Vicdansız mısın, nesin?

Ya zaten ille de gidecek, ille de gidecek demiyorum. İki kızım var, isterlerse ileride ve o donanıma da sahiplerse giderler. Yapamazlarsa da dönerler. Anlamadım neyin tepkisi oldu bu.

Bencede lisede değilde ünide göndermek gayet mantıklı imkan varsa..
Anne ben gitmek istiyorum derse ve iyi eğitim imkânı olursa engel olmam ama gözüm kulağım hep üzerinde olur.

Ben zaten genel olarak söylenen şeyleri takmam da, ileride göndermeyi de düşündüğümden hani o da istese bile çocuğum için kötü mü olur acaba, endişesine kapıldım.

Birazdan buralara hassas anneler de damlar, hazır olun

şaka bir yana siz haklısınız, ne mutlu ki çocuğunuzun sizin gibi bir annesi var ❤

genelde böyle tepkisel olanlar cahil kesim,
ikna etmeye bile değmez...
Mesele de cahil insanlar olmamaları. Beni en çok zaten şaşırtan, gayet modern ve medeni olan arkadaşlarımın böyle tepki vermesi şaşırttı.

Bunların hemen hemen çoğu burada da var zaten. Normal liselerde de, özel liselerde de var. Özel liselerde özellikle hepsi olmasa da zengin ailelerin çocukları öyle yaşıyorlar neredeyse.

Bu tamamen çocuğun kişiliğine bağlı, gönderilecek çocuk var, gönderilemeyecek çocuk var
Aynen öyle. Şiddetli bir ergenlik döneminden geçerler ve kayacak bir yapıya sahip olursalar göndermem zaten.

Bunların hemen hemen çoğu burada da var zaten. Normal liselerde de, özel liselerde de var. Özel liselerde özellikle hepsi olmasa da zengin ailelerin çocukları öyle yaşıyorlar neredeyse.
Kesinlikle katiliyorum,zaten suca bulasma kapasitesi olan birini evede kapatsan bir yolunu bulup yapar,o yuzden bana ailelerin bu mantigi.cok sacma geliyor.Gerekcesi ne olursa olsun ailenin cocugun en ihtiyaci oldugu donemde onu yalniz birakmasi bence dogru bir tavir degil.Cocugun gununun nasil gectigini bilmiyosun,en yakin arkadasi kim tanimiyosun,en sevdigi/sevmedigi ogretmeninden bir habersin cocugunu sozde kotu ortamdan sakinmak icin yasadigi evden ve kendinden uzaklatiriyosun,ama ona sundugun diger ortamin nasil oldugu hakkinda bir bilgin yok garip bir celiski yaptiklari.

Ben bir buçuk sene imam hatibe gittim. Yapana bir şey diyemiyorum ama bu gözler neler gördü, neler. Her tenefüs muhakkak bir sınıfta öpüşen koklaşan, elini sevgilisinin orasında burasında gezdiren, mescitte soyunup sevişen ve daha nice şeyler gördüm. Yapan burada da yapar -ki hadi ben devlet lisesindeydim. Evlendikten sonra eşim ve çevresi dolayısı ile zengin çevre çocuklarını bizzat gördüm. Onlar daha büyük oynuyorlar, ortamları çok feci. Ee benimkilerin öyle olmayacağı ne malum?

(yurtdisindayiz) benim kizim 11 yasinda baska bir ülkede bir hafta tatile gitti sinifiyla birlikte , döndügünde daha olgun daha bilincliydi , ailenin önemini daha anlamisti. ve kesinlikle ne istedigini daha cok biliyordu . su an 14 yasinda , önümüzdeki yil ögrenci degisim programina katilip liseyi baska bir ülkede bitirmek icin basvurularini yapiyor.tabiki destekliyorum , destekliyoruz. dunya artik eskisi gibi degil. ucak biletleri otobüs biletinden ucuz. haftasonlari gidip gelme imkani daha yüksek.
oglumda bu yil gidiyor baska bir ülkeye geziye. oda 12 yasinda. büyük ihtimal oda lise bitmeden evden ayrilacak diye düsünüyorum. hayalleri cok büyük olan , ögrenmeye merakli , daha cok yasayarak ögrenmek isteyen bir nesil yetistiriyoruz. onlarin dünyalarinda bizler gibi sinirlar yok. ne güzel ki yok.
anne baba olmak benim icin ömrü boyunca dizinin dibinden ayirmamak ona sürekli kisitlamalar getirerek korumaya calistigini iddia etmek degil. anne baba olmak benim icin ona hayatta kalabilmek iyi bir yasam elde etmek icin gerekli donanimi verip özgür birakmak demek.

