Hocam bir de işin şu boyutu var.Öğretmenim, dün ilk doz aşımı oldum. İyi ki olmadan burayı okumamışım. Risklerini elbette biliyoruz, sabaha kadar gözüme uyku girmedi, yarı uyur yarı uyanık geçirdim geceyi.
Peki ben olmayayım, sen olma, o olmasın... Nasıl çıkacağız bu işin içinden arkadaşlar? Evet deneysel çalışma onun da farkındayız. Ama ben şu an toplum olarak bunu yapmaya mecbur olduğumuzu düşünüyorum. Bir öğretmen olarak okulların açılması bu aşıya bağlıysa ben bu aşıyı yaptırırım, ki yaptırdım da. Okulumdaki tüm öğretmen arkadaşlarım, emzirenler de dahil, hepimiz aşımızı olduk.
Hem her şey düzelsin diye bekleyip hem de hiçbir şey yapmamak benim sorumluluk anlayışıma uymuyor. Birileri bir şeyler yapmak zorunda. O birileri de hepimiziz.
Çok şükür çevremde sırası gelen herkes aşısını oluyor, siz kendinizi önden ateşe atın biz de duruma bakalım diyenler yok.
Öğretmenim, dün ilk doz aşımı oldum. İyi ki olmadan burayı okumamışım. Risklerini elbette biliyoruz, sabaha kadar gözüme uyku girmedi, yarı uyur yarı uyanık geçirdim geceyi.
Peki ben olmayayım, sen olma, o olmasın... Nasıl çıkacağız bu işin içinden arkadaşlar? Evet deneysel çalışma onun da farkındayız. Ama ben şu an toplum olarak bunu yapmaya mecbur olduğumuzu düşünüyorum. Bir öğretmen olarak okulların açılması bu aşıya bağlıysa ben bu aşıyı yaptırırım, ki yaptırdım da. Okulumdaki tüm öğretmen arkadaşlarım, emzirenler de dahil, hepimiz aşımızı olduk.
Hem her şey düzelsin diye bekleyip hem de hiçbir şey yapmamak benim sorumluluk anlayışıma uymuyor. Birileri bir şeyler yapmak zorunda. O birileri de hepimiziz.
Çok şükür çevremde sırası gelen herkes aşısını oluyor, siz kendinizi önden ateşe atın biz de duruma bakalım diyenler yok.
Biontech aşısı 3.faz deneylerini tamamlamış, onay almış bir aşı yani artık “deneysel” değil. Kısa sürede yapılmış olması insanların kafasını karıştırıyor ama bu aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci zaten yıllardır mRNA aşısı üzerinde çalışıyorlardı (kişiselleştirilmiş kanser aşısı için). Yani mRNA aşısı onların yıllardır üzerinde çalıştığı bir teknoloji olduğu için kısa zamanda üretebildiler. Dünya genelinde milyonlarca insana yapıldı, evet bazı insanlarda yan etkiler ortaya çıktı ama oldukça nadir. İnsanlar zaten aşı olmadan önce yan etkileri hakkında bilgilendiriliyor ve sonrasında gözlem altında tutuluyor. Herkes bu riski bilerek göze alıyor çünkü covidin dezavantajları aşıdan çok daha fazla.Neden?
Covid olmamak için kalp hastası olma riskini göze almalı mıyım? Elbette araştıracağım. Çünkü bu aşılar "deneysel aşı". Aşılama süreci de "deneysel aşılama süreci"
Kendimi kobay gibi hissederken elbette araştıracağım.
Covid tedavisi sürecinde iki ilacın işe yaramadığı halde 1 sene boyunca kullanılmasını hangi bilimsel gerekçe ya da fayda ile açıklayabiliriz? Bu tedavi sürecinde insanlar kalp hastası, şeker hastası oldu ve covid yüzünden denilerek bir nevi kandırıldılar. İnsanın aklına şüphe düşüyor ölenler covid yüzünden değil de ilaçlar yüzünden mi öldü diye.
Henüz aşı olmadım olmayı da düşünmüyorum. Mecbur kalırsam da sinovac düşünüyorum.
