Turkiye hem senin icin hemde onun icin iyi bir secenek bence :)
Benim varsayımım şu yöndeydi. Sonuçta o ülkeye gidince hemen mesleğinize başlayamayacaksınız. Belki part-time herhangi bir işe girip aynı zamanda o dilin kursuna devam ederseniz hem her gün insanlarla iletişim kurmak zorunda kalacaksınız hem de kurs olacak bu şekilde olursa kısa zamanda öğrenebilirsiniz. Hem bildiği dillere yakın olduğunu da yazmıştı. Ki İspanyolca ayrıca zor bir dil de değil.
Ama dediğim gibi psikolog olarak iş bulmakta ana diliniz olmadığı için zorlanabilirsiniz. Müşterilerle sohbet etmeyi iletişim kurmayı gerektiren bir işe başvuran Alman'ı işe almamışlardı Türkiye'de bir şirket. Türkçeyi oldukça iyi biliyordu ve güzel konuşabiliyordu. Ama yine de ana dili olan birisini istediler. Aksanı olsun ortak geçmiş olsun insanlarla iletişim kurmanız gerekecekse büyük önyargılarla yaklaşabiliyorlar. İspanya bu anlamda çok da ilerici bir ülke değil hem.
Bu arada konunun diğer kısımlarına yorum yapmadım ama ben de kariyerini kendi istediğin yönde yönlendirmen gerektiğini düşünüyorum. Sen hangi ülkede ne yapmak istiyorsun yolunu buna göre çiz. Kimin nerede olduğuna göre değil.
Biliyor musun iki İspanyol arkadasim var, ikisiyle de Türkçe konuşuyorum. Dili iyice öğrenip Türkiye'ye yerlesmek istiyorlar (biri Madrid, biri Galiçya özerk bölgesinden) özellikle galiçyali arkadaşım İspanya'da işsizliğin, ekonomik sıkıntıların çok olduğuna dair şeyler söylemişti. Yani onlardan genelleme yaparak söylüyorum erkek arkadaşın Türkiye'de mutlu olabilir. Zaten kültürler de çok yakın,en meşhur corbalarindan caldo bile bizim meshur lahana corbasinin domuz etli hali :)
Benim de bir zamanlar böyle bir ikilemim oldu . üstelik İspanya gibi güzel bir memlekette de değil, 9 ay kış yaşanan yerde yaşıyordu. Allah biliyor ya, benim gönlüm gitmekten yanaydı(pembe gözlükler) Bambaşka alfabeden saçma sapan bir dilleri vardı, onu falan da söktüm bir şekilde :) en azından tabela okuyacak kadar...
Yani ben olsam atlar giderdim ama senin durumunda en mantıklısi onun gelmesi. Zaten Türkiye'de sadece dil bilerek bile iyi paralar kazanmak mümkün.
Bol şans diliyorum.
Canım vanim ben bu eniştebeyi pek beğenmedim yani iyidir hoştur da senle yanyana koyunca ı ıh olmadı. Çok mu aşıksın? Öyleysen biraz bu hissin geçmesini bekleAynı sıkıntı İtalyada da var. Maalesef maaşlar düşük.
Ve araştırmacılık gibi gecemi gündüzüme kattığım bir meslekte o paraya çalışmak bana dokunur açıkçası.
Türkiyeye gelen İtalyan arkadaşlarım oldu ve Türkiyedeki işlerin daha iyi ödediğini söylüyorlar ve memnunlardı.
Türkiyede sadece dil bilerek kazanılan güzel paralara örnek alabilir miyim?
İleride kullanmam gerekebilir bu argümanları
Ek: Bu arada sen de benim gibi biraz gözüpeksin sanırım :)
Yabancı mıydı eşiniz?
Doktora yaparım da işte maaşı iyi değil bir de onca sıkıntı.
Sonra değmeme ihtimali de var dediğiniz gibi.
Hayir yabanci degildi. Ne fark eder ki insan her yerde insandir. Yerlisi ya da yabancisi. Ben secim yapacaksaniz kariyeri secin diye anlattim. Lise mezunuymus sevgiliniz. Bu ileride onun asagilik komplelsine girmesine de sebep olabilir. Her yonden dusununce kariyeri secin derim ben.
Benim için iyi olması evet de onun için neden iyi olur peki? Soruyorum ki ileride argüman üretebileyim konusu açılırsa
Evet, zaten yarı yarıya anlıyor gibiyim çok benziyor İtalyancaya
Ben de kariyerimi seçeceğim de insan biraz üzülüyor tabi :)
Merhaba kadınlar kulübü
Ben yurt dışında yüksek lisans yapıyorum.
