Doğru söylüyorsunuz. Aynı zamanda şu da olabilir, yeşil kartınız varsa. Arkadaşlarım yeşil kart sahibiydiler, iyi işler bulup o şekilde İsviçre’ye taşınmışlardı. Çok iyi İngilizce biliyorlardı ama yaşadıkları bölge dolayısıyla İsviçre Almancası da öğrenmek durumunda kaldılar.İsviçre ye gidemezsiniz yani yani evlilik dışında hiçbir yol bilmiyorum
İsviçre çalışma izni almak çok zor, hiçbir işveren de uğraşmak istemiyor zaten
2 seçenek var:
1. Evlenmek
2. Başka bir AB ülkesinden vatandaşlık alıp sonra İsviçre ye taşınmak
Başka da yol bilmiyorum.
Doğru söylüyorsunuz. Aynı zamanda şu da olabilir, yeşil kartınız varsa. Arkadaşlarım yeşil kart sahibiydiler, iyi işler bulup o şekilde İsviçre’ye taşınmışlardı.
Amerikadan bile kaçtılar yani İsviçre’ye :) Eskiden yeşil kart çekilişleri yapılırdi hala devam ediyor mu bilmiyorum. Amerika’da çok kişi tanıdım o yeşil kart çekilişinden gelen. Gerçi o uzun bir yol ama yine de bir seçenek İsviçre için.Green card mı? O ABD içinABDye kaçıp İsviçre demişlerdir belki
benim ex eşimde evlenerek yerleşti oraya. Onun dışında çalışarak vatandaşlık, oturum izni alınıyor mu bilmiyorum. Ama dediğim gibi 30 ülke gezdik, orası seçmesinin kesin bir sebebi vardır.İsviçreye nasıl gidebiliriz acaba yolu yöntemi nedir araştırdım da daha iyi ülkeye benziyor
İtalya’da Roma’ya ve Napoli’ye gitmiştim. Roma’ya bayılmıştım. Açık hava müzesi gibi şehir. Tarih kokuyor, colezyum filan çok etkileyiciydi. Kendimi Gladyatör filminde gibi hissetmiştimkonuda fransalar almanyalar havada uçuyor ama benim gönlüm hep italyadan yana
akdeniz insanı ne olursa olsun yakın geliyor
Bazen de diyorum acaba orda hayat bizi değiştirir mibenim ex eşimde evlenerek yerleşti oraya. Onun dışında çalışarak vatandaşlık, oturum izni alınıyor mu bilmiyorum. Ama dediğim gibi 30 ülke gezdik, orası seçmesinin kesin bir sebebi vardır.
İtalya’da Roma’ya ve Napoli’ye gitmiştim. Roma’ya bayılmıştım. Açık hava müzesi gibi şehir. Tarih kokuyor, colezyum filan çok etkileyiciydi. Kendimi Gladyatör filminde gibi hissetmiştimİtalyan erkekleri inanılmaz yakışıklı ve bakımlı pizza yemiştim, burda yediklerimiz pide gibi kalır. Napoli iyi izlenim bırakmadı. Hırsızlık olayı çok. Venedik’e gitmedim ama en çok merak ettiğim şehir olarak listemin başında. Bir de gitmediğim yerlerden Rio De Janiro ve Peru. Bir tek gezegende hayat var ama Dünya gerçekten keşfedilmeyi bekliyor gibi
Green card çıkmadı ya keşke o çıksa idiAmerikadan bile kaçtılar yani İsviçre’ye :) Eskiden yeşil kart çekilişleri yapılırdi hala devam ediyor mu bilmiyorum. Amerika’da çok kişi tanıdım o yeşil kart çekilişinden gelen. Gerçi o uzun bir yol ama yine de bir seçenek İsviçre için.
Ya size yazdığım mesaj yarım kaldı, başka arkadaşın sayfasına düştüBen çok zorlanmıştım, çok farklı bir toplumdu; lakin alışmak için oradaki küçük bir markette kasiyer olarak çalışmıştım yüksek lisansımı yaparken.
Çok farklı insanlara denk gelmiştim, zaten Tokyo'daydım. Çok zor alıştım gerçekten çünkü Japonlar dışarıdan gelen insanlara çok soğuk ve mesafeli davranıyorlar. Ama arkadaşlıklarını bir kere kazandığınız zaman inanılmaz can dostları oluyorlar.
