- 30 Nisan 2008
- 45.779
- 24.642
- 398
- Konu Sahibi Ratinin Hisleri
-
tabiki, burakalim ninilerle buyusunler:)
kucucuk akilarinda kaybolmasinlar,
neyim, kimim demesinler,
beni sevmiyorlarmiydi, neden her cocuk gibi degilim diye,
buyuduklerinde ise umrumda degil demesinler:)
ama bir sabah esinizin hickiriklarindan uyanip, ne oluyor demeyelim bir gun:)?
bak bende bile soru isarti burakti, neden agliyor? bu yuzdenmi acaba, yoksa baska sorunlar yuzundenmindiye, ehhh anlatmiyorda
[BUNU BİR PSİKOLOJİ SAYFASINDAN ALDIM
Bir çocuğu evlatlık olarak alan bir ailenin karşılaştığı sorunların başında çocuğa evlatlık olup olmadığının söylenmesi geliyor.Çoğu aile ya bunu hiç söylemiyor ya da söylemek istese de başaramıyor. Psikiatri uzmanı Doç. Dr. Bengi Semerci ailenin bunuçocuğa ilkokul dönemine gelmeden mutlaka söylemesi gerektiğini belirtiyor. Çocuğun bu konuda en azından bir kulak dolgunluğu olmalıdiye konuşan Doç. Dr. Semerci bu konuda ebeveynlere şöyle bir öneride bulunuyor:
Örneğin ebeveynler çocuklarına bebeklik anılarını zaman zaman anlatırlar. Hamilelik,doğuma gidiş, doğum sonrası ilk karşılaşmagibi. Evlat edinmiş ebeveynlerde bu anıları biraz daha farklı bir şekilde anlatabilirler. Biz seni çocuğumuz olarak kabul ettiğimizde ya dabiz senin annen baban olmaya karar verdiğimizde gibi daha farklı anılar anlatılabilir. Çocuk ilkokul dönemine geldiğinde ise onunanlayabileceği bir dille, bir bebeğin nasıl olduğu ve dünyaya nasıl geldiği anlatılabilir. Sonra bazı anne babaların çocuk sahibiolamayabileceği, bazı annelerin bebeklerini karınlarında taşıyamayabileceği anlatılabilir. Biz çocuk sahibi olmayı çok istedik amaolamadık ancak bir sürü bebek arasından seni seçtik ve annen baban olmaya karar verdik şeklinde açıklanabilir. Çocuğun bunu bilmeyehakkı vardır.
Üvey anne Üvey baba ya da üvey kardeş durumunda da bu böyledir. Bu durum cocuk küçükken olmuşsa gerçek neyse o söylenmelidir. Anne babayla çocuk arasında kurulması gerekli olan güven bağı çok önemlidir. Çocuk ileride bunu bir şekilde öğrendiğinde bugüven duygusu sarsılır. Bazı ailelerde bebek evlat edindiklerinde annenin loğusa kıyafetleri giyip ve sanki doğum yapmış gibisenaryolarla videolar çektirdiklerini belirten Semerci Çocuğa sahte bir dünya yaratılıyor. Bu son derece sakıncalı. Çocuk bu durumu özellikle ergenlik döneminde öğrenirse ki bu dönem çocuğun dünyaya güven sağlama ve bir kimlik ortaya koyma dönemidir. O zamançocuk gerçekten ailesiz kalıyor. Önce onu terkeden ailesi ve yıllardır ona yalan söylemiş gerçek sandığı ailesi. Çocuk ikisi arasında birseçim yapamıyor. Çocuğa evlatlık olduğu mutlaka söylenmelidir. şeklinde konuşuyor. ( brt de yayınlanan Derinlikler adlı programdan alınmıştır.)
....
Demekki yalan söylemek oldukça sakıncalıymış. Üstelik ergenlıkten önce özellikle 3 yasındakı cocuk verılen herseyı almaya hazırdır. Bu asla cocugun uzerıne yük bindirmez. İnsanlar acı ama dogru olan gerceklerle yasamak yerıne her zaman sahte mutlulugu tercih eder.
