- 1 Haziran 2018
- 5.338
- 16.438
- 248
- Konu Sahibi fortunefavorsthebold
-
Yaş aralığının bu kadar genç olmasının tek sebebi var. Sömürmek, iliğine kadar... 35 yaştan sonra sömürülecek insan sayısı çok azdır. Kolay kolay ezemez, karşısındaki yeni yetmeyi ezmek daha kolay bir eylemdir. Genç işçi aramalarının tek sebebi budur. Dişini geçirecek. Ezecek. Sömürecek. Küçük ve orta ölçekli firma zihniyeti...O kadar haklısınız ki... Bir iş ilanına denk gelmiştim. Aranan kritelerden biri 20-25 yaş arasında olmalı idi. Yahu nedir bu? Mankenlik ajansına mı müracat ediyoruz? İnsanları yaşıyla, görüntüsüyle işe almak nedir hem de bu devirde. Bazı şeyler ya doğuştandır, telafisi yoktur. E o zaman 25 yaşından büyük olanların ekmek kazanma hakları yok mu?
Genç nüfus işsizlik oranı %20 den fazla. Ülkemiz vatandaşlarına yeterli istihdamı sağlayamıyor. Bir jenerasyon iş edinemeden, ötekiler mezun oluyor.
Bu sebepten diye düşünüyorum.
Cunku 35+ demek neredeyse 10 yillik bir profesyonel tecrubeden aldigi gucle yuksek ucret talep eden kisidir. Kritik pozisyonlar haric isveren de o pamuk elini cebinin derinliklerine indirerek maliyetleri artirmak istemiyor, nasil olsa ayni isi daha dusuk ucrete yapabilecek birileri olur mantigiyla. Hele de issizlik yuksek olunca bu mantik daha bir on plana cikiyor. Hal boyle olunca da belirli bir yastan sonra is bulmak zorlasiyor.
Cunku 35+ demek neredeyse 10 yillik bir profesyonel tecrubeden aldigi gucle yuksek ucret talep eden kisidir. Kritik pozisyonlar haric isveren de o pamuk elini cebinin derinliklerine indirerek maliyetleri artirmak istemiyor, nasil olsa ayni isi daha dusuk ucrete yapabilecek birileri olur mantigiyla. Hele de issizlik yuksek olunca bu mantik daha bir on plana cikiyor. Hal boyle olunca da belirli bir yastan sonra is bulmak zorlasiyor.
Yani kontrolsuz bir nufus cogalmasi var. Hukumet oturup arkadas ekonomi bunca insani besler mi, istihdam saglayabilir mi seklinde adam gibi bir hesap kitap yapmadan 3 cocuk yapin, 5 cocuk yapin derse olacagi budur. Bu kadar cahillik olur mu arkadas, devletce bir nufus planlamasi zaten yok ama goz var izan var ne 3 cocugu? Bu kafayla musteak dicem ama milletimize yazik gercekten.
Aynen katiliyorum. Misal Google, Amazon, Microsoft gibi sirketler parayi basip en iyisini aliyor. En iyisini aliyor ama karsiligini da veriyor. Bizim patronlar 90 model Sahin parasi odeyip 0km Audi'ye binmek istiyor. Hem 10 yillik tecrubeli olsun, hem 25 yasinda olsun, hem cok para istemesin kafasindalar
Bizim insanımız erken yaşlanıyor daha doğrusu yaşlı psikolojisine erken giriyor, erken çöküyor. Yurt dışında özellikle Avrupa’da çok gördüm epeyce yaşlı ama her sabah koşusunu yapan, kişisel bakımını ihmal etmeyen insanları. Bizim ülkemizde yaş 40 oluyor bekliyorlar ki metrobüste biri yer versin ben ayakta duramam diyorlar halbuki yurt dışında bazı ülkelerde bir insana yer vermek ayıp karşılanıyor. Sen ayakta duramayacak kadar kötü durumdasın geç otur anlamına geliyor.
Sonuc?