Gecenlerde sanirim burda bur arkadaş yazmisti, biontech olmus kendinde kan sulandirimi vermisti, kullanmasinimi onermisti tam hatirlamiyorum ama dr.unuza danisin bence yaptirmadan.Benimde genetik pihtilasma sorunum var bende senin gibiyim cok merak ediyorum olan varmi bu sekilde ...biontek pihti yapabiliyor diye bi yazilar okudum dun yoksa bugun aşın olucaktim ..gidip dahiliye doktoruma sorsam mi dusunuyorum
Uğur Şahin ve Özlem Türeci de illa ki imzalamıştır onay belgesini, bu bir prosedür zaten o belgeyi imzalamayan kimseye aşı yapılmıyor. Bu sadece Covid aşısı için geçerli bir durum da değil zaten. Geçtiğimiz sonbaharda Almanya’da grip aşısı oldum, o zaman da bana belge doldurtup imzalattılar. Nadir de olsa olası yan etkileri hakkında uyardılar, ve o yeni yapılmış bir aşı da değildi. Bugün yine Almanya’da Biontech aşısını oldum, aynı grip aşısında olduğu gibi olabilecek yan etkilerini anlattılar ve belgeyi imzalattılar. Çok şükür kolum bile ağrımıyor. Bu prosedürlerden dolayı korkmayın derim benBilgisi olan varsa aydinlatirsa sevinirim. Biontech ve Sinovac Dunya Saglik Orgutu tarafindan acil kullanim izni aldi bunu biliyoruz. Peki Faz 3 calismasi da bitti. Peki biz neden onay belgesi imzaliyoruz?
Mart ayinda Ugur Sahin ve Ozlem Tureci'de aşı oldular. Peki onlar da onay belgesi imzaladi mi acaba?
Onay belgesini ufacik bir anestezi aldigimizda bile imzaliyoruz.Bilgisi olan varsa aydinlatirsa sevinirim. Biontech ve Sinovac Dunya Saglik Orgutu tarafindan acil kullanim izni aldi bunu biliyoruz. Peki Faz 3 calismasi da bitti. Peki biz neden onay belgesi imzaliyoruz?
Mart ayinda Ugur Sahin ve Ozlem Tureci'de aşı oldular. Peki onlar da onay belgesi imzaladi mi acaba?
Biontech aşısı 3.faz deneylerini tamamlamış, onay almış bir aşı yani artık “deneysel” değil. Kısa sürede yapılmış olması insanların kafasını karıştırıyor ama bu aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci zaten yıllardır mRNA aşısı üzerinde çalışıyorlardı (kişiselleştirilmiş kanser aşısı için). Yani mRNA aşısı onların yıllardır üzerinde çalıştığı bir teknoloji olduğu için kısa zamanda üretebildiler. Dünya genelinde milyonlarca insana yapıldı, evet bazı insanlarda yan etkiler ortaya çıktı ama oldukça nadir. İnsanlar zaten aşı olmadan önce yan etkileri hakkında bilgilendiriliyor ve sonrasında gözlem altında tutuluyor. Herkes bu riski bilerek göze alıyor çünkü covidin dezavantajları aşıdan çok daha fazla.
Öbür yandan bu aşıları geçen yıl covid geçirenlere verilen deneysel ilaçlarla karşılaştırmayın lütfen. Geçen yıl hidroksiklorokinin’in covid’e hiçbir etkisi olmadığına ve bunun yanında bir sürü yan etkisi olduğuna dair tonlarca bilimsel makale vardı. Dünya sağlık örgütü astım ilacının covide karşı kullanımını durdurdu, Almanya yasakladı, fakat Türkiye’de doktorlar maalesef her enfekte olana astım ilaçlarını dayayıp durdular. Bunu geçen yıl ben de çok eleştirdim ve hatta burada bu konudan ban bile yedim. Ama benim eleştirme sebebim bilimsel verilere dayanıyordu. Pozitif çıkan herkese astım ilacı otomatik olarak gidiyordu ve doktorlar yan etkileri hakkında veya işlevselliğinin soru işareti olduğu hakkında insanları uyarmıyordu, eleştirdiğim şey buydu. Fakat şu an aşı olan herkese yan etkileri hakkında bilgilendirme yapılıyor ve insanlar kendi iradesi ile bu riski alıyor. Aşı olmamamızı söyleyen bilimsel bir veri/makale de bulunmuyor. Bu yüzden lütfen böyle şeyler yazarak insanları durduk yere korkutmayın, kararlarını etkilemeyin
Ciddi yan etkileri var. Normalde 3. fazın 3-4 yıl sürdüğü bilinirken acil diye 2 ay içinde onay verilmesi bana güven vermiyor.Biontech aşısı 3.faz deneylerini tamamlamış, onay almış bir aşı yani artık “deneysel” değil. Kısa sürede yapılmış olması insanların kafasını karıştırıyor ama bu aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci zaten yıllardır mRNA aşısı üzerinde çalışıyorlardı (kişiselleştirilmiş kanser aşısı için). Yani mRNA aşısı onların yıllardır üzerinde çalıştığı bir teknoloji olduğu için kısa zamanda üretebildiler. Dünya genelinde milyonlarca insana yapıldı, evet bazı insanlarda yan etkiler ortaya çıktı ama oldukça nadir. İnsanlar zaten aşı olmadan önce yan etkileri hakkında bilgilendiriliyor ve sonrasında gözlem altında tutuluyor. Herkes bu riski bilerek göze alıyor çünkü covidin dezavantajları aşıdan çok daha fazla.
