- 24 Ağustos 2015
- 3.303
- 3.918
- 333
Para Yönetimi
Bugün ayın ilk günü olduğu için bu başlık hakkında yazmak istiyorum. Şu an uyguladığım prensipler şu şekilde:
Hedefler
- Yardım: Maaşım yatar yatmaz ilk olarak beş farklı derneğe 1000'er lira bağış yapıyorum. Maaşın zekatını vermek olarak düşünüyorum. Bildiğiniz gibi ülkemizde derneklere yardım yapmak riskli bir konu. Bu nedenle kurumsal, siyasi ve dini yönelimi olmayan, şeffaf kurumlara bağış yapıyorum.
- Birikim: Şu an maaşımın %10'unu direkt birikime ayırıyorum. Yatırım fonları üzerinden işlem yapıyorum.
- Borç: 1 tane ihtiyaç kredim var, ekimde bitecek, iki tane de kredi kartım var. Bu üçünün borçlarını ödüyorum. Kredi kartlarını kullanıma kapattım. Eşim ile ortak bir kredi kartı açtırdık, hesaptaki paranın yetmediği harcamalara (çocukların okul kitapları, servis ve kıyafet ücreti gibi) bu kartı kullanıyoruz. Şahsi kartlarımı iptal etmeyeceğim, zira limitleri epey yüksek. Evde bir yenileme olduğunda işimize yarayabilirler. Ancak günlük olarak bu kartları kullanmayacağım.
- Aylık Harcamalar: Eşim ile ortak bir vadesi hesabımız var. Ayın ilk günü bu hesaba para koyuyoruz. Haftalık 10.000 lira harcama limiti koyduk. Bazen bu rakam beklenmedik harcamalar ile aşabiliyor ama genel olarak yeterli geliyor. Kendimizi çok sıkmadan ama çok ta abartmadan harcama yapabildiğimiz bir limit bu. Bu limitin haricinde haftada bir temizliğe abla geliyor. Büyük kızım yaz döneminde keman dersi alıyor. Bu ikisinin ödemesini haftalık limitten ayrı olarak takip ediyorum.
- Kişisel Harcama: Bugün itibariyle her ay kendime istediğim bir şey almaya karar verdim. Rimelim bitti, Lancome Idole Lash Flutter Extension rimelini ve Butterglow lip balmını denemek istiyordum. Sipariş verdim. Alışveriş sınırlandırma işini sonlandırdım. Ancak kontrolsüz alışveriş yapmayacağım.
Bu konuda daha önceden yazdığım SMART hedeflerim var. Yolum uzun ama adım adım bu hedeflere ulaşmaya niyet ve gayret ediyorum.
- Acil Durum Birikimi: Hedefim ilk etapta 200.000 TL biriktirmek ve bunu ayrı bir hesapta tutmak. Zaman içinde tutar arttırılabilir. Bu paranın amacı özel sağlık sigortasının kapsamadığı diş gibi sağlık giderleri ile evde bozulabilecek beyaz eşya veya elektronik eşya olması durumunda aylık bütçeye zarar vermeden bu tür giderleri karşılayabilmek. Ayrıca eşya sigortasını da araştıracağım. Bu birikim işsiz kalmam durumundaki ihtiyaçları karşılamayacaktır. Bu nedenle işsizlik bu birikim kapsamında yer almıyor.
- Kızlar için Birikim: Her iki kızım için de BES hesabı açmıştım. Şu an kişi başı 1500 lira civarı ödüyoruz. Aylık tutarları 2026 yılında Fulya Hanımın tavsiyesiyle her ikisine de ayrı ayrı 5000 olacak şekilde güncelleyeceğim.
- Emeklilik İçin Birikim: Eşim ve benim için de BES hesaplarını yine 2026 yılında 5000'e yükselteceğiz. Böylece ayda 20.000 BES hesaplarında uzun vadeli birikim olarak ayrılacak. Ayrıca Amerika borsası ETF'lerini de hem kızlar hem de kendimiz için biriktireceğiz.
- Geziler için Birikim: Seneye Paris Disneyland ve deniz tatili olarak Girite gitmek istiyoruz. Bunun için 2026 yılı Ocak ayından itibaren Euro birikimi yapmaya başlayacağız. Chat GPT'ye her iki gezi için de bütçe hesaplaması yaptırdım. Bu doğrultuda ilerleyeceğiz.
- İstek Birikimi: Yatak odasını ve küçük kızımın odasını 2027'de iç mimar ile yenilemek istiyorum. Bunun için ayrıca bir birikim yapacağım.
3 kuralım var. Şekersiz beslenme, akşam 18.00 den sonra bişi yememe ve 20 dk ekliptik. Bu şekilde kilo verdim.Kural , 5 ten sonra hiç bir şey yememek mi ?
