Yurtdışında hayat daha mı iyi?

Merhaba bende eğitim için üni döneminde 2,5 3 sene kadar yurtdışında yaşamıştım avrupada.bazı şeyler gençken 20 li yaşlarda çekiliyor ama belirli bir yaştan sonra 35 vs çekilmiyor.sıfırdan başlamak yeni bir ülkede tutunmak ,alışmak ,entegre olmak, diline hakim olmak ,kültürü ,oraya gidince eş yok ,dost yok ,akraba yok kolay değil .zorlanıcaksınız, zorlanırsınıx bir kaç sene eğer ben bunları göze alıyorum nolursa olsun diyip gözünüzü karartırsanız gidin ,ama oraya gidip geri de dönebilirsiniz ha belki çok mutlu olursunuz hiç dönmezsiniz ama kolay değil .para tabikii önemli ama herşey parada değil ,eğer burda şartlarınız cok kötü diilse ,eviniz barkınız varsa ,oralara gidip sıfırdan başlayıp o sıkıntıyı çekmeye değmez

katılıyorum ama şöyle de bir şey var
gerçi bunu da sık sık yazıyoruz burada

avrupada hele hele almanya ve iskandinav ülkelerinde
temizlikçi 1500 alır, işçi 2bin, güvenlikçi 2.5 mühendis 3 bin, o mühendisin direktörü de 4 bin.

öyle uçurumlar yoktur.

ABD'de bunun ucu yok 3-4-5 20 bin de alabilirsiniz mühendis olarak
direktör olarak milyon da alabilirsiniz. o yüzden oradaki okullardan bol bol manyak çıkıyor.

yani çok başarılı çok hırslı, tuttuğunu koparan bir kişi avrupa yerine ABD hedefleyebilir
sadece mühendislikte değil, ticaret için de aynı şey geçerli. AVM'lere sarf malzemesi satarak köşe olan bir arkadaşım var. Avrupa'da bu o kadar kolay değil.
Avrupa biraz daha şey:
herkes aşağı yukarı aynı, sosyal devlet güçlü, sistem sağlam.

ben 3 bin euro gibi kazanıyorum mesela ortalama, (tr'de yaşıyorum ama iş yaptığım şirketler avrupada), e ben avrupaya da gitsem 3 bin alacağım. ama orada kira sigorta şu bu bi sürü masraf yapacağım, benim için hiç bir mantığı yok.

neden çünkü çocuğum yok
çocuğum olsa 2 bin de alsam giderim zira çocuk okutulacak okul kalmadı tr'de.

O arkadaşta da hiç şans yokmuş. ABDliler zaten bir cins ama o Mormon Amiş takımı apayrı bir kafa milyon ötesi ..

Benim de bi 3 aylık Japonya gezisi olmuştu. Çok farklı bir kültür bi o kadar da saygılı bir toplum..orda yaşamayı istermiydim
En iyisi ben kızımı başka ülkeye heves ettireyim.. ne kadar aydınlatıcı bir yorum olmuş teşekkür ederim.
Ben en çok İsveç'i merak ediyorum yaşam için harika bir ülkeymiş, hiç araştırmadım, bi arkadaşım söylemişti kendi çocuklarının oraya yerleşmeleri için

Eşiniz iş teklifi aldıysa bence hazırlıklara başlayın İngiltere'de bir yakınım yaşıyor.Öğretmendi dil eğitimi için gitti ve Türk biriyle evlendi şuan orda markette çalışıyor ama mutlu burdan ev falan aldı.2 çocuğu var ve çocuklarına devlet desteği varmış...

Ben Hollanda düşünüyorum.Erkek arkadaşım orda evlilikle yerleşmeyi düşünüyorum.O güzel şeyler anlatıyorda ben sizden dinlemek isterim :) Hollanda'da nerede yaşıyorsunuz? benim merakım ordaki asgari ücret ve ev sorunu.İstediğimiz evi tutup yaşayabiliyor muyuz?

Almazlar içeriye evet sadece 5 dakikayla kaçırınca. Hiç inisiyatif kullanmazlar, ben inisiyatife karşıyım ama böyle bir durumda insanı bankta bırakan ve geceyi bankta geçirmeye zorlayan zihniyet robottur ve o robotlarla yaşamak zor.

