Maalesef öyle değil markete gittim agzımın içine kadar gireceklerdi maske de yoktu çogundaEşim markete gitti markete sıra ile alışveriş yapılıyormuş her markette ögle mi acaba?
Aslında yanlış sordum.Şimdiden bozuldu görmüyor musunuz ? insanlar gaddarlaştı dışarıda yaşlılara uygulanan psikolojik şiddeti görmüyormusunuz ? neler yapıyorlar ? herkes zaten stresliydi şimdi deli gibi strese girdiler paranoyaklaştılar
Evet öyle diyolar yaKesin bilgi mi?
Sizce bu karantina günlerinde ciddi anlamda birçok insanın psikolojisi bozulur mu?
Süreç bilinmiyor..
Evden çıkılmıyor..
Hastalık korkusu zaten hat safhada
Misal balkonum bile yok 10 gündür evdeyim cam acıyorum yeteri kadar güneş bile alamıyorum
inanılmaz kötü hissediyorum anksiyetem kendini göstermeye başladı
İnşallah öyledir, yoksa korksunlar benden.Evet öyle diyolar ya
Cidden koronayı atlattılar derken yine virüs fırladı yaradanın sınamasıHanta fare dışkısı sebebiyleymiş sanırım.
Rahmetlinin vefat ettiği yer otobüs olmasa, salgına dönmezdi ama herhalde bu da dönecek.
Kafamdaki saçlar ağarınca dışarı yüzü göreceğiz normal hayata döneceğiz herhalde.
Gerçekten cinnet geldi!
Ne dışarısı yavrım. Sanki dışarı çıkmayalı yıllar yıllar olmuş gibi, "eskiden, biz gençken"li cümleler kurmaya başladım. Eve hapsolmuş iki çocuklu insan dramını çekiyorum şuan.
Çok abartanlar olursa evet neden olmasınAslında yanlış sordum.
Deliren olur mu diye sormalıydım
Anlamadiginiz belli oluyor ama yine de yorum yapmışsınız. İlk mesajimda ırklar çıkarmıyor demişim aynı şeyi farklı söylemişim gibi bana söylüyorsunuzNe demek istediğinizi anlamadım. Koskoca bir ülke. Dünyanın en büyük ülkelerinden biri. Ne yamyamlığı. Her duyduğunuza inanmayın. Ağzınızdan çıkanı da biraz kulağınız duysun. 1,5 milyar insandan bahsediyorsunuz.
İyi de mers bulaşıyor zaten insandan insana.
Bulaşmayan içinde çok Risk vardır Virüsler evrimleşir kişiden Kişiye bulaşacak hale çok çabuk gelirler. Anlattım. Sadece şans. Doğa için yarasa ve koyun arasında pek fark yoktur. Aynı salgın sizde de olabilirdi.
yani sizin yediğiniz ette yeni bir virüs başlasa ( gayet doğal olabilir deve etinde nasıl başladı ) ne yani suçlu sen mi olacaksın. Doğada şans işi bunlar.
İnsanın kaderi bunlar. Irklarla ilgisi yok.insanla ilgisi var. Sucuk yiyen kendisine bulaşır. Nerden biliyorsunuz. Ben Ya sucukta virüs gelişirse diyorum. Salgın bizden başlasaydı diyorum. O zaman ne olacaktı.
Ama salgın sonrasında her ülke kendi sorumluluğunu almalı. Bunu dünyaya borçludur. Bu kadar hızlı yayılmasında dünyada yapılan bazı sorumsuzluklarım çok etkisi oldu.
Kanal D haberde oyle yayinlandi.Kesin bilgi mi?
Yaşadığımız kıta , coğrafya çok farklı. kıyaslama yapılamaz. Aşırı açlık dönemlerinde köylerde insanlar çarıklarını pişirip yemişler. Onların başına gelenlerde çok zordu. Çok üzücü. Bu ülke çok zorluklarla kuruldu. Gurur duyuyorum Atalarımızla o günlere dayandıkları için.Kıtlık her ülkede oluyor savaş zamanı. 1. Dünya Savaşı sırasında herkes askerde olduğu için buğdaylar biçilememiş ve kıtlık olmuş Anadolu'da da ki o sıralar salgın da varmış. Başka bir savaşta da yine ordunun erzağı bittiği için çarıklarını yediklerini bizzat kendi dedemin amca oğlu babama anlatmış (yaşları epey büyük Osmanlı dönemindeki savaşlar) Bunun kıtlıkla falan ilgisi yok, biz nasıl tavuk-dana vs seviyorsak onlar da bu yiyecekleri seviyor.
