Uykuda ve Gün İçinde Dişleri İstemsiz Sıkmak

derinss

Nirvana
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
15.714
20.303
923
İstanbul
Hanımlar Merhaba..
Konuyu ağız ve diş sağlığı bölümüne açmayı düşündüm.Ancak sorunumun çözümü özünde psikolojik olabilirmiş.
O yüzden buraya açmaya karar verdim.
Uykuda ve gündüz herhangi birşeyle uğraşırken dişlerimi sıktığımı farkediyorum.
Öyle ki çenem ,ağzımdaki kaslar hatta başım ağrıyor bu yüzden.
Sinirli bir yapım var ama buna karşılık sakin düzgün ve mutlu bir hayatım var.
Dişleri sıkmak kronik bir stres sebebinden kaynaklanıyormuş bende böyle bir durum yok Allah'a şükür.
Yani evliliğimde,işimde veya sağlıkla ilgili kafama taktığım bir durum yok.
Bu sorunun diş cerrahisi olarak tedavisi gece plağıymış ama benim sorunum gündüzde mevcut.
Dişlerimi sıkıyorum ayrıca belirtmek isterim ki gıcırdatma yok.Ses vs yok.
Sadece böyle hani çok kızarsınızda anlık sıkarsınız ya o bende daimi.
Bazen gece eşim beni öperek uyandırıyor neden dişlerini sıkıyorsun diye sakinleştirmeye çalışıyor.
Üzülüyor ,stres sebebimi çözemiyor,gizlediğim bir sıkıntım olduğunu dahi düşünüyor.
Böyle bir sıkıntısı olan ,gece plağı dışında psikolojik olarak bu durumdan kurtulan biri var mı ?
Yorumlarınızı,deneyimlerini merakla bekliyorum.

aynı sorun bende de var, hatta arkadaki dişlerim ta çeneme kadar ağrıyor. sıktığımın farkında bile olmuyorum, bir an ağzımı açınca sıktığımı farkediyorum. 20lik dişim için doktora gittiğimde o bile sordu sen dişlerini sıkıyormusun dedi, evet dedim.. hımm dedi. nasıl geçer bilmiyor oda. sıkmamaya çalış dedi sadece.

Allah Allah bir çözümü var aslında işte plak veriyorlarmış.
Neden vermedi ki doktorun..
AMa bu geçici bir çözüm,sebep psiklojikmiş.

Bende sıktığımı farketmiyorum sonra acı hissi girince devreye bakıyorum ki sıkıyormuşum.
Garip bir durum birisi papatya çayı tavsiye etmiş ama bilemiyorum ne kadar etkili olur ?
Doktora gitsem ne yapacak ki pskolog ,bu şekilde yaşanmaz ama..

Psikologa görünmekte yarar var. Senin derinlere inemediğin canını sıkan bir sorun vardır mutlaka. Yani böyle düşününce asla bulamayacağın türden birşey.

Aynısı benim başıma da gelmişti. Ben bir ara insanlara tahammül edebileyim diye dişlerimi sıkma alışkanlığı edinmiştim. Sonra bir şekilde gündüz normal yaşantımda bu alışkanlığı unutmuşken gece yapmaya başladım ve sonuç; çenem kaydı. O kadar çok sıkmışım ki kendimi çene kemiğim yerinden oynamış.

Ben rutin olarak doktor kontrolüne gidiyordum ama aklıma bunu sormak gelmemişti. Oturup konuştuk ve doktorum bana tahammül sınırlarımla ilgili sorular sordu. Bu sayede keşfettim ben de.

bende normalde çok sinirli bir insanımdır ama dişlerimi sıktığımda sinirli olduğum için falan sıkmıyorum.. hiç bir psikolojik sorunum yok, çocukluğumda güzel geçti, 1 yıldır nişanlılık evlilik hazırlıklarım vardı onun stresi vardı hadi ondandır dedim ama oda bitti şu anda çok mutluyum ama bu diş sıkma olayım devam ediyor. kulaklarımın arkasına kadar ağrı yapıyor, bir süre sonra başımda ağrımaya başlıyor, gündüzleri çabuk farkına varabiliyorum hemen gevşetiyorum ama uykuda sıktığım zaman sanırım sabaha kadar öyle kalıyorum uyandığımda ağrıyı hissediyorum.. acaba bu 20lik dişlerin çıkarken o arkadaki damağı falan sıkıştırmasıyla ilgili bişi olabilrmi, gerçi ben bi tanesini geçen hafta aldırdım ama hala sıkıyorum.

Teşekkür ederim cvp için..
Sen insanlara tahammül edebilmek için bu yola yönelmişsin.
Benimde buna benzer bir sebebim ortaya çıkacak doktora gidince sanırım..
ama şu anda yüzüstünde böyle birşey yok,o halde cidden gitmem gerekiyor doktora.
Psikologa gideceğim öyle değil mi?

