bugün itibari ile modunuz ....

• Ankete Katılan
    1.185
Valla hakikaten kafa karıştırıcı, yurtdışı geçmişim olmadığından Avrupa ülkelerinde sağlık hizmeti nasıldır, hangi ülkenin yaşlı nüfus yoğunluğu daha fazla, bu salgında hangi ülke nasıl bir yol izledi ve teşhis, tedavi, yoğun bakım uygulamaları nasıl oldu bilmiyorum ama olaya biraz da uluslararası siyaset karışmış olabilir mi diye de düşünüyorum, bazı ülkeler diğer ülkelere bakın biz güçlüyüz mesajı vermek için oranları düşük gösteriyor olabilirler mi sorusu kafamı kurcalıyor ?
Neden dersen Kazen bugünkü bir yazısında (Popüler Konu - Türkiye'de Korona Virüs COVID-19)
Çin ve İtalya'yı kıyaslamış ve sormuş Çin saklıyor mu diye? Neden olmasın, belki kendi eliyle başlatmadı salgını, belki başka ülkelerce Çin'e karşı ekonomik çökertme stratejisi uygulandı bir salgının düğmesine basılarak, belki Çin salgını kendi başlattı ama ekonomisinin çökeceğini düşünen ülkelerin planlarını bozmak için planlı hareket etti, bugün birçok ülkeye tıbbi malzeme satıyor, eminim aşı ve ilaç için de harıl harıl çalışıyordur, ilacı bulduk açıklaması ilk önce Çin'den gelirse şaşırmam, ABD'de bu yüzden aşı için hamle yaptı ya.
Şu yazıyı okumanızı isterim CIA Çin'in vaka ve ölüm sayısını sakladığını iddia ediyor, bir rapor hazırlamışlar ama WHO ülkelerin resmî raporlarını baz almak zorunda.

Ama şunu biliyorum, bu salgından hangi ülkede hangi ırktan olursa olsun 1 insanın bile ölmüş olması çok acı, bu salgın bitecek buna inanıyorum lakin tüm dünya ülkeleri artık kendini sorgulamalı, halklarının sağlıkları, canları, ekonomik durumları siyasetinde üstünde olmalı, takkelerini önlerine alıp bu salgını bir milat kabul etmeliler zira bu salgın ülkeleri bireysel bazda da ekonomik olarak sarsacak, WHO'nun bir yıl önce hepsine salgın olacak önlem alın raporuna rağmen hiçbir ülke buna hazırlıklı değilmiş meğerse, salgın bitince burada işyerini salgın kapsamında kapatmak zorunda kalmasına rağmen dükkan kirası, vergisi işleyen küçük esnafı, salgın nedeniyle maaşı ödenemeyeceğinden işten çıkarılmış binlerce insanı, halkın biriken kira, fatura vb borçlarını konuşuyor olacak herkes.

Gonderdigim yazi ulkeler arasi olum oranlarinin neden farkli oldugu ile ilgili ?

Ben soyle bir ikileme dusuyorum.
Ne kadar cok test yaparsaniz o kadar cok vaka elde ediyorsunuz.
Ne kadar cok vakaniz varsa panik o kadar artiyor.
Test yapmassaniz rakamlar gercegi yansitmiyor Ama moraller yuksek oluyor.
.
.
.
.

Bence panik bir hastaliktir. Endise ve panik farkli seylerdir. Tedbir ve Panik farkli seylerdir.

Eger panik bir hastaliksa (psikolojik) ben bunun bulasici oldugunu dusunuyorum.
Ve Coronavirusden daha hizli bulastigini dusunuyorum.
Dunya saglik orgutu panik ve turevlerini pandemi ilan etsin.

Geçmiş olsun

çin hastalığı da ortaya çıktıktan yaklaşık 20 gün sonra duyurdu. o nedenle bu dönemde de bazı bilgileri sakladıklarını ben düşünüyorum. çünkü o ülkeye güvenmiyorum. keza geçenlerde vefat eden doktor, bu salgını duyurduğunda hakkında soruşturma açmışlardı. adam öldükten sonra soruşturmayı kaldırdılar. o doktor bu bilgiyi yaymasa belki çok daha geç öğrenecektik.

Eğer ocak,Şubat ayında yaşanan ağır hastalıklar coronaysa,Mehmet Öz'ün yaptığı aciklamada kötü yönde mutasyona uğrarsa bulasiciligi ve olduruculugu artacak dediği mutasyon mu gerceklesti yani

kötü yönde mutasyona uğrayıp çok daha fazla insanın ölmesi virüsün kendi topuğuna sıkmasıdır. yaşayacak yere ihtiyacı var. bize uyumlanması gerekiyor.
bu ihtimali de mehmet öz dışında kimseden duymadım.