Tahmin derken? Tüm virüs araştırmaları neredeyse yarasalar üzerinden götürülmüş sars'tan beri, pek çok bilinmeyen virüs'ün yarasalarda bulunduğunu fark edip ileride tekrar başka bir virüsün salgına yol açabileceğini tahmin ettikleri için. Bu virüsle ilgili komplo teorileri yani lab ta üretildi söylentileri de buradan çıkıyor. Bu virüs o zaman keşfedilmiş ve şimdi labda geliştirilip insanlığa saldılar diyorlar ama bence burası gerçek dışı. Yalnız insanlar hastalığın tehlike boyutunda değil ki tekrar tekrar salgın çıkma riskini ortadan kaldırmak peşinde. Bizde koyun-dana-tavuktan virüs kapma ihtimali varken onlarda tüm hayvanlardan. Sars'tan sonra zaten kapatılmış o hayvan pazarları ama geri açılmış, yine aynı şeyi yapmazlar inşallah.
Sizce bu karantina günlerinde ciddi anlamda birçok insanın psikolojisi bozulur mu?
Hanta ile ilgili şöyle bir şey buldum Bilkent'in web sitesinde:Kesin bilgi mi?
Benim zaten çok da sağlam değildiSizce bu karantina günlerinde ciddi anlamda birçok insanın psikolojisi bozulur mu?
Süreç bilinmiyor..
Evden çıkılmıyor..
Hastalık korkusu zaten hat safhada
Misal balkonum bile yok 10 gündür evdeyim cam acıyorum yeteri kadar güneş bile alamıyorum
inanılmaz kötü hissediyorum anksiyetem kendini göstermeye başladı
Direkt size soracaktım vazgeçmiştimEvet direkt izinli sayılıyor.
Ben elinizde hiçbir kanıt yokken nasıl insanlara yamyam dediniz onu anlamadım ve şaşırdım. hala anlamıyorum. Nasıl oluyorda böyle şeylere inanılıyor.Anlamadiginiz belli oluyor ama yine de yorum yapmışsınız. İlk mesajimda ırklar çıkarmıyor demişim aynı şeyi farklı söylemişim gibi bana söylüyorsunuz1.5 milyarin icinde yemeyenlere niye yamyam diyeyim? yiyenlere yamyam diyorum.. yarasanın bu virüsü taşıdığı araştırmalarla mevcut. Koyunda bu virüsün olduğu bir araştırma varsa söyleyin yasak gelsin daha iyi ben et yemiyorum.
Bu hayvanların satıldığı pazarlarda yasa dışı satıyorlar. sizin dediğiniz gibi istediklerini yerler bize ne denseydi yasa dışı olmazdı. Çin yeterince denetim yapamamış ya da yapmamış demek ki.
Hayvan çeşitliliği az ya da çok ne fark eder? Türkiye'de bir sürü vahşi hayvan var. İnsanlar bir şeyden hoşlanmazsa yemez bir daha. Ben mesela çok ot yemem, hamur işi severim. Türkiye'de ot çeşitliliği mi az? Annem de otçuldur üstelik, sürekli pişirir. Bence zaten halk bu yemekleri sevdiği için tekrar açıldı vahşi hayvan pazarları. Ben o yüzden şu an Çin'e karşı güvensizim, önlem alsalar da bizler unutunca bırakırlar gibi geliyor. Oran yüzde beşten kat kat fazla bir tarafta 3 hayvan diğer tarafta tüm canlılar alemi. Oran yüzde 90'dan bile fazla yani. Ve bu oran ne kadar düşerse o kadar şanslıyız.Yaşadığımız kıta , coğrafya çok farklı. kıyaslama yapılamaz. Aşırı açlık dönemlerinde köylerde insanlar çarıklarını pişirip yemişler. Onların başına gelenlerde çok zordu. Çok üzücü. Bu ülke çok zorluklarla kuruldu. Gurur duyuyorum Atalarımızla o günlere dayandıkları için.
Asya’da hayvan çeşitliliği çok daha fazla. Ve evet tamamen kıtlık ve açlıkla alakalı. Nüfus fazlalığı. Böcek , küçük kemirgenleri yemişler. Asya tarihini biraz daha araştırmak lazım. Ama şimdiki sorunun açlıkla ilgisi yok. Aradan zaman geçmiş o yiyecekler kültür olarak oturmuş.
bütün dünyada , tüm hayvanlardan ölümcül parazitler virüsler bakteriler bulaşabilir. Aslında bitikleri de unutmamak lazım. Benim korkum burda. Sanıldığı kadar hava atabileceğimiz bir durum yok yani.
bizim başımıza da defalarca geldi daha Corona gibi olanı da ve daha kötüsü de gelebilir.
bizler çiçek poleniyle beslenen mistik canlılar değiliz
korkunç salgınlar yaşadık. Tarihi düşünün . yine olur maalesef. Beslenmemize bağlı da olabilir.
diyelimki onlarda besinlere bağlı salgın olma ihtimali % 5 daha fazla . Bu neyi değiştirecek.bizde de ihtimal var mı var. Çok mu. Çok. Oldu mu. Hep oldu. Aynı felaketin başımıza gelmeyeceğini mi düşünüyorsunuz. Gerçekten.
kibirli olmadan sakince eleştiri yapmakta fayda var.
İnşallah öyledir, yoksa korksunlar benden.
Bebelerimi Çin seddine salacağım o olacak!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?