- 8 Mart 2015
- 25.150
- En iyi cevaplar
- 1
- 81.389
- 798
Amerika da da hayat pahalı diyorlar,ama tabiki denenebilir.Tanıdıklarım ingiltereye gittiler pilini pirtini toplayip.Sonra cok gecmeden geri döndüler.Aslında Almanya pek kuşağına hoş gelmiyor ama İngiltere olabilir ondada güneş yokbgibi netten gördüklerim Amerika olsa keşke onu bir denesek
Japonya’ya gittim ben. Osaka, kyoto ve Tokyo’ya. Sakura diye kiraz çiçekleri var. Nisan ayında onlar açıyor. O zaman her yer pembeye dönüşüyor. Geyşa kültürünü yaşatmaya çalışıyorlar bazı bölgelerde. Yöresel kıyafetler giyip, tahta terlikle dolaşıyorlar. Zamanında Amerika onları bombaladığı için müthiş Amerikan ezikliği yaşıyorlar. Çekik gözlü Ülkelerin çoğunda olduğu gibi komplekstiler. İntihar oranı çok yüksek bir ülke. Hatta bir bölgede intihar ormanı var. İntihar etmek isteyenlere ağaçlar üzerinde talimat vermişler. Tapınakları meşhur. Teknolojiyle kafayı bozmuşlar. Tokyo’da herkes metronun altında çekirge sürüsü gibi yaşıyor. Hayat aşırı pahalı. Elmayı tane ile, karpuzu dilimle alıyorsun. Hızlı trenleri meşhur. Cidden çok hızlı ve hiç fark etmiyorsun o hızı.Türkleri İlhan mansız’dan ve Barış Manço’dan biliyorlar. Kısaca değişik bir ülkeydi Japonya.Hiç yurtdışına gitmedim eşim 10 ülke gezmiş ama bir hakkım olsa Japonya derdim görmek için en merak ettiğim ülke yaşamak değilde gezmek için
Hangi ulkede is buldu eşiniz. Maas ne kadar,mEşim mühendis olarak iş buldu ben de buradaki işimden ayrılmak zorunda kalcagım suanlık birikim var
Ben yurtdisinda yaşadığım icin maasa göre yorum yapabilirim diye sordum kusura bakmayınAmerika da da hayat pahalı diyorlar,ama tabiki denenebilir.Tanıdıklarım ingiltereye gittiler pilini pirtini toplayip.Sonra cok gecmeden geri döndüler.
Secim hakkim olsa ing tercih etmezdim heralde ya hava hep kapali.İnsan hep depresif olur
Ben yurtdisinda yaşadığım icin maasa göre yorum yapabilirim diye sordum kusura bakmayınMerhabalar arkadaşlar 3 senedir evliyim eşimle İstanbul da yaşıyoruz bir kızım var burada ikimizinde işi var gelirimiz fena sayılmaz ev araba var fakat Türkiye’de bazen gelecek görmüyoruz hep aklımda yurtdında bir deneyim yaşamak vardı hiç gitmedim ama hayalimde vardı şimdi burda kurulu düzenimiz var ama bazen de çocuklar için gelecek için yurtdısı düşünüyoruz sizce yurtdışında hayat nasıl tamamen gitmek radikal karar mı orda nasıl bir geleceğimiz olur ? Yurtdışı gerçekten daha mı iyi orda kimsemiz olmayacak gidersek zorlanırmıyız Almanya yada İngiltere düşünüyoruz
yani işte mesela 3-5 gün gezmek için böyleJaponya’ya gittim ben. Osaka, kyoto ve Tokyo’ya. Sakura diye kiraz çiçekleri var. Nisan ayında onlar açıyor. O zaman her yer pembeye dönüşüyor. Geyşa kültürünü yaşatmaya çalışıyorlar bazı bölgelerde. Yöresel kıyafetler giyip, tahta terlikle dolaşıyorlar. Zamanında Amerika onları bombaladığı için müthiş Amerikan ezikliği yaşıyorlar. Çekik gözlü Ülkelerin çoğunda olduğu gibi komplekstiler. İntihar oranı çok yüksek bir ülke. Hatta bir bölgede intihar ormanı var. İntihar etmek isteyenlere ağaçlar üzerinde talimat vermişler. Tapınakları meşhur. Teknolojiyle kafayı bozmuşlar. Tokyo’da herkes metronun altında çekirge sürüsü gibi yaşıyor. Hayat aşırı pahalı. Elmayı tane ile, karpuzu dilimle alıyorsun. Hızlı trenleri meşhur. Cidden çok hızlı ve hiç fark etmiyorsun o hızı.Türkleri İlhan mansız’dan ve Barış Manço’dan biliyorlar. Kısaca değişik bir ülkeydi Japonya.
