Yetiştirilme tarzı

Nihayetinde hep insanları düşünen , insanlar ne der derdi olan , kendinden taviz veren , kimseye hayır diyemeyen , her yaptığım fiilde onay bekleme ihtiyacı olan ,kendini ifade edemeyen , yumuşak ve silik bir insan olduğumu düşünüyorum.Yıllar geçti iyi , saygın bir mesleğim oldu .Ama buna rağmen bu huylarım degişemedi

Burada yazdiklarinizi annenize de soyleyin. Kac yasina geldim, is guc sahibiyim, ben de artik nerede ne yapacagimi veya ne soyleyecegimi biliyorum diye konusun annenizle. Kizsa da kusse de siz tavirlarinizda net oldukca o da alisacaktir bir sure sonra.

Oda ona çok bağlı olduğumun farkında.Hatta bana kendin düşün , taşın , herşeyi bana sorma , yeter vs diyor.Ama böyle yetişmişim.Diyelim kaban alıcam , pahalı bir kıyafet alıcam .O olmadan asla alamam.O olmasa bile fotografinı cekip onun onayını alma ihtiyacında hissediyorum kendini.Artik oda bu durumdan rahatsız

Annenden sürekli eleştiri gördüğün için ona kendini beğendirme peşindesin. Bu vereceğimiz tavsiyelerle çözülmez. Terapi görmen gerekiyor tamamen bilinçaltına yerleşmiş bir durum bu. Hayatın boyunca da devam eder.

Duygu durumunuz görmezden gelinmiş ve başkalarının (olası) düşünceleri üzerine yaşamayı öğrenmişsiniz. Basit bir kuruyemiş yerken dahi düzeltilmişsiniz. Orangutan gibi mi yiyordunuz da uyarılmanız gerekiyordu sanki?

Anneniz kolunuzu kanadınızı kırmış, kendi kollarını takmış, ona bağımlılığınız da bundan.
Muhtemelen ona danışmadan pek karar da alamıyorsunuzdur, içiniz sıkılıyordur kendi kararınızı verirken sanki yanlış bir şey yapıyor gibi, çünkü her şeyin iyisini o biliyordur. :)

Bu derece olmasa da, benzer bir yerden geçtim ve asi çıktığımda da suçluluk duygum üzerine bol bol gidildi. Çünkü ailem, maddi-manevi hep destekti; sanki nankörlük ediyormuşum gibi hissederdim onların çizdiği kalıbın dışında bir şeyler yaptıkça. "Şöyle giyin, hanım hanımcık, şunları tak takıştır, saçını şöyle yap" bunlardan geçtim. O kaş göz işaretleri annemle iletişim biçimimizdi insanların içinde, bir şey diyeceğimde dudağının altını ısırırdı "Söylediğin ayıp" manasına gelirdi bu. :) Bunu çoğumuzun annesi yapmıştır, ancak geriye dönüp baktığımda annemin dozu aştığını, fazlasıyla aştığını söyleyebilirim. Kendi doğrularınca, evladının en iyisini olmasını istedi sadece bu, ancak zarar verdi.

Sosyal fobi değil ama, bir süre insanlarla konuşmada çok çekindiğimi, aşırı kibar kaldığımı hatırlarım. Aşırı kibar ki benim mayamda o yok, o kadar düşünüp, kibar kalmaya çalışınca insan omurgasından oluyor (Ki buna da ayrıca sinirlenirdim ahshs). Dik duracağı yerlerden tavizler vermeye başlıyor, hakkından yediriyor ve yanlış anlaşılmamak için farkında olmadan saçma çırpınışlara giriyor ya da sizin gibi sessizliği tercih ediyor, hata yapmaktan korkuyor.

Seneler sonra (Zannedersem 20li yaşlarımın sonlarına doğru), kendimi ispatlama ihtiyacı içine çok sık girdiğimi fark ettim annemle konuşurken bilhassa. Bir eleştiri geldiğinde, hayır, öyle değil diye anlatırdım... Ne gerek var? "He öyle düşünüyorsan öyle, naapim seni iknaya uğraşamam, senin sorunun" eşiğine erişmeniz gerekiyor sizin de. Biraz psikolojik destek, biraz kişisel gelişim kitapları (Şu saçma güç içinde filan denilenlerden değil de, bilimsel altyapısı olan kitaplardan edinseniz hoş olur) filan derken halledersiniz bence.

