- 9 Mayıs 2019
- 1.837
- 2.721
- 63
Sizi Turkiyede iken anlıyordum. Ama burasi bizim memleket gibi değil. Bakın eger sizde orada yasam istiyorsaniz 3 4 aile es dost bir ev kiralayın herseyiniz ortak olsun sonra gezin tozun arttirdiginiz parayla. Burada ev kiralari dehset pahali. Tamam bazi yonlerde Turkiye den ileri düzeyde. Ama burdaki arkadas ordaki hastanelerde yapamaz. Ben hasta olsam burdaki hastanelere cok nadir basvururum mesela aradaki farki anlayin. Tek avantaji parasi yüksek diyelim ben 3000 aliyorum ya normal turkiyedeki gibi evim olsun istersem bunu 2500 u kiraya gider. Londra icin konusuyorum tabi evin ucuz is sartlarinin düşük oldugu yerlerde var. Benim turkiyedeki ekonomik gücüm yerindeydi. Bu yüzden buraya adapte olmakta zorlandim. 1 sene oluyor anca anca toparlanabiliyorum. Ayrica temizlik seviyorsaniz burada yasamak iskence olur. Evime gelen misafirler ayakkabi ile girmek istiyorlar daha neler neler... her yerin bir zorlugu varBoyle yazan birini sosyal medyada gorsem bana yürüse yalan atiyor derim ama burada fark etmiyor.
Gel gel sonucta vatandassin sende birlikte cekecez elemi kederi yok oyle avrupa ellerinde
2 dakika da olsa konustuk konusmasi yazmasından biraz daha normal gibi geldi. Evet benimde cevremde cok var cocuklari kucukken egitmek onemli bu arada okul donemleri dışında turkiyede yasamis dolu dolu 12 yil değil. Burdaki okul donemleri tatilleride biraz değişik. Insallah herkesin hakkinda hayirlisi olsun. Siz de ingiltere de misiniz?Bende yurtdışında yetiştim ama Türkçem bir çoğuna göre çok güzel. Kızım 11 yasında , üstelik nerdeyse Türklerle bağlantımız olamamasına rahmet yazması ve konuşması Türkiye’de doğmuş büyümüş kadar iyi. Bu arkadas ise sadece 10 sene yasamıs İngiltere’de . Üstelik Türkçe ana dili dersleri var . Ayrıca her köşe başında Türk var . İnsanların çoğu İngilizce dahi konuşmuyor . Bu kadar kötü konuşmasına üzüldüm açıkçası .
3000 gelir nasıl bir gelir mesela orda orta mı iyi mi? Maaşlar nasıl gene olarak yapılan işe göre? Hakkınızı aldığınızı düşünüyor musunuz?Sizi Turkiyede iken anlıyordum. Ama burasi bizim memleket gibi değil. Bakın eger sizde orada yasam istiyorsaniz 3 4 aile es dost bir ev kiralayın herseyiniz ortak olsun sonra gezin tozun arttirdiginiz parayla. Burada ev kiralari dehset pahali. Tamam bazi yonlerde Turkiye den ileri düzeyde. Ama burdaki arkadas ordaki hastanelerde yapamaz. Ben hasta olsam burdaki hastanelere cok nadir basvururum mesela aradaki farki anlayin. Tek avantaji parasi yüksek diyelim ben 3000 aliyorum ya normal turkiyedeki gibi evim olsun istersem bunu 2500 u kiraya gider. Londra icin konusuyorum tabi evin ucuz is sartlarinin düşük oldugu yerlerde var. Benim turkiyedeki ekonomik gücüm yerindeydi. Bu yüzden buraya adapte olmakta zorlandim. 1 sene oluyor anca anca toparlanabiliyorum. Ayrica temizlik seviyorsaniz burada yasamak iskence olur. Evime gelen misafirler ayakkabi ile girmek istiyorlar daha neler neler... her yerin bir zorlugu var
Benim payslipte 3000 kazanmisim ilgili ay diyelim. Biz 2 kisiyiz market alisverisi icin bize 150 cok rahat yeter. Kiramiz pahali 1850 kiraya gidiyor. Her ay duzenli ev vergisine 330 falan ödüyoruz. Her ay araba vergisi oluyor 110 ona gidiyor, elektrik faturasi 3 ayda 100 geliyor, dogal gaz 150 geliyor (bunlar degisiyor tabi sirket, konum) telefon faturalari var 170 2 kisinin ona veriyoruz yani bana gelen para bitti hatta cogu ay yetmiyor bile... elime net 3 bin gecmiyor. Devlet cok vergi aliyor burda. Calisandan alip calismayana yardim ediyor. Hakkımı su anda alamiyorum cunku bizler gibi gelene kucak acmiyor bu devlet ancak 5 sene sonra cok farkli sekillerde olacak sabrediyorum. Tabi mesela biz calisamazsak buranin vatandasiysak kiramizi öder aylik para verir. Bu konularda kendi vatandaslarina karsi muazzam bir sistem var. Ben henüz vatandasligi 5 sene sonra alabiliyorum.3000 gelir nasıl bir gelir mesela orda orta mı iyi mi? Maaşlar nasıl gene olarak yapılan işe göre? Hakkınızı aldığınızı düşünüyor musunuz?
