Allah tüm dünyamızı kurtarsın inşallah bu salgindanUmutlarınızı kırmak istemem ama sars ve mers için bir aşı vb bir şey geliştiremediler, tedavileri kombin ilaçlarla yapmaya çalıştılar, covid-19'da sars ve mers'in türediği coronavirüs ailesinden o yüzden aşı bulunabilse dahi ya da ilaç, yıllar sonra belki.
Aynen:) valla turşu bitmişti çünkü evimde bir turşu canavarı var(eşim) geçen gün yeniden turşu kurdum, adam turşu sayıklıyordu zira:))))Haydin canlarım, zencefil, zerdaçal, tarçın, çörekotu, ev yapımı yoğurt, turşu ne bulursak yiyoruz, kendimizi üzmüyoruz...yapacak bişey yok :) yemeye devam :)
turşu çok iyi benim esimde salatalık turşusu çok seviyorAynen:) valla turşu bitmişti çünkü evimde bir turşu canavarı var(eşim) geçen gün yeniden turşu kurdum, adam turşu sayıklıyordu zira:))))
Veeee hanımlar genel bir uyarı olsun, ara ara tekrarlayorum unutuluyor sanırım, topiğe siyaset karıştırmayın rica ediyorum, siyaset için --->Siyaset Meydanı
Almak için evden çıkmak zorunda mısınız? Kapıcınız vb var mı? varsa şimdi aldırın, bir kaç gün bekletin sonra sabunlu su ile yıkayın veya dezenfekte edin. Evdekiler bitene kadar yenilerde virüs kalmaz.Evde taze sebze yok, meyve az, tuz az, yumurta az, su yok... Düşün dur şimdi, alsam mı biraz daha beklesem mi
Evet çok sağlıklı, zaten normalde mutfaktan çıkamayan kadınlarımız karantina günlerinde evin diğer yerlerini unutacak eşler sayesinde, mutfak kedisine döndük yahuturşu çok iyi benim esimde salatalık turşusu çok seviyor
Hapsırıyorsan korkma covıdde hapsurma yok burnun akıyorsa korkma su tuket bol bolSabahtan beri surekli hapsurma, hafif oksurme ve hafif bas agrisi yasiyorum.
Sanirim ve umarim usuttum.en son pazartesi markete gittik 15-20 dk civari surmustur. Herkes ile aramizda mesafe vardi. Kasa icin bile beklerken her musterinin arasinda en az 2 metre mesafe vardi.Oyuzden kotu dusunmuyorum
Bugun biraz ciktim yurudum. Disarida neredeyse kimse olmadigi icin cikip yurumek tedirginlik olusturmuyor. Ama iste market, ah o market. Bundan sonra markette maske takacagim.
çok güzel bir yazı ama bendeki coronaya'nın sebebi zaten yazarın "Allah rahmet eylesin" dediği risk grubu içerisinde sevdiklerimin olması yoksa corona bana vız gelir tırs gider. 20 yaşımda olmasam bile kendi bağışıklık sistemime güveniyorum, kendisi de zaten sabuna 20 saniye dayanabilen üfürükten bir şey aslında.Su hastalik bitince turk toplumu uzerinde calisma yapilmasi lazim , dunyada en panik olan toplum biziz sanirim , baska hicbir ulkede bu derece panik yok
Bunu da suraya birakiyim
✍Prof. Dr. Esat Orhon diyorki!
✍Corona virus korkusu paranoyaya dönüştü.Bu, coronaya’dır.Eskilerin çok doğru bir sözü vardır: “Şüyuu vukuundan beterdir” diye.Bir musibetin başımıza gelme söylentisi ve korkusu, o musibetin başımıza gelmesinden beter eder insanı.
✍Coronayadan bıkanlar yazımı okusunlar, geri kalanlar vazgeçip korku içinde yaşamaya devam etsinler.Bir kısmı da, “halkı alınan tedbirlere karşı soğutuyor” diye yeni paranoyalar ve suçlamalar geliştirsinler, hiç de öyle demiyorum, devamını okuyan anlayacak zaten.
✍Akıl ve mantık terk olunca, insanları paniğe sevketmek çok kolay oluyor.Tedbirli olmak ve uyarılara kulak vermek kadar, paniklemeden sakin kalabilmek de önemli bunu atlatmak için..
✍Hiç ilgilenmeyip korkmaya devam etmek isteyenler için son cümlem yukarıdadır. Rahatlamak isteyenler okumaya buradan devam edebilirler.
BİYOLOJİDE MATEMATİK ÇALIŞMAZ
✍Virus enfeksiyonu (virüs değil, doğrusu virus) eksponensiyel yayılır. Bu doğru.
