- 23 Ağustos 2012
- 51.339
- En iyi cevaplar
- 1
- 239.015
- 898
- Konu Sahibi BenveUtkum
-
Kızlar Oğlum 5 yaşını dolduracak bu ayın sonunda nasipse. Yaşı küçükte değil fazla. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlatınca anlayacak bir şey. Nedense anlamıyor. Söylüyoruz, anlatıyoruz, sadece anlık anlıyor, özür diliyor ve sonra tekrar eski hareketlerini tavırlarını sürdürüyor. Dün işten eve girdim ve telefonum çaldı. Baktım oğlanın öğretmeni. Meğerse benim oğlum dün okulda bir arkadaşının yüzüne "tokat" atmış ve çocuğun burnunu kanatmış!!!!! Çocuğun burnunun kanaması da bir hayli sürmüş ve doğal olarak ailesini aramışlar. Ailesi de çok kızmış. Oğlum okuldan gelene kadar öyle sinirliydim ki anlatamam. Böyle gerçekten ilk defa artık dövmek istedim oğlumu. Tabi ki dövmedim ama çok kızdım. Babası ile anlattık ona yaptığı yanlışı. Ceza verdik. Bakalım ne olacak. Ya ben neyi eksik yapıyorum? Ne yapmam lazım? Derler ya "dayak cennet çıkma", doğru mu acaba? Şuanda cezalı? TV, Televizyon, Telefon hiç bir şey yok. Çikolata yok. Sınırlı sayıda ve zamanda idi dediğim bu şeyler, artık hepsi bitti. Çok sinirliyim gerçekten ya!!!
Edit: Bir çocuğunda sırtını ısırıp, morarttı!!!!!!
5 yaş cocugunda gorulen davranislar bunlar.isirmak vurmak yaramazligin azicik daha fazlasidir.anlattiklarinizda inanin cok acayip cok anormal bir sey goremedim.zira bende kucukken isirmaya bayilirdim:)cok cirkef cok cadi bi kiz cocuguydum ve cogunuda hatirliyorum.simdi ise gayet akli basinda meslegi elinde esiyle cocuguyla mutlu bir anneyim.lutfen bu kadar endiselenmeyin panik yapmayin.bahsettiginiz yaş 5 yani anasinifi yaşı.ceza vermekle dogru yapmışiniz.bir de guzel ve uyumlu oldugu gün için ödüllendirmeyi deneyin.ve gerçekten üzülmeyin ilkokula başlayinca 1,bilemediniz 2. Sinifta dahada durulacaktir.benim oglumda boyle oldu.vurur kirardi.1.sinifa basladi ve şiddet egilimli hareketleri bicak gibi kesildi.Kızlar Oğlum 5 yaşını dolduracak bu ayın sonunda nasipse. Yaşı küçükte değil fazla. Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlatınca anlayacak bir şey. Nedense anlamıyor. Söylüyoruz, anlatıyoruz, sadece anlık anlıyor, özür diliyor ve sonra tekrar eski hareketlerini tavırlarını sürdürüyor. Dün işten eve girdim ve telefonum çaldı. Baktım oğlanın öğretmeni. Meğerse benim oğlum dün okulda bir arkadaşının yüzüne "tokat" atmış ve çocuğun burnunu kanatmış!!!!! Çocuğun burnunun kanaması da bir hayli sürmüş ve doğal olarak ailesini aramışlar. Ailesi de çok kızmış. Oğlum okuldan gelene kadar öyle sinirliydim ki anlatamam. Böyle gerçekten ilk defa artık dövmek istedim oğlumu. Tabi ki dövmedim ama çok kızdım. Babası ile anlattık ona yaptığı yanlışı. Ceza verdik. Bakalım ne olacak. Ya ben neyi eksik yapıyorum? Ne yapmam lazım? Derler ya "dayak cennet çıkma", doğru mu acaba? Şuanda cezalı? TV, Televizyon, Telefon hiç bir şey yok. Çikolata yok. Sınırlı sayıda ve zamanda idi dediğim bu şeyler, artık hepsi bitti. Çok sinirliyim gerçekten ya!!!
Edit: Bir çocuğunda sırtını ısırıp, morarttı!!!!!!
umarım öyle olur elimden geleni yapıyorum sevgiler :)Saygılar çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim
kesimlikle ya biz komşunun kızı ile birbirimize girerdik ayırmazlardı kendilerini savunmayı öğrensin derlerdi ve halada annelerimiz biz görüşüyoruz çocuk için kavga olayı tamamen saçmalık çünki kavga ettikten sonra oyuna davem ederdik ağlamaktan şişmiş gözlerimizleTeşekkür ederim. Gerçekten öyle.
Herkesin çocuğu kendine tatlı, kendisi için prens, prenses değerinde.
Üç kızdım, beş yasak koydum diye zedelenecek olan çocuk zedelensin yahu!