Ailem İngiltere ama ben İsveç’te yasıyorum. Yani ordada bir dönem yaşadım. Son 10 yıl haricinde nerde yaşamış peki ? Kendisine sormak isterdim ama sanırım tam olarak dialog kuramıyoruz .2 dakika da olsa konustuk konusmasi yazmasından biraz daha normal gibi geldi. Evet benimde cevremde cok var cocuklari kucukken egitmek onemli bu arada okul donemleri dışında turkiyede yasamis dolu dolu 12 yil değil. Burdaki okul donemleri tatilleride biraz değişik. Insallah herkesin hakkinda hayirlisi olsun. Siz de ingiltere de misiniz?
2 dakika konustuk nöbeti varmış aradiginda ogrenebilirim heralde... anladigim sadece Turkiyede okul disi zamanlarinda bulundugu bakalim. cok hassasım bu konularda birebir yasadigim icin. 26 yılın ardindan insanin bulundugu herseyi birakmasi... bana agir geldi. Insanlar bir sekilde mutlu olsunlar nasil mutlu olacaklarsa.Ailem İngiltere ama ben İsveç’te yasıyorum. Yani ordada bir dönem yaşadım. Son 10 yıl haricinde nerde yaşamış peki ? Kendisine sormak isterdim ama sanırım tam olarak dialog kuramıyoruz .
Yok şunun için sordum 3bin iyi bir gelir mi, 1850 kira yüksek ama diyelim bir mühendisin bir öğretmenin geliri ne kadar? Onu merak ettim. Bizde de kiralar büyük şehirlerde 2-2,5-3 bin ama öğretmen maaşı 4,5 falan yanlış bilmiyorsam. Ek dersler vs 6 desek yine maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor. Orda gurbetçi olarak değil de yani genel olarak yaşam standartlarını merak ettim.Benim payslipte 3000 kazanmisim ilgili ay diyelim. Biz 2 kisiyiz market alisverisi icin bize 150 cok rahat yeter. Kiramiz pahali 1850 kiraya gidiyor. Her ay duzenli ev vergisine 330 falan ödüyoruz. Her ay araba vergisi oluyor 110 ona gidiyor, elektrik faturasi 3 ayda 100 geliyor, dogal gaz 150 geliyor (bunlar degisiyor tabi sirket, konum) telefon faturalari var 170 2 kisinin ona veriyoruz yani bana gelen para bitti hatta cogu ay yetmiyor bile... elime net 3 bin gecmiyor. Devlet cok vergi aliyor burda. Calisandan alip calismayana yardim ediyor. Hakkımı su anda alamiyorum cunku bizler gibi gelene kucak acmiyor bu devlet ancak 5 sene sonra cok farkli sekillerde olacak sabrediyorum. Tabi mesela biz calisamazsak buranin vatandasiysak kiramizi öder aylik para verir. Bu konularda kendi vatandaslarina karsi muazzam bir sistem var. Ben henüz vatandasligi 5 sene sonra alabiliyorum.