Bir kişi hastaysa, yanındakini hasta eder. Artık hasta olan 2 kişi vardır.Ertesi gün 4 kişi, sadece birer kişiyi hasta ederse, 8 kişi hasta olur, giderek ikinin katları şeklinde hasta sayısı artar.
✍Üçüncü günün sonunda hasta sayısı 8 kişiye çıkar.Eğer bir kişi dört kişiyi hasta ederse, ikinci günün sonunda 5 hasta, üçüncü günün sonunda 20 hasta olur.
Üç ayın sonunda eksponensiyel artış ile tüm dünya hasta olur... diyeceksiniz ki öyle değil işte.
✍Corona virus, insanlıktan önce vardı, devam edecek, üstelik her sene mutasyona uğrayıp (genetik değişim) yeni yüzleriyle yeniden, yeniden, yeniden karşımıza çıkacak.
✍Anlamakta zorlandığımız şu ki, zaten aynen de öyle yapıyordu henüz bilinmediği tanınmadığı çağlarda bile..
✍Peki, yukarıdaki hesap doğru olsa, insanlık bugüne gelebilir miydi? Gelemezdi..
✍Biyolojide matematik çalışsaydı, ne ben bu yazıyı yazabiliyor olurdum, ne de sizler okuyor olurdunuz. Hepimiz ölmüştük. Ama öyle değil gördüğünüz gibi, yazıyorum, okuyorsunuz.
CORONAYA’DAN KURTULMAK İÇİN NEDENLER
✍1. Her sene kuzey yarım kürede kış aylarında virütik enfeksiyonlar artar, ilkbaharda azalmaya başlar, yazın iyice azalır.Bunun nedeni, yükselen ve parlayan güneştir. Güneşten dünyaya ulaşan ultraviole ışınları kışın dünyanın atmosferine girince, (eksen eğikliğinden dolayı) daha uzun yol katederler ve dünya yüzeyine ulaşan UV indeksi düşer.
21 Mart’tan itibaren kuzey yarımküre yüzünü güneşe döner ve UV indeksi yükselir.
UV virusları kırar. Hele corona gibi RNA virusu ise (dışı çok zayıf kaplıdır, güçlü değildir) güneşe dayanamaz.
✍2. Biyolojide matematik neden çalışmaz biliyor musunuz?
Bir gölün yüzeyini kaplayan nilüfer yaprakları hesabı gibi, ilk gün yüzeyin % 10’nunu, ikinci gün yüzde bilmem kaçını, bir ayın sonunda ise tüm yüzeyi kaplar desek de, nilüfer bile asla tüm yüzeyi kaplayamaz. Çünkü göldeki nilüfer sayısı arttıkça, yapraklarını ve köklerini yiyen su canlıları da artacak ve artış frenlenecektir.İşte bu fenomene biyolojide BAĞIŞIKLIK diyoruz.
✍3. Bağışıklık oluşması biraz zaman ister. Corona virusu kapan insanların büyük çoğunluğu hastalığı hafif atlatacaklar, ölmeyecekler ve bağışıklık geliştireceklerdir.
✍4. Hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğu ileri yaş + kronik hastalığı olanlardır. İleri yaş ve kronik enfeksiyonlar, corona enfeksiyonuna dayanma güçlerini kırdı ve hayatlarını kaybettiler. Unutmayın tüm dünyada hayatını kaybedenler arasında 20 Mart 2020 itibariyle 35 yaş altında hiç kimse yok. Sadece küçük bir bebek öldü, ki o da konjenital enfekte doğmuştu, yani hasta annesinden virusu kaparak zaten hasta doğmuştu.
✍5. Hayatını kaybedenler, Allah Rahmet Eylesin, bir anlamda insanlık uğruna kendilerini feda ettiler. Hastalığın yayılmasına neden olurlarken, bir yandan da bağışıklık geliştirilebilmesi için insanlarda doğal aşılanma sağlayarak, bağışıklığı tetiklediler.
✍6. Nüfusun % 60-70’i bağışıklık geliştirdiğinde corona virusunun bu seneki mutant formu olan COVID-19’a bay bay diyeceğiz.
✍O halde, coronaya’dan kurtulmak için elimizdeki kartlar giderek güçleniyor.✍
Güneş + Bağışıklık + Toplum Bilinci
Bu üç silahcoronayı yenecek. Hep yendi, yine yenecek.
✍Son bir not daha: (Yazmadan duramadım, çünkü insan sağlığını istismar ederek para kazanan sektöre Medikal Sektör denmez, ahlak yoksunu sektör denir).
✍Bir virusun bulaşıcılığına virülans, öldürücülüğüne ise fatalite denir.✍
✍COVID-19’un bulaşıcılığı çok yüksek, öldürücülüğü ise düşüktür.
