Yurtdışında hayat daha mı iyi?

Son günlerin yeni trendi haline geldi Türkiyede bir gelecek görmüyorum yurtdışı fikri nasıldır diye açıkçası şuan her yer aynı durumda 1 0 önde diye bir yer yok her yer salgınla mücadele ediyor Avrupanın sağlıkta nasıl çuvalladığını TV de görmediniz sanırım

Ingiltere de 5 yillik (ayni sirkette) muhendis ingiliz bir arkadasimin maasi 2021 yili 2400 pound. Evi ailesinden kalma 1 yasinda cocugu ve esiyle gecim sikintisi yasiyor. Esine (peru lu ) calismasini soyluyor ama esi uyum sikintisi yasadigini soyleyerek calismiyor ( bu kiz uk de master yapmis ve 5 yildir bu ulkede)
ingiltere de yeme icme ucuz, barinma ve hizmet giderleri pahalidir.
Havasi hic ic karartici degil bu konu da haksizlik yapildigini dusunuyorum. (Londra ve guneyleri icin)
Yani gidicek ailenin oncelikle is baglantisi kurmasi gerekir. Vericek maasa gore barinma ve yasam giderlerini hesaplamasi gerekir. Irkcilik yada islamafobi yok ama tecrubesiz yetismemis kimselere bedavadan is vermezler. Mutlaka bir uzmanliginizin olmasi gerekir.
Es dost konusunda bir suru farkli milletten arklariniz komsulariniz olur. Guler eglenir gunu sosyal gecirirsiniz.

Biz 12 sene once geldik Almanya‘ya..Esim muhendis ben de ogretmendim meslegimi birakip geldim.Bizden sonra da bir cok arkadasimiz buraya geldi.Bir kismina da biz yardimci olduk.Ama buraya sonradan gelenelrin ilk basini cekenlerdeniz.
ben 6 sene agladim.Cok geri donmek istedim ama su an alismis durumdayim.Hala bir cok sorunu cozemedim.Ama cocugum icin iyi oldugunu simdilik tabiki de dusunuyorum.Burada bir watsup var ? hepsi bayanlradn olusan .icinde bir iki yildir burda kalan da var.Meslegi olanda var,benim gibi olanda cok.Herkes farkli bir sey yasiyor.Kimse ayni degil.Kendinizi iyi tartmalisinz.Dil sorununu cozebilir miyim,bir sure evde durmak zorunda kalirsam nasil olur? Gibi sorulari kendinize sorun.
Ama yurtdisi rahat.Sadece ozlem sorunum var su anda..

Bende 30 yil bekar tr Hayati ve 15 yil yurtdisi ev hanimi- anne Hayati yasamis, yasamakta olan biri olarak yazayim.
Cocuk yetistirmek bir hayli ucuz.
Sinifllar en fazla 25 kisi ve eger Dogru okullari bulursaniz egitim tr ye nazaran oldukca kaliteli.(Dogru okuldan kastim cok fazla göcmen ögrencisi olan okullarin sürekli dil problemi yasamalari)
Kresler 2 yasindan itibaren cocuklari Kabul ediyor ve ücretsiz.
Tr ye göre sosyal Hayat biraz daha düzenli ve güvenli.
Islami Hayati yasamak isteyenler icin herhangi bir Islam ülkesinden farki yok, okullarda Islam din dersi var, neredeyse her mahallenin camii si var, hatta gecen yil ramazan da müslümanlar teravih kilamiyorlar diye yanilmiyorsam aksam ezaninin sesli okunmasina izin verdiler.
Tr ye gittiginizde paraniz daha degerli.
Ancak burada almak istediginiz hizmetler cok pahali, örnegin
gecen ay arabami senelik bakima götürdüm, sadece buji kapaklarini degistirdiler ve 900 E ödedim.
Dün cocuklarla kuafördeydik sadece sac kesimi 75 E.
En kisa taksi ücreti 10 E dan basliyor vs..
Yani hayat aslinda burada da pahali.

Avrupaya 1500-1700euro bandinda bir standart için gelmek bence çok saçma.Devletten destek alabilmek icin zaten dusuk maasli olmak gerekiyor , alt gelirli yani.Bu sekilde ne ev nede araba kredisi vermez bankalar.Kira+faturalar ortalama 1200eu.Mutfak masrafi nerden baksaniz 1000eu tutar.Disarda yemek, giyim, saglik masrafi, atiyorum telefonunuz arizalandi,lavabonuz tikandi ozaman ne olacak.Ayrica vergilerde var.2000eu ile avrupada anca en alt yani yoksul sinif oluyorsun.Burada da hersey para malesef.