Bir gün Japon tarzı bara(Izayaka) gitmiştik, yani herkes yerde oturuyor, arkadaşlarım ve onların aileleri ile topluca yiyip içmiştik. Sıcaklıklarını orada hissetmiştim.
bir blogta belediyenin onay verdiği evlerde yaşanabildiğini okumuştum buna şaşırmıştım o yüzden sormak istedimŞu an Hollanda da değilim. İstediğiniz evde yaşama hakkını anlayamadım. Evi beğenip kiralarsınız yada satın alırsınız. Tabi aynı eve birden fazla talip varsa evsahibi karar veriyor. Erkek arkadaşınız oranın vatandaşıysa yanılmıyorsam sizinde dil öğrenip gitmeniz lazım. Biz expat olarak gittiğimiz için dil mecburiyeti yoktu. Ama ingilizceniz varsa hiç zorlanmazsınız. Oraya yerleşince dil kursuna gidersiniz. Geçen sene bir arkadaşım taşındı eşiyle. Bir senedir kursa gidiyor ve memnun.
türkiye de en son iskender yedigimde 27-30tl ödemiştim burda 10-12€civari. haftalik alisveris 50-100€ ise ve disarida yemek musriflik gibi geliyorsa turkiyede yasayanlar 50-100 birimi kac gunde markette nelere harciyorlar?35 yaşından sonra göç eden biri olarak gözlemlerimi söyleyeyim.(Almanya)
-Türkiye’de akraba ve arkadaş ortamınız ile çok vakit geçiriyorsanız çok zorlanırsınız.
-Hangi şehre taşınacağınız çok önemli.Mesela biz şu anda eski yaşadığımız yere göre 2 kat daha fazla kira veriyoruz.
-Bence hayat standartları düşüyor.Türkiye’de haftada 2-3 kez saçıma fön çektirip 2 ayda bir boyatabiliyorken burada bunu yapmak için çok ciddi bütçe ayırmanız gerekir.Kıyafet satın alma konusu da bu şekilde bence.
-Markete gittiğiniz de sinirleriniz bozulmuyor ama dışarıya çıkıp iyi bir yerde yemek yiyeyim derseniz haftalık mutfak masrafınız harcamak zorunda kalıyorsunuz.Bu yüzden bir süre sonra gereksiz gelmeye başlıyor ama bunun piskolojik etkileri bence çok fazla oluyor :)
-Madem herkesten ayrı buradayız geldiğimize değsin mantığı ile harcamalarınıza epey bi dikkat ediyorsunuz Buda bir süre sonra hayatınızda kendiniz için yaptığınız çok fazla şeyden vazgeçmenize neden oluyor.
-Sıcak bir şehirden gelecekseniz havadan dolayı bunalıma giriyorsunuz çünkü gerçekten hava genelde kapalı ve yağmurlu.
-Türkiye’de pazardan aldığınız sebze ve meyvelere hasret yaşıyorsunuz.
-Sağlık konusu en zor alıştığım olay oldu.Randevu için uzun süre beklemeniz gerekiyor.Türkiye’de ki gibi özel hastaneye gideyim olayı maalesef burada yok.
Bu yazdıklarım kendi kişisel görüşüm şimdi madem bu kadar rahatsızsın dön o zaman diyenler olabilir heryerde yaşamanın zorlukları var burada yaşamak çoğu şeyden vazgeçmemize rağmen ekonomik anlamda birikim yapmak beni tatmin ediyor :)
10-12 € ya İskender yada et yenilen yerler genelde Türk restoranları.Bir kaç kez gittim ve artık kesinlikle gitmiyorum.Dışarıda severek yemek yediğimiz yerlerde iki kişi en az 60-70€ öderken bu paraya kaç kilo et alınıyor diye ister istemez hesaplıyor insan.Gittiğim kuaföre kesimi 50 € ya yaptırıyorum Türkiye’de kullandığım saç rengini sorduğum zaman 200-250 € istemişti.Türkiye’de de buraya gelmeden önce saç kesimi 50 TL boyaya 300 TL veriyordum.Şahsen ben burada bu fiyata saç boyatmam tabi bu benim seçimimdir belkitürkiye de en son iskender yedigimde 27-30tl ödemiştim burda 10-12€civari. haftalik alisveris 50-100€ ise ve disarida yemek musriflik gibi geliyorsa turkiyede yasayanlar 50-100 birimi kac gunde markette nelere harciyorlar?