✍H1N1, SARS - MERS ispanyol nezlesi, kuş gribi, domuz giribi viruslarıyla karşılaştıralım:
✍H1N1 ile enfekte bir kişi odaya girdi. Odada 100 kişi var. Aksırdı ve virusları damlacık enfeksiyonu ile etrafa saçtı.
✍Odadaki 100 kişiden 10 kişi virusa yakalanır, ama bunlardan yarısı ölür (rakamlar örnektir).
Yani az bulaşır, çok öldürür.
✍COVID-19 öyle değil.
Virülansı yüksek, fatalitesi düşüktür.
✍Odada bulunanların %80’ine bulaşır, sadece % 4 ölür.
✍Şu ana kadar salgının en yüksek olduğu ülkelerde bile ölüm oranı %4’ü hiç geçmedi.
Üstelik hayatlarını kaybedenler, sağlıklı ve genç nüfusa dahil değillerdi.
✍Bugüne kadar bilinen pandemiler (tüm dünyaya yayılan enfeksiyon) içindeki en düşük öldürücülük oranı COVID-19’da.
✍Coronaya’ya körükle gidenler bundan para kazanacak olanlara hizmet ederler.
Belirli firmalara bütçe aktarılır.
Bu kötü mü demeyin?
✍Eğer H1N1 virusu patladığında, hemen ertesinde firmanın biri çıkıp, “Merak etmeyin, elimde 30 milyon doz aşı var” demeseydi, ben de kötü değil derdim.
✍Hiç kimse veya kuruluş, “Nereden biliyorsunuz da 30 milyon doz aşı hazırladınız?” diye sormadı, aksine tüm dünya “Ohh çok şükür, aşısı varmış” diyerek rahat nefes aldı.
SONUÇ
✍Yukarıda yazdıklarımı “alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara karşı halkı soğutuyor” diye algılamayın.
Tüm önlem ve uyarılar sizlerin sağlığı içindir, hafife almayın.
✍Ama CORONAYA’dan yani corona paranoyasından kurtulmak için bu yazımı iyi anlayın ve doğru değerlendirin.
✍Stres ve panik, virusa hizmet eder, direncinizi düşürür.
✍İlkokulda öğretmenlerimiz ve annelerimiz bize ne derdi hatırlayın: “Evladım, karşıdan karşıya geçerken tedbirli ol, dikkatli ol, hızlı geç, ama koşma”
✍Çünkü koşanın düşme olasılığı daha fazladır.
✍DİKKATLİ OLUN, UYARILARA KULAK VERİN, ÖNLEMLERE UYUN, AMA PANİK OLMAYIN.✍
Prof. Dr. Esat ORHON
Bugün değil de yarın çıkarız artık, aldıklarımı direk balkona koyuyorum zaten, 2 3 gün sonra yerleştiriyorum, siliyorum, vs. Bazen modum düşüyor işte, teşekkür ederim düşünceniz için :)Almak için evden çıkmak zorunda mısınız? Kapıcınız vb var mı? varsa şimdi aldırın, bir kaç gün bekletin sonra sabunlu su ile yıkayın veya dezenfekte edin. Evdekiler bitene kadar yenilerde virüs kalmaz.
Allah göstermesin ama bunu ben de düşünüyorum eğer öyle bir durum olursa ben de o rahip gibi yapmayı düşünüyorum.Çok önemli hep beraber virüsü yavaşlatmalıyız. Virüsü yavaşlatın % 84 hafif geçirecek evde yatacak. %84 e tedavi evde yeterli olur atlatırlar. . ama % 15 ağır geçirecek. Hastane lazım. % 5 solunum cihazına ihtiyacı olacak. yeterince solunum cihazı yok.
sonra doktorlarda hastalanırsa kime kim bakacak.
Arkadaşlar domuz gribi bile daha çok öldürüyor.korkunun sebebi Olay ölüm değil bulaşma hızı.
insanlar virüsten değil tıbbi ekipman yetersizliğinden ölecekler .” Hız “olayın kilit kelimesi bu Bu kadar hızlı yayılan bir virüste dikkat edilmezse herkes aniden hastalanır. O kadar kişiye yoğun bakım yatağı nerden bulacağız. Vicdanımız sızlamayacak mı aslında 2 gün solunum desteği alsa yaşayacAk olan insanı bu devirde yalnız evinde ölüme terk edeceğiz.
italyada bir rahip solunum desteğini kendinden genç olan bir hastaya verdi. Rahip bu yüzden öldü. Daha ne diyim işte tehlike bu.