Suan haber bekliyoruz cnmHangi ulkede is buldu eşiniz. Maas ne kadar,m
Ise alindimi eşiniz peki kesin olarak?Suan haber bekliyoruz cnm
Once bi haber gelsin ondan sonra düşünün. Cunku inanın kolay degil. Ondan sonra maaş ve yasayacaginiz ulkeye gore fikrimi seve seve yazarim.Bir kaç yere CV verdik arkadaşları çalışıyor haber yok henüz ama ben çok kararsızım çocuk ta var
Hangi ülkeye göre yazdınız ki bunu mesela?Eve minimum 4500euro girmesi gerekiyor , bu parayla orta sinif bir hayatiniz olur.Disarda yemekler , kiyafet alisverisi ,kuaforler,guzellik salonlari vs biraz zor.Tum bu parayla sadece kira+elektrik+su oderseniz rahat olur bence.Ama yeni gelen olarak pek cok eksiginiz olacak,mobilya, ivir zivir birde araba almadan olmaz bence.Bu eksikleri maasdan oderseniz duze cikmaniz 3 4 yili bulur ve zorlanirsiniz.
Belcika, ama Hollanda da yasayan cok arkadasim var.Orada da hemen ayni.Hangi ülkeye göre yazdınız ki bunu mesela?
Anladım arkadaş tam olarak hangi ülke karar vermemişti de başta. Acaba ülke ismi mı söyledi dedim şurayı çok istiyoruz diye.Belcika, ama Hollanda da yasayan cok arkadasim var.Orada da hemen ayni.
Ingiltere, Hollanda veya Almanya standart cok yakin.Belcika da sosyal imkanlar daha fazla , ama bu konu sahibini alakadar etmez multeci olmayacak cunku.Hollanda da mesela vergiler yuksek , orada yasayip sonrasinda Belcikaya yerlesen cok fazla turk var.Almanyada market fiyatlari daha dusuk.Belcikadan Aachene alisverise gideriz mesela.Almanyada ev almak pek kolay degil, Hollanda ve Belcikada 1yil sigortali calistiktan sonra kira oder gibi ev alabiliyorsunuz.Gelir kesinlikle cok onemli.Anladım arkadaş tam olarak hangi ülke karar vermemişti de başta. Acaba ülke ismi mı söyledi dedim şurayı çok istiyoruz diye.
çomar (mecazen) her yerde çomarben de su mesaji okuyunca acaba ben uzayda mi yasiyorum dedim
saydiginiz okullardan birinde undergrad yaptim birinde de master yapiyorum su an ama o eglenceli, modern, kimse kimseyi yargilamiyor isleri bence biraz abarti. yani tabi sizin turistik geziniz suresince gordukleriniz farkli olabilir ama ben su an gece okuldan tek basima donemiyorum, denedigimde ise surekli tacize ugruyorum. cogu arkadasim da ayni sekilde. bir kez kolumdan tutup goturmeye calisan birine son anda sevgilim yetisti. turkiyedeyken bilkentte gece saat 3te tek basima arabami tepeye cekip icer sonra basar evime giderdim kimse bir sey demezdi.