İngiltere’de yiyecek içecek ucuz ama şahıstan kiralık evler çok pahalı. Haftalık kiralar ödeniyor ve yaklaşık en kötü ev bile 400-500 pound arası . Tabi Londra dışı daha uygun. Benim yaşadığım yer İngiltereye göre daha ucuz , gelir gider eşit sayılır .Yok şunun için sordum 3bin iyi bir gelir mi, 1850 kira yüksek ama diyelim bir mühendisin bir öğretmenin geliri ne kadar? Onu merak ettim. Bizde de kiralar büyük şehirlerde 2-2,5-3 bin ama öğretmen maaşı 4,5 falan yanlış bilmiyorsam. Ek dersler vs 6 desek yine maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor. Orda gurbetçi olarak değil de yani genel olarak yaşam standartlarını merak ettim.
Çabuk alışırsınız , diliniz ve işiniz varsa alışma süresi daha çabuk olur .2 dakika konustuk nöbeti varmış aradiginda ogrenebilirim heralde... anladigim sadece Turkiyede okul disi zamanlarinda bulundugu bakalim. cok hassasım bu konularda birebir yasadigim icin. 26 yılın ardindan insanin bulundugu herseyi birakmasi... bana agir geldi. Insanlar bir sekilde mutlu olsunlar nasil mutlu olacaklarsa.
Sanirim muhendisler baslangicta ortalama £24.000 civarinda aliyor vergiler kesilmedenYok şunun için sordum 3bin iyi bir gelir mi, 1850 kira yüksek ama diyelim bir mühendisin bir öğretmenin geliri ne kadar? Onu merak ettim. Bizde de kiralar büyük şehirlerde 2-2,5-3 bin ama öğretmen maaşı 4,5 falan yanlış bilmiyorsam. Ek dersler vs 6 desek yine maaşın büyük kısmı kiraya gidiyor. Orda gurbetçi olarak değil de yani genel olarak yaşam standartlarını merak ettim.
Valla bende burda normal hastanelere cok nadir basvururum. Zten sira gelmiyor ozele gidiyoruz cogu sey icin. Burda da es dost ev kiralasa daha iyi kira olmus 1100 lira asgari ucret 2300 neyi savunuyorsunuz tam anlayamadim ? (en ucuzu londra ile kiyaslanir mi siz soyleyin 1100luk mevkininSizi Turkiyede iken anlıyordum. Ama burasi bizim memleket gibi değil. Bakın eger sizde orada yasam istiyorsaniz 3 4 aile es dost bir ev kiralayın herseyiniz ortak olsun sonra gezin tozun arttirdiginiz parayla. Burada ev kiralari dehset pahali. Tamam bazi yonlerde Turkiye den ileri düzeyde. Ama burdaki arkadas ordaki hastanelerde yapamaz. Ben hasta olsam burdaki hastanelere cok nadir basvururum mesela aradaki farki anlayin. Tek avantaji parasi yüksek diyelim ben 3000 aliyorum ya normal turkiyedeki gibi evim olsun istersem bunu 2500 u kiraya gider. Londra icin konusuyorum tabi evin ucuz is sartlarinin düşük oldugu yerlerde var. Benim turkiyedeki ekonomik gücüm yerindeydi. Bu yüzden buraya adapte olmakta zorlandim. 1 sene oluyor anca anca toparlanabiliyorum. Ayrica temizlik seviyorsaniz burada yasamak iskence olur. Evime gelen misafirler ayakkabi ile girmek istiyorlar daha neler neler... her yerin bir zorlugu var
Bu vergiler toplam gelir üzerinden mi alınıyor bizdeki gibi? Yoksa aylık gelir üzerinden 1 sene boyunca sabit mi? İlki gibiyse, ilk ay çok iyi de sene sonunda maaşın yarısı vergiye gidiyor gibi. Aylıksa eğer, vergilerden sonra aylık 19.200 pound gelir yapıyor değil mi. Kiralar da 2bin pound olsa. Çok çok iyi bence. Aynı statüdeki insanların iki ülkedeki durumunu karşılaştırmak istedim. Benim de senede 3 defa vergi dilimim değişiyor. Sgk için her ay maaşımdan 2 bin civarı kesiliyor sanırım ama hastaneye ayrı para ödüyorum tabi, devlet hastanelerinde yer bulamadığımız için. Yine de şükür napalım.Sanirim muhendisler baslangicta ortalama £24.000 civarinda aliyor vergiler kesilmeden
Ogretmenler de ortalam yillik o fiyati aliyor .