Biriyle görüşüyorum.
Gelecek hakkında konuştuk bugün, o benim onun ülkesine gitmemle ilgili konuştu, Türkiyeye de soğuk bakmadı aslında onu da düşündüm dedi ama bana biraz hayalperest geliyor.
Çünkü okulum bittiğinde ya 1 sene içinde iş bulurum ya da kapı dışarı olurum yani, çalışma vizesi almadan turist vizemle yanına nasıl gidebilirim?
Bir psikolog olarak ana dilim olmayan bir dilde nasıl danışmanlık/terapi hizmeti verebilirim?
Veya başka iş yapsam desem bunca yıllık emeğim çöpe mi gitsin?
Bunları söyleyince de ağladı, durumu toparladım biraz daha 1.5 yıl var bakarız falan diye ama içim huzursuz kızlar ya.
Ne tavsiye edersiniz? Yani bence onun için Türkiyeye gelmek çok daha mümkün çünkü onun belirli bir kariyer yolu yok (Lise mezunu)
Şu aşamada iki seçeneğim var.
Bitirdiğimde Türkiyeye dönersem Klinik Psikolog olabileceğim.
Veya yurt dışında araştırmacı olmak için doktoraya devam edebilirim.
Araştırmacılıkta pek para olduğunu söyleyemeyeceğim yaşadığım ülkede.
Klinik Psikologlukta daha çok para kazanabileceğimi düşünüyorum, seans ücretlerinden haberiniz vardır. Bir de boşta bir arsamız var, kendime ait büro açmam kolay, kendi işimin sahibi olabilirim ve kesinlikle araştırmacılıktan daha rahat çünkü daha şimdiden ne gecem ne gündüzüm kaldı ve yoruldum. Bunu bir ömür devam ettirebilir miyim bilmiyorum
Bunu yurt dışında yapamayacağımı düşünme sebebim dil. Yani bu işi ya İngilizce ya Türkçe konuşulan bir yerde yürütebilirim. (Ya da sizce anadil gibi konuşmak kaç yıl alır bir dili? Onun ülkesinin dili şu an yaşadığım yerinkine yakın belki çabuk çözerim ama)
Oluru olmayan bir şeyi uzun süreli yürütüp kendimi üzmek de istemiyorum
Siz olsanız hangi seçeneğe yönelirsiniz?
Veya akıl akıldan üstündür başka öneri, tavsiyeniz varsa açığım
Canım vanim ben bu eniştebeyi pek beğenmedim yani iyidir hoştur da senle yanyana koyunca ı ıh olmadı. Çok mu aşıksın? Öyleysen biraz bu hissin geçmesini bekle
Sen hedefleri olan azimli birisin eniştebeyde o hevesi pek göremedim, o kadar planın değmeme ihtimali var. Uzun vadeli ispanyalı katalanlı planlar yapma bence.
Onun icinde lise mezunu demistin yanlis hatirlamiyorsam. Burada yabanci ulkelerden gelip bi sekilde is bulup calisan insanlar cok fazla. Egitim verebilir yani ingilizce ogretmenligi bakimindan .. ben oyle yapan bi kac kisi tanimisligim var :) sonucta senin isin burada olacaksa o da rahatlikla is bulabilir tatillerde onun yasadigi sehre de gidersiniz boylece kendi ici de rahat olurbunlar benim kendi fikirlerim tabiki size kalmis bisey :))
Okulum daki rehber öğretmeni psikolojim bozuk dayanamıyorum demişti çok önce. bende güldüm tuz koktu desene dedim.
Yazını okuyunca aklıma geldi ben bile konunuzu okuduğumda ne alakası var kariyer tabiki diyebiliyorsam sizin bunu çoktan öngörmeniz lazım
Terzi kendi söküğünü gerçekten dikemiyor demek ki
Lise mezunu olduğunu görmemişim... Fransız, Alman vs. olsaydı ders vermesi daha kolay olurdu. Okulları çok fazla çünkü özellikle İstanbul'da. Sadece İspanyolca özel ders vererek ilk aylarda geçimini sağlaması çok zor olur. Belki ilerde işinde çok iyi olunca kulaktan kulağa yayılır, öğrenci sayısı artar.
Burada çalışan yabancıların bir mesleği var, aşçılık vs... Öyle bir kalifikasyonu var mı?
Lise mezunu onun dilini bilmiyorsun.Ben olsam yazılı kağıt alırım geleceksin Türkiye’ye diye.