Sadece bu kuralla mı 2 haftada 3,5 kilo verdiniz
Ah aramız gelgitli olurdu, hala ara ara insani olarak iletişimimizin ritmi değişiyor ancak genel olarak sevgisini ifade edebilen bi çocuk. 9 yaşındaNe güzel söylemler maşaAllah
Kaç yaşında ?
Öncesinde aranız nasıldı
Devlet katkısı %30'a çıktı. Kızlar için 10 yıl ödeme yapacağım. Kendim için 56 yaşına kadar devam edeceğim, yani 14 yıl.Kızlar için bes hakkında bilgi verebilir misin ?
Kaç yıl ödeme yapacaksın
% 25 Devlet katkısı devam ediyor mu
Selamlar Hanımlar,
Bugün evden çalışma günüm. Çocuklarda evde olduğu için çok verimli bir çalışma olmuyor. Günü kurtaracak şekilde çalışıyorum. Sabah kalkış saatimi okulların tatil olması sebebiyle 07:00'ye çektim. 07:00-08:00 arası sabah rutinimi yapıyorum. 08:00-09:00 arası Babilanka ve Udemy YDS çalışıyorum. Ofis günü ise hazırlanıp işe gidiyorum. Evden çalışma günü ise 30 dakika kadar diksiyon çalışıyorum. Ardından küçük kızımla ödev yapıyoruz. Sonrasında kahvaltı ile günümüz devam ediyor. Akşam yemeğinden sonra 19:30-22:30 arası parktayız. Benim için her akşam park süreci oldukça yorucu olmakla birlikte çocuklar için iyi oluyor.
Instagram'da "fit.kultur" diye bir süredir takip ettiğim bir sayfa var. Onun evden egzersiz ile ilgili Ağustos ayı kampına üye oldum. Egzersizleri kayıttan da istediğimiz zaman yapabiliyoruz. Spor salonu sevmediğim için bir denemek istedim.
"Çalınan Dikkat" kitabına başlayacağım.
TeşekkürlerDevlet katkısı %30'a çıktı. Kızlar için 10 yıl ödeme yapacağım. Kendim için 56 yaşına kadar devam edeceğim, yani 14 yıl.
1. Büyük kızım 7. sınıfa, küçük kızım 2. sınıfa gidiyor.1. Kızların bu yıl kaça gidiyor
2. Diksiyon nereden çalışıyorsun
3. Çalınan dikkat kitabında , dikkat eksikliğiyle ilgili bilgiler mi Var
Herkese Selam!
* Beslenmedeki 3 kuralımı yeniden gündeme taşıdım, bugün itibariyle.
Öğle arasında spor salonunda çalışmaya başladım. Hem akşam vaktim bana kalacak , aile saatimize devam edeceğin hem de öğle aralarını verimsiz kullanmaktan- dedikodudan korunacağım
* Haftasonu oğlumun kırtasiye listesini gözden geçirdik, eksikleri belirledik. Tüm kırtasiye dolapları, oğlumun dolaplarını temizleyip düzenledik. Fazla her şeyi elden çıkardık. Güzel bir düzen oldu bizim için.
* Yeğenlerim bize misafir oldu. Birlikte keyifli vakit geçirdik. Çocuklar yüzdü, film saati yaptık, yedik içtik sohbet ettik. Ailem benim “değerlerim”den ; bu sebeple ayda bir iyi bir şeyler yapmaya gayret ediyorum. İlk adımı atarken zorlanıyorum, bazen düşüncelere dalıyor ya da karışık duygular hissedebiliyorum ancak ikinci adımda iyi ki” diyorum. Yaşam pürüpak değil. Her zaman istediğimiz şeyleri istediğiniz motivasyon ve duyguyla yapamayabiliriz.
* Magnezyum, Multivitamin (b12-folikasit vs), d vitamini ve balık yağ kullanıyorum.
* Bu hafta 3 kitap bitirdim.
Tarla Kuşunun Sesi (öykü)
Balino ( +7yaş)
Bu Kitabı Yasaklayın (+10yaş)
* Film tahlil grubumuzla bu dönem Christopher Nolan ın filmlerini inceliyoruz .
Son iki haftada
Yıldızlararasında
Başlangıç
inceledim. İkisi de gerçek anlamda kafa yorucu ve bilim kurguya duyguları ekleyen içeriğe sahip , damakta tat bırakan filmler.
* Çocuklar diğer değerlerim başlığından. 5 Eylül de Hatalar Kitabı” nı konuşacağız bakalım ortaya ne parlak fikirler çıkacak.
* Oğlum bu yıl kolej sınavlarına hazırlanacak bu sebeple yazın 3. Sınıf zor bir test kitabı bitirdik. Her gün ısrarla hatırlatıp onca isteksizliğe iyi bir direniş gösterdiğim için kendimi tebrik ediyorum.
