Dolmalar Sarmalar yaptığınız ve çok beğenilen biber dolmasınını tarifi verebilir misiniz?

rdlpstck

Baş.:69.7 güncel:67.9 Hedef:60
Kayıtlı Üye
31 Ekim 2010
3.558
793
373
kızlar yemek konusunda acemiyim elimden gelmiyor ama şu an öğrenme aşamasındayım.
burdan çok tarif aldım şimdi dolma yapmak istiyorum ama uygun bi tarif bulamadım.
bana güzel bi dolma tarifi verir misiniz.
ama ben acemiyim suyu ne kadar olacak pirinci ne kadar olacak ona göre yazarsanız sevinirim
sevgiler.

hızlı yazdığımdan başlık yanlış olmuş umarım anlaşılıyordur:)

Son düzenleme:
anlaşılan kimseden tarif gelmeyecek
bende kafama göre ne bulduysam koydum dolması yaparım

dur ben veriyim :)

içi için: pirinç,kıyma,soğan,nane,karabiber,tuz,yağ,accık salça..

bunları bi güzeeeel karıştır..

orta boy biberlerin dal kısmını kes, içinden çıkart. biberleri mutlaka bir çatalla del rastgele 3-5 yerinden..

biberleri içle doldur, üstüne kapak olarak domates dilimle,kapak yap kapat..

bir domatesi püre yap, az yağ az su karıştır..

biberleri çok doldurma ama içi sert olur pişmez ya da taşar.

üstten bi parmak kalıcak şekilde doldur. tencerene çok bol ya da çok sıkı olmayacak şekilde diz. üstüne domates püreli yağlı suyu dök, üst tarafına gelecek kadar olsun su..

orta ateşte pişir..
afiyet olsun canım..

(bu arada patlıcan ve patatesi de oyup doldurabilirsin pek güzel oluyo tavsiye ederim)

karışık yazdım sanırım ama valla arkadaşıma anlatır gibi yazdım.. aşçı tarifi olmadı benimki idare et

çok güzel anlatmıssın cnm anladım saol cok tesekkur ederım
tencereye ne kadar su koyacağım gecen yapmaya calıstım az koymusum suyunu altı yanık yanık oldu

Canım önce kıymalı usulünü yazıyorum. İstediğin kadar dolmalık biber alıyorsun, bi güzel başlarını çıkarıp yıkıyorsun. ( dolmalık biberleri orta boy ve ezilmemiş ya da şeklinin bozuk olmamasına dikkat et ki sonra sana kolaylık olur ) kıymayı da ben genelde 150 gr kullanırım bundan 9-10 dolma falan oluyor. Tencerede yağla soğanı kavuruyorum önce ardından bi avuçtan biraz fazla pirinç ekleyip 2 şöyle bir kavurduktan sonra kıymasını ekleyip onu da kavuruyorum. 2 tane orta boyuttaki domatesi küçük küçük doğrayıp onu atıyorum. ( domatesin kabuğunu soymalısın tabi ). daha sonra da biraz taze maydanoz doğruyorum içine. artık istediğin ölçüde baharatını eklersin sen. böylece içi hazırlanmış oldu. Hazırladığın içi biberlere fazla bastırmadan koy üstte biraz boşluk kalcak şekilde. daha sonra kalan boşluğa da domates dilimlerini içi tamamen kapayacak şekilde koy ve tencereye ağızları yukarı bakcak şekilde diz. içine biberlerinin boyutunun yarısı kadar su koy ve kısık ateşte pişir. 10-15 dk sonra pişmiş olur bi tarafı sonra da aynı şekilde diğer tarafı pişirirsin. Tabi üstüne tabak koymayı unutma ters şekilde

yarın bunu deniyeceğim bende

bi de tencerenin kapağını tam kapatma azcık annannemin deyimiyle 'gıynaştır'

altını çok açma, orta ateşle başla hatta sonra kısık ateşe çevir. suyuna azcık yağ eklemeyi de unutma

saol cnm ya tarifin için bende geçen yazdım buraya baktım cevap veren olmadı kafama göre yaptım uydurmaca bir şeyler
tabak koyma işini bilmiyordum onu da yapayım
bu arada reklamın önemini öğrenmiş oldum

