Çocuk Hastalıkları yenidoğan bebğimin boynunda eğrilik var bu hastalığı atlatan yada bilen varsa yardım

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği
öncelikle geçmiş olsun canım aynı sorun benim yiğenimde de oldu doktor hergün düzenli olarak yapılması gereken hareketler verdi yavaş yavaş düzelen bir hastalık suan 5 yaşında ve bi sorunu yok tortikollis genellikle düzenli egzersizle düzelebiliyor erken teşhis de önemli demişti doktor ve de öyle oldu umarım sizinki de bir an önce geçer

arkadaşlar bebeğim iyileşiyor çok şükür ilk ultrasonda 18 çarpı 10 ml boyutunda olan scm kası şimdi ölçülemedi doktor küçülme var dedi boyunu alamadı.hematom olabilir denmişti çok şükür geçicek inşallah.:Saruboceq::Saruboceq:

Tortikolisde germeler kadar pozisyonlamalar ve çevre düzenlemesi en az germeler kadar önemlidir.
Pozisyonlamalar
Sağ tortikolis için yazıyorum
*Sağ tarafına yan yatınca çift yastık kullanın
*Sol tarafına yatınca yastıksız yatırın
*Sırt üstü yatınca başının sağ tarafına yastık koyup başının orta hatta kalmasını sağlayın.
Çevre Düzenlemesi(Sağ tortikolis için yazıyorum)(Sağ tortikolisde sağ kulak sağ omuza yaklaşmıştır ve hastanın yüzü sola doğru bakar.)
*Bebeğinizin yatak içi pozisyonu; bebeğinize yaklaştığınız tarafta başını döndüremediği taraf olacak şekilde şekilde ayarlayın.
*Göz hizasında yatağının üstüne bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncak asın.Oyuncakları tam orta hatta değilde başını çeviremediği ya da çevirmekde zorlandığı tarafa doğru kaydırın.
*Kucağınızda taşırken ya da emzirirken aynı şekilde başını çeviremediği taraf sizin yüzünüze bakacak şekilde taşıyın ve emzirin.
* Bebeğiniz sırt üstü yatarken bebeğinize yaklaşın göz göze gelmeye çalışın (bu arada bebeğin ilgisini çekmek için ninni söyleyebilirsiniz) göz teması kurunca yavaşça başını çeviremediği tarafa doğru dönün bebeğinizin sizi takip etmesini sağlayın

Egzersiz Sayı tekrarı hakkında
Öncelikle tortikolis egzersizleri çok basit görünür ancak hata yapma riski yüksektir.Germe sırasında hatayı önlemek için yapmanız gereken;
Germeye başlamadan önce sert olan SCM kasını elinizle hissedin.Bir eliniz bu kasın üzerinde iken germe hareketini yapın.Bu esnada gergin olan kasın gerilmiş olabilmesi için gerginliğinin artması lazım.Bu şekilde yaptığınız germeyi kontrol edin.Germenin etkili olabilmesi için germe tekrarından çok germe süresi önemlidir.Başı en az 1 dk' a gerili pozisyonda tutmalısınız.Bir seansda 3-5 tekrar yapabilirsiniz.Uyku saatleri hariç germe hareketlerini her saat ya da en kötü 2 saatte bir seans olacak şekilde yapın.
Göz ile ilgili bir problem hissediyorsanız göz muayenesi yaptırın

Çocuk sağlığı
Tortikolis

Bebek doğduğu andan itibaren normalde başını iki tarafa döndürebilir. Boynun iki tarafında sternocleidomastoid SCM adlı bir kas bu harekete yardımcı olur. Bu kasın herhangi bir nedenle uzaması yada kısalması sonucu kasta kansızlık meydana gelir.

Bu nedenle kasta kontraktür sertlik oluşur. Kasın içinde bu sertlik genelde 8. günden itibaren oluşur. Bebek başını tek tarafa dönük tutmaya başlar. Zedelenmiş taraftaki adeleye doğru başını çevirir,yüzü karşı tarafa doğru bakar.

Bu şekilde başını yan tutmaya başlayan bebeklerde hemen Vojta tedavisine, eğer vojta yapan uzman yoksa, klasik egzersiz ve pozisyonlamaya başlanması gerekmektedir. Çocuğun karyolasını, yüzü, döndüremediği tarafa doğru döndürecek şekilde ayarlanmalıdır.Yine, kulakla omuz aralığı dar olan tarafa yan yatırıldığında ince bir yastıkla yatırılmalı, diğer tarafa yatarken ise yastıksız yatırmalıdır.