- Günde 20 dakika kitap okumayı
- Ders tekrarı yapmayı
- Her gün 2 test çözmeyi hedefledik
- Çarpım tablosu sık sık tekrar edilecek
* Bu yıl yeni tarifler denedim , denemeye devam edeceğim. Su böreği açtım, Aşure pişirdim. Sırada domates konservesi, Perde pilavı var.
* Kış hazırlığı için
Biner patlican közlenecek .
Barbunya , bezelye aldım dondurdum.
Fazla biberleri doğrayıp paketledim dondurdum. ( çıkarıp kullanması pratik oluyor-)
1. Büyük kızım 7. sınıfa, küçük kızım 2. sınıfa gidiyor.
2. Online diksiyon eğiitmi almıştım. Instagram sayfası "elifyilmaz.tr" Derste öğrendiğimiz günlük egzersizleri ve tekerlemeleri çalışıyorum.
3. Çalınan Dikkat kitabını henüz bitirmedim. Araya başka kitaplar girdi ancak konusunun odaklanamama nedenleri ile ilgili olduğunu söyleyebilirim.
Hayır ücretli değil. Bikaç arkadaşla oluşturulan bir grup.Çoook eskiden yüzyüze çok ünlü bir yönetmenle film okumaları yapardık .
Film tahlili yazını görünce aklıma o geldi .
Online mı ve ücretliyse ne kadar
Garanti Bankasının bireysel emeklilik sistemini kullanıyorum. Eşimle ortak kredi kartı da aynı bankadan olduğu için her ay otomatik kesiliyor. Hangisinin getirisinin daha iyi olacağını kestiremeyiz ama bugün alınan 10 gram altın, 10 sene sonra da 10 gram. Yani miktarda bir değişiklik söz konusu değil. Ancak devletin verdiği %30 katkı doğru yönetilirse BES senin koyduğun paranın üzerine uzun vadede epey katkı sağlıyor.Teşekkürler
Ödemeyi nereye yapıyorsun.
Zorunlu bes yapılıp da maaştan direkt kesildiğinde ben de direkt sistemden çıkmıştım . O zaman 100 tl idi . Orada birikene kadar ben her ay 100 tl yi kenara koyarım diye düşünmüştüm tabi yapamadım öyle
14 yıl boyunca , her ay bese vereceğin para ile gram altın alsan 14 yıl sonra hangisinin getirisi daha fazla olur acaba
Senin tek çocuk mu vardı? Valla ikinci çocuğu hiç kolay büyütmedim, bana hiç hızlı geçmedi:)Büyük kızın oğlumla akranmış
2. Çocuk olmalı mı olmamalı mı tarzı yazılarını anımsadım , 2. Sınıfa gidiyormuş . Zaman mı hızlı geçiyor . Biz mi yaşlanıyoruz
Garanti Bankasının bireysel emeklilik sistemini kullanıyorum. Eşimle ortak kredi kartı da aynı bankadan olduğu için her ay otomatik kesiliyor. Hangisinin getirisinin daha iyi olacağını kestiremeyiz ama bugün alınan 10 gram altın, 10 sene sonra da 10 gram. Yani miktarda bir değişiklik söz konusu değil. Ancak devletin verdiği %30 katkı doğru yönetilirse BES senin koyduğun paranın üzerine uzun vadede epey katkı sağlıyor.
Senin tek çocuk mu vardı? Valla ikinci çocuğu hiç kolay büyütmedim, bana hiç hızlı geçmedi:)
Devletin verdiği %30’luk katkı payını doğru fonlarda değerlendirmeyi kast etmiştim.% 30 doğru yönetilirse ne demek ?
Ben bu aydan itibaren her ay 5 bin tl lik gr almaya çalışayım bari
Ben bu sözü tek çocuk hiç çocuk, iki çocuk çok çocuk olarak biliyorum:) Aynı süreci baştan yaşamak ve iki çocuk arasındaki dengeyi kurmak zorladı beni. Ayrıca maddi olarak da zorlayıcı.Evet 1 tane
Şöyle bir söz vardı :
Tek çocuk zor çocuk
2 çocuk kolay çocuk
3 çocuk hiç çocuk ..
2 olunca beraber oynuyorlar , 3 olunca da kendi kendilerini oyalıyorlar diye. .
Sende öyle olmamış demek .
Benimki tek çocuk ve acaip zor
Tek çocuk hiç çocuk değil miydi yaEvet 1 tane
Şöyle bir söz vardı :
Tek çocuk zor çocuk
2 çocuk kolay çocuk
3 çocuk hiç çocuk ..
2 olunca beraber oynuyorlar , 3 olunca da kendi kendilerini oyalıyorlar diye. .
Sende öyle olmamış demek .
Benimki tek çocuk ve acaip zor
Devletin verdiği %30’luk katkı payını doğru fonlarda değerlendirmeyi kast etmiştim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?