Zedelememeyi öğrensin..
Sen istediğin kadar sakın, bardak taşır gibi taşı.
Bu çocuk topluma karışacak. Birileri tarafından kırılacak bir gün.
Hayatın gerçekleri bunlar.
Herkes birilerinin canı.
Kimsenin kimseye zarar vermeye hakkı yok.
Isırıp morartmak, burnunu kanatacak güçte vurmak, dişini kırmak falan ne demek?
Analar, babalar birbirine düşer.
Millet katil olur.
Bunun önü alınabilir mi?
Ama bu çok atıp tutanların evladına ola ki bir çocuk ucundan dokunuversin.
O kendi çocuğunun hiç bir yanını zedelemek istemeyenleri görürüm başka çocuğa neler yaparlar.
birçok anne kendi çabalarıyla montessori yöntemlerini hakkıyla uygulamaya çalısıyor. bu forumda da çok fazla bu şekilde anne var dilerseniz faydalarını nasıl cocuklar yetiştirdiklerini okuyun. bu kadar anne kendi cabalarıyla bir şeyler yapmaya çalısırken ben egitimciyim diyen bir kişinin sırf biraz daha caba gerektirdigi için bunları teoride bilgiler olarak insanlara sunması beni çok sasırttı. kesinlikle teoride bilgiler degil istenirse gayet uygulanabilecek ve hiçbir çocugu incitmeden örnek çocuklar yetiştirmenizi saglayacak yöntemler. fakat insan kazanmaya çalışmak tabi ki daha zor kolaya kaçıp ezip sindirmek daha kolay. ayrıca bu egitim sistemlerinin hiçbirisinde kendi çocugunuzu önde tutun denmiyor bunları uygulamaya çalısan annelere herkesin kendi canı tabi diyerek kendi çocuklarına zarar verenlere neler yaparlar denilmiş. bu anneler burada kendi çocukları için ceza vermeyin demiyor herkes başka bir annenin küçük çocugunun hisleri için yazıyor ve ayrıca bu egitim sistemlerinin hiçbirinde zaten kendi çocugunuz prens prenses denmiyor. sizin çocugunuzun çevresini olusturdukları için diğer cocukların da incinmemelerini önemseyin problemlere öyle yaklasın kendi cocugunuzdan ayırmayın deniyor. birçok anne sadece kendi çabalarıyla bunları bosvermeyip dikkate alıp çaba gösterirken bir egitimcinin bunları hafife alması ve teorik olarak degerlendirmesi gercekten üzücü. BİR EGİTİMCİ OLARAK SÖYLÜYORUM montessori yöntemleri kesinlikle teorik değildir. sonuçlarını da uygulayan aileleri inceleyerek görebilirsiniz.
Konuyu acan bayan,cocugunu anlamadan dinlemeden ceza verdigini falan soylememiş.bayanı ve eşini zan altinda birakip itham etmekle yardimci olamazsiniz cocuk egitiminde ceza da vardir ödülde.ve lutfen anlatmak istediklerinizi kisa öz ve anlasilir cumlelerle yaziniz.buraya adeta bir kitap yazmisiniz.Iste benim soylemek istedigim sey de bu. Henüz bes yasinda minnacik bir cocuktan bahsediyoruz. Sevgiyle yaklasmayip sorunlari cozmeye calismadan duyarsiz bir cocuk yetistirmeye kalkisilirsa ilerleyen donemlerde sorun cig gibi buyuyerek devam eder. Bu bir döngüdür.
Ögretmen cocuklara sinif ortaminda bagirip cagirip butun arkadaslarinin onunde ona ceza vererek, cocugun once utanma yetisini kaybetmesine neden oluyor zamanla da cocuk duyarsizlasiyor. Bu duyarsizlastirilan cocuklardan bir kaci hapise bir kaci kotu yollara gidiyor. Onlarda birey onlarda cocuk sahibi oluyorlar ve onlarin cocuklariylada yine ogretmenler ilgileniyor. duzeltmeye bir yerden baslamak iyi bireyler ortaya cikarmak gerek.. bu durumu Siz de kabul ediyorsunuz aileler ve yetistirme tarzi cocugun karakterinde cok etkili sevgisiz ve sevgiyle buyutulen cocuklar arasindaki farki sizin ogrencilerinizden de goruyoruz. bu cocuk henuz bes yasinda biseyleri duzeltebilmek icin hic de gecmis degil neden bu cocuga sorun cozmeyle degil de cezayla yaklasilmasi noktasinda israrcisiniz. Sevgiyle yaklasilmasini simartmakla eş tutmak neden? Iste orda da bir sınır var arastirirsaniz sevgiyle yaklasip cezasiz sınırlar konulmasi ve sorun cozmeye yonelik bi egitim bu. Insallah bir gun kalbinizdeki katiliktan biraz kurtulursunuz. Insallah hicbir cocugun hakkina girmeden zaten ziyan olmuslar deyip kurtarilabilecek cocuklara yardimdan geri kalip da haklarina girmessiniz.