Balkan ülkesi sayılabilecek bir yerdeyim. Durumlar Türkiye'den beter valla. En azından okumuş insan için. Üretim yok iş yok. Yok oğlu yok. Ama bu 35 yaş olayı benim de çok moralimi bozuyor. 30 olmama az kaldı, depresyondayım. Şimdi Türkiye'ye dönsem bu mu tecrüben bu yaşa gelmişsin diyecekler diye kafamda kurup duruyorum. Burda da görüştüğüm bir yer çocuğum yok diye dönmedi gibi geliyor. Kesin hamile kalır demişlerdir. Pisler.Bunun nedenleri kısaca şu;
Ülkemiz bir orta doğu zihniyetine sahip bir ülke.
Haliyle çok çocuk makbul, kadınların değeri doğurdukları çocuk özellikle erkek çocuk oranında artıyor.(Genel bu, istisnalar kaideyi bozmuyor)
Haliyle çoğu ailede 3,4,5,6.. vs sayıda çocuk var.Özellikle Anadolu kısmında böyledir.
1 veya 2 çocuğu olan çok az aile mevcut.
Haliyle özellikle hizmet sektöründe genç sayısı çok fazla.
Seç, beğen, al mantığı ile eleme yapıyorlar.
Bir de şu an başka ülkelerden dehşet zorunlu göç alıyoruz, onların çocuk yapma potansiyelleri bizim halkımızdan da fazla.
O yüzden az iş, çok ama çok mezun var.
Ve üzülmeyin diye özellikle yazıyorum bazıları yazmış işletme, turizm olduğu için iş bulunamaz diye.
Şu an tıp dışında tüm bölümlerde iş sıkıntısı var.
Sadece doktorluk mesleğinde kota olduğu için onların alımında sorun yok.
Avukatlar,mühendisler, öğretmenler, bankacılar, hemşireler,..vb bölüm mezunlarında da çoğunluk iş bulamıyor.
Ülke gerçeği bu maalesef.
İleride zorunlu göç ile gelen kişilerin çocukları da iş piyasasına girecek ve şu anki durum düzelmezse işsizlik daha da vahim olacak.
Size nacizane tavsiyem Avrupa'da oturma izniniz varsa orada kalın veya orada iş bakabiliyorsanız bakın.
Şu an Balkan Ülkeleri bile iş bulma konusunda ülkemizden iyidir.
Biz bu durumu sadece üretim yapan bir ülke olup daha az üreyerek değiştirebiliriz.
Bu olsa bile biz görmeyiz belki torunlar görür.Ama zor, gelenekleri değiştirmek zordur.
Yani bence gelmeyin, benim oturumum olsa Bulgaristan'a bile giderdim..
İyi de ablacım o 65lik 70lik insanların çalışması bayıldıklarından değil, sosyal güvenceleri olmadığı için. ABDde pekçok kişinin emeklilik maaşı veya sağlık sigortası yok. Ya para getir ya öl konumundasın yani bir rat race...o insanların açıkgörüşlülüğü falan değil mecburiyet tamamiyle. 65yaşında McDonaldsta çalışmayı isteyecek insan tanımıyorum. Kendi şirketinin başında veya çok iyi bir şirkette iyi bir yerde olursun kafa mesaisi yaparsın eyvallah. McDonaldsta çalışmaya motivasyon hikaye yani.
arkadaşlar ben işim gereği yurtdışında bulunuyorum sık sık .avrupada özgeçmişe yaş din ırk vs yazılmıyor işveren sorunca ayrımcılıga girer discrimination denir, ve işveren yaşını sorduğu için ceza alır.bizim ülkede hemen özgeçmişe yaş yazılıyor patronların ilk baktığı yaş. hostes olmak istedi kuzenim 30 yaşında yaşlı ! diye almadılar. avrupadaki havayollarına bakın 60 yaşında hostes veya kasiyer var . devlette bile çalışamıyorsun 35 ten sonra bu ulkede .. benim bir avrupa ülkesinde oturumum var kendi ülkemde yapamam fakat o ülkede 33 yaşındayım ister polis olurum ister kamuda memur . 40 yaşındaysam da yine farketmez. bu yaş takıntısı nedir bizim ülkemizde ben anlamadım . anlayan varmı _? insanları neden defolu mal gibi görüyorlar 35 ten sonra? sizinde bu konuyla ilgili deneyimleriniz varmı ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?