- 2 Kasım 2013
- 7.796
- 37.040
- 748
- Konu Sahibi Love_your_life
-
Dorde dogru derken ? Ne kadar dogru
Proje çocuk diyorlar bu çocuklara. Ve gerçekten üzücü bir durum aslında. Şu kaliteli zaman tanımı o kadar abartıldı ki tiksindim ben. Sanki kaliteli zaman için onlarca materyal ve plana ihtiyaç varmış gibi. Doğaçlama da oluyor o iş, gün akışında herhangi bir eylem esnasında da oluyor halbuki.
Mesela çocukla market alışverişi yaparken sepete oturtup köşelere çarpmadan sürme oyunu oynanabilir ve bu kaliteli bir zamandır. Çocuğa özel ona göre tasarlanmış değil, var olan eyleme çocuğu da dahil edip yok saymadan vakit geçirmek aslolan. Al sana kaliteli zaman.
Bağırmayan anneler var bir de. Hiçbir şart altında asla çocuğa bağırmamalı diye dayatan. Elbette hiçbirimiz istemiyoruz çocuğa bağırmayı ve evet doğru da değil. Lakin en nihayetinde insanız ve sinirlerimiz var. Nadir de olsa o ses yükseliyor. Aman çocuğum travma geçirdi, vay efendim vicdan azabından ağlıyorum üç gündür. Noluyoruz yahu. Sesin yükseldi diye travma geçirmez çocuk. Sakinleşince çocuğa "sesimi yükseltmem doğru değildi şimdi tekrar konuşabiliriz" der sarılırsın kapanır mevzu. Aman ne çok dolmuşum bu konuda :))
Bi konu vardi daha sabah burda.. herkes cocuga bagirmamalidin diye akil veriyodu. Ne bilim bagirmakta insani birsey degil mi? Bu insanlar gercekten cocuklarina hic kizmiyor mu? Yoksa burda bize mi hava basiyolar
Sonuçta evdeki halinizi gormuyorlar ve orada gosteris yaptiginizi dusunuyor olabilirler. Yani alti ustu kagit parcasi 18 aylik cocuk neyine dikkat etsin o kadar.
Dikkatli olmasi gerektigini bilen yetişkinler bile bazen sıkıntı yasayabiliyor daha ciddi sekilde.
Elbette kucukken bazi seyleri ogrensin ama bu kadari abarti geliyor insan izlerken yoruluyor valla el kadar cocuga devamli uzun uzun aciklamalar ve fazla beklenti.
Cocuk sizin istediginiz gibi yetistireceksiniz tabi ki kimse birsey diyemez ama uzayli gibi bakiyorlar dediginiz icin kendimce garip gorulebilcek kisimlari aciklmak istedim.
valla ben komando anne terliğiyle büyüdüm totoma totomaBi konu vardi daha sabah burda.. herkes cocuga bagirmamalidin diye akil veriyodu. Ne bilim bagirmakta insani birsey degil mi? Bu insanlar gercekten cocuklarina hic kizmiyor mu? Yoksa burda bize mi hava basiyolar
Sizden surekli onay bekliyor olusu kotu elbette ama 18 aylik cocuk icin de fazla olgunca. Gitmek istiyorsa gider kalmak istiyorsa kalir olmasi lazim. Neden sizden onay bekliyor bunu sorgulamalisiniz.Peki sence kızımın bir ortamda önce çekinmesi benim koruma iç güdümden kaynaklı olabilir mi? Mesela kızım kapıdan çıkacak oda kapısından ama orada durup bekler bir süre bakınır annecim gitmek istersen çıkabilirsin dediğimde gider zarar göreceğini düşündüğü anda hemen gelir ay bu kötü bir şey mi ya basım kötü hissettim kendimi
Bence çok doğru bişey yapiyosun çocuklara açıklama yapmak konusunda çünkü kısa cevaplar veririsen öz güven eksikliği oluşur benim çocuğum yok ama böyle düşünüyorum bana doğru geliyor insani cok takmayın rabbim size bağışlasın evladiniziBir arkadaş grubumda sürekli beni sorgulayan bakışlar sözlerin olması artıl rahatsız etmeye başladı. Mesela onların bu durumu bana ya acaba yanlış mıyım bile dedirtip kendimi kötü hissettiriyor. Mesela 18 aylık bir kızım var ve kızımla ilgili sürekli uyarı alıyorum bu gruptaki bazılarından. Sıkma çocuğu serbest bırak vs gibi. Mesela bu son olay şu: kızım bir arkadaşın bebeğini çok sevdi ve o sırada bebek altını pislemiş ve arkadaşım altını almak için aşka bir odaya geçti. Kızımda bebeğin