Mesela yilda £500.000 kazancin var vergi ciktiginda £276.000 kaliyor vergiden sonra .
£12.500 ile 50. 000 arasi yuzde 20 vergi aliniyor , 50.000 ile 150.000 kazaniyorsan yuzde 40 vergi oduyorsun . 150.000 uzeri vergi yuzde 45 aliniyor .
Kazancinin yuzde 11 saglik sistemine gidiyor , saglik sistemi bedeva degil yani . Devletten para alanlar saglik sisteminden bedava yararlaniyolar .
İsvecten çok daha adilmiş vergi sistemi. Burda aylık maaşınız 4000 £ sterline kadar yüzde 34 ve 4000 £ üzerinde ise yüzde 44 ila yüzde 50 arası vergi veriyorsun. Bazen bakıyorum da çalışmadan sosyalden geçinenler bile nerdeyse bizim kadar alıyor diye dert yanıyorumSanirim muhendisler baslangicta ortalama £24.000 civarinda aliyor vergiler kesilmeden
Ogretmenler de ortalam yillik o fiyati aliyor .
Mesela yilda £500.000 kazancin var vergi ciktiginda £276.000 kaliyor vergiden sonra .
£12.500 ile 50. 000 arasi yuzde 20 vergi aliniyor , 50.000 ile 150.000 kazaniyorsan yuzde 40 vergi oduyorsun . 150.000 uzeri vergi yuzde 45 aliniyor .
Kazancinin yuzde 11 saglik sistemine gidiyor , saglik sistemi bedeva degil yani . Devletten para alanlar saglik sisteminden bedava yararlaniyolar .
Vergiyi yillik Kazancindan aylik cekiyorlar , diyelim ki sen 6 ay sonra ciktin , gene o vergi cekiliyor . Senden o yuzden fazla para aldilarsa iki sene icinde senden aldiklari fazla vergiyi oduyorlar .Bu vergiler toplam gelir üzerinden mi alınıyor bizdeki gibi? Yoksa aylık gelir üzerinden 1 sene boyunca sabit mi? İlki gibiyse, ilk ay çok iyi de sene sonunda maaşın yarısı vergiye gidiyor gibi. Aylıksa eğer, vergilerden sonra aylık 19.200 pound gelir yapıyor değil mi. Kiralar da 2bin pound olsa. Çok çok iyi bence. Aynı statüdeki insanların iki ülkedeki durumunu karşılaştırmak istedim. Benim de senede 3 defa vergi dilimim değişiyor. Sgk için her ay maaşımdan 2 bin civarı kesiliyor sanırım ama hastaneye ayrı para ödüyorum tabi, devlet hastanelerinde yer bulamadığımız için. Yine de şükür napalım.
Yok şu anlamda sordum, 15.000-50.000 arası %20 vergi alınıyor diyelim, o 15-50 aylık mı yıllık mı? Mesela bende şöyle oluyor, diyelim 10bin alıyorum ilk ay 15.000e kadar olan yüzdelik üzerinden vergi veriyorum. İkinci ay 10+10 toplamda 20bin elde ettiğim için sonraki vergi dilimine geçiyorum gibi gibi. Tahminim orda da öyledir.Vergiyi yillik Kazancindan aylik cekiyorlar , diyelim ki sen 6 ay sonra ciktin , gene o vergi cekiliyor . Senden o yuzden fazla para aldilarsa iki sene icinde senden aldiklari fazla vergiyi oduyorlar .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?