mesela yikama kesme fön 50€ kadar oluyor sac boyama ise uzunluga göre 35-55€ arasi. yani bahsettiginiz gibi 300€ asla tutmuyor. burada yasayan türkler genelde asil sac renklerini kullanir boyali fazla olmaz o nedenle adetimizde hic olmadi boy yaptirmay gidelim boyle boyle alistik aslinda. o yuzden trde insanlar buna dha cok onemverince dogal olarak bi hevesgeliyor:)Kesim sizde 50 Euro, Türkiye'de 50 TL.
Boya sözde 250 Euro , Türkiye'de 300 TL.
Siz orda Euro kazanıp birim ücret 300 kesim artı boya kapatıyorsunuz, biz burda TL kazanıp kesim artı boya 350 kapatıyoruz. Hiçbir fark göremedim neye dayanarak siz daha pahalı olup orayı tercih etmiyorsunuz ? Tabi Euro'yu TL'ye kur çevirip Türkiye ucuz diyorsanız bilemiyorum ama biz TL kazandığımız için ve siz de oranın parasını kazandığınız için pahalılık aynı bence.
Lütfen aydınlatırsanız sevinirim anlayamadım çünkü :)
sok oldum bunlari nasil rakamlar :/ balyaj pahali oluyor acaba ondan mi pahali fiyati?10-12 € ya İskender yada et yenilen yerler genelde Türk restoranları.Bir kaç kez gittim ve artık kesinlikle gitmiyorum.Dışarıda severek yemek yediğimiz yerlerde iki kişi en az 60-70€ öderken bu paraya kaç kilo et alınıyor diye ister istemez hesaplıyor insan.Gittiğim kuaföre kesimi 50 € ya yaptırıyorum Türkiye’de kullandığım saç rengini sorduğum zaman 200-250 € istemişti.Türkiye’de de buraya gelmeden önce saç kesimi 50 TL boyaya 300 TL veriyordum.Şahsen ben burada bu fiyata saç boyatmam tabi bu benim seçimimdir belki
Trajik bir kıyaslama maalesef . Sonuç olarak avrupadakiler asgari ücret dahi alsalar iyi bir şekilde yaşıyorlar . Ayrıca Lidl diğer marketlere göre bir tık daha ucuz ama bazı şeylerine bayılıyorum . Çok kaliteli ve güzel şeyleri var benceTurkiyede matematik yokAdamlar asgari maas/fiyat orantisini tutturmus burada.Belcikanin en fakiri 1500eu aliyor mesela 900kira ve fatular tutsa kalan 600eu ile ayda en az 10 kilo kiyma(1kg 4euro) ve 5kilo kusbasi(1kg 7euro) yer.Lidl ve Aldi gibi ucuz marketlerden alisveris yaparak bogazdan hic kismadan guzelce yer icer.Tabi bu verdigim rakamlar dar gelirli insanlar icin ve cogu seyden mutlaka kisiyorsun.
Fiyat konusunda bende Turkiye ile kiyaslayinca uzuluyorum.H&M , C&A ve Primark kalitesi dusuk ama ucuz markalar, Turkiyede nerdeyse ulasilmaz fiyatalar.Et urunleri , market alisverisi bunlari dusunemiyorum.Bende alisverisimi lidl dan yapiyorum.Urunleri guzel ve uygun, lidl dan 70eu ile gayet haftalik alisveris yapabiliyorken Carrefour , Delhaize gibi marketlerden o paraya anca ivir zivir ve cerez alabilirim.Turkiyedeki Sok, Bim ve Migros gibi.Biz 3 yil once geldik, ev ve 2araba aldik.Cok fazla borcumuz var haliyle,tatil,restorant ve gezmelerden kisiyoruz.Bu sebeple biraz mutsuz ve negatif bakiyorum olaylara.Yaslarimizda 40larda oldugu icin refaha eremeyecek gibiyizTrajik bir kıyaslama maalesef . Sonuç olarak avrupadakiler asgari ücret dahi alsalar iyi bir şekilde yaşıyorlar . Ayrıca Lidl diğer marketlere göre bir tık daha ucuz ama bazı şeylerine bayılıyorum . Çok kaliteli ve güzel şeyleri var bence
Hayır isvecte yaşıyorum , yani Lidl burdada varFiyat konusunda bende Turkiye ile kiyaslayinca uzuluyorum.H&M , C&A ve Primark kalitesi dusuk ama ucuz markalar, Turkiyede nerdeyse ulasilmaz fiyatalar.Et urunleri , market alisverisi bunlari dusunemiyorum.Bende alisverisimi lidl dan yapiyorum.Urunleri guzel ve uygun, lidl dan 70eu ile gayet haftalik alisveris yapabiliyorken Carrefour , Delhaize gibi marketlerden o paraya anca ivir zivir ve cerez alabilirim.Turkiyedeki Sok, Bim ve Migros gibi.Biz 3 yil once geldik, ev ve 2araba aldik.Cok fazla borcumuz var haliyle,tatil,restorant ve gezmelerden kisiyoruz.Bu sebeple biraz mutsuz ve negatif bakiyorum olaylara.Yaslarimizda 40larda oldugu icin refaha eremeyecek gibiyiz.Siz Turkiyedemisiniz suanda, lidl nerden biliyorsunuz?