türkiyede fön cektirmek ne kadar bilmiyorum 10 tl mi? burada tas catlasin hadi 10€ olsun. birim olarak işe el attığınızda bu dediklerim ayniya gelmiyor mu? yanliz o degilde biz burda sac manikur pedikür derken alternatifler buluyoruz hakkaten türkiyeye gidip orda islem yaptirim diyince kendimi bi özel hissediyorum
Kesim sizde 50 Euro, Türkiye'de 50 TL.10-12 € ya İskender yada et yenilen yerler genelde Türk restoranları.Bir kaç kez gittim ve artık kesinlikle gitmiyorum.Dışarıda severek yemek yediğimiz yerlerde iki kişi en az 60-70€ öderken bu paraya kaç kilo et alınıyor diye ister istemez hesaplıyor insan.Gittiğim kuaföre kesimi 50 € ya yaptırıyorum Türkiye’de kullandığım saç rengini sorduğum zaman 200-250 € istemişti.Türkiye’de de buraya gelmeden önce saç kesimi 50 TL boyaya 300 TL veriyordum.Şahsen ben burada bu fiyata saç boyatmam tabi bu benim seçimimdir belki
Yok sizin dediğiniz mantıklı haklısınız ama bu konuda ki diğer paylaşımlarımda da anlatmak istediğim göç etmenin en büyük sebebi bence ileriye yatırım yapabilmek yani bizim için öyle.Bu mantıktan ilerleyince çoğu şeyden vazgeçiliyor en azından benim yakın çevremde gördüğüm bu.Kesim sizde 50 Euro, Türkiye'de 50 TL.
Boya sözde 250 Euro , Türkiye'de 300 TL.
Siz orda Euro kazanıp birim ücret 300 kesim artı boya kapatıyorsunuz, biz burda TL kazanıp kesim artı boya 350 kapatıyoruz. Hiçbir fark göremedim neye dayanarak siz daha pahalı olup orayı tercih etmiyorsunuz ? Tabi Euro'yu TL'ye kur çevirip Türkiye ucuz diyorsanız bilemiyorum ama biz TL kazandığımız için ve siz de oranın parasını kazandığınız için pahalılık aynı bence.
Lütfen aydınlatırsanız sevinirim anlayamadım çünkü :)
yani illa anne-baba-teyze-amca olmak zorunda değil kiminin de arkadaş grubu vardırBatı kafasında yasamiyoruz biz. Çok yakın olan aileme ayda bı giderim. Hatta koranadan beri üç ayda bir. Akrabaları annemde gorursem görüşmüş olurum. Akraba gezmesi çok sevmiyoruz. Haa misafirperver bı aileyiz. Evde yaşamayı severiz. Ama yurtdışında yaşamayı hiç düşünemiyorum. Dilim olsaydı imkan olsaydı belki dusunebilirdim ama. Müslüman bı ülkede yaşamak isterim ben. Türkiye'den daha modern müslüman ülke olmadığına göreyerim yurdum Türkiye diyorum ben umarım ülkemizde yaşam şartları kolaylaşır.
Bu pahalılık konusuna bende İngiltere üzerinden yazayım. Ortalama burada 2500 pounds maaş alan birini düşünün Türkiye’dede aynı maaşı TL olarak alanı düşünün. 2500 TL maaş yani. Ben burada kazandığım 2500 poundsun 1250 sini kiraya verdiğimde elimde kalan 1250 poundsa gayet rahat geçinebilirim. Haftalık 100 poundsa dolabımı fullerim en güzel meyve sebzeyi doldururum. Ama Türkiye’de bir kilo et en çok konuşulan et en az 70 tl şu an ne kadar bilmiyorum. Burada 8 pounds. Bu şekilde hesap yaptığınızda maddi olarak rahat yaşarsın. Maneviyat olayında eksik kalırsın. Ben 1500 poundsa Türkiye’de büyük ailemle bir hafta çok güzel tatil yapabiliyorum. Maddi açıdan aileme destek olabiliyorum. Bunlar güsel şeyler. Ve bu ülkede serbest yaşama hakkına sahipseniz. Devlet kiranızın yüzde 70 ini ödüyor. Her çocuk için zengin fakir farketmez aylık 80 pounds destek veriyor. Bunun gibi birsürü devlet desteği var. Sosyal devlet olmanın faydaları. Bence imkanı şansını denemeli.
siz nerde yaşadınız yurtdışında.yani illa anne-baba-teyze-amca olmak zorunda değil kiminin de arkadaş grubu vardır
kadınsa kuaföre, alışverişe gittiği kankaları vardır
erkekse atıyorum kayserisporludur ve her 2 haftada bir maça gider, halısaha yapar, balığa gider gibi gibi.