[/COLOR]
Gözleri titrek bi smile varya ekrana öyle bakıyorum şimdi,
çok üzüldüm sizin adınıza ben çünkü oğlumun kara gözlerinden bu şekilde herhangi bir zaman dilimde akacak gözyaşlarına dayanamam ...
Evet dünyayı cocuklara bırakalım bencede ,
biz zaten elimizden geldiğinizce hatta gelmesede hatta agır gelsede biz yaşıyoruz ve bizde yaşamalıyız
bir kaç zaman önce aklımdada hiç bişey yokken düşündümde benim oğlum 4yaşında olacak yani 4 senedir hayatımda hamileliği, tedavi süreci 6.5 sene bitecek benim onunla ugraşım
bakıyorumda en büyük sevinci mesela dogum yaptıgımda yaşamıştım ama tezat bir şekilde çokta üzüldüm onun için gerçekten çok üzüldüm tüm samimiyetimlede söylüyorum acayip göz yaşı dökmüşümdür ben anneli cocuklu filmler , haberler hiç izleyemem daha dün akşam kaşla göz arasında şu anneleri öldürülen kızlar bir konferansa çağrılmışlar bir anda agladım sonra bütün gece yarım yamalak uykular saplanmış basagrıları
o yzuden bence bırakalımda bız yasayalım onlar bunları bılse ne olur
[BUNU BİR PSİKOLOJİ SAYFASINDAN ALDIM
Bir çocuğu evlatlık olarak alan bir ailenin karşılaştığı sorunların başında çocuğa evlatlık olup olmadığının söylenmesi geliyor.Çoğu aile ya bunu hiç söylemiyor ya da söylemek istese de başaramıyor. Psikiatri uzmanı Doç. Dr. Bengi Semerci ailenin bunuçocuğa ilkokul dönemine gelmeden mutlaka söylemesi gerektiğini belirtiyor. Çocuğun bu konuda en azından bir kulak dolgunluğu olmalıdiye konuşan Doç. Dr. Semerci bu konuda ebeveynlere şöyle bir öneride bulunuyor:
Örneğin ebeveynler çocuklarına bebeklik anılarını zaman zaman anlatırlar. Hamilelik,doğuma gidiş, doğum sonrası ilk karşılaşmagibi. Evlat edinmiş ebeveynlerde bu anıları biraz daha farklı bir şekilde anlatabilirler. Biz seni çocuğumuz olarak kabul ettiğimizde ya dabiz senin annen baban olmaya karar verdiğimizde gibi daha farklı anılar anlatılabilir. Çocuk ilkokul dönemine geldiğinde ise onunanlayabileceği bir dille, bir bebeğin nasıl olduğu ve dünyaya nasıl geldiği anlatılabilir. Sonra bazı anne babaların çocuk sahibiolamayabileceği, bazı annelerin bebeklerini karınlarında taşıyamayabileceği anlatılabilir. Biz çocuk sahibi olmayı çok istedik amaolamadık ancak bir sürü bebek arasından seni seçtik ve annen baban olmaya karar verdik şeklinde açıklanabilir. Çocuğun bunu bilmeyehakkı vardır.
Üvey anne Üvey baba ya da üvey kardeş durumunda da bu böyledir. Bu durum cocuk küçükken olmuşsa gerçek neyse o söylenmelidir. Anne babayla çocuk arasında kurulması gerekli olan güven bağı çok önemlidir. Çocuk ileride bunu bir şekilde öğrendiğinde bugüven duygusu sarsılır. Bazı ailelerde bebek evlat edindiklerinde annenin loğusa kıyafetleri giyip ve sanki doğum yapmış gibisenaryolarla videolar çektirdiklerini belirten Semerci Çocuğa sahte bir dünya yaratılıyor. Bu son derece sakıncalı. Çocuk bu durumu özellikle ergenlik döneminde öğrenirse ki bu dönem çocuğun dünyaya güven sağlama ve bir kimlik ortaya koyma dönemidir. O zamançocuk gerçekten ailesiz kalıyor. Önce onu terkeden ailesi ve yıllardır ona yalan söylemiş gerçek sandığı ailesi. Çocuk ikisi arasında birseçim yapamıyor. Çocuğa evlatlık olduğu mutlaka söylenmelidir. şeklinde konuşuyor. ( brt de yayınlanan Derinlikler adlı programdan alınmıştır.)