markette sirada onune gecen birine hey ne yapiyorsun benim siram dediginde cevap verme tenezzulunde bile bulunmuyor, cevap vermek yerine siddet uygulamayi seciyor. yine universitede dunyanin farkli yerlerinden insanlar oldugu icin durum daha duzgun ama daha cahil kesim gercekten korkunc. belki de ben turkiyede cok elit bir kesimde bulundugum icin su an yadirgiyorum ama neredeyse 4 yildir amerikada yasiyorum insanlar cok nezaketsiz, siddete meyilli. dogru durust olanlar da zaten avrupali.
konu sahibine tavsiyem ise ingiltereye gidebiliyorsaniz gidin, yoksa ben turkiyeden ayrilmanin biraz abartildigini dusunuyorum. master bitince kendim turkiyeye kesin donus yapacagim, eger tekrar ayrilirsam da kesinlikle ingiltereye giderim.
ay öyle sanatçı değil ressam heykeltraş vsEvet benimde çevremde göç edenler mühendis, akademisyen, doktor. Beyin göcü kısacası. Sanatçı en son magazinde görmüştüm. Kerem Kupacı vardı. Hayat Bilgisi dizisinde Pikaçu karakteriyle meşhur olmuştu. Londra’ya yerleşmiş. Orda ders veriyormuş. Tolga Karayel’i biliyorsunuzdur zaten. Amerika’da tır şöförlüğü yapıyor. Haluk Bilginer’inde İngiltere’de tiyatro alanında en az Türkiye’deki kadar meşhur olduğunu duymuştum. Müzisyen bilmiyorum göç eden.
bilgisayar dili evrensel herkesin ağzını sulandırıyorEvet çok doğru benim de etrafta gördüğüm herkes bilgisayar mühendisi. Bir sanatçı bir arkeolog yok. Siz hedefinize odaklanın, boş verin. Herkes bir ofiste yazılım yapmaktan mutlu olmayabilir, çok komik ısrarlar zorlamalar. Üstelik sinema ve senaryo ile ilgiliyseniz nerede olduğunuz da önemli değil yani bu iş Amerika’da Almanya’da yapılır diye bir kural yok.
sadece parfüm olsa keşke pelerin şemsiye daha aklına modayla ilgili gelen ne varsaAynen Bende Fransa’yı hiç sevmemiştim. Parfüm neden icat edilmiş biliyor musun? Fransız krallar lazımlığa yaparmış. Hizmetkarları peşlerinde lazımlıkla gezermiş. O kokuyu bastırmak için parfüm icat edilmiş. Versay sarayını gezdirmişlerdi bizi. Sidik kokusu sinmiş. Bir de Fransızlar tam faşist. Irkçı. İngilizce bilseler bile asla cevap vermiyorlar. Fransa hiçbir zaman hayallerimde olmadı.
ben de gidemem gideyim kalayım gezeyim ama geri dönerimElime fırsat geçse de gidemem diyenlerdenim.
Gidebilmeyi çok isterim ama yapamam, birkaç zaman sonra bana gına gelir.
Karakter olarak alışkanlıklarımı bırakmam kolay değil, sebebi bu sadece.
Fakat siz yapabilecek ve yeni bir düzenden çok uzak, bambaşka bir hayata alışabilecekseniz, düşünmeden gidin.
bize çok benzetiyorum bu asya toplumlarınıyani işte mesela 3-5 gün gezmek için böyle
ben çalışma için düşünüyordum bir ara ve şu tür yorumlar aldım:
bu adamlar iş konusunda manyak.
evli kadınların daha çok evde oturup çocuk bakması bekleniyor, kadın kariyerini önceliyorsa eskiler buna iyi bakmıyor. (benim tanıdığım japon kadınların hepsi şeker gibi insan ama gidip ülkelerinde yaşamıyorlar mesea, bildiğiniz mahalle baskısı)
erkeklerin ise robot gibi çalışması bekleniyor
evli-çocuklu erkeklerin evine gitmeyip işyerinde yatıp kalkması normal görülüyor (o çok övülen günde 2 saa ekstradan, devleti için mesai yapan adamlar genelde bunlarmış).