Çocuk fizyoterapistinin göstereceği şekilde germe ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır.

Zamanında egzersiz programı uygulanmazsa şu problemeler görülülür : Sol SCM kası zedelenmişse,

1.Baş kısalmış tarafa yani sola yan yatar,kulak omuza doğru döner, omurga zıt yana doğru bir konveksite yapar.Yüz sağa döner.

2.Çocuk başını tam çeviremediğinden sırt üstü yatışı tercih eder. Buna bağlı olarak başın basınç gören tarafı ve yüz üstü yatış pozisyonda basınç gören alın kısmı yassılaşır. Başta asimetri gelişir.

3.Başın zoraki duruş nedeniyle, el-el koordinasyonu, el ağız koordinasyonu sadece yüzün baktığı tarafta yani sağda gelişir. Çocuk sırt üstü yatış pozisyonunda ağırlık noktası sağa doğrudur. Yüzüstündeyse ağırlık noktası başın eğik olduğu tarafa doğrudur, çünkü sol dirseğin dayanak noktası bloke olmuştur

4.Sol kulak omuz mesafesi kısalır .Boyun omurlarında eğrilik oluşur.

5.Kalça eğriliklerine neden olur.

6.Baş arkasındaki kol ve bacağın gelişmemesine ve incelmesine neden olur.

7.Yüzde asimetri gelişir

1 aylık bebeğimin sağ boynunda bir çıkıntı ve sertlik hissediyordum ama doktora sormak dün nasip oldu bebeğim(Tortikollis) boynunda eğrilik var ama masaj ve kafayı sağa sola döndürerek geçebileceğini söyledi arkadaşlar internetteki aramamda ağlama krizine girdim.bebeğim zor bir doğumdan çıktı.sezaryen olmasına rağmen doğumum çok zor oldu.makat gelişli bebeğim anne karnında sıkışıktı.arkadaşlar bu hastalığa çare olmuş insanlar varmı varsa ne olur bana moral versin ağlamaktan helak oldum.
benim arkadasimin oglunda da zor dogumdan kaynaklanan egrilik oldu.
sol tarafindaydi.ve hep boynu o tarafa düsüyordu.suan 7 aylik oldu.ve masajla gecti.erken fark edildiginde geciyor canim.insallah sizde atlatirsiniz.gecmis olsun

benim arkadasimin oglunda da zor dogumdan kaynaklanan egrilik oldu.
sol tarafindaydi.ve hep boynu o tarafa düsüyordu.suan 7 aylik oldu.ve masajla gecti.erken fark edildiginde geciyor canim.insallah sizde atlatirsiniz.gecmis olsun

saol canım önceden umudum yoktu.bebeğim kafasını taşıyamadığı dönemde sağa düşüyordu ben çok üzülüyordum.ama rabbime şükür şimdi dik tutabiliyor.bunada çok şükür.

Son düzenleme:
arkadaşlar benimde kızım 5 aylık ve akdeniz üniversitesi hastanesindeki doktorların sayesinde ancak geçen ay fiziktedaviye başaladık benim kızım 36 haftalık sezeryanla doğdu 6 gün yoğunbakımda kaldı sürekli sağa yattığı için ben çevirmeye çalışıyordum o inatla yine sağa çeviriyordu doktorlar kontrolünde bişey yok dedi özel götürdüğümde tortikollis teşhisi kondu.şimdi germe hareketleri yapılıyor boynunu çeviremediği tarafa geriyorlar başta düzelme olmuştu fakat tekrar eğmeye başladı düzenli kendimde yapıyorum hareketleri bu hastalık nasıl bişey böyle tedavi devam ederken başa dönmek nasıl oluyor yardım edin bi akıl verin lütfen.

arkadaşlar benimde kızım 5 aylık ve akdeniz üniversitesi hastanesindeki doktorların sayesinde ancak geçen ay fiziktedaviye başaladık benim kızım 36 haftalık sezeryanla doğdu 6 gün yoğunbakımda kaldı sürekli sağa yattığı için ben çevirmeye çalışıyordum o inatla yine sağa çeviriyordu doktorlar kontrolünde bişey yok dedi özel götürdüğümde tortikollis teşhisi kondu.şimdi germe hareketleri yapılıyor boynunu çeviremediği tarafa geriyorlar başta düzelme olmuştu fakat tekrar eğmeye başladı düzenli kendimde yapıyorum hareketleri bu hastalık nasıl bişey böyle tedavi devam ederken başa dönmek nasıl oluyor yardım edin bi akıl verin lütfen.

canim gecmis olsun.merak etme emin ol gececek ama biraz sabretmelisin.bugun doktor kontrolumuz vardi doktor gayet iyi dedi ama hala var yani zor iyilesiyor .canim daha 1 aydir yapiyomussun sabirli ol yatis pozisyonuna dikkat et canim solsa saga donsun kafasi ben cok yararini gordum.rabbim dermansiz dert vermesin insallah.acil sifalar.