....
Demekki yalan söylemek oldukça sakıncalıymış. Üstelik ergenlıkten önce özellikle 3 yasındakı cocuk verılen herseyı almaya hazırdır. Bu asla cocugun uzerıne yük bindirmez. İnsanlar acı ama dogru olan gerceklerle yasamak yerıne her zaman sahte mutlulugu tercih eder.
[/COLOR]
simdi bunlar bilim adamlari diye her dusunduklerini, dogru bulmak ne kadar dogru?
yaniliyorda olabilirler. Bunun arastirmasini bence hala cozmus degiler.
ayrica yalan soylemiyorsunki( belki biraz) zadece kendince koruyorsun, zamani gelince anlatacaksin:)
emin ol, yetiskin biri olduklarinda af edecekdir, once sinirlenip delirecektir, hemde nasil:)
ama sakinlesdiginde, anlayacaktirlar...
Canım bunun bılım adamlıkla alakası yok. Burada anlatılmak ıstenenı ısrarla anlamayan ınsanlar var. Benım cok yakın arkadasım evlatlık. Annesı ev hanımı babası psikiyatrist. Biz konusmaya baslayınca yavas yavas kulak dolgunlugu olusturduk onda dedi. Gercek annesı ölmüş, babası ise almanyada yasıyormus. Kız babasının nerede oldugunu bılıyor fakat hıcbır zaman aramaya kalkmamıs bile. Annesıne babasına tapıyor. Evlatlık oldugunuda bılıyor keza asla boyle bır ayrım yapılmadı. Bu kızında babası bılım ınsanı pekı buda mı hata yapıyor. Zamanı gelınce dıye bırsey yoktur zamanı geldıgını sen nasıl anlayacaksın ki ? Nerden bılıyosun sakınlesecegını böyle cahıl hareketler bu toplumu bu duzene getırdı zaten. Bir konuya hakım olmak mı daha ıyı yoksa onu sonradan sap dıye ogrenmek mı. Asıl cocugun omzuna yuklenen yük budur.[/QUO
böyle bir şey için ne zman uygun zaman olur ki ne zaman öğrense illa bir yıkım olacak insanda ama bunu çocukken söylemek ve o yaştaki düşünceleriyle anlamasını kaldırmasını idrak etmesini beklemek ayrı birde birşeylerin bazı kavramların farkına vardığında anlatmak farklı diye düşünüyorum
canim anlatiklarin beni cok etkiledi,
ama durumunu pek anlayamadim,
evlatlik verdigin bir cocugunmu var yoksa, aldiginmi:26:
Canım bunun bılım adamlıkla alakası yok. Burada anlatılmak ıstenenı ısrarla anlamayan ınsanlar var. Benım cok yakın arkadasım evlatlık. Annesı ev hanımı babası psikiyatrist. Biz konusmaya baslayınca yavas yavas kulak dolgunlugu olusturduk onda dedi. Gercek annesı ölmüş, babası ise almanyada yasıyormus. Kız babasının nerede oldugunu bılıyor fakat hıcbır zaman aramaya kalkmamıs bile. Annesıne babasına tapıyor. Evlatlık oldugunuda bılıyor keza asla boyle bır ayrım yapılmadı. Bu kızında babası bılım ınsanı pekı buda mı hata yapıyor. Zamanı gelınce dıye bırsey yoktur zamanı geldıgını sen nasıl anlayacaksın ki ? Nerden bılıyosun sakınlesecegını böyle cahıl hareketler bu toplumu bu duzene getırdı zaten. Bir konuya hakım olmak mı daha ıyı yoksa onu sonradan sap dıye ogrenmek mı. Asıl cocugun omzuna yuklenen yük budur.[/QUO