Türkiye'nin imkanları ne olursa olsun,inanın başka ülkeye tatil için bile gitmeye cesaretim yok.amerikadaki yakınım çok istemisti bir ayda olsa gelmemizi ama elimde değil gidemem.kendimi kendi vatanımda güvende hissediyorum.adaletsizlikler olsa bile ülkemdeki şartlara razı olur yinede buradan vazgeçip başka yerde iyi şartlarda yaşayamam.o iyi şartlar iyi gelmez bana çünkü.bulbulu altın kafese koymuşlar ah vatanım demiş misali..sakın yurtdışında yaşayan arkadaşlarım alınganlık etmesinler bu benim hayat görüşüm ve tarzım.sizlere saygı duyuyorum.herkes ne istediğini bilmeli.

ya ben de tam aksine ülkemde daha fazla sinir oluyorum

başka ülkede "adamların ülkesi, adamların kuralı, adamların sistemi, sen burada yabancısın" tesellisi daha fazla oluyor bende

kendi çomarımıza tahammülüm daha az mesela.
herkes kendine göre değerlendirmeli tabii ki.

bu okul meselesi ABD'de çok önemli diye biliyorum (benim çocuğum yok hiç okula çocuk yollamadım)
ama iyi okulun olduğu mahallede kiralar direkt çıkıyor deniyor. avrupada aşağı yukarı aynı okullar zaten, kimse okul için taşınmaz mesela. ama şu olur Berlin'de yaşarken münihe gidecek olursun eyalet değişiyor, eyaletten eyalete sistem değişiyor, çocuklarının üniversiteye gideceği sene sırf bu yüzden taşınmayıp okulu bitirmesini bekleyen gördüm. böyle olabiliyor. karı-koca farklı ülkelerde yaşayan çok arkadaşım var bu olaylar yüzünden.

her halükarda
bir ülkede 3-5-10 gün kalmakla
o ülkede yaşamak
hele hele çalışmak bambaşka.

Size naçizane tavsiyem imkanınız varsa önce kısa bir süre geçirin ilginizi çeken yerlerde, çocuğunuz da görsün. Okula girme şartları nedir, yaşam şartları nasıldır, tanıdıklar varsa sohbet edin. Turist olarak gidince ya da ekranlardan görünce her yer harika görünüyor ama gerçekler hep farklı.
Bir de kızınızın ilgileri nelerdir onlar da önemli.

Son düzenleme:
ben isveç'te sadece 10 gün kadar kaldım

ama birebir orada yaşayan bir arkadaşla çok sosyal şekilde geçti yani otel-gezi- tur vs değil.

öyle çok mükemmel biliyorum iddasında bulunamam, ancak şu var ki "iskandinav" farkı ortada.

mesela 8 yaşında somalili göçmen çocukların çatır çatır ingilizce konuştuğunu ben bir tek orada gördüm. (çok konuşkanımdır, her ülkede yerlisi göçmeni zibilyon tane kişiyl konuşurum, huyum kurusun). barda tanıştığım kişilerle en entelektüel muhabbetleri orada yaptım.
şahane kütüphaneler gezdim. insana verilen değeri en çok orada hissettim.

iskandinavlar hiç mi ırkçı değil, elbette onların da ırkçısı var. (mesela elit ailelerden kızlar göçmenle evlenmek istemiyor filan gibi şeyler) ama güvenlik sorunu yok (göçmenlerin kendi kendilerine çıkardığı sorunları saymazsak),

iskandinav tarzını sevmenizle alakalı tamamen.
ben severim sade olsun, sağlam olsun, bireysel olsun ama takılmak istersem takılabiliyim. benim sevdiğim şeyler....benim için ideal toplum düzeni. ve fakat bu dünya görüşü/politik duruş gibi şeyler çok bağlantılı....

ayrıca herkese 3'te batan güneş uymayabilir

Ben hiç gitmediğim için bildiğim şeyler duyduğum ve izlediklerimden ibaret tabii. Buradaki tecrübeli insanların düşüncelerini okumaktan çok mutlu oldum. Amerika bana hep hayaller ülkesi gibi gelirdi. İleride kendim de en azından turist olarak tecrübe edebilirim umarım Amerika'da kalmayı.

