Ooo güneydoğu yemekleri denince ağzımın suyu akıyor niyeyse.Eşimin ailesi güneydoğulu ve arap. Sağolsun arap dolmasından, kendi yörelerinin içli köftesine kadar öğretti. Ben de hevesliydim kaptım hemen :)
Aslında özel bir tarifi yok. Baharatını,salçasını hafif acısını öyle bir ayarlıyor ki şahane oluyor.
Dikkat ettiğim bir şey daha var. Hiç salça soğan kavurmaz kayınvalidem. Bütün malzemeleri çiğden koyup öyle pişiriyor.
Mutlaka deneyeceğim, reyhanı hiç kuru yani baharat olarak tüketmedim, yeşillik olarak kullanıyordum.filmdelisi sana kayınvalidemden son bir tüyo vereyim :) çoban salataya mutlaka kuru reyhan koyar. Muhteşem oluyor sumakla birlikte muhakkak dene. Eminim seversin.
Kolay gelsin, yemeklerin bereketli olsun
Sadece salça soğan kavurup baharat koyup yediğimi bilirim ben.
Çocukluğumun tadıdır, annem yemek yaparken gizlice ekmeği alıp tam da bu aşamada bandırırdım tencereye.Vallahi bunu ben de yapıyorum ya. Bol soğanı kavururum, yazın mis gibi Ayaş domatesi rendelerim, kışın da domates biber salçası karışımından koyarım. Sonra da yumulurum bir güzel ehehe canım çekti yahu. Tek yapan ben değilmişim, sevindim. :)
"Bak öyle yapicam ki içinde pırasa olduğunu bile anlamayacaksin,sen aslında seviceksin ama yemedigin için bilmiyorsun tabi" davranisi sizin kontrolu sevdiginizi dusunduruyor bana.Yanilmiyorsam eşiniz de sizin hayatta almanız gereken risklere izin vermeyen ,engelleri sizin yerinize kaldırmaya çalışan,mücadele etme becerinizin gelişmesine izin vermeyen bir davranış içerisindeydi. Keşke herkes kendi bölümüne yönelik alanı kontrol edip bu alanla ilgili yaşam sorumluluklarını ele alabilse ....sanki daha mutlu olursunuzMesela pırasa yemiyor, börek seviyor diye bugün pırasalı börek yaptım. Bir dilim yedi bıraktı.
Yanlış anlamayın ama ben de yiyemem öyle yemeğiEvet aslında olabilir. Kemik suyuyla yaparım yemeklerimi. Ayrıca yağ koymama gerek kalmıyor. Bi de sıfır tuz. Mecburen sıfır tuz kullanıyorum hamile kalırsam diye . Aslında var ya eşimi karşıma alıp konuşmak istiyorum bu konuda. Neden yemiyorsun yemekleri mi demek istiyorum ama o kadar çok sorun çıkardım ki yemediği için tek kelime duymak istemiyor bu konuda. Bıktı adam artık benden ve yemeklerimden.
Mesela pırasa yemiyor, börek seviyor diye bugün pırasalı börek yaptım. Bir dilim yedi bıraktı.
galiba gerçekten öyleyim. En büyük telâşım yarin ne pişersem. Bugün bile değil. Zihnimi en çok meşgul eden şey de katlanması gereken çamaşırlar. Bu hafta mesela katlamadım. Gidiyorum çamaşır odasından alıyorum kıyafeti giyiyorum.
Ama en son actigim konudan sonra büyük oranda çamaşır sayımı azalttım. Artik kokluyorum önce. Eğer ter kokmuyorsa kirliye atmıyorum. Yatak odasının duvarına aski taktim. Oraya asıyorum kıyafetlerimi. Çok faydasını gördüm actigim o başlığın. İnan ki giydiğim kazak sayısını azaltinca daha az çamaşır birikti.
Kiyamadim yine yaptım diuosunda esin zaten yemiyor muş neyine kiyamiyon yapma az aç kalsın anlarMesela en son büyük tartışmamız oldu. Şehir dışına çıkacağım için sabah kahvaltıda içsin diye muzlu ballı süt yaptım dolaba koydum. Öğlen de atistirsin diye patatesli börek yaptım. Çünkü beyefendi ıspanaklı börekten sıkılmış. Aksam yemeğini de birlikte yeriz diye düşündüm. Eve bi geldim muzlu sut aynen duruyor , böbreklere dokunmamış gitmiş dışardan yemiş. Neden yemedin dedim, unuttum diyor. Sinir bozucu değil mi,? Bir daha sana börek yok dedim ama kıyamadım bugün yine börek yaptım.
Üşenmedim sabah sabah butun yorumlari okudumsevgili Lorentz malesef üzgünüm senin yemekler bu şekilde yenmez anacim. Yağ koymadan yemek olmaz her yemeğe et suyu girmez girse bile maksimum miktar tencere yemeğine yarim bardak yada 1 bardak çorbalara olsun olsun 2 bardak fazlası çok ağır olur yenmez ve baharatsız asla yemek olmaz. Ayrıca et suyundan ziyade tavuk suyu kaynatıp onu kullanmanı tavsiye ederim ben daha hafif olur
Benim eşimde acayip yemek seçer. Ama ben ona kendime yaptığım sebze türlüsünü bile yedirdim ki içinde pırasa karnıbahar bamya kabak patlıcan kereviz bile vardi ve asla yemezdi.Ona başka bir yemek yaptım kendime de sebzeyi bir baktım benim tabaktan yiyor iki tabak yapıp ertesi gün yerim diye düşündüğüm yemek o akşam bitti tabi bunun sebebi içindeki bir kaşık kıyma ve baharatlarla salcasıdır.
Hatta şöyle de birşey var ki eşim asla renksiz yemek yemez yani salçası az yemek yemez
Sırf bu yüzden yeni evlendigimizde 3 kere taze fasulye döktüm yemediği için yağlı ve salçalı sever.Hatta dün akşam yine taze fasulye yaptım yarim kilo fasulyeden fasulye kalmadı evde iki kaşık kıyma koydum içine sarımsak ve karabiberle 2 dolu tabak yedi yani demem o ki biraz baharat kullan canım kv neler koyuyor içine bak renkli mi yağlı mı baharatlı mı malesef bende bulaşık suyu gibi görünen yemeğin suyunu yemem yağsız yemek yemem
Umarım bunları duzeltirsin çünkü damak tadı asla değişmiyor canim
Ben Aydın'lıyım bizim burda renksiz ve soğuk fasulye yenmez asıl dediğim gibi yaparız ve normal yemek olarak yeriz asla zeytinyağından başka yağ kullanmam pilav makarna haricinde kültürler çok önemli alışkanlıklar önemli ya kısaca aslında eşin yemek kültürü önemli annesi ne pişiriyorsa önüne ne koyuyorsa ona alıştığı için sonrada öyle olacak onlaraIlgincmis valla ..
Ilk defa taze fasulyeyi salçalı yapan ve yiyen duydum :)
Genelde zeytinyağlı,soğuk ve şalcasiz yenir ,muhtemelen sizin gibi yapsam benim ki çatalını bile uzatmaz ...
Ben zaten yemem sıcak fasulye .
Işte burda devreye damak tadı ve alışkanlıklar giriyor .
Her yemek baharatlı olmaz.
Olsa da gitmez .
Konu sahibi yapacagi yemeği standartlara uygun yapsa sorun kalmaz bence bu konudan da çok şey ogrendi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?