böyle bir şey için ne zman uygun zaman olur ki ne zaman öğrense illa bir yıkım olacak insanda ama bunu çocukken söylemek ve o yaştaki düşünceleriyle anlamasını kaldırmasını idrak etmesini beklemek ayrı birde birşeylerin bazı kavramların farkına vardığında anlatmak farklı diye düşünüyorum
Neden 5 değil de 7 değilde 3 denmiş. Cunku bu yasta cocuk her verılenı alır. O yastakı cocugun pskolojı sanılanın aksıne bunu kaldırır. Pedologlarında anlatmak ıstedıgı budur. Yoksa ben büyüt büyüt 9 yasına geldınmı pat dıye söyle demıyorum. Bunu herseyı algılamaya basladıgında konusmaya basladıgında ufaktan ufaktan alıstırmaya baslayın denılıyor. Sanırım toplum olarak cok sabit fıkırlıyız. Ya da anlatılanı at gozuyle anlıyoruz. Etrafımda kac tane evlatlık sahıbı olan varsa hepsının bır sekılde ılerıde dısardan ogrenıldı ve buyuk bır yıkım yasandı. Neyın ne olacagını bılemezsın. Ilerıde anası babası cıkar gelır bırı bısey der hastalık olur bır yerden cıkar ortaya ıste o zaman buyuk yıkım olur. Aksıne buyukken kaldırırlmaz buyukken herseyı ıdrak ettıgı ıcın kafası karısır ve hayata küser.
Canım bunun bılım adamlıkla alakası yok. Burada anlatılmak ıstenenı ısrarla anlamayan ınsanlar var. Benım cok yakın arkadasım evlatlık. Annesı ev hanımı babası psikiyatrist. Biz konusmaya baslayınca yavas yavas kulak dolgunlugu olusturduk onda dedi. Gercek annesı ölmüş, babası ise almanyada yasıyormus. Kız babasının nerede oldugunu bılıyor fakat hıcbır zaman aramaya kalkmamıs bile. Annesıne babasına tapıyor. Evlatlık oldugunuda bılıyor keza asla boyle bır ayrım yapılmadı. Bu kızında babası bılım ınsanı pekı buda mı hata yapıyor. Zamanı gelınce dıye bırsey yoktur zamanı geldıgını sen nasıl anlayacaksın ki ? Nerden bılıyosun sakınlesecegını böyle cahıl hareketler bu toplumu bu duzene getırdı zaten. Bir konuya hakım olmak mı daha ıyı yoksa onu sonradan sap dıye ogrenmek mı. Asıl cocugun omzuna yuklenen yük budur.
Neden 5 değil de 7 değilde 3 denmiş. Cunku bu yasta cocuk her verılenı alır. O yastakı cocugun pskolojı sanılanın aksıne bunu kaldırır. Pedologlarında anlatmak ıstedıgı budur. Yoksa ben büyüt büyüt 9 yasına geldınmı pat dıye söyle demıyorum. Bunu herseyı algılamaya basladıgında konusmaya basladıgında ufaktan ufaktan alıstırmaya baslayın denılıyor. Sanırım toplum olarak cok sabit fıkırlıyız. Ya da anlatılanı at gozuyle anlıyoruz. Etrafımda kac tane evlatlık sahıbı olan varsa hepsının bır sekılde ılerıde dısardan ogrenıldı ve buyuk bır yıkım yasandı. Neyın ne olacagını bılemezsın. Ilerıde anası babası cıkar gelır bırı bısey der hastalık olur bır yerden cıkar ortaya ıste o zaman buyuk yıkım olur. Aksıne buyukken kaldırırlmaz buyukken herseyı ıdrak ettıgı ıcın kafası karısır ve hayata küser.