Geçen de biri konu açtı.Eşi hint ikisi de doktormuş,Türkiyedeyken eşinin uzmanlığı için gitmişler hindistana.Orda doktorluk yapamıyor vs.
O kadar eğitim hiç kimse için bi kenara bırakılmayı hak etmiyor .Herkes bi yerde kendi ülkesini,memleketini ister.
Hayrlısı olsun
Bildiğim kadarıyla yok
Elektrik elektronik alanında iyi, o işlerden anlıyor
Bildiğim kadarıyla yok
Elektrik elektronik alanında iyi, o işlerden anlıyor
HahahahahÇok hoşsunuz ya
Evet onu örnek verdiler daha önceki yorumlarda da
Yani yine o alanlarda iş bulması zor, dil bilmiyor ve meslek lisesinden mezun çıraklar falan var. İspanyol mutfağı tarzı şeylerde çalışabilir diye düşünüyorum veya konsoloslukta resepsiyonist gibi... Onlar için de sertifika falan isterler en azından, hazır 1.5 yıl varken ve bu kadar ağlıyorken onları alsın bari.
Veya birikimi ve tecrübesi varsa gelsin burda İspanyol restoranı gibi bir şeyler açsın. Başka bir yol aklıma gelmedi benim.
Vallahi 13 senedir kendi işimi yapıyorum. 4 sene türlü başarılarla en iyi okuldan mezun oldum. Ardından iş hayatına atıldım kendi işimi yapayım diye. Emin ol imkanım olsa garsonluk dahil olmak üzere tüm ayak işlerini yapıp kendimi yurt dışına atardım. Ufacık bir imkandan bahsediyorum. Tüm okul, kariyer bir kenara bırakırım. Benim burda yıllarca didinip, günde 13 saat çektiğim türlü işkencelere kazandığım para nerde orada bulaşıkcının bile kazandığı para nerde.... Üstelik orada yükselmek inanılmaz kolayken kuruş hesabı yapan milyonerlerle muhattap olmak inanılmaz yıpratıcı.
Ahhh ahhhh... Yeminle imkanlarınızın kıymetini bilmiyorsunuz ya..
hiç bir erkek için kariyerini hiç etme
yurtdışında yüksek lisans yapan birisi olduğun halde, orada "lise mezunu ve kariyersiz" bir yabancı bulduğun için öncelikle seni tebrik ediyorum.
zamanında aşkım için kariyeri geri plana attım, güya çok seviliyordum bla bla..sonunda deli gibi pişman oldum.hiçbir erkek kariyerini zedelemene değmez planlarını kendine göre yap.
elbette ki yurtdışında araştırmacılık derim.. ülkenin gidişi gidiş değil, açık yazayım bu ülkede çoğu insan iki haneli rakamları psikologlara vermek yerine eczaneden 10 liralık ilaç almayı tercih ediyor.. o yüzden çok para kazanırım düşüncesiyle gelme.. ben yerinde olsam orada kalır, okulu bitirir ardından orada iş bulurdum.. birlikte olduğun kişiye güvenme ama kendi hayatını orada kur derim naçizane..
Hayat şartları
Bir erkek için, hele ki mesleği, kariyeri olmayan bir erkek için kendi kariyerinizden vazgeçmeniz büyük hata olur...
Ama Türkiye için planlarınızı da gerçekçi bulmadım. Arsamız var, kendi ofisimi açarım iyi para kazanırım diye düşünüyorsunuz. Hiçbir zaman bu kadar kolay olmuyor o işler. Binbir türlü vergisi, bürokratik işlemi var iş kurmanın...
Evet seans başına ciddi ücretler ödeniyor belki. Ama isim yapmamış kişiler için aynı şekilde olacağını düşünmüyorum. Ayrıca artık belediyeler ve Büyükşehir belediyeleri vs ücretsiz psikolojik destek sağlıyor. Ve kalburüstü sayılabilecek kesimin dahi büyük kısmı bu hizmetten faydalanıyor...
Psikolojik desteğe ihtiyaç duyanların büyük bir çoğunluğu da terapi yerine basit antidepresanlarla tedavi olmaya çalışıyor.
Onun dışında italyadayken takip edebiliyor musunuz bilmiyorum ama Türkiye artık çok da yaşanabilir bir yer değil. Ekonomi kötüye gidiyor, terör devam ediyor, sığınmacılar dolayısıyla bulaşıcı hastalıklar hortluyor...
Yani ben düşündüğünüz iki seçeneği de mantıklı bulmadım maalesef. Mesleki açıdan başka bir alternatifiniz varsa değerlendirin derim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?