Benim eski bi kitap listem var; oradan sizin konunuza uygun olanları vereyim:
1)Hayatı yeniden keşfedin-Jeffery E. Young
2)Hayır dediğimde kendimi suçlu hissediyorum-Manuel J. Smith
3)İletişim becerileri-Dr.Maathew Mckay
4)Adım adım kendinizi ortaya koyun-Dr. Windy Dryden
5)Ne hissettiğiniz kendinize bağlı-Gary D. Mckay
6)Eleştirel içsesinizi yenin-Dr. Robert W. Fireicone
7)Seninle başlamadı-Mark Wolynn

Son düzenleme:
Zincirinizi kendiniz kirmalisiniz. Ufak ufak. Mesela kiyafet alirken onay istemeyin, begendin mi diye sormayin. Anneniz begenmedim, bana niye sormadin gibi birseyler derse "ben begendim" deyip, gecin. Yazdıklarım basit gorunebilir ama kendi kararlarinizi kendiniz vermeye baslayip, onay beklemediginizde ozguveniniz yeniden gelecektir.

Evet , dediğiniz gibi kendim karar veremiyorum.Hatta birisi bana beynini annene bağlamışsın tarzında birşey söylemişti.Birde ailem hep iyi kötü günümde yanımda olan insanlar.Küçüklüğümden beri hep bolluk bereket içinde yetiştim.Bundan dolayıda onlara karşı gelmek nankörlükmü acaba diye düşünüyorum bazen.Evet şikayet ediyorum ama annemden başkada dertlerimi anlatabildiğim , danısabildigim kimsem yok.Psikologa gitmek istiyorum diyorum.Diyorki insanlar öğrenir , rezil oluruz.Bak iyi bir işin var.Vs .Adın psikolojik sorunlu çıköcak gitme diyor.Hala insanlar ne der diye yaşıyorum Değişik bir durumdayım aslında.Tam anlamiyla anlatamiyorumda.Kitap listesi için tesekkur ederim buarada.

Oda artık herşey sormamdan rahatsız.Beni bunaltma herşeyi sorarak diyor ama bizim ailede biri eve birsey aldığında yada kendine birsey aldiginda defalarca elestirmistir.Bu paraya bunu almak saçma , bu fiyata bu haketmiyor , tarzında kızdığıda olmuştur.Şimdi ben nasıl kendi irademle birsey aliyim.Hep bir bilinçalti oluşmuş bende.Kıramıyorum o zincirleri artık

Bu yaşadıklarınız sizin kişiliğinizle alakalı büyük oranda. Annenizin istediği olmayınca aranızın bozulması da durumu tetiklemiş. Annem de benim her şeyimi düzeltirdi ama şimdi bakıyorum da nerde ne yapılır nasıl konuşulur çok iyi bilen bir insanım. Siz yapınız gereği fazla pasif kalmışsınız ve annenizin hükümranlığı gereksiz uzamış. Ortaokulda lisede gidip giysilerinizi seçebiliyor olmanız gerekirdi

Plan yapin. Mesela yarin avmye gidecegim ve kendime anneme sormadan elbise/etek vb alacağım diye telkin edin. Mesela yarin gittiniz ve cesaret edip alamadimiz diyelim. Sali gunu tekrar gidin. Sormadan alana kadar mutlaka deneyin.

Anneniz sizi elestirdiginde vereceginiz cevap"ben begendim, benim begenmem yeterli" olsun. Bu cevabi ilk seferinde veremeyebilirsiniz ama cabalayin. Profesyonel destek almak icin bile ön adim degiseceginize dair inancinizin olmasi.

Yoktur, çünkü anneniz her arkadaşınız için sizi uyarmıştır. Hım?
Derin paylaşımlar yapamazsınız başkalarıyla, çünkü tembihlisinizdir çocukluktan beri, aşırı tembihli. :) Çoğu arkadaşınıza bir kulp bulmuştur anneniz, mutlaka bir şeyini beğenmemiştir, onun onayından geçen yoktur desem olur değil mi?
Öyle ki bir psikiyatra bile anlatamaz haldesinizdir kimliğiniz belliyken, hep bir ayak geride durursunuz şüpheyle.

Doğru mu tahmin ettim?