Şimdi iyi misin peki çene kemiğini yerinden oynatan bu sıkıntıdan psiklog yoluyla mı kurtuldun ?

aaaa evet aslında benimde karşımdaki insanları kırmamak için tahammül edebilmek için sıkmakla başladı.. sinirlendiğimde çok kırarım karşımdakini, çabuk söner sinirim ama kırdığımla kalırım bu sefer.. kimseyi kırmayayım diye dişlerimi sıktım.. sonrada acaba alışkanlık gibi bişey mi oldu bilmiyorum

Ahh evet bende öyle sinirli olduğum için sıkmıyorum.
Dün ütü yapıyordum mesela eşim de yanımda öyle keyifliyim ki kakarakikiri ama dişlerimi sıkıyorum.
Bunun başka bir sebebi var ama ben çözemiyorum.

İnan hayatımda çok daha stresli dönemlerim oldu hiçbirinde böyle birşey yaşamadım.
20'lik lerle bir alakası var gibi gelmiyor bana bende 3 tane 20'liklerimi aldırdım.
o zamanda böyle birşey yoktu..

o kadar çok sıkıyorum ki bazen başım uyuşuyor adeta.. acilen çözmem lazım bu mevzuyu .

Ben bu sorun sebebiyle az dişimi kırmadım.Dişlerimin neredeyse yarısı porselen.En son gittiğim diş hekimi sizin de dediğiniz gibi diş plağı önerdi. Bunun genellikle babasını yada annesini erken yaşta kaybeden çocuklarda görüldüğünü benim de bu tarz bir sorunum olup olmadığını sordu. Olmadığını söyledim. Akşamları yatmadan önce ılık limonlu su içmemi önermişti. Sonrasında gittiğim psikolog ise hayır demeyi öğrenmem gerektiğini,ilaç için yaşımın çok genç olduğunu,tek sorunumun insanların kalbini kırmamak adına birçok detayı içime atmak olduğunu söyledi. Bunun içinse dediğim gibi hayır demen gerekiyorsa diyeceksin, kalp kırman gerekiyorsa kıracaksın, gerekirse aynanın karşısına geçip kendinle kavga edeceksin ama hiçbir şeyi içine atmayacaksın. Henüz çok gençsin. Bu ciddi hastalıkların davetiyesi niteliğinde dedi. Öyle çabuk olmadı tabi değişimim ama oğlum olduktan sonra kendiliğinden gelişti. Şimdi düşünüyorum. Oğlum niçin küçücük yaşlarında belki sadece üzgün,belki panik atak,belki sürekli yiyen,belki sinir krizleri geçirecek bir anne ile büyüsün.Ben onun için hayatta dimdik durmalıyım.Önce kendim kararlarımın arkasında durup çizgilerimi belirginleştirmeliyim. Sonra da ona birey olmayı öğretmeliyim. Artık başarıyorum da.Dolayısıyla çoook uzun zamandır diş gıcırtılarım olmuyor.Ama el titremelerim hala baki :)) Oda aşırı sinirlilik halinden. Onu istesemde engelleyemiyorum.

Çene için tedaviye gittim. Aynı günlere psikolog randevum da denk geldi, çok iyi konuşamadığım için, "neyin var, neden böyle oldu" sorularından sonra orda çözmüştük doktorla. Bir kaç görüşme de bana ne yapmam gerektiğini anlattı. Hani hep güleriz ya; içinden 1 den 10 a kadar sayarsın falan. Ben hakikaten onu yapıyorum, derin bir nefes alıp ona kadar sayıyorum eğer hala sinirim gecmediyse dişlerimi sıkmak yerine ağzıma geleni sayıyorum

Şaka bir tarafa, hiiiiç aklına gelmeyecek bir sebebin olabilir. Benim çene kemiğim sakızla yumuşamış, dişlerimi sıkmayı alışkanlık haline getirince bu hale geldi. Çene cerrahisi ameliyat da olabilir istersen dedi ama ben korktum açıkçası. Diş teli(lastik gibi birşey) takıp bağladılar, sonra da biraz fizik tedavi... Tam olarak kayma değildi yapısı bozulmuştu. Tamamen düşebilirmiş de... Lütfen ihmal etme.

Aman aman kimseyi kırmayayım derken sağlığımızdan oluyoruz. Karşımızdakine tepkimizi usulünce gösterirsek o da kırılmaz biz de....