arkasından gitmeye kalktı bebekte 10 aylık buarada bende kızıma'' annecim gitmemelisin hoş bir durum değil bebek annesi ile birazdan gelecek'' dedim. Arkadaşım bir anda bana dönüp ya sıkma çocuğu bırak gitsin dedi bende sıkmak değil bu neden sıkayım şuan uygun bir zaman değil gitmesi için dedim. Bana ters ve acır gibi baktı kadın. Neyse ben mesela bir olay olduğunda kızıma sebepleri ile anlatıyorum mesela diyelim ki kızımın akşam katalog elinde yırtıktı köşesi ve kızım çekince yırtıldı ve bebeğim kendisini bir kötü hissetti bende ona '' mahçup olman için bir sebep yok daha dikkatli olabilirdin ama bence fark etmedin teyzeye verelim ve ben durumu anlatayım dedim. Ben bunu söylerken herkes bana bakıyor muhabbeti kesmiş ters ters gibi ve bana çocupa uzun açıklamalar yapma kafası almaz yorma zorlama vs diyorlar. Ya ben uzaylı mıyım? Yani garip miyim yani? Kızım bazen ortamlara girmeye çekiniyor alışması zaman alıyır ya diyprum bu kişilerin söylemleriyle acaba benden mi kaynaklı bu. Ki kızım bir kesim insana göre fazla özgür bir çocuk yani sürekli dışarıya çıkan sosyal bir çevresi olan aktif bir çocuk 18 aylık ama bir çevresi varevde bazı şeylerin sınırı var onun dışında hep özgür. Ya da mesela o ortamlarda koşan çocuklar var ben kızımı sürwkli korumaya çalışıyorum çünkü düşebilir çarptıklarında diye resmen için gidiyor durmayıp kızımın korumaya alıyorum bu bile batıyor onlara ben harbi yanlış mı yapıyorum.
Koşan çocuklardan korumaya çalışman dışında yastıkların yanlış değil. Ama çok ciddi tehlikeler olmadıkça biraz daha serbest bırakmalısın. Ciddi anlamda özgüven sorunu yaşayabilir.Bir arkadaş grubumda sürekli beni sorgulayan bakışlar sözlerin olması artıl rahatsız etmeye başladı. Mesela onların bu durumu bana ya acaba yanlış mıyım bile dedirtip kendimi kötü hissettiriyor. Mesela 18 aylık bir kızım var ve kızımla ilgili sürekli uyarı alıyorum bu gruptaki bazılarından. Sıkma çocuğu serbest bırak vs gibi. Mesela bu son olay şu: kızım bir arkadaşın bebeğini çok sevdi ve o sırada bebek altını pislemiş ve arkadaşım altını almak için aşka bir odaya geçti. Kızımda bebeğin arkasından gitmeye kalktı bebekte 10 aylık buarada bende kızıma'' annecim gitmemelisin hoş bir durum değil bebek annesi ile birazdan gelecek'' dedim. Arkadaşım bir anda bana dönüp ya sıkma çocuğu bırak gitsin dedi bende sıkmak değil bu neden sıkayım şuan uygun bir zaman değil gitmesi için dedim. Bana ters ve acır gibi baktı kadın. Neyse ben mesela bir olay olduğunda kızıma sebepleri ile anlatıyorum mesela diyelim ki kızımın akşam katalog elinde yırtıktı köşesi ve kızım çekince yırtıldı ve bebeğim kendisini bir kötü hissetti bende ona '' mahçup olman için bir sebep yok daha dikkatli olabilirdin ama bence fark etmedin teyzeye verelim ve ben durumu anlatayım dedim. Ben bunu söylerken herkes bana bakıyor muhabbeti kesmiş ters ters gibi ve bana çocupa uzun açıklamalar yapma kafası almaz yorma zorlama vs diyorlar. Ya ben uzaylı mıyım? Yani garip miyim yani? Kızım bazen ortamlara girmeye çekiniyor alışması zaman alıyır ya diyprum bu kişilerin söylemleriyle acaba benden mi kaynaklı bu. Ki kızım bir kesim insana göre fazla özgür bir çocuk yani sürekli dışarıya çıkan sosyal bir çevresi olan aktif bir çocuk 18 aylık ama bir çevresi varevde bazı şeylerin sınırı var onun dışında hep özgür. Ya da mesela o ortamlarda koşan çocuklar var ben kızımı sürwkli korumaya çalışıyorum çünkü düşebilir çarptıklarında diye resmen için gidiyor durmayıp kızımın korumaya alıyorum bu bile batıyor onlara ben harbi yanlış mı yapıyorum.