Burda günlük bine gitsek 60 yetmiş TL gidio. Bide et süt meyve bile olmuyo genelde içinde. Gerçekten içler acısı bu durumyani illa anne-baba-teyze-amca olmak zorunda değil kiminin de arkadaş grubu vardır
kadınsa kuaföre, alışverişe gittiği kankaları vardır
erkekse atıyorum kayserisporludur ve her 2 haftada bir maça gider, halısaha yapar, balığa gider gibi gibi.
başka kişilerin de daha başka başka aidiyetleri vardır.
kast ettiğim şey illa gelin-kaynana aile apartmanında oturuyor olmak gibi şeyler değildi esasen, birinin ailesiyle böyle herşeyi ortak yapma durumu vardır (ki sadece muhafazakar aileler böyledir diye bir şey de yok ben çok Kıbrıslı, İzmirli aile gördüm ki onlar da herşeyi birlikte yapıyor, market alışverişine gidilecek vuhuuu cümbür cemaat gidiliyor sonra gelip rakı sofrası kuruluyor; kızı bir üst sokakta oğlu bir alt sokakta oturuyor, göndermiyorlar uzağa, yani batılı tarz dediğim sadece bireysel takılma anlamında burada yoksa her hayat görüşünden insan vardır komün hayatı yaşayan)
müslümanlık benim için öyle kendimi tanımlamak için ilk sırada kullandığım bir aidiyet olmasada ben de müslüman ülkede yaşamak tercihinde bulundum mesela. (dilim var, imkanım da var, başka ülkelerde de yaşadım). çocuk yetiştiriyor olsaydım durum farklı olurdu ama şu anda kök ailemi önceliyorum. annemi -babamı bu yaştan sonra alıp x ülkeye götüremem. artık hasta oldukları olacakları yaşlardalar. corona aşısıyla bile 3 gün hasta oldu annem. bu da tamamen göreceli
yalnız şöyle uzman mühendis olan bir kişi tr'de 2500 liraya çalışmaz, asgari ücret bile değil
en az 8-10 bin lira maaş alan insanlar bunlar. karı-koca 15-20 bin lira maaş alan insanlar buraları bırakıp gelenler (bu mühendis vs. olarak, kalifiye işgücü olarak gelenlerden bahsediyoruz).
üstüne neredetye hiçbir ülke kalifiye işgücü vizesiyle gelene sosyal yardım vermez. ancak 3-5-10 sene sonra çocuk filan yapar kalıcı oturum alırsınız, sonra işten çıkarsınız da ondan sonra sosyal yardım alırsınız (süre ülkeye göre değişir)
üsütne karı-koca çalışıyor olanın gittiği yerde karı-koca iş bulması zor olabiliyr nelde sadece kocaların işi oluyor kadınlar 1-2 sene çalışamıyor. yani orada doğmuş büyümüş olan kişiler ya da uzun süredir orada olan kişiler hemen kendileriyle kıyaslamasınlar. şartlar çok farklı.
aynı şey bu kaför saç boyası meselesi için de geçerli
tr'de 10 bin lira kazanan kişi 300 birim parayı boyaya verebilir
ama x ülkede 3 bin birim kazanan kişi için 300 birim maaşının onda biri, çok para, vermez yani.
üstelik genel olarak hizmet sektörü avrupada kötüdür, bu zaten bilinen bir şey.
ama peyniri eti yumurtayı çok daha ucuza alırsınız mesela 60-70 birim paraya haftalık market için hepsini alırsınız neredeyse- dolayısıyla oradan rahat rahat telafi edersiniz. saçınızı da kendiniz boyayın veya tr'ye gelince boyatın artık
Bir an benim eşim konuşuyor sandımŞahsen asla ama asla Türkiye'den farklı bir yerde yaşayamam. Yurt dışınsa turist olarak bulundum yaşamı hakkında bir şeyler söyleyemem. Bildiğim ise yaşamım ve aidiyetim
Bende yaşayamam. Kolay gelsin demenin hazzı hiç bir şeyde yok, gerçekten vatanımdan vazgeçemem, mesleki olarak bu coğrafyanın ürünleri hiç bir yerde yok, kurban olayım vatanıma. Parasızlıksa çok parasızlığı, açlığı da yaşadım, asgari ücretten az kazandığım yıllar geçirdim, ekonomik sıkımtının alasını yaşadım ama sabırla çalıştım, kafamı kullandım öncelikle özel sektörde iyi bir kariher yaptım sonra da çocuk çocuk sahibi olunca ona vakit ayırmak için para ve kariyerden vazgeçip memur oldum.Bir an benim eşim konuşuyor sandım1 milyon dolar vereceğiz desinler Türkiye’den başka yerde yaşamaz. Neymiş efendim markete gittiğinde “Selamün Aleyküm” diye girecekmiş. Türkçe konuşmamak düşüncesi ona korkunç geliyormuş. En yakın arkadaşlarından biri İsviçreli bir kadınla evlendi, orda yaşıyor. Sürekli iletişim halindeler. Hayatını kurtaracak sandı, hapis hayatı yaşıyor diyor. En büyük eğlencesi bir göl var, orda Milk shake içmek diyor. İsviçreli karısından içinde çok soğuk, hiç yardım etmiyor diyor. “Bülbülü altın kafese koymuşlar ah vatanım demiş” misali.
Yurtdışında akrabalar var hani onlarla iletişime geçmeye çalışıyorum kimsenin yardım ettiği yok millet gelmek istediğimizi duyunda yardım etmiyorlar akrabadan hayır gören var mı yaİmkanım olsa bir dakika durmayacağım maalesef imkan yok şuan ileride ne olur bilmiyorum fırsat geçerse giderim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?