Yavrumun dilleri:)

nobahari

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2017
4.030
9.253
158
38
Kızlar, aşağı yukarı önceden okuduklarımla fikir sahibiyim ama burdan çok güzel fikirler çıkıyor. Sizlere de danışmak istedim, özellikle çok dilli çocuk büyütenleriniz varsa nasıl yaptınız bu işi paylaşırsanız çok sevinirim.
Şöyle ki biz şu an geçici olarak Almanya'dayız. 1 buçuk yaşında bir kızım var.Kızımın bakıcısı Arap ve başbaşa kaldıklarında Arapça konuşuyorlar. Çok değil haftada bikaç saat. Bakıcıda başka kız çocukları da var, onlar varken Almanca konuşuluyor. Geçen yıldan beri bu böyle. Bir de benim bikaç Arap arkadaşım var, nadir de olsa görüştüğümüzde onlarla da Arapça konuşuyoruz ve kızım bu şekilde Arapça'ya maruz kalıyor. Dışarda ve bu yıl başladığımız oyun gruplarında da(hemen hemen hergün 2 saat) Almanca'ya maruz kalıyor.
Şimdi ben yavrumu Arapça ve Almanca'ya nasıl bir plan dahilinde maruz bırakırsam iyi olur diye planlar yapıyorum. Mesela Almanca için zaten hemen hemen hergün ve bakıcıya gittiğinde maruz kalıyor, ayrıca seneye kreşe gidince de rahatlıkla öğrenir. Arapça için ise haftada 3-4 gün zinde olduğu saatlerde bakıcısına birer saat bırakmayı düşünüyorum. Ayrıca tanıdım bir kız var,onu oyun ablası olarak ayarlamyı düşünüyorum, kendim de pratik yapmak için. Hem bize arkadaş olur, pek arkadaşımız yok burda.Sizce yeterli olur mu bu? Siz neler önerirsiniz?
Bu arada kızım Türkçe'de birçok kelimeyi kullanıyor, cümle kuruyor, söylenen her kelimeyi de tekrar edebiliyor. Almanca'dan da birkaç kelime kullanıyor.

Yeğenim iki dil biliyor 4 yaşında birde kreşte ingilizce eklendi 3 oldu.

Onlar bi sekilde hallediyorlar. Gec konuştu mesela ama guzel konusuyo. Kafasi karışmıyor en doğrusu küçükken öğrenmesi .

Eger baska bir dili konusan ebeveyn veya bakici varsa o dilde konusmaya devam edebilir. Bu sekilde ogrenebilir. Ama Arapca yi bilemedim zor bir dil ve farkli. Cok da yuklenmeseniz mi

Her şeyden önemlisi kendi ana dilini etkin tam kurallı konuşmayı öğrenmesi gerekiyor.Kendi anadilini çok iyi konuşan cocuklar diğer dilleri öğrenmede de bir o kadar başarılı olurlar. Şimdiden aceliniz ne.?Almancayı zaten kinder gartenda öğrenecek okula gidecek.

Zor gelir, yuklenmeyin filan diyenlere aldirmayin. Ileride ogrenmesinden cok daha kolay olur simdi ogrenmesi. Cocuk kursta ders seklinde almiyor bu dilleri sonucta, gunluk konusmalarla ogreniyor ve gayette ogrenebilir önunu kesmeyin agir gelir diye. Gayet guzel firsatiniz varmis ve ilgileniyorsunuz ne guzel. Ama ana diline de agirlik verin bence.

sağolun kızlar, ben tam da şimdi öğrenme zamanı diye okudum. az çok kulak dolgunluğu var iki dile de.
Benim tahminimden çok daha iyi durumda ifade ve algısı. tükçesi özellikle telafuzu çok çok iyi. 1 yaşından önce "hayır" ı h harfiyle çok güzel söylerdi. Potansiyeli olduğuna da inanıyorum. Almanca'da da tepkileri gayet yerinde, yani konuşmalara uygun tepkiler veriyor, anlıyor sanırım.
Ben dışarda, sokakta Almanca konuşmam gereken yerlerde Almanca konuşuyorum kendisiyle. Onun haricinde evde Almanca çizgi film(izletmiyorum, sadece ses olsun, duysun diye), şarkı açıyorum söylüyorum. Boş zamanlarımızda kütüphanede yaşıyoruz:)
babasının da benim de ana dilimiz Türkçe.

Kızım 4 buçuk yaşına geldiğinde Almanya'dan ayrılacağız, kindergarten a 1 buçuk yıl gidebilecek. Gitmeden de uyum problemi yaşamaması adına Almancasını pekiştirmek istiyorum. Arapça'ya Türkiye'ye gittiğimde devam ederim diye düşünüyorum zaten.

Ben zaten Türkçe konuşuyorum sürekli ve öncelik zaten anadili. Çok sağolun. Geçici bir süre burda bulunduğumuz süre, o yüzden hem kızım hem kendim için iyi değerlendirmek istiyorum.

D damdan benim Arapçam başlangıç seviyesi. Ben konuşmuyorum zaten iki dili de, mecbur kalmadıkça. Almanca'yı sadece Kütüphane'de kitaptan nesneleri tanıtırken kullanıyorum.

Maalesef o kadar sürede Almancaýı edinmesi çok zor ama aşinalık yatkınlık olur mutlaka.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…