Biraz dinimize de bakin peygamber efendimizin nasil cocuk yetistirdigine bakin herhangi bir cocuga parmak sallamis mi bakin. Onu taslayan cocuklara bile nasil davrandigini belki iclerinden biri kurtulur deyip de helak olmalarina karsi geldini ve yine cabaladigini hatirlayin. Ogretmenlik gercekten kutsal meslektir hic kolay degildir.
Kimse size ahhhh canim diye yaklasin da demiyor cok farkli bir bakisiniz var, ya simartmak ya ceza vermek degil iki ucta bakiyosunuz olaya. Bahsettigim simartmak degil anlamaya calisip cozum bulmak inanin degisiyorlar.
Ayrica montessori de bu uygulamalari ilk olarak yetimhanelerde uygulamis ve sonuc almistir. Tabi ki tek basina birseyler yapmak zor turkiye sartlarinda fakat bi hikaye vardir orman yanarken bi kus gagasiyla su tasiyomus söndürmek icin. diger butun buyuk hayvanlar sadece seyrediyorlarmis ve ne ise yarayacak ki yaptigin diyerek kusun cesaretini kiriyorlarmis. kus da demis ki uzerime ne dusuyorsa en iyisini yapmaya calisiyorum ise yaramasa bile gerisini siz dusunun
SEVGIYLE KALIN. HOSCAKALIN.
Iste benim soylemek istedigim sey de bu. Henüz bes yasinda minnacik bir cocuktan bahsediyoruz. Sevgiyle yaklasmayip sorunlari cozmeye calismadan duyarsiz bir cocuk yetistirmeye kalkisilirsa ilerleyen donemlerde sorun cig gibi buyuyerek devam eder. Bu bir döngüdür.
Ögretmen cocuklara sinif ortaminda bagirip cagirip butun arkadaslarinin onunde ona ceza vererek, cocugun once utanma yetisini kaybetmesine neden oluyor zamanla da cocuk duyarsizlasiyor. Bu duyarsizlastirilan cocuklardan bir kaci hapise bir kaci kotu yollara gidiyor. Onlarda birey onlarda cocuk sahibi oluyorlar ve onlarin cocuklariylada yine ogretmenler ilgileniyor. duzeltmeye bir yerden baslamak iyi bireyler ortaya cikarmak gerek.. bu durumu Siz de kabul ediyorsunuz aileler ve yetistirme tarzi cocugun karakterinde cok etkili sevgisiz ve sevgiyle buyutulen cocuklar arasindaki farki sizin ogrencilerinizden de goruyoruz. bu cocuk henuz bes yasinda biseyleri duzeltebilmek icin hic de gecmis degil neden bu cocuga sorun cozmeyle degil de cezayla yaklasilmasi noktasinda israrcisiniz. Sevgiyle yaklasilmasini simartmakla eş tutmak neden? Iste orda da bir sınır var arastirirsaniz sevgiyle yaklasip cezasiz sınırlar konulmasi ve sorun cozmeye yonelik bi egitim bu. Insallah bir gun kalbinizdeki katiliktan biraz kurtulursunuz. Insallah hicbir cocugun hakkina girmeden zaten ziyan olmuslar deyip kurtarilabilecek cocuklara yardimdan geri kalip da haklarina girmessiniz.
Biraz dinimize de bakin peygamber efendimizin nasil cocuk yetistirdigine bakin herhangi bir cocuga parmak sallamis mi bakin. Onu taslayan cocuklara bile nasil davrandigini belki iclerinden biri kurtulur deyip de helak olmalarina karsi geldini ve yine cabaladigini hatirlayin. Ogretmenlik gercekten kutsal meslektir hic kolay degildir.
Kimse size ahhhh canim diye yaklasin da demiyor cok farkli bir bakisiniz var, ya simartmak ya ceza vermek degil iki ucta bakiyosunuz olaya. Bahsettigim simartmak degil anlamaya calisip cozum bulmak inanin degisiyorlar.
Ayrica montessori de bu uygulamalari ilk olarak yetimhanelerde uygulamis ve sonuc almistir. Tabi ki tek basina birseyler yapmak zor turkiye sartlarinda fakat bi hikaye vardir orman yanarken bi kus gagasiyla su tasiyomus söndürmek icin. diger butun buyuk hayvanlar sadece seyrediyorlarmis ve ne ise yarayacak ki yaptigin diyerek kusun cesaretini kiriyorlarmis. kus da demis ki uzerime ne dusuyorsa en iyisini yapmaya calisiyorum ise yaramasa bile gerisini siz dusunun
Konuyu acan bayan,cocugunu anlamadan dinlemeden ceza verdigini falan soylememiş.bayanı ve eşini zan altinda birakip itham etmekle yardimci olamazsiniz cocuk egitiminde ceza da vardir ödülde.ve lutfen anlatmak istediklerinizi kisa öz ve anlasilir cumlelerle yaziniz.buraya adeta bir kitap yazmisiniz.