Ben biber dolmasında içine rendelediğim domateslerin kabuklarını tencerenin dibine diziyorum, yanması imkansız oluyor Bu arada karnıyarık, biber dolması, yeşil fasulye gibi yemeklere rendelenmiş domatesleri bol kullanınca bence daha lezzetli oluyor. Biber dolmasına içini doldururken gevşek doldurunca içi daha güzel pişiyor. Baharat ve salça çoğu yemek için kurtarıcı. Ben de acemiyim hala Ama kendimce yemekleri kurtarma taktiklerim var. Mesela iki bardak yaptığım pilavı bir bardak yapınca olmuyor. İki bardaklık olanı da daha yeni yeni güzel yapmaya başladım. Gıcık iş yaa aman içim karardı...

ben hiç içini önceden pişirip yapmıyorum.. ben de bunu deniyim

haklısın domates kullanmak tadını çok güzel yapıyor o da kışın zor işte
amaaaan ben şu her yaptığı yemek tencerenin dibine kadar yenilen , parmaklarını yedirten yemekler yapan kadınlara hayranım
bende istiyorum bananeeee

Zeytinyağlısı da buna çok benziyor sadece onda pirinci her biber için 2 yemek kaşığı olarak ölçerim 1-2 kaşık da üstüne eklerim o zaman tam tutuyor pirinç ayarı. Onda da yağ- soğan-pirinç- domates ve 1-2 yemek kaşığı da salça koyarım bol miktarda nane ve maydanoz eklerim

Benimkiler mecbur tencerenin dibini görüyolar yoksa evde isyan çıkar

o zaman ben yarın biber dolması yapıyorum geçen yaptıgımda biberlerin yarısını iyiki ayırmışım

ya ben hiçbişeyi ölçüyle yapmıyorum.. göz kararı hepsi.. elim de lezzetli heralde.. eşim tabağında ne varsa siler süpürür az daha ister.. ay o yedikçe bana kan oluyo can oluyo sanki

gerçi bu aralar fazla kanlandık canlandık.. adamı aldığımda 76 kiloydu şimdi 87 kilo :) ben zaten hamileyim baskül ailesi gibi olduk

ilk zamanlar çok çeşit yemekler yapıyodum.. (çorba, soğuk tabağı -zeytinyağlı bişeyler ya da brokoli ya da rus salatası fln..- iki çeşit sıcak yemek yapıyodum biri etli biri sebzeli yanına mutlaka pilav ya da makarna tarzı yardımcı, salata, yoğurt falan...)

şimdi bi sıcak yemek bi yardımcı salata yoğurt.. ama mutlaka kek ya da böreğim olur evde her gün ikisinden biri çayla pek güzel oluyo.. ya ben evimde değilim bu arada evimi özledim sanırım mutfağım geldi gözümün önüne bi garip oldu içim.. kocamı da özledim zaten..

Allah bağışlasın bebişinizi böyle güzel yemek yapan annesi olduğu için çok şanslı

Allah bağışlasın çok sevindim, Allah analı babalı büyütsün. bence de çok şanslı ohh evde yemekler eksik olmuyormuş

Esim dolmami çok sever hergün yese bikmaz sanirim annemin elinden bunu iyi kapmisim bende cok sükür

Biber dolmasini yaparken hep göz karari yapiyorum hiç bi seyi ölçmedim simdiye kadar..

Bi tasa önce kiymayi ardindan yikadigim pirinçleri koyarim.
Sonra eger evde varsa 1 kasik biber salçasi + 1 kasik domates salçasi koyarim.
2 tane etsuyu bulyonundan öfelerim mutlaka.
Varsa taze yoksa kuru maydanoz ve nane mutlaka koyarim bol bol.. Dereotu ve feslegenide koyarim.
Zeytinyagi dökerim en üstünede.. Tuzunu çok az atarim bulyon koydugum için asiri tuzlu olmasin diye.
Bunlarin hepsini elimle harmanlarim iyice karistiririm.
Biberleri doldururken agzina kadar ve cok sikarak doldurmamak gerekiyor, üstünde kalan boslugada domates dilimlerim ki kurumasin agzi..
Az biraz suyla 45dk'da pisiyor tabi ben kisik ateste pisiriyorum yanmasin diye..

Bu aksam yapacagim hatta, degisik bi baharat koyan varmi diye tariflere bakiyordum

ya benimde bi sorum olacak benim dolmalık biberlerim niye acı oluyor ben mi yapamıyorum bi çaresi var mı lütfen söyleyin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…