Bir kesim ulkeler arasi olum oranlarinin 5g yüzünden farkli olduğunu soylese de ben buna inanmıyorum. Bana gore butun ülkeler hazırlıksız yakalandi ama Çin cabuk adapte oldu. O yüzden ivmesinde dusus yasandi. Almanya ocak itibariyle hazırlık yaptığını soyledi hem ekipman hem saglik çalışanı adina.
Italya ciddiye almadi paniği bırakın endise bile duymadi. Sadece virüsü belirli bir yerde sanip oradan kacmaya calistilar. Oysaki virusu yayan kendileriydi ve ekipman eksikligi de doktorlarının hasta seçmesine neden oldu. Birlesik krallik cok sacma bir strateji izledi hala toparlanamiyorlar. Amerika nin sağlık sistemi sanilan kadar iyi degilmis. Çadır hastaneler kuruldu. Kayip sayısının Trump in umrunda oldugunu da sanmiyorum.

Panik yaparsin sehirden kacmaya calisirsin, tuvalet kagitlarini eve stoklarsin.
Endise edip tedbir alırsın disari cikarken maske takip dezenfektani yaninda tasirsin.

Bir de fanusta yaşamadığımıza gore sadece bireysel önlemler/tedbirler asla yeterli olamaz. Devletin de gerekli tedbirleri taksitle degil zamaninda almasi gerek.

Ablacim bu ulkelerin guc gosterisi oldugu dogru. Rakamlar konusunda birsey diyemeyecegim.

Ama sunu cok acik soyleyebilirim: Avrupa PR denilen olayi cok iyi yapiyor. Avrupa derken Almanya yi kastediyorum.
Avrupa=Almanya
Ornegin son 1-2 haftadan cikan haberlerden 1-2 tanesi

Robert Koch Enstitusu 8 yil once bir raporu Alman meclisine vermis ve Almanya 8 yil once onlem alMIS
Dogru Rober Koch Ent. boyle bir raporu alman federal meclisine sunmus. Sonuc onlem alinmis mi hayir. Almanyada bugun 24.000 yatak kapasitesi var.
Almanya Sorgu sual olmadan 10.000 Euro para dagitiyor.
Dogru dagiriyor ama hibe degil kredi. Eger zarar ediyorsaniz veriyor. Sorgu sual sonra gelecek. Eger haksiz bu parayi talep ettiyeniz sizden misliyle alacaklar.
Bu parayi almak icin gelirinizi beyan etmis olmaniz gerekiyor. Issizlik kesintinizinde yapilmis olmasi gerekiyor.
Yani ben donercilik yapiyordum ama vergi vermemek icin kaynimin uzerine yaptim dukkani. Kaydim kuydum yok derseniz bundan yararlanamiyorsunuz.
Yada ben donercilik yapiyorum ama gunde 20 kilo et sattigim halde 5 kilo gosterdim? Eee tabiki 5 kilo satmisin gibi hesaplanacak.

Hersey kitabina uygunsa paranizi alabilirsiniz. Haa yok isleriniz normal gidiyorsa birakin para almayi verginizi odemelerinizi kiranizi vs catir catir odemek zorundasiniz.

Ama bu oyle bir cilalaniyor ki sanirsiniz Angela Merkel WC de para cikariyor ve bunu her onune gelene dagitiyor.
Hastaneler priril piril. Doktorlar kapidan geceni cevirip gel seni hastaneye yatiralim diyolar.

Su sokaga cikma yasagina gelince neden herkes Almanyada sokaga cikma yasagi var zannediyor?
Ben uzun suredir almanya da gunduz vakti bu kadar insani sokakta gormedim. Buyuk sehirlerde eminim durum farklidir.
Ama Almanayda nufus butun ulkeye dagilmis durumda. Yani bizdeki gibi buyuk sehirlerde cok koylerde az insan yasamiyor. 1 milyon nufusun uzerinde 3-5 sehir anca ya vardir ya yoktur.

Kirsalda da ise gitmeyen insanlar kendileri vermisler sokaga. Tamam mesafeli duruyorlar ama diyorum ya ben bu kadar insani sokakda hic gormemistim.

Uzun lafin kisasi adamlar PR isini cok guzel yapiyor.

