girip çıkarken mutlaka ayağa kalkarım. Eşim babasının yanında oğlumuza pek dokunmaz, sevmez. Kayınbabam ayrı yemek yer. Bu söylediklerim size şu an çok tuhaf gelebilir ama inanın hepsinin kendi içinde çok sağlam dayanakları vardır. Ve bence Kafkas kökenli insanların içinde olmak gerçekten insanı yücelten, Daha rahat hissettiren bir konumdur. Korkma arkadaşım keyfini çıkar.
birazdan kalp krizi geircemArkadaşların da dediği gibi geleneklere çok bağlı bir aileyse zaten dışarıdan kız almazlar. Aldıklarına göre daha esnek bir aileymiş.
Evet 21. yüzyıldayız ama emin ol bunları hala sürdüren aileler hiçte azımsanacak boyutta değil =)tatlım 21. yüzyıldayız. ben çalışan bir bayanım niye gidip başkasının evini temizleyeyim ki. kendi evimin temizliğini başkasına yaptırıyorum. bunlar çok saçma. evime gelince hizmetimi yaparım ama onun evinde yapamam
Kalp krizi gecirme :)birazdan kalp krizi geircem
kk üyeleri, yeni biri var hayatımda ve çerkesmiş,laf olsun diye görüşmüyoruz ikimizde..6 aydır falan tanışıyoruz ve benim nasıl biri olduğum hakkında bir fikri oluşmuştur diye düşümüyorum.ama duyduğum kadarıyla çerkesler çok gelenekçi ve muhafazakar olurlarmış,gelin ayakta beklermiş, k v, k p izin vermeden konuşmazmış.hatta kp le gelin hiç konuşmazmış. yemek yerken aynı masada yemezlermiş. kocana adıyla hitap edemezmişsin, onunla büyüklerin yanında konuşamazmışsın,yan yana oturamazmışsın falan ayıp karşılanırmış. damat kız istemeye ,gelin almaya gelmezmiş. bunlar bizim yaşam tarzımız için çok tuhaf. bu yazdıklarımı başkalarından duydum,gerçekten böyle midir? çok şaşrıdım ve biraz da korktum açıkçası.
ben rahat ve özgüvenli yetiştirilmiş birisiyim. kız evlat olarak ailemiz bizi hiçbir konuda erkeklerden çocuklardan ayırmadılar. istediğimiz gibi davranma özgürlüğümüz vardır, saygı çerçevesinde tabi..
aile büyüklerimizle ilişkilerimiz samimidir. birlikte güleriz ,eğleniriz tartışırız da.mesela sigara içtiğimizi bilirler ama yanlarında içmeyiz..özel günlerde kutlamalarda birlikte kadeh kaldırırız.
ben arkadaşlarımla tatile çıkıyorum derim,izin verirler. kiminle gittiğimizi bildikleri sürece sorun yoktur çünkü arkadaşlarımızın ailelerini tanırlar. akşam arkadaşlarımızla dışarı çıkma özgürlüğümüz de vardır. şıklığa , kişisel bakıma önem veririm ve bunlara epey para harcarım.abartmamak kaydıyla rahat giyinirim. yani mini giyerim ama abartmam,ya da kolsuz giyinirim ama asla tatil dışında ip askı giyinmem. dekolte kullanırım ama ölçüsündedir.
böyle birliktelikleri, evlilikleri yürütenilen var mı
bir de annesi ve babası emekli eczacı,okumuş insanlar yani, hala o kadar gelenekçi olabilirler mi
başka ne adetleri vardır mesela bilenler varsa yardımcı olun lütfen.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?