o geyşa kültürü bu işkolik adamların stres atması mantığıyla gelişmiş bir müessese. eskiden her zengin adamın bir geyşası olurmuş ,geyşalar illa seks için değil kültür müzik filan gibi olayları da var ama esas olay şu: evdeki çocuğunun annesi olan kadın"kutsal" onunla rahatlayamıyor, o iş geyşalarda. yani cinsel konularda farklı farklı uçlar çok.
yeni nesil ise tüm bunları boşvermiş onlar da tamamen teknolojiye aktarmış bu aşırı takıntılı olma halini.
dışarıya karşı da fazla soğuk bulunuyorlar. yani başka milletlere kolay adapte olabilen bi yapıları yok, öyle bir kültürleri yokmuş. bu yüzden benim patronum gitme, sen çok konuşkan ve dışa dönüksün, kafayı yersin minvalinde konuşmuştu
evet intihar olayını herkes bilir, hatta hayat sigortalarının intiharı da kapsadığı ülke diye hep örnek verilir. çünkü intihar kötü bir olay değil onurlu bir davranış olarak görülüyor
hatta bir türk arkadaşımdan şunu duymuştum:
japonlar sahibi intihar eden evi kiralamazmış, inançları varmış o yönde.
o yüzden fiyatı düşermiş
genelde intihar edenlerin evini bizim türkler tutuyormuş
sonuç olarak ben gitmedim, o işi de unuttum. ama gezmek için gitmeyi hala düşünüyorum.
ilk resmini 15 yaşında yurtdışına sattıMühendisler için çalışma izni gayet kolay. Talepte olan ve açık bulunan meslekler için çalışma izni sunuluyor diyeyim. Sanat piyasasını açıkçası pek bilmiyorum ama bizim burda freelancer olarak yapılıyor sankim
bize çok benzetiyorum bu asya toplumlarını
aynı gereksiz saygı alt üst ilişkisi
kadına geleneğe aynı bakış açısı
ne de olsa eskiden komşuymuşuz çin üzerinden
teknoloji de gelişme de bi yere kadar
gelişmiş modern toplum diyosun onur gurur haysiyet sorumluluk diyorsun
bi bakıyosun en uçuk ahlaksızlık zorbalık kötülük ortaya çıkıyor
asyanın suçları da çok enteresan
bilimsel gelişmeyle kültürel ahlaki gelişim sanki tutturamamış aynı hızda gitmemiş
ikisi de çok uç sanki ortayı es geçip iki ucundan çekiştirmiş gibilerbenim alanım sosyal bilimler değil
ama bildiğim kadarıyla buna birey merkezli (batılı anlayıs) ve toplum merkezli (doğulu) toplum yapıları deniyor.
ikisinin de iyi yanları kötü yanları vardır. bir iddiam ya da üstünlük tezim yok benim. ama herkes için her yapı uygun olmayabilir.
kimi aşırı bireyci ortamda sıkılır kimi mahalle baskısından yılar.
benim mesela birey yönüm de çok güçlü sosyal ilişkilerim deben ikisi olmadan da yaşayamam. yurtdışında okudum yaşadım, çalıştım, gençliğimde çok da gezdim. çocuğum olsa avrupaya ya giderim ya onu orada okuturum ama öyle bir projeksiyon olmadığı için şu anda hayatımda; ülkemde oturuyorum... ama kalkıp ABDde yaşamak mesela gözümde yok. senede 1 kere memlekete gelerek, ABD iş dünyası içinde yaşayarak, ben istediğim ben olamam gibi geliyor bana. çok gençken gidip orada sosyal çevre edinse idim vs. farklı olabilirdi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?