Bende bu da yok. Yani kırmamaya çalışma nezaketinede sahip değilim dişlerimi sıkacak kadar.
Lafımı söylerim,böyle kendimi daraltmam yani..
Savunma mekanizması ama bahsettiğiniz şey,hiç psikoga falan gitmeyi düşünmediniz mi?

geçmiş olsun kuzucum
bende de var diş sıkma şakaklarıma vurur ağrısı
ama tamamen istemsiz bişey
ama daha kötüsü de mevcut
ben nefesimi tutuyorum farkında olmadan sinirlendiğimde
kızdığımda falan artık boğulacak gibi olduğumda
farkediyorum nefes alamadığımı
bu durum için ne yapmalı bilmiyorum
psikatriye gitmemi önerenler oldu ama ilaçlarla uyuşmayı istemiyorum
senin dediğin gibi sorunsuz sıkıntısız bi hayatım var çok şükür
sebep sanırım geçmişte yaşanan birikmişlikler

Son düzenleme:

Çook geçmiş olsun ne güzel atlatmışsınız.
Çocukluğum mükemmel geçti diyemem ama şimdilerde o günlerden kalan etkilerde yok oldu.
Yani ben hep böyleydim niye şimdi çıktı diye düşünüyorum açıkcası.
Hani hayatımda bir değişiklik yok aksine hayatım sakinleşti.
Hayır derim,kalps kırarım,tartışırım,kimsede lafım sözüm kalmaz kavgacı değilim ama yani kendimi ezdirmem.
Benim derdim ne acaba inan anlattıklarından sonra daha çok merak ettim.

Haklısın anne olunca sorumluluğun artıyor,ben anne değilim henüz..
Ama madem bir derdim var çözüp anne olmak isterim senin gibi..

Acilen psikoga gitmem gerek..psikoga giderken özel devlet vs farkeder mi?
iyisi kötüsü nasıl bilinir..
gündüz pek vaktim de yok akşam seansları falan oluyor mu?
inanın hiçbirşey bilmiyorum bu konudada..

Çok teşekkür ederim canım..
Off işte herkes kendince bir çözüm üretmiş sıkıntılarını bertaraf etmek için.
Sen de nefesini tutuyorsun..
Psiyatr değilde psikoga gidebilirsin canım.. anlatıp rahatlayabilirsin..
sorun geçmişteyse bilemem.. ama geçmişte sıkıntılar yaşarken neden gelmedi ki başımıza ?
şimdi sakin,rutin mutlu bir hayatında içinde neden çıkıyor bu belirtiler..
Sana da geçmiş olsun amonracım

ben nefesimi tutmuyorum ama bikaç defa çok sinirlendiğimde nefes alamamıştım, boğulacak gibi olmuştum sanki ağzım burnum tıkanmış gibi hava girmemişti.. ölecem sanmıştım çok kötü oldum.. bu bikaç kez oldu, hep sinirden oldu.. haksızlığa hayatta gelemem, kendimide savunurum aslında bağırır çağırırımda.. ama yakınlarımsa karşımdakiler onları kırmak istemiyorum çünkü sonrasnda kendim daha çok üzülüyorum... şu anda bile arka dişlerim çenem falan ağrıyor uykumda sıkmışım demekki yine.. benim eşimde psikologa gitmemi söylüyor.. ama ben gitmek istemiyorum

günaydın...

o sorun bende de var... stresliyim evet bazı sorunlar yaşıyorum ama bayağıdır var bende. bir arkadaş yazmış, babasını yada annesini erken kaybedenlerde görülebiliyormuş.
babamı çok küçükken kaybettim,etkisi varmı bilmiyorum ama bildiğim tek şey bu durumun çok canımı sıktığı :85:

Son düzenleme:

Ohh çözümü bulmuşsun ,say dök.. Sen üzüleceğine başkası üzülsün

Ama cidden çene sorununda ucuz atlatmışsın..
Hiç dikkat etmiyoruz kendimize,özen göstermiyoruz.
Ne bileyim cahil de değiliz ama işte,garip bir tutukluk oluyor böyle konularda.

teşekkür ederim asla ihmal etmeyeceğim..
psikoga kime gideceğimi seçebilsem nereye gideceğime karar versem..
hemen gideceğim
.

Son düzenleme:

sağ ol canım
bilmiyorum ki şimdi neden çıkıyo
belki o zaman sıkıntıların telaşesinde pek farkedilir değildi bu durum
bilemiyorum yani
ama bi arkadaşım doğru nefes alma teknikleriyle
ilgili bi eğitim almamı tavsiye etmişti
hem gevşemek hem de bu nefes tutma sorununa çözüm üretmek için

ben de nefes alamama gibi değil
bildiğin tutuyorum nefesimi
ve artık tıkanınca farkediyorum ki solumuyorum
hani soluksuz kesilmek vardır ya öyle bişey
ben de hiç altta kalmam kim olursa olsun
çatacaksam çatarım kızacaksam kızarım
öyle içine atan bi insan da değilken niye böyle anlamıyorum
bi de içime atsam sussam ne olurum kimbilir

Lütfen ama..
Neden gitmek istemiyorsun ?
Bence hayati bir konu bu,yani hayat kalitesini düşüyor insanın.
Genceciksin daha bence gitmelisin.
Evliliğin için yarın çocuğun için vs

Geçmiş olsun..
Arkadaşa da psikolog söylemiş galiba haklı olabilir.
Benim bir kaybım olmadı ama ..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…