türkiyede neden 35 yaşından sonra iş bulmak çok zor?

O kadar haklısınız ki... Bir iş ilanına denk gelmiştim. Aranan kritelerden biri 20-25 yaş arasında olmalı idi. Yahu nedir bu? Mankenlik ajansına mı müracat ediyoruz? İnsanları yaşıyla, görüntüsüyle işe almak nedir hem de bu devirde. Bazı şeyler ya doğuştandır, telafisi yoktur. E o zaman 25 yaşından büyük olanların ekmek kazanma hakları yok mu?

Yaş aralığının bu kadar genç olmasının tek sebebi var. Sömürmek, iliğine kadar... 35 yaştan sonra sömürülecek insan sayısı çok azdır. Kolay kolay ezemez, karşısındaki yeni yetmeyi ezmek daha kolay bir eylemdir. Genç işçi aramalarının tek sebebi budur. Dişini geçirecek. Ezecek. Sömürecek. Küçük ve orta ölçekli firma zihniyeti...

Genç nüfus işsizlik oranı %20 den fazla. Ülkemiz vatandaşlarına yeterli istihdamı sağlayamıyor. Bir jenerasyon iş edinemeden, ötekiler mezun oluyor.
Bu sebepten diye düşünüyorum.

Yani kontrolsuz bir nufus cogalmasi var. Hukumet oturup arkadas ekonomi bunca insani besler mi, istihdam saglayabilir mi seklinde adam gibi bir hesap kitap yapmadan 3 cocuk yapin, 5 cocuk yapin derse olacagi budur. Bu kadar cahillik olur mu arkadas, devletce bir nufus planlamasi zaten yok ama goz var izan var ne 3 cocugu? Bu kafayla musteak dicem ama milletimize yazik gercekten.

Cunku 35+ demek neredeyse 10 yillik bir profesyonel tecrubeden aldigi gucle yuksek ucret talep eden kisidir. Kritik pozisyonlar haric isveren de o pamuk elini cebinin derinliklerine indirerek maliyetleri artirmak istemiyor, nasil olsa ayni isi daha dusuk ucrete yapabilecek birileri olur mantigiyla. Hele de issizlik yuksek olunca bu mantik daha bir on plana cikiyor. Hal boyle olunca da belirli bir yastan sonra is bulmak zorlasiyor.

Aynen katiliyorum. Misal Google, Amazon, Microsoft gibi sirketler parayi basip en iyisini aliyor. En iyisini aliyor ama karsiligini da veriyor. Bizim patronlar 90 model Sahin parasi odeyip 0km Audi'ye binmek istiyor. Hem 10 yillik tecrubeli olsun, hem 25 yasinda olsun, hem cok para istemesin kafasindalar

Aynen katiliyorum. Misal Google, Amazon, Microsoft gibi sirketler parayi basip en iyisini aliyor. En iyisini aliyor ama karsiligini da veriyor. Bizim patronlar 90 model Sahin parasi odeyip 0km Audi'ye binmek istiyor. Hem 10 yillik tecrubeli olsun, hem 25 yasinda olsun, hem cok para istemesin kafasindalar

Ülkemiz nüfusumuzu besleyemiyor ve maalesef besleyemeyecek de.(Gönül ister kendi kendimize yetelim özellikle tarımda ve teknolojide)
Bir de bunun üstüne, 3.dünya ülkesinden zorunlu göçler alıyoruz.Başka gelişmemiş ülkelerden de geliyor.
O ülkeden kişiler kedi, köpek gibi doğuruyor.Ne 3 çocuk, 5 çocuk daha fazla çocuk, artık hamile kalamayan yaşlara kadar çocuk..
Bir de başka 3.dünya ülkelerinden yabancı öğrenciler gelip kalıyor, yani sayı arttıkça artıyor.
Ondan işveren de diyor ki, en ucuza kimi çalıştırabilirim?
Öğretmenlik gibi ne kadar saygın bir meslekte bile kıdemli hocaları çıkarıp asgari ücrete çalışacak yeni mezun öğretmen alıyorlar.
Bizde nüfus planlaması hiç yok, bence olmayacak da.
Çünkü millet bunu istemiyor, biz çok azınlıkta insanlarız.
Çünkü hala eğer erkek çocuğun var ise kadın olarak değerlisin düşüncesi var.
Bu düşünceden tiksiniyorum.
Bu düşünce kaybolmadan halk çöpten yiyecek de toplasa üremeye devam eder maalesef..

Vizyonlari sikintili da ondan. Evet, bir tecrubeli calisanin firmaya maliyeti daha yuksek ama ya firmaya katacagi katma deger?

Bizim insanımız erken yaşlanıyor daha doğrusu yaşlı psikolojisine erken giriyor, erken çöküyor. Yurt dışında özellikle Avrupa’da çok gördüm epeyce yaşlı ama her sabah koşusunu yapan, kişisel bakımını ihmal etmeyen insanları. Bizim ülkemizde yaş 40 oluyor bekliyorlar ki metrobüste biri yer versin ben ayakta duramam diyorlar halbuki yurt dışında bazı ülkelerde bir insana yer vermek ayıp karşılanıyor. Sen ayakta duramayacak kadar kötü durumdasın geç otur anlamına geliyor.

Sonuc?

Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki çok donanımlı değilseniz yani sadece üni mezunu orta seviye ingilizce gibi orta halli bir bireyseniz bu devirse iş bulmak çok zor oluyor.
Genelde evliyseniz mesai saatlerini takar veya çocuk yapıp gider bu gibi düşünülüyor. Evli ve çocuğunuz varsa da habire çocuk için izin isteyebilir gibi bir algı var.

Malesef sadece özel sektör değil kamuda da aynı durum var. Örneğin zabit katipliği gardiyan 35 yaş sınırı olan yerler şu an aklıma gelen .Bu kural sadece biz kadınlar için değil erkekler için de geçerli. Bankalarda aynı hatta 30 yaş sınır. üniversiteden yeni mezun iken en az 10 yıllık deneyim istiyorlar o on yıl sonunda da yaşlı diye almıyorlar

Balkan ülkesi sayılabilecek bir yerdeyim. Durumlar Türkiye'den beter valla. En azından okumuş insan için. Üretim yok iş yok. Yok oğlu yok. Ama bu 35 yaş olayı benim de çok moralimi bozuyor. 30 olmama az kaldı, depresyondayım. Şimdi Türkiye'ye dönsem bu mu tecrüben bu yaşa gelmişsin diyecekler diye kafamda kurup duruyorum. Burda da görüştüğüm bir yer çocuğum yok diye dönmedi gibi geliyor. Kesin hamile kalır demişlerdir. Pisler.

Konumuz bir insanın 35ten sonra iş bulup bulamaması. Arkadaş bundan yakınmış.
İsteyerek veya istemeyerek, sebebi de farketmez... 65+ yaşında insana iş var mı? Var. Yaşından ötürü iş bulma sıkıntısı yaşamıyor. Konuda mühim olan bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…