Öbür yandan bu aşıları geçen yıl covid geçirenlere verilen deneysel ilaçlarla karşılaştırmayın lütfen. Geçen yıl hidroksiklorokinin’in covid’e hiçbir etkisi olmadığına ve bunun yanında bir sürü yan etkisi olduğuna dair tonlarca bilimsel makale vardı. Dünya sağlık örgütü astım ilacının covide karşı kullanımını durdurdu, Almanya yasakladı, fakat Türkiye’de doktorlar maalesef her enfekte olana astım ilaçlarını dayayıp durdular. Bunu geçen yıl ben de çok eleştirdim ve hatta burada bu konudan ban bile yedim. Ama benim eleştirme sebebim bilimsel verilere dayanıyordu. Pozitif çıkan herkese astım ilacı otomatik olarak gidiyordu ve doktorlar yan etkileri hakkında veya işlevselliğinin soru işareti olduğu hakkında insanları uyarmıyordu, eleştirdiğim şey buydu. Fakat şu an aşı olan herkese yan etkileri hakkında bilgilendirme yapılıyor ve insanlar kendi iradesi ile bu riski alıyor. Aşı olmamamızı söyleyen bilimsel bir veri/makale de bulunmuyor. Bu yüzden lütfen böyle şeyler yazarak insanları durduk yere korkutmayın, kararlarını etkilemeyin
Bunu burada defalarca yazdık ama bazı insanlar özellikle aşı olmak isteyenleri hedef gösteriyor. Bugün aşı için öyle bir kuyruk oluşturulmuş ki herkes dibdibe bu aşı kuyruklarından sonra vaka ve ölüm patlaması olmazsa virüs mutasyonla zayıflamış demektir. Kimse de aşı olmayanları suçlamaya kalkmasın.Ciddi yan etkileri var. Normalde 3. fazın 3-4 yıl sürdüğü bilinirken acil diye 2 ay içinde onay verilmesi bana güven vermiyor.
Ben bu aşı öldürüyor hiç kimse vurunmasın demiyorum. İsteyen aşı olsun. Ama kimse de mecbur tutulmasın.
Ben eczacilim fakultesinde ogretim uyesiyim. Uzmanlik alanim yeni ilac molekulleri tasarim ve sentezi. Daha once de Turkiye'de faz 2 ve faz 3 calismalarinin klinik arastirmalarinin monitorizasyonunda klinik arastirma sorumlusu olarak calistim. Dolayisiyla bir ilacin piyasaya surulene kadar ne asamalardan gectigini biliyorum. Su an piyasada olan, ticari adi nexium olan ilacin faz 3 calismasinin Orta Anadolu ve Karadeniz Bolgesindeki merkezlerde yalilan calismalari ben yurutmustum, o calisma tum dunyada yapildi ve bir yil surdu. Burada onemli olan istatistiki olarak anlamli veri toplamak, yeterli hasta sayisi ve calismanin yurutuldugu merkez sayisi. Asilar zaten yan etkilerini iki ayda gosteriyor, ilaclar gibi degil.Ciddi yan etkileri var. Normalde 3. fazın 3-4 yıl sürdüğü bilinirken acil diye 2 ay içinde onay verilmesi bana güven vermiyor.
Ben bu aşı öldürüyor hiç kimse vurunmasın demiyorum. İsteyen aşı olsun. Ama kimse de mecbur tutulmasın.
İşte kimse mecbur tutulmuyor zaten istemeyene zorla yapmıyorlar ki. Endişeleriniz olabilir elbette ama sosyal medyada gördüğü korku senaryolarından dolayı aşı olmaktan vazgeçen bir sürü insan duydum, bu çok üzücü. Siz isterseniz olmayın ama olana da mani olmayınCiddi yan etkileri var. Normalde 3. fazın 3-4 yıl sürdüğü bilinirken acil diye 2 ay içinde onay verilmesi bana güven vermiyor.