Ben örneği minimum düzeyde verdim. Buralara gelip mesleğini yapan insanların kazançlarıda farklı tabiki. O kazancı dağlayan insanların zaten sosyal yardıma ihtitacı olmuyor. Ev sahibi oluyorlar en basiti 1500 kira ödemek yerine 800 mortgage ödüyorlar. Yani eğitimli biride eğitiminin karşılığını alıyor. Kuaför arkadaşım var üçüncü evini aldı. Avukatlık burada şahane bir iş mesela. Aylık kazançlarını tahmin bile edemem. Ofisi olanların özellikler.
birde Türkiye’de 20 bin kazansa ne olur. Bi iPhone 12 almaya yeter nakit olarak. Burada bir buçuk haftalık Kazancı’yla alır onu Buda basit bir örnek gene.

tr'den daha yeni gelecek kişiye devlet destek zaten vermez ki
vize alabilmek için bile ortalama 3 bin euro filan gibi bir maaşınız olması gerekiyor, benim bildiğim yerler hep öyle
o hangi ülke ki "devlet desteği ile geçinecek" kişiye çalışma izni versin, oturum çıksın? devletin desteği ancak eşiniz zaten orada ise sizin kalıcı oturumunuz varsa vs vs öyle durumlarda olan şeyler. burdan yeni gidecek olana kimse destek mestek vermiyor.

bi kez daha söylemekte fayda var:
orada yıllardır yaşayan arkadaşlar, 0'dan tr'den ve çalışma izni ile gelecek kişiler için durum sizinle aynı değil. ya da aile birleşimi ile "kalifiye işgücü" vizesi aynı şey değil. vize bile çıkmaz.

aynı şey alışılmış standartlar için de geçerli ben 18 yaşında avrupa'da çalışıyorken "karnım doysun yeter" diyordum yurtta kalıyordum, zaten öğrenciliğim devam ediyordu. yüksek bi beklentim yoktu. mesela ucuz yerlerde kalıyordum başka yerlere gittiğimde. ama şimdi ben gidip o hostellerde kalmam yani.

şimdi benim tr'de yaşadığım standartta ev tutmam için 1500 eurodan az kira olmaz (ki o da geniş olmaz da temiz olur) faturası, eşyası 2bin eurodan fazla tutar. üstelik tr'de kendi evim :) 2bin euro eve bin euro da kendi market-giyim vs. masraflarıma verince, tatildi, sağlıktı biriktirmekti vs. derken 4 binden fazla kazanmam lazım benim...(biz alışmışız burada yemek yoksa söyleriz kebap gelir, kuaföre randevu almadan gidersin kapıda karşılarlar, özel hastanede her işini halleder çıkarsın vs. bu yaştan sonra bunlardan vazgeçmeyi ister mi insan? kendi bileceği iş) e o parayı da avrupada verecek şirket çok çok az. uğraşmam yani ben o işi bulmak için. bu benim tercihim.

ama işe, bazı kişiler standartları düşse bile gitmeye razı ülke artık o seviyeye geldi. bu da ayrı bir boyut. bunun maddi bir ölçümü olamaz. insan güvende hissetmek için kısabilir keyfinden...

bazı kişilerinse standartları yükselecek bile olabilir. özellikle çocuğu olan ve her işini kendi yapan, bir de istanbulda zaten kirada oturup yüksek kira ödeyen birisi için mesela...

Aylık 4 bin euro’luk giderli hangi ülke bu ? Gelirlerde buna nispeten orantılı mı acaba ?

kuaförlük 1 otomobil tamirciliği 2, bu işi yapıp kanıtlayıp gidebilen için avrupa cennet olur

ama avukatlık mesela, tr'de avukat olan orada avukatlık yapamaz ki diploma denk değil. 2-3 sene sürer diploma alması (o da alabilirse) o sırada ya başka işte çalışacak ya cepten yiyecek, eşi varsa oturum çıkmaz.

şöyle bir durum var işte:
kuaför mühendisten fazla kazanıyor oralarda %90 durum bu. öyle sosyete kuaförü 3-5 kişi de değil genel durum böyle.
buradan belli kalıplarla giden kişiler bunları sindiremiyor. sonra da geri dönüyor sindiremediği için.

Aylık 4 bin euro’luk giderli hangi ülke bu ? Gelirlerde buna nispeten orantılı mı acaba ?
Ben Belcikada kaliyorum,fakat Fransa,Hollanda ve Almanya ortalamasi bu.Soyle izah edeyim asıl yerli halk zaten bu parayi aliyor aylik min 5000eu aliyor ve en iyi pozisyon ve firmalar onlarin.Bizler sonradan gelenler genelde kadin calismaz, calisirsada temizlige gider.Sayili bir kesim meslek kursu bitirip kendi meslegini yapar.Ama yinede iki kisi calisinca eve mutlaka min 4000eu girmis oluyor.