sabit fikirliğimden değil canım ya ama buna benzzer bir olayı bizzat yaşadığım ve çocukluğumun ,hayatımın en önemli döneminin kötü geçmesinden dolayı böyle konuşuyorum uzmanlar ona bakarsan hayatın en önemlli dönemlerinin çocukluk dönemi olduğunu çocukluğu güzel huzurlu geçmiş kişilerin hayatta daha başarılı mutlu olacağını söylüyor..bencede keşke çocukken öğrenme fırsatım olmasaydıda o günleri neden benim babam yok neden benim baba bu kadar yaşlı neden böyle şöyle diye geçireceğime biraz daha büyüdüğümde öğrenseydim diyorum tabi bu benim görüşüm ,tecrübem..ne bir uzmanım nede psikolog sadece yaşadıklarıma dayanarak konuşuyorum
hangi anne dayanabilirki cutemom, herkes annesiyle babasıyla kardeşleriyle güzel bir aile ister ..yani ben hep öyle hayal ederdim gece gözlerimi kapar bir yemek masası hayal ederdim içinde anne baba kardeşler.. baba vardı bizde ama o yuva sıcaklığı yoktu..annem hep çalışırdı baba yaşlıydı hep evde yatar annem sobayı kurar, annem odunu kırar ,annem alışverişe gider..
anladim canim, Allah yardimciniz olsun! kacip gitmis umarim dava acilirsa, orda bari zorluk cikartmaz.Allah korusun cocugumu vermedim bende yeni dogdugumda eski eşim tarafından terk edildik , gidiş o gidiş yani
bende evlendim tabi buarada şimdi soyadını eşim üstüne almak istiyor bunun içinde eşimin eski eşe dava acması gerekiyor, tamamen soyadı ve miras meselesi yani bizimki
canim ben senin ne demek istedigini anliyorum. ben esim sanirim 6 yada daha kucuk yasda anlatiklarini soyledimya, isteNeden 5 değil de 7 değilde 3 denmiş. Cunku bu yasta cocuk her verılenı alır. O yastakı cocugun pskolojı sanılanın aksıne bunu kaldırır. Pedologlarında anlatmak ıstedıgı budur. Yoksa ben büyüt büyüt 9 yasına geldınmı pat dıye söyle demıyorum. Bunu herseyı algılamaya basladıgında konusmaya basladıgında ufaktan ufaktan alıstırmaya baslayın denılıyor. Sanırım toplum olarak cok sabit fıkırlıyız. Ya da anlatılanı at gozuyle anlıyoruz. Etrafımda kac tane evlatlık sahıbı olan varsa hepsının bır sekılde ılerıde dısardan ogrenıldı ve buyuk bır yıkım yasandı. Neyın ne olacagını bılemezsın. Ilerıde anası babası cıkar gelır bırı bısey der hastalık olur bır yerden cıkar ortaya ıste o zaman buyuk yıkım olur. Aksıne buyukken kaldırırlmaz buyukken herseyı ıdrak ettıgı ıcın kafası karısır ve hayata küser.
2 yasindada soylemis olabilir diye hatirliyordum, ama emin olmadigim icin yazmadim. yani bu konu gercekten cok hasas.
ehhh herkesin babasi psikiyatriste degilki, hem arkadasim cok mutlu vs dedin ya? bunu benim esimde aynisini sergiliyor..
resmen oynuyor, ya arkadasinizda kendini kandirdigi gibi sizleri kandiriyorsa?
Canım bunun bılım adamlıkla alakası yok. Burada anlatılmak ıstenenı ısrarla anlamayan ınsanlar var. Benım cok yakın arkadasım evlatlık. Annesı ev hanımı babası psikiyatrist. Biz konusmaya baslayınca yavas yavas kulak dolgunlugu olusturduk onda dedi. Gercek annesı ölmüş, babası ise almanyada yasıyormus. Kız babasının nerede oldugunu bılıyor fakat hıcbır zaman aramaya kalkmamıs bile. Annesıne babasına tapıyor. Evlatlık oldugunuda bılıyor keza asla boyle bır ayrım yapılmadı. Bu kızında babası bılım ınsanı pekı buda mı hata yapıyor. Zamanı gelınce dıye bırsey yoktur zamanı geldıgını sen nasıl anlayacaksın ki ? Nerden bılıyosun sakınlesecegını böyle cahıl hareketler bu toplumu bu duzene getırdı zaten. Bir konuya hakım olmak mı daha ıyı yoksa onu sonradan sap dıye ogrenmek mı. Asıl cocugun omzuna yuklenen yük budur.