Benim annem de oyleydi, hala da oyle. Simdi baska bir sehirde yasiyorum. Gecen ameliyat oldu, yardima yaninda olmaya gittim. O durumda bile bunu mu giydin dedi, sacin azalmis vitamin ic dedi, onu dedi bunu dedi. 50 yasina gelmisim bir birak artik degil mi, yok ille elestirecek birsey bulur. Ben onceden dediklerini onemsiyordum, artik kendim gibi yasiyorum, onun istedigi gibi degil. Bu durum insanda ozguven eksikligi yapiyor cunku. Universitede iken aslinda kendime gelmistim ben. Biraz o ortamdan kopunca. Gerci ayni sehirdeydi universitem ama baska ortama cikinca, evde daha az zaman gecirince insan uzaktan bunun normal bir sey olmadigini fark ediyor. Etrafimdaki arkadaslarimi gorunce aslinda annemlerin bizim icin dogru yapmadigini fark ettim. Yine bazi seyleri hala uzerimden atabilmis degilim. Mesela elestirilmekten nefret ediyorum, en ufak bir elestiriyi bile kaldiramiyorum. Birisi elestirmeye basladiginda hemen elimde olmadan sert cevaplar veriyorum, karsimdaki kisiye kiziyorum. Kimse mukemmel degil aslinda. Sanki beni elestiren annemin hic mi kusuru yok, var. Ama mukemmel cocuk yetistiriyim derken surekli elestirmesi, cocugunun hata yapmasina izin vermemesi, cocugun uzerinden elini etegini cekmemesi, kiyafetine kadar secimi onun yapmasi aslinda bir cocuga yapilan en buyuk kotuluk, maalesef cocuga uzerinden zor atacagi buyuk bir ozguvensizlik yuklemek bu, baska da birsey degil

Annem ve beni anlatmissiniz.

Annenizle alakali kesinlikle cekingenligoniz. Annenizi alin karsiniza konuşun boyle boyle diye. Artik salsin bi sizi. Sizi kendi kalimına sokmus resmen buyük kötulük yapmış. Kendiniz olamamissıniz en güzel yıllarinizda. Daha dogrusu en kendiniz gibi olmaniz gereken yillarda annenizin kalibina girmissiniz. Buna bir dur deyin uoksa es secimi evlilik cocuk yetistirme herseyinizde bunu yapar

Annem ve beni anlatmissiniz.

Hepimizin annesi biraz böyle, arkadaş beğenmez vb. ki kendim de bir anne olarak bir noktaya kadar bunu anlayabiliyorum. Çocuğun için endişelenirsin, işte bazı arkadaşların onu kötü etkileyeceğini düşünür, uyarırsın. Ancak bu farklı bir boyut işte. :)

Ben anladim ki onlar degismez, onlari degistiremezsin. Ancak kendini degistirebilirsin. Tamamen degisemezsin belki ama en azindan kendini daha ozgur hissedebilirsin.
Annenin kanatlarindan cikman gerek artik kendini bulman icin.
Oncelikle hata yapma luksun oldugunu unutma. Hata yaparak ogreniyoruz aslinda. Bu yuzden hata yapmaktan korkma.
Annene herseyini anlatma. Bazi seyler senin ozelin olsun, sende kalsin.
Kendinle daha fazla zaman gecir.
Sacini kirmiziya mi boyamatmak istiyorsun, boyat. Begenmedin mi, olsun, denedin ve icinde ukte kalmamis oldu. Anladin ki kirmizi sana yakismiyor.
Negatif insanlari yavas yavas temizle hayatindan. Yapamiyorsan da biraz daha az zaman gecir onlarla.
Ben bazi seyleri duzelttim. Sadece hala elestiriye tahammulsuzlugum var, bir de bir sey soylendiginde aciklama yapma luzumu hissediyorum hala. Yine de eskisine gore daha iyiyim, prangalardan kurtulmus, daha ozgur hissediyorum kendimi.

Evet.Kolay kolay beğenmeyen birisi.

Evet.Kolay kolay beğenmeyen birisi.

Haklısınız.Psikolog , psikiyatriste gitmemede sıcak bakmıyor.Yarın adın psikolojik sorunlu çıkıcak diyor.Senin bir hastalığın yok , kendini aşabilirsin , korkularinın ustüne git diyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…