Bizim çok şükür şu an bulunduğumuz yazlık ilçede evimiz bahçeli etrafta boş arsalar var. Bugün eşimle bir çıktık bahçe kapısının önüne biraz yürüyelim kimsecikler yok dedik de bir baktık kadının biri gelmiş boş arsada ot topluyor. O bizi görünce şeytan görmüş gibi oldu, biz onu görünce keza. Daha çıkmadan döndük gerisin geri. Evvelden insan gördük mü selam verirdik bir muhabbet ederdik, çay ikram ederdik vb. Boş arsanın altında bir ev var, orada yalnız yaşayan bir komşumuz var, kadının arabasını görüyorum o da bizimkini ama birbirimizi aramadık bile. Eskiden birbirimize çok gidip geldiğimiz bir başka komşumuz vardı. Annemiz babamız gibi çok sevdiğimiz insanlar. Telefonda konuşuyoruz; "bir süre artık böyle uzaktan telefonla görüşeceğiz" dediler diye bir oh çektik içimizden "görüşelim, gelin, gelelim" demediler diye. Bir ihtiyacınız var mı? diye korka korka sordum, polis yardımcı oluyormuş alışveriş konusunda kendilerine, bir ihtiyaçları yokmuş. Oh iyi dedik. Üzülüyorum ya.bir kisim insan oyle panik ki tanidiklardan da var kendilerini koruma pahasina korkutucu derecede bencillesmis boyutdalar filmlerde olurya kacarken insanlari ezerler ittirirler yeterki kendileri kurtulsunlar diye iste ben boyle goruyorum bu tarz kisileri..sagduyulu sogukkanli empati yapabilen insanlara bayiliyorum her durumda cozume yonelirler ne tedbiri elden birakir ne de panik havasi yasatirlar..
gece gorunce uyku tutmuyor deliriyoruz sabah aciklamasi daha mantikliArkadaslar dün bakan erkenden sayilarla ilgili aciklama yapti artik hep geceyi beklemeden aciklama yapilacakmi
Sanırım artık erken saatte açıklama gelecekmişArkadaslar dün bakan erkenden sayilarla ilgili aciklama yapti artik hep geceyi beklemeden aciklama yapilacakmi
gece gorunce uyku tutmuyor deliriyoruz sabah aciklamasi daha mantikliSanırım artık erken saatte açıklama gelecekmiş
Süper olmus gece gerilip uyuyamiyordum.
evet, tedbir alacağız, evet korkacağız ama aklı ve mantığı yitirmeyeceğiz, akıl ve mantık bizi her zaman gerçeğe yönlendirir. Gerçekle bağların kopması ise şizofreniye götürür. (benim de aklıma geliyor neler neler ama mantığımı sokmaya çalışıyorum devreye).ay keske bende oyle olsam bugun acaba wcnin havalandirmasini poset cekip yapistirsam mi oradan corona gelir mi diye düşünüyorum iyice delirdim. Evi havalandiriyorum allahim bir oksuruk sesi kosarak butun pencereleri kapatıyorum.
Yakın olsak tüm turşularımi verirdim size (gerçi bu koronadan kimse kimsenin bir seyini almazdaAynen:) valla turşu bitmişti çünkü evimde bir turşu canavarı var(eşim) geçen gün yeniden turşu kurdum, adam turşu sayıklıyordu zira:))))
Veeee hanımlar genel bir uyarı olsun, ara ara tekrarlayorum unutuluyor sanırım, topiğe siyaset karıştırmayın rica ediyorum, siyaset için --->Siyaset Meydanı
Ne is yapıyorsunuz. Yaninda calisasim geldi.Kızlar calisipta evde izinli olan arkadaslar işlerini özledimi. Ben bugün calisanlarimi aradim dün maaslarini yatirdik haber vermek icin. Iyice dinlenin dedim. Cunkü yogun zamanlarda bazen izin kullandirmiyorum. Tabi parasini veriyorum ama yinede üzülüyordum. Valla şu isler acılsın yogunuz diye hic şikayet etmiyecegiz yeterki şu evdeki adamlardan kurtulalim diyorlar .
Aynen:) valla turşu bitmişti çünkü evimde bir turşu canavarı var(eşim) geçen gün yeniden turşu kurdum, adam turşu sayıklıyordu zira:))))
Ben öğrencilerimi Çok özledim tempo yorucu oluyordu kabul ama dışarı çıkmak korkusuzca dolaşmak insanlara dokunmak sarılmak diz dize sohbet etmek ne güzelmiş anladım. İnşallah eski rutin hayatımıza sağlıkla dönmek nasip olsunKızlar calisipta evde izinli olan arkadaslar işlerini özledimi. Ben bugün calisanlarimi aradim dün maaslarini yatirdik haber vermek icin. Iyice dinlenin dedim. Cunkü yogun zamanlarda bazen izin kullandirmiyorum. Tabi parasini veriyorum ama yinede üzülüyordum. Valla şu isler acılsın yogunuz diye hic şikayet etmiyecegiz yeterki şu evdeki adamlardan kurtulalim diyorlar .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?