başka kişilerin de daha başka başka aidiyetleri vardır.
kast ettiğim şey illa gelin-kaynana aile apartmanında oturuyor olmak gibi şeyler değildi esasen, birinin ailesiyle böyle herşeyi ortak yapma durumu vardır (ki sadece muhafazakar aileler böyledir diye bir şey de yok ben çok Kıbrıslı, İzmirli aile gördüm ki onlar da herşeyi birlikte yapıyor, market alışverişine gidilecek vuhuuu cümbür cemaat gidiliyor sonra gelip rakı sofrası kuruluyor; kızı bir üst sokakta oğlu bir alt sokakta oturuyor, göndermiyorlar uzağa, yani batılı tarz dediğim sadece bireysel takılma anlamında burada yoksa her hayat görüşünden insan vardır komün hayatı yaşayan)
müslümanlık benim için öyle kendimi tanımlamak için ilk sırada kullandığım bir aidiyet olmasada ben de müslüman ülkede yaşamak tercihinde bulundum mesela. (dilim var, imkanım da var, başka ülkelerde de yaşadım). çocuk yetiştiriyor olsaydım durum farklı olurdu ama şu anda kök ailemi önceliyorum. annemi -babamı bu yaştan sonra alıp x ülkeye götüremem. artık hasta oldukları olacakları yaşlardalar. corona aşısıyla bile 3 gün hasta oldu annem. bu da tamamen göreceli
yalnız şöyle uzman mühendis olan bir kişi tr'de 2500 liraya çalışmaz, asgari ücret bile değil
en az 8-10 bin lira maaş alan insanlar bunlar. karı-koca 15-20 bin lira maaş alan insanlar buraları bırakıp gelenler (bu mühendis vs. olarak, kalifiye işgücü olarak gelenlerden bahsediyoruz).
üstüne neredetye hiçbir ülke kalifiye işgücü vizesiyle gelene sosyal yardım vermez. ancak 3-5-10 sene sonra çocuk filan yapar kalıcı oturum alırsınız, sonra işten çıkarsınız da ondan sonra sosyal yardım alırsınız (süre ülkeye göre değişir)
üsütne karı-koca çalışıyor olanın gittiği yerde karı-koca iş bulması zor olabiliyr nelde sadece kocaların işi oluyor kadınlar 1-2 sene çalışamıyor. yani orada doğmuş büyümüş olan kişiler ya da uzun süredir orada olan kişiler hemen kendileriyle kıyaslamasınlar. şartlar çok farklı.
aynı şey bu kaför saç boyası meselesi için de geçerli
tr'de 10 bin lira kazanan kişi 300 birim parayı boyaya verebilir
ama x ülkede 3 bin birim kazanan kişi için 300 birim maaşının onda biri, çok para, vermez yani.
üstelik genel olarak hizmet sektörü avrupada kötüdür, bu zaten bilinen bir şey.
ama peyniri eti yumurtayı çok daha ucuza alırsınız mesela 60-70 birim paraya haftalık market için hepsini alırsınız neredeyse- dolayısıyla oradan rahat rahat telafi edersiniz. saçınızı da kendiniz boyayın veya tr'ye gelince boyatın artık
benim şöyle ben tr'deyim neredeyse 10 sene oldu şu anda... ama ondan önce de 10 seneye yakın bir dönem 7-8 farklı şehirde yaşadım :) orta avrupanın büyük kısmında az-çok tecrübem oldu. yani bazı tecrübelerim 20 sene öncesi. şimdi de iş olarak hala avrupada çalışıyorum, (yani internet sağolsun tr'de yaşıyoum ama avrupada çalışıyorum hala).siz nerde yaşadınız yurtdışında.
kuafor olayını gidersem eğer bende TR'ye geldikçe boyatırım diye düşünüyorum dayanabilirsem :)
en mantıklısı bu gözüküyor
Evlatlik olarak benide alirmisiniz isvece gelsemBen isvecte dogup buyudum herzaman derim, Turkiyede ya zengin olacaksin yada tatillerde gidip geleceksin. Cocuklarimin turkiye egitim sisteminde egitim görmesiniz istemezdim ilerde, hep sinav sinav nereye kadar. Burada genclerin okul disindada sosyal faaliyetlere zaman ayirabiliyorlar ve gencler icin ekonomi cokta buyuk sikinti degil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?