Aşı olmadan pandeminin bitmesi mümkün değil işte keşke bunu anlayabilse insanlar.. Eskiden “aşı çıksın ilk ben olurum” diyen insanların bile tereddüt ettiğini, olmak istemediğini duymaya başladım. Sosyal medyada yayılan korku senaryoları tetikliyor bunu dadünya tüm salgınlardan aşı ile kurtulmuş. eskiden kitlesel ölüm yani pandemi yaratan hastalıklar bugün neredeyse ortada görülmeyen hastalıklar. o zamanda insanlar karşı çıksalar insan ırkı yok olacaktı muhtemelen.
Yazınız gerçekten hoşuma gitti ağzınıza sağlık ben de burada okuduklarımdan sonra aşı yandaşı biri olaraktan inanılmaz korktum hatta bugün annem olacaktı ve daha da korktum acaba vurulmasa mı dedik babam vurundu hiçbir yan etki görmedi zaten hastane önünde aşı olunduktan sonra 15 dk gözlem altında tutuluyorlarmış ve bugün annem de oldu çok şükür hiçbir yan etki yaşamadı hatta hiç aşı vurulmuş gibi değilim dedi tüm Avrupa Amerika ve daha birçok ülke aşı olurken bizim ülkemizde aşı için çalışma yürütülmekten çok hazır aşı üretilmiş kapımıza kadar gelmiş muhalefet ediyorlar cahillik gerçekten ülkemizde had safhadaBiontech aşısı 3.faz deneylerini tamamlamış, onay almış bir aşı yani artık “deneysel” değil. Kısa sürede yapılmış olması insanların kafasını karıştırıyor ama bu aşıyı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci zaten yıllardır mRNA aşısı üzerinde çalışıyorlardı (kişiselleştirilmiş kanser aşısı için). Yani mRNA aşısı onların yıllardır üzerinde çalıştığı bir teknoloji olduğu için kısa zamanda üretebildiler. Dünya genelinde milyonlarca insana yapıldı, evet bazı insanlarda yan etkiler ortaya çıktı ama oldukça nadir. İnsanlar zaten aşı olmadan önce yan etkileri hakkında bilgilendiriliyor ve sonrasında gözlem altında tutuluyor. Herkes bu riski bilerek göze alıyor çünkü covidin dezavantajları aşıdan çok daha fazla.
Ben de bu tarz haberler duyunca inanılmaz korkuyorum zaten panik atak hastasıyım Covid ten mi korkalım aşıdan mı yoksa felaket tellalı insanların paylaşımından mı bir sağlık çalışanı tanıdığım söyledi çevresinde birçok kişinin aşı olduğunu söyledi bir yan etki yaşayan da olmadığını söylediSiz aşı olacak mısınız? Yanlış anlamayın olmayacaksanız zaten herkes kendi araştırıyor ona göre yolunu bulur. Ama siz olmayacaksanız kendinizi verdiğiniz karardan dolayı rahatlatmak isterken burda bazi kişileri endişeye sevk ediyorsunuz. Mesela benim babam kalp hastası, bir yığın ilaci var, pıhtılaşma da var 2 doz biontech oldu , 2. Dozun üstünden 2 ay geçti kol ağrısı bile olmado. Keza annemde tek doz oldu onunda tansiyon rahatsızlığı var. Kol agrisi oldu. Bunlar 60 yas kisiler. Esim 36 yaşında 2. Doz aşısını 1 ayi gecti Biontech kol agrisi Oldu. Yine biontech olan 40 yas ustu kuzenlerin oldu birşey olmadi. Bu şuna benziyor Covidi ben olurum hafif atlatırım ayakta, başkası olur sigara alkol dahi kullanmamış, hastanede yatmis. Burda da aşının yan etkisi kişiden kişiye degisiyor. Ben çevremde olanlarda sikinti görmezken başkası görür bunlar toplam değerlendirmeyi etkileyemez.
Ben de aşı gelsin olacağım diyordum sonra yayılan haberlerden korkmaya başladım ama annem ve babam ilk dozda bir yan etki görmedi biraz içim rahatladı ben de sıram gelince Biontech olmayı düşünüyorum. Avrupa canla başla aşı oluyorlar aşıdan bir sürü insan öldü diye duymadıkAşı olmadan pandeminin bitmesi mümkün değil işte keşke bunu anlayabilse insanlar.. Eskiden “aşı çıksın ilk ben olurum” diyen insanların bile tereddüt ettiğini, olmak istemediğini duymaya başladım. Sosyal medyada yayılan korku senaryoları tetikliyor bunu daUmarım herkes aşısını olur da toplum olarak kurtuluruz bir an önce
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?