Son düzenleme:
geçmiş olsun arkadaşım rahat ol doktorun geçer dediyse geçer.bebeğini güle güle büyüt:71::71 bu net hem çok iyi bişey hemde el altında olunca biz annelerin en ufak bişeyde evham yapmasına sebep oluyor herşeyi ulaşıp okudukça insan panik oluyor.ama en doğrusu burlarda yazandan çok doktorunun söyledikleri bence:34:

belkı bu konuyu takıp eden vardır dıye yazmak ıstedım.yavruları tortıkolıs olan arkladaslar rabbıme cok ama cok sukur oglum tamamen ıyılesmıs.ben ılk 6 ay egzersız yaptım sonra cok zorlamadım.ve bugun yapılan usg sonucu tertemız.sakın moralınızı bozmayın ben gunlerce agladım yıprattım.arastırmalarım bu hastalıgın genelde gectıgıydı. Ve cok sukurde oyle olldu.rabbım butun hasta evlatlara sıfa versın ınsallah.

merhaba nergis hanım atanur hanımla bir sitede yazı yazmısınız serap izmir diye eger o sizseniz lütfen benimle iletişime girin size acıl ihtiyacım var..ozelden msj atamadım yeni üyeyim diye tel yada mail adresinizi verirseniz size sormak ıstedıklerım var..sımdıden tesekkur ederim

bende konya başkent has. doğum yaptım bebeğimi sunu sancı ile doğum yaptım doktorum erzat bey di herşey yolundaydı ancak galiba 20 günlüktü boynunun sağında bi şişlik hissettim hemen dr gittik doğum sırasında kas yırtilması olmuş dediler duyunca dünyam karardı alt üst oldum :((( olsaki dr doğumun ii geçtiğini zor olmadığını belirtmişti ama işte şimdi egzersiz yaptırıyoz sağına dönüyor ama boyunda eğrilik kalacak diye çok korkuyorum allah iii doktorlarla karşılaştırsın bende dr uma çok güveniyordum ama malesef...:((( belki sezeryanla olsa böle bişi olmayacaktı üstelik tam günüm dolmamıştı birden suyun azaldı dedi sunu sancı vermeliyiz dedi ne yapması gerektiğini anlamadım bile ben sezeryanı da normali de ona bırakmıştım hangisi uygunsa olsun doktor bey demiştim malesef küçüçük bebeğimi bu hale getirtiği için vicdanına bırakıyorum, yurt dışında 7 kiloluk bebeği normal doğumla dünya ya getirenlerde doktor , bizde 3 kiloluk bebeğin boyun kasını yırtanda doktor işte ,bazen düşünüyorum olacak varmış oldu ama biz doktora canımızdan bi parçayı emanet ediyoruz daha dikkatli daha uzmanca davranmalılar demi,umarım bebeğimde eğrilik kalmaz allahım ne yapacağımıda bilmiyorum

Canım geçmiş olsun. Benim oğluşumunda tortikollisi vardı. Şu an 17 aylık ve son bir kontrolümüz var ama çok şükür atlattık sanırım. Biliyorum ilk başta çok kötü bir durum gibi düşünüyorsun ama unutma çaresi var. Egzersizlerle geçiyor. Bizim doktorumuz "biz neler görüyoruz, bunlar akide şekeri" demişti. Ama mutlaka bir fizyoterapiste git. Çünkü uyurken, kucağında taşırken, mama yerken bile yapabileceğin ve onu üzmeden halledebileceğin egzersizler var. ıstanbul'daysan doktorumu mutlaka tavsiye ederim. Çok samimi söylüyorum, kendini üzme, nete inanma, erken anlamışsın, erkenden atlacaksınız inşallah.

Dr.uzun adını yazarsaniz çok sevinirim 15 günlük bebeğim tortikollis teşhisi konuldu hareket leri yaptırmak çok zor bir fizyoterapist arıyorum istanbul avrupa uakasindayim

Back
X