Cocuk gelisimciyim dedigi icin yazdiklarini okumak istedim.ama cok uzundu üşendim okumaya:) okumayi pek sevmedigimden kisa anlatimlar daha cok hosuma gidiyorYok kendisi bana yazıyor zaten uzun uzun.
Konu sahibinden çıktı olay :)
Cocuk gelisimciyim dedigi icin yazdiklarini okumak istedim.ama cok uzundu üşendim okumaya:) okumayi pek sevmedigimden kisa anlatimlar daha cok hosuma gidiyor
Evet, arkadaşı onunla öyle oynadı diye bu şekilde eğilimleri var. Birde yanında yaramaz bir çocuk varsa hemen ona uyabiliyor. Ailede kesinlikle bağırma, çağırma yoktur. Sürekli konuşulur, anlatılır. Artık ceza en son caydırma yöntemi olmuştur. Dinlemiyorsa artık ne yapmak gerekir ki?çocuk gelişimciyim. burada yazılanlara çok şaşırdım.
o çocuklar sizin olabilir ama onlara asla ceza verme ve incitme yetkiniz yok. çocuklar dünyaya hiçbir şey bilmeden geliyor. o çocukları eğiten ve yöneten öncelikle aileleri sonra öğretmenleri ve cevresidir. bir çocuk arkadaşlarına ister tek başına ister cevresindeki çocuklara uyup bir şeyler yapsın ceza vermeden önce bunun detayına inmek gerekir. babası acaba çocukla oyun oynarken itişerek güç gösterisiyle mi oyunlar oynuyor veya çevresinde bu şekilde oynayan ona güç gösteren veya severken sertçe onu sıkarak seven biri mi var bir komsu akraba gibi. çünkü bu ince detaylar bile çocugun davranıslarını değistirebilmeye yetiyor. o da normal bir şeymiş gibi çevresindeki yaşıtlarına uygulamaya çalısıyor. şu anki çocuga karsı tutumlarınız çocuk ergenliğe girdiginde size bir bir geri dönecektir. şimdi cezayla başa cıktıgınızı sanabilirsiniz fakat kolay da bir yöntemdir fakat çocuk ergenliğe girdiğinde onunla sağlıklı güvene dayalı bir ilişkiniz yoksa verdiğiniz cezalarla hiçbir şekilde yol alamazsınız. biz yetişkinler olarak bile birçok hata yapıyoruz. çok basit bir örnek vereyim. bir bardak kırdınız bunun sonucunda eşiniz size bağırdı sen ne yapıyorsun dikkat etsene hiçbir seyi beceremiyorsun gibi şeyler söyledi ne hissedersiniz kaldı ki yetişkinsiniz biri size bagırsın çağırsın sessiz mi kalırsınız. çocuklar da birer bireydir unutmayın. empati kurarak onlara yaklasın.
Siz sanırım benim yazdıklarımı okumamışsınız. Anlayıp dinlemeden burada yazdıklarınıza bakılırsa çok çelişki içerisindesiniz..Iste benim soylemek istedigim sey de bu. Henüz bes yasinda minnacik bir cocuktan bahsediyoruz. Sevgiyle yaklasmayip sorunlari cozmeye calismadan duyarsiz bir cocuk yetistirmeye kalkisilirsa ilerleyen donemlerde sorun cig gibi buyuyerek devam eder. Bu bir döngüdür.
Her sonuç doğurabilir bu yöntem ama denemeden bilemeyiz. En son çare olarak kullanılan bu yöntem belkide ileride veya benim yaşlılığımda da bana ceza olarak geri dönebilir. Ama artık bazı şeyler çığrından çıktığı vakit insan bir şeyler arıyor. Yapılacak birşeyleri denemeye çalışıyor. Dediğim gibi biz her yolu denedik, anlatma, konuşma, bütünlük, babası okuluna gitti arkadaşlarına kitaplar okudu. İlgilendik. Fakat oyun olarak gördüğü bu şiddet eğiliminde tamamen bizden çıkan olaylar, yani dış etkenler. Arkadaş, bakıcının oğlu vs. Ama şuanda çok şükür biraz daha iyi.Cezalandirmak onu daha hircin ve size karsi gardini alan sizi dusman olarak goren bi cocuk haline donusturecektir. Birseylerden mahrum birakarak cocugunuzu egitemezsiniz. İlk once onunla arkadas olun ve dinleyin muhabbet havasinda yanlislari dogrulari anlatin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?