5 bin euro alan birinin zorluk yaşamaması gerekiyor bence . Benim bildiğim kadarıyla uzman doktorlar o civarda alıyor , ve zaten onların standartları normal kazanan birime göre çok daha yüksek oluyor . Ama gelir 5 bin Euroysa giderinde 4 bin olması çok orantılı zaten

şöyle ben şu anda tr'de yaşıyorum

ama daha önce avrupada yaşadım-okudum-çalıştım

hollanda, belçika, fransa, avusturya hatta yaşamadım ama gezdiğim kadarıyla ispanya filan da aşağı yukarı aynı (ama tabi ki gidip amsterdam'ın paris'in merkezinde ev tutarım demezseniz)

almanya buna göre bir tık daha uygun 3500 diyelim.

benim tr'de yaşadığım hayatla aşağı-yukarı dengi yaşamamı sağlar. o da şöyle: kuaföre gitmem ama telefonu daha uyguna alırım. serpme kahvaltıcıya gitmem ama h.sonu x ülkeye uçar gezer gelirim. yani bazı şeyler değişir ama ben mutsuz olmam bundan. bi tür ikamesi olur.

kuzey ülkeler + isviçre ise bir tık daha pahalı, oralar için 4 bin değil de 5 bin diyelim kafadan.

ancak gördüğüm kadarıyla durum şu ki bir şirket zaten kendi ülkesinde 3500 4000 liraya çalıştıracağı kişiler varsa sizi ekstradan getirip o paraya çalıştırmıyor

ya o işi yapan olmaması lazım (yazılımdaki gibi birden açık oluşması lazım)

ya da Andrea'ya 4bin veriyorsa sizin 2700 filan alıp ona fit olmanız lazım ki sizi getirdiğine değsin.

Kuzey ülkelerinde zaten ilticalar yok suan. İşci olarak gelip yaşayanlar var . Ya şirket üzerinde yada şahsi iş yeri olanlar getirip tam teşekküllü vergisini ödeyip burda kalabiliyorlar . Bu kuaför , dışarda yeme içme ve gezme burda biraz daha lüx bize göre , çünkü gerçekten oldukça pahalı . Ama bir taraftan da iyi diye düşünüyorum çünkü bu sayede orada çalışanlar kazanıyor . Türkiye’de bir kuaförde yada restauranta çalışanla burada çalışanı kıyaslarsanız arada uçurumları görebilirsiniz . Yani bence bunlar kıyaslanacak şeyler değil. Sizin geliriniz iyi ve iyi bir şekilde yaşıyorsunuz belki ama kuaför çıragının da sizin gibi yasaması bence yayla denecek noktada olur . Ama o ülkelerdeki kuaför çırakları herkes gibi aynı standarta yaşayabiliyor ...

Ben tam ifade edemedim galiba.Normal bir yasam icin gelirin min 4000eu olmasi gerekiyor.Ortalama maas 1700-1800eu ki kisi calisinca zaten idare ediliyor.O luks araclar, villa tipi evler , yurtdisi tatilleri iste 2000eu ile olmuyor.Avrupaya gelip avrupali gibi yasamak icin iyi gelir lazim yani.Karin toklugu icin buraya gelmek bana mantiksiz geliyor.

Evet burda haklısınız . Gideri yüksek olan yerlerde gelirinde yüksek olması lazım . Türkiye’de ki gidişatta bu yüzden kötü zaten . Alınan maaşlar kiraya dahi yermiyorken sürekli zam üstüne zam geliyor. İnsanlar yaşamaya çalışıyor , ve ben hala bunun matematiğini anlayamadım

benim de şirket taşıyarak gelmem gerekir zaten. ya da spefisifik olarak alanımda iş bularak gelmem gerekir 40 tane mülakatla filan...çünkü dediğim gibi orta avrupa için 4 bin'den az alacak olsam standardım düşer, fazlasını alıp bir de düzen bozduğuma değmesi lazım.

dediğim gibi benim için bir avantajı yok, ben tartınca göremiyorum. popomu kaldırasım yoktur belki de...çünkü o paraları almak için biraz popomu kaldırmam lazım.

herkesin tartısı farklı tartar.

Mesleğiniz ne acaba ?

ister inanin ister inanmayin yoksul sayilmiyorsunuz. vasifsiz isci iseniz o bahsettigim maas arti sosyal yardim ve cocuk parasi alirsiniz. bir zamanlar esim buraya yeni geldiginde fazla bisey kazanamiyordu ama taksit ödeme ve araba almada hic problem yasamadik. cevremd cok örneği var bize has bir durum dgil. hele telefonu taksitle almak cock oyunu sayiliyor. lavabolar almanyda pek tikanmiyor biliyorum turkiyede lavabo gider wc tikanir kendim gidince cok yasadim cok sinir bozucu. burda dogudum büyüdüm ne ailemin evinde ne evlendikten sonra servisi hic cagirmadik. ev alip servis cagiran hic tanidigim olmadi hatta konusu bile oldu bunun. elbette asla ihtiyaç olmayacagi anlamina gelmiyor. ben sadece en azindan olabilecek minimum bir adimdan bahsetmek istedim

Turkiyede matematik yokAdamlar asgari maas/fiyat orantisini tutturmus burada.Belcikanin en fakiri 1500eu aliyor mesela 900kira ve fatular tutsa kalan 600eu ile ayda en az 10 kilo kiyma(1kg 4euro) ve 5kilo kusbasi(1kg 7euro) yer.Lidl ve Aldi gibi ucuz marketlerden alisveris yaparak bogazdan hic kismadan guzelce yer icer.Tabi bu verdigim rakamlar dar gelirli insanlar icin ve cogu seyden mutlaka kisiyorsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…