işveren çalışanının sırtından geçinen tıynette insansa orada tek sorun kadının gebe kalması olmuyor
o tür işyerinde
öğle yemeği berbat bir karavana da çıkar, ölmeyecek kadar yersin
fazla mesai de ödenmez, servis de ayarlanmaz, maaş da geç yatar, iş tanımında olmayan işleri de isterler, her türlü mobbing de olur.
beni tanıdığım/çalıştığım ve böyle berbat işveren olan patron da olmadı mı. oldu. ama zaten gebelik bir yana maaşı-mesaisi berbat yerlerdi, gebe kalan zaten bırakıyordu direkt işi. o da izinlerini kullanmak için. benim orada çalışmaya devam etmem asla söz konusu olmazdı. etmedim.
kalan çoğu patronum için gerekirse evini sattı işçisinin parasını ödedi. en azından benim için patronlar/işverenler (büyük çoğunlukla) öyle 79365. yatırımını yaparken işçinin mesaisinden maaşından kısan tipler değiller. dediğim gibi öyle tipler olsalar zaten gebeliğe gelmeden daha başka bir sürü sorun olur oralarda çalışmak.
sürekli Avrupa ile kıyaslayan arkadşalara da şunu soruayım madem:
e buyrun ABD ile kıyaslayın?
orada 1 gün doğum izni yok...onu ne yapalım? işinize gelince ABD işinize gelince Avrupa...
biz avrupa değiliz. işsizimiz çok. nüfusumuz yüksek. doğumu teşvik etmek gibi bir derdimiz de yok. milyon milyon boş beleş mültecimiz de var. iş piyasamız doğum teşvik etmeye ihtiyaç duymuyor. neden duysun? biri bana anlatsın...patronunuzun sizin bebeğinizi düşünmek gibi bir derdi neden olsun?
bunu işveren olarak patron düşünmek durumunda filan değil. lütfen gerçekçi olalım (insandır, düşünür o ayrı, benim uzun süre çalıştığım patronlarımın hepsi düşüncelidir mesela, bırakın bebeği, yetişmiş çocukları bile hep düşündüler, hepsini de severim, ama kimse mecbur değil...)
devlet düşünecek bunları. devlet...
devletimiz "senin işçin 2 sene doğum/bakım izninde mi, peki al sana 50 bin lira geçici işçi için ekstra masraf parası, tekrar iş ilanına çık, tekrar görüşme yap, tekrar yetiştir, o kişi için geçici aldığın insanı kadrolu alma, ona ayrı statü tanıyorum, onu işten çıkarırken tazminat filan da verme, o yükleri ben hep alıyorum senden, tüm bunlar için de al sana 50 bin lira", (maaşı 10 bin olan bir kadınsa, geçici işçi parası 100 bin desin mesela) desin bakın patronlar sorun ediyor mu? o Avrupa ülkelerinde bu işler böyle yürüyor. kimse öyle keyfinden, veya çok anlayışlı olduğundan filan doğurana anlayış göstermiyor.
yine Avrupa ülkelerinden çoğunda zaten bebek parası/işsizlik parası, gerekirse sosyal konut vs vs derken aç açıkta kalmadan yaşayacak kadar parayı devlet zaten verdiği için..bu imkanları varken bebeğini bırakıp çalışacak anneye saygı duyuyor kurumlar... karşılaştırırken biraz dengeli karşılaştırmak lazım...bebek yaparken arap, bakarken türk, çalışırken nordik maşallah bizim hatunlar.