Ocak ayında öğretmen arkadaşIm çok ağır konjoktivit geçirdi öğrencisinden kapmış sonra tüm aile geçirdiler. Hatta gözünde görme kaybi bile oluştu uzun süre raporlu oldu şimdi diyoruz acaba korona mikrobu gözüne bulaşmış olabilir mi gözü hastalandiktan bir ay sonrada zatürre gecirdi

Evde süpürge torbası filtreli tülbent maskeler yapabilirsin 2 kat. Ya da şu bandanalardan da olur. Yıkanabilen N95 maskeler de var. Ama kurallarını uygulamalısın, takıp çıkarma hijyenine dikkat etmelisin. N95 maskeyi çok önermek istemiyorum aslında bizden çok sağlık çalışanlarının ihtiyacı var çünkü.

Benım bilgim yok Astoria bakabılırmısın acaba

Keçeden maske yapıldığını duymadım. Her kumaş maske yapımına uygun değil.

cenazesi olanlar izin kağıdı ile il dışına çıkabiliyor okula gelen yazıda gördüm basınız sağolsun

Ben de tam bun yazdim.
Bana Almanyanin aldigi ama bizim almadigimiz veya Almanyanin bizden once aldigi bir onlem yazabilir misiniz ?
Almanya ornegini vermekteki sebebim dusuk olum orani.
ISte Almaya ocak ayinda onlemlerini aldigi soyledi diyorsunuz ya almadi. 8 yil once aldi da dediler ama almadi.

Bir tek ekonomik olarak cikti 600 milyar euro para ayirdik 100 milyar euro hastanelerin gelisimi icin harciyacaz dediler.

Adama sorarlar simdi mi hastanelere 100 milyar ayiracaksin. 80 milyonluk Almanya da 24.000 yatak var.

Fransa da yaşayan bir Türk konuşutu NTV de.Et tavuk gibi gıdaları çamaşır suyu ile yıkamış ve zehirlenmişler.

Başınız sağolsun.

Valla Çin'deki ölüm sayısıyla ilgili iddialar var ki dudak uçuklatıyor ama elimde iddiayı ortaya koyup sayı belirtecek belge olmadığından bir şey diyemiyorum, yalnız şunu belirteyim burada yazanlar arasında da şüpheye düşenler olduğunu okudum, ben de şüpheye düştüm, bir iddiaya göre de bu salgın Kasım'da başladı deniyor:Koronavirüs salgınında yeni örtbas iddiası: Çin'deki ilk vaka 17 Kasım'da ortaya çıktı - Medyascope

Ayrıca son zamanlarda bizim ülkede de salgının ilk başlangıç noktası Çin'de de deniyor ki bu hastalığı hiçbir belirti olmadan atlatanların oranı %80 civarı, son dakika bilgisi bu virüsün mutasyona uğradığı ve 49 gün boyunca taşıyıcı olarak gezen birinin de olduğu söylenmekte : 49 gün boyunca corona virüs taşıdı: Çinli uzmanlardan virüs mutasyona uğradı uyarısı

Şimdi burada da şüphelerini yazanlar var demiştim, onlarla aynı şüphemi dile getireyim, salgın açıklaması olabildiğince geciktirildiyse, virüs bulaşanlardan %80'i hafif grip gibi geçirdiyse, biz dahil birçok ülke uçuş yasaklarını salgın açıklaması sonrası getirdiğine göre, bu virüs acaba Çin'den bize ve diğer ülkelere çok daha önce gelmiş olabilir mi?
Ocak ayı neredeyse birçok yerde insanlar çok ağır grip geçiriyorum diyerek hastanelere yattı, bir kısmına zatürre teşhisi kondu, anneme refakat ettiğim dönemde yatışını yaptığımız hastanenin göğüs hastalıkları servisi tıklım tıklım doluydu, bir kısmı yoğun bakıma yatırıldı ve yoğun bakımlık olanların hepsi 65 yaş üstü insanlardı.
Yine aynı dönem çok samimi bir arkadaşımız eşi ve oğlu çok ağır hasta oldu, eşi ve oğlu iyileşti ama arkadaşımızda hala nefes darlığı var, şu sorulabilir 15 gün hastanedeydin öyle olsa sana da bulaşırdı, bu bir şüphe sadece, o sıralarda bu virüs ülkeye geldiyse doktorlarda bilemezdi çünkü covid19'un varlığından dahi haberdar değildi kimse lakin annemin yattığı hastanenin göğüs hastalıkları servisi, başka hastanelerde yine aynı servisin dolduğu bilgisi, arkadaşımızın yine o dönem 3 hafta kendini bilmeden yatıp nefes açıcı spreylerle tedavi edilmesi, ki astım koah vb bir sağlık sorunu yok, sonrasında hala nefes sorunu yaşıyor olması, ben evime döndükten sonra burada tanıdığım bazı insanların yine ağır bir şekilde hastalandığını hastaneye kaldırıldığını duymam valla bende acayip bir şüphe uyandırıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…