Boşverin. Ebeveynler genelde çocuklarının iyiliği için her şeyi yaptıklarını söyleyerek aslında kendi bencil duygularına hizmet ederler. Zaman ne gösterir bilinmez ama çocuğunuz istediği takdirde onun yeteneğine uygun iyi bir eğitim almasını sağlamak ona yapacağınız en büyük iyiliklerden biridir bence.

Biraz olsa saydığınız olanakları sağlayamayacak olsam, gözüm arkada kalacak olsa zaten ekstra ekstra düşünürüm ama gerekirse her gün ararım, o gelemiyor bile olsa istediğim zaman atlar yanına giderim. Olanak var. Bu sohbetin geçtiği arkadaşlar da bu imkânlara sahip. Özellikle ben zaten, çocuklar üniversite çağına geldiklerinde güvenlikli siteden ev tutucam, çat kapı gidicem diyen insanım. Hiçbir zaman da çocuğum asla yapmaz, demem.

Vicdanla alakasını kuramadım bahsettiğiniz şeylerin.
Varsayım konuşup neden bozuldunuz anlamadım ama söylemeden geçemeyeceğim,
Bekara boşamak kolay :)
Size iki örnek vereyim,
Kardeşim ve ben
Aynı anne-babanın, aynı şartlarda yetişen çocukları
Ben dünyanin bir ucuna 16 yasimda 3 ayligina gittim, kardesimi hic bir kuvvet yollayamazdı.
Bana kalsa üniversiteyi yurtdışında okurdum, ailen çok uzun vadeli olduğunu düşündü, yanaşmadı.
Kardeşim için bu konuşulmadı bile.

Karakter meselesi.. kimi yapar, kimi yapamaz. Ama siz bunun uzerine sekillendirmeyin egitim hayatini.
Kendi dilinizde dertlesememek ne demek hic yaşamadıysanız çocuğunuzu 14 yaşında gönderebilirsiniz gibi gelir..
Kervan yolda düzülür. Kac kere degisecek fikriniz :)

Mesele de cahil insanlar olmamaları. Beni en çok zaten şaşırtan, gayet modern ve medeni olan arkadaşlarımın böyle tepki vermesi şaşırttı.

Cehalet çok ilginç bir durum aslında... Köklemiş fikirleri olan ve ikna edilemez herkes bilgi edinmenin karşısındadır ve bu maalesef kalıcı bir cehalettir. Bildiğimiz eğitimle de geçmiyor böylesi. Tıpkı Aristoteles’in dediği gibi: “Cahil insan konuşur, bilge insan ise sorgular ve düşünür.”

aynen öyle. neler neler oluyo da haberimiz bile olmuyo çoğu zaman.

sen su an sadece evladını iyi yetiştirmeye çalışırsın gücün yetmediği yerde profesyonel yardım alırsın. daha da ötesi çocuğun bileceği şey sen veya ben veya başka bi ebeveyn napabiliriz ki ne kadar mudahil olabiliriz.

müge anlı da mi ne vardi. kız voleybol takımında oyuncu lise öğrencisi pat kayboluyo. hamile kalınca korkup kaçmış küçücük çocuk. kimse kendi çocuğuna yakistiramaz ama kimsenin de garantisi yok işte.

Göndermemek mi lazım?
İşte göndermezseniz değil 30, 50 de bile ana baba el ayağı tutarak oturur, onlar ‘he’ demeden sokağa adım atamazlar.
Bir erkek özellikle erkek diyorum, kadınlar zaten bireysellik savaşındalar uzun zamandır; her anlamda hayatta kalma becerilerini geliştirmez, kendi başına insan olmayı öğrenemezse, sadece bir ailenin oğlu olarak kalıyor ne yazık ki...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…