Kesinlikle haklısınız, bakalım şartlar neyi gösterir göreceğiz.
Şuan için bile imkanım olsaydı kızımı yurt dışında okutmak isterdim. Çünkü burda ki eğitim sistemi maalesef kızımın zeki ve başarılı oluşunu köreltiyor

Kesinlikle doğru. Kurallar ihlal edilmemeli hangi ülke olursa olsun kurallara sıkı sıkıya uyarım.
Benim şikayet daha çok günlük hayat şikayeti. Mesela Türkiye’de bir garson bana sempatik davranmazsa alınmıyorum, zaten çok çalışıyor az kazanıyor kim bilir hangi amiri azarladı falan diye düşünüp anlayabiliyorum.
Yurtdışında bir garson surat yaparsa sinirim bozuluyor, güzel maaşın var, çok yüklü bahşiş alıyorsun, öyle azarlama falan da olmaz çalışan haklarından dolayı, ee ben de çok kibar bir insanım sen ne diye surat yapıyorsun diyorum (tabii içimden), sonra sinirim bozuluyor.

Kesinlikle katılıyorum

Yabancilarda bir cok ev sahibi yaptigi ise bakiyor. Emlakci bir kere söyledi. Esimde esmer. Ne kadar alman pasaportu olsa da görüntü ve isim türk. Sükür hep cabuk ev bulduk, ama bunda ikimizin akademisyen olmamizin payi da büyük..Bir cok ev sahibi önceden yabancilarla kiraci olarak iyi tecrübe yasamadigi icin de vermiyor. Bizim akrabagin türk kiracilari mesela bir kac ay kira ödemedi, sonra bir gece birden ortadan kayboldular. Evin icindeki bir cok esyayi ve malzemeyi de söküp gitmişler bir ev sahibi bana bir kere "Türklere ev vermiyoruz, cünkü cok misafirleri geliyor ve gürültü yapiyorlar" dedi yasal olarak biri size böyle birsey söylese mahkemeye de verebiliyorsunuz. Ama kadins 80 yasin üstündeydi

Bulgarlaristanda türkler, slav bulgarlar ve çingeneler yaşıyor.Olumsuz bahsettiğiniz kesim çingeneler.Bulgarlar ve türkler minimum lise , çoğunlugu universite mezunu insanlar.Avrupa külturune yakin ve entegre olabilen insanlariz.Marokanlari niye yazmadinizki???

acayip güzel bir konu olmuş. biz de bir kaç seneye (5-10 yıl olabilir bu) gitmeyi düşünüyoruz. hem yaşam standartları hem de ileride düşünürsek ve olursa çocuğumuz orda olsun düşüncesi, tabi bu ikinciye daha çok çok var. asıl mesele ülkenin geldiği nokta ve ufukta ışığın pek görünmemesi. nasıl olur, nasıl gidilir araştırmasındayız ara ara şimdiden. deneyimlerin bazısı şaşırttı, bazısı çok bilgilendiriciydi. ben de mesela hep hollanda ve iskandinav ülkeleri ya da avustralya düşünmüşümdür yurtdışı olarak. abd de hep aklımın bir kenarındaydı ama okuduklarım şaşırttı.

Hollanda hakkında bilgi verir misiniz şuan orda mısınız?
istediğimiz evde yaşama hakkımız var mı orda?
erkek arkadaşım Hollanda da evlilik düşünüyoruz dil konusuda beni korkutuyor

Almanyada garsonlar iyi maas almiyor ki. Mesela Almanyada yüksek maas almiyorlar. Verilen bahsisler de o kadar cok olmuyor her yerde. Hangi ülkede maaslari iyi ki?

Amerika’da çok iyi bir okula gitme şansı olanlar kesinlikle kaçırmamalı. Ivy league denen okullar mesela ama onlar değilse de başka çok iyi okullar var. Çok paraları var, Harvard üniversitesi geçen yıl 1.5 milyar dolar bağış toplamış mesela milyon değil, milyar dolar. O yüzden çok araştırma yapılabiliyor, burs veriliyor. Bunlar çok önemli. Ama tabii her yer kolej dolu her mahallede okul var. Demek değil ki hepsi iyi. Okumak için gidenler çok iyi araştırsın. En iyi üniversiteler diye listeler var az çok fikir verir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…