Biliyorum ama şuda var biliyormusun kendi canından olan baban bile olsa belki böyle mutlu bir ailen olmayacaktı
sadece yaşlıymış baban kötü davranıyormuydu ? bagırırmıydı?
bende calısıyorum calısmak zorundayım daha ıyı bır hayat ıcın daha ıyı gıyınsın dıye daha guzel oyuncaklarla oynasın dıye
sen evlimisin simdi? cocugunu nede cok seversin
onun sansli tarafi, bir psikiyatrist babasi olmasi:) ruhu hasladiginda babasi onunla konusmusdur, nasil yaklasacagini biliyor.
Benim esimde ailesine tapiyor dedimya( uvey) onlarda ona cok bagli, okadar bagliki, evlendigimizde kopamadilar:)
onlarda sevgilerinden mahrum etmemisler, vermisler, yedirmisler.
nasil oluyorsa sizin arkadasiniz kendisini kaybetmemisken, benim esim bir cocuk iken kendini dusuncelerinde, orda burda kaybediyor? aralarindaki fark neydi? babasinin psikiyatrist olmasi olabilirmi:)
benim esim zere kadar umrumda degil, uvey ailesini gercek ailesi olarak kabulenmis ve tek teklime edersen ofkelenir:)
ozaman ben sabah neden onun hickiriklari ile uyaniyorum?
ne kadar umrumda degil desede, ne kadar uzuldugunu biliyorum
ilk okul cagı 5 yaş
4 yaşta öncesi ben şimdi bu senin baban değil desem
benimle kavga eder yani , hiç anlamaz
sonra izlediğimiz filmlerde illa üvey cart curt bıseyler var mubarek onları ızleyecek etkılenecek
sonra benım babam kım dıyecek nerede dıyecek
bununlamı onun hayallerınde bu aksamda ruyamda lunaparka gıttıgımı goren bır cocugu çalıp
babası ona bagırdıgında acaba benım babam degıl o yuzdenmı bagrıyor dıye kafasını aklını bulandırayım
yok yok o uzmanlar benden uzak dursun
evliyim ve bir oğlum var 3 yaşında evet bende çalışıyorum..oğlum daha iyi şartlarda yaşasın diye..
baba yaşlıydı aksiydi ..tabaklar kırar..neden sobaya bu kadar kömür attınız ,neden burda lamba yanıyor ...eden neden ..gidiyor sürekli söylenen birisi çalışan annem kömürü alan annem sobayı kurup yakan annem ama hesap soran o..
cutemom,yaşadıklarımı hissettiklerimi yazmak mümkün olsa keşke günlerce yazarım..biliyormmusun bunu nenden yazıyorum onuda bilmiyorum ama paylaşmak istedim küçükken hep folklor oynamak istedim kendimi annemden habersiz okulun folklor grubuna yazdırdım ..hoca para istedi ama götüremedim çünkü baba vermedi..ve o folklor gurubundaki insanları hep karşıdan hayranlıkla izlemek zorunda kaldım içimde nasıl bir uktedir anlatamam ahh ahh
Ama oğlumu yazdırcam kreşe başlasın onu o kıyafetlerle karşına geçip büyük bir zevkle izleyeceğim bu defa
bunun babasıyla ne alakası var ? bır pedologtanda yardıım alırsın. Demekkı esıne soylenme bıcımıyle arkadasıma soylenme bıcımı ve seklı farklıymıs lütfen dogruları saptırmayalım .Sonuc olarak burayı okuyan ve buradan fıkır almak ısteyen bırcok evlat edınecek aıleler var.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?