Böyle düşünürseniz çocuğu sürekli kısıtlamaya başlarsınız,sonra çocuğumun iyiliği için dersiniz ama çocuğun kişilik gelişimine zarar verirsiniz.İlerde korktuğu için hayallerinin peşinden gidemeyen,kendini ifade etmekten çekinen biri olur.Unutmayın tehlikeler her zaman var.Ama kızım onlardan küçük kızım 18 aylık o koşan çocuklar 4 5 yaşında birisi kilolu diğeri uzun boylu bir kız bir erkek çocuk ve kızı la oynamıyorlar o sırada koridordann koşup aniden odaya ve koltuklara çıkıyorlar ve benim kızım o oturduğumuz yerde ya geziyor ya oynuyor diğer bebeklerle nasıl korumayayıö ya koşup görmeden parkeye düşerse sandalyeye çarparsa
İnş bir faydası oluyordur. Çünkü bir taraftan da sözcük öğrenmesi için uzatıyorum bazı cümleleri ve inat bir çocuk olmasın diye net hayır demiyorum. He dediğim oluyor onlarda refleks ile oluyor canım yanınca korkunca falan oluyor. Böyle devam edeyim en iyisi ben sadece biraz olsun dikkat edebilirim çok uzatmamaya belkiE çocuğun anlamayacak bir çocuk olsa zaten konusmazsin demi.
Dolmaz dolmaz hiç endişe etme, ccookk geniş bir kelime dağarcığına sahip oluyorlar.
Ben bir zararını görmedim, ccookkk konuşan bir çocuk olması dışındaİnş bir faydası oluyordur. Çünkü bir taraftan da sözcük öğrenmesi için uzatıyorum bazı cümleleri ve inat bir çocuk olmasın diye net hayır demiyorum. He dediğim oluyor onlarda refleks ile oluyor canım yanınca korkunca falan oluyor. Böyle devam edeyim en iyisi ben sadece biraz olsun dikkat edebilirim çok uzatmamaya belki
Evde genelde çok serbest bir bebek tir her yere çıkar hatta çok fazla düşer ama içimden geliyor bu durum ya mesela ondan büyük çocuklar koşuyor 4 5 yaşında lar iriler ister istemez içim kalkıyor ve engel olamıyorum kendime çarparlarsa nerelere gider nasıl olur diye aklımdan senaryolar geçiyorBana cocuk doktorumuz cocugun ayaklandıgında ilk düşmeyi öğret demişti. Cunku düşecek önüne gecemezsin bari nasıl düşeceğini düşünce nasıl kalkacagını bilsin vs demişti
Cokta mantıklı
Sizde kendisini korumayı ögretebilirsiniz cunku hayat her zaman sizin kanatlarınız altında gecmeyecek okula veya kreşe baslayınca özellikle
Peki kimleri takip ediyorsunuzAhshjs bak yine aklıma geldi. Bir akrabam internetten okumuş mahremiyet eğitimini. El kadar bebeye "şimdi sana mahremiyet eğitimini öğreticem" diye cümleye başlamış namusdan çıkmış. Bir de soruyor bana doğru mu yaptım diye. Vajina yapısını da öğretseydin o eksik kalmış dedim. Gerçi insanlara da bir şey diyemiyorum. İnternet adeta bir çöplük. Binlerce bilgi var anne çocuk iletişimi ile ilgili ve birçoğu birbiri ile çelişiyor. Birinin doğru dediğine öteki yanlış diyor. Bağırmayan anneler, oyuncu anneler, sınır çizen anneler, otoriter anneler, instamomlar. Bir ara takip ediyordum sonra hepsini takibi bıraktım. Üç tane işinin ehli pedagog var takip ettiğim, geriye kalan da öz hakiki anneliğim :) doğaçlama anayım ben.
Peki kimleri takip ediyorsunuz
Teşekkür ederim yorum için. Kendimi sorguluyorum fakat şu da var o bebeğin altı alınırken görsün istemedim bebeğin annesi belki bu konuda hassastır diye düşündğm çünkğ bende kızımın altını herkesin yanında almıyorum saklanması gerektiği düşüncesine sahip olsun istiyorum bu ondan büyük bir kız gibi davranmasını beklemek değil aslında doğru diye düşünüyorum belki küçük ama aerık her şeyi anlıyorlarKizinizin kac yasinda olduguna donup donup bir daha baktim , 18 aylik bir bebek o yahu , kocaman kizmis gibi bahsediyorsunuz ve davraniyorsunuz
Aciklama kismini yapin , onunla bol bol konusun ama kostugunda birakin dussun , onun bunu da deneyimlemesi gerekiyor
Bebegin pesinden gitmek istiyorsa birakin gitsin , ben sizi fazla korumaci buldum belki de bu davranislarinizi elestiriyordur arkadaslariniz
Uzayli diilsiniz ama 18 aylik bebekten yetiskin gibi dabranmasini bekleyen bir anne gibisiniz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?