Yurtdışından Türkiye'ye gelin giden arkadaşlar... Buraya...

• Konu Sahibi Konu Sahibi ÜMITSIZ_KIZ
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
ne kadar cok kisi varmis Almanya´dan Türkiye´ye dönen yada dönmek isteyen..Ben de kendimi yanliz hissederim diye üzülüyordum :) Kizlar ben suan Almanya´da yasiyorum ama Türkiye´ye dönmek istiyorum, okulumu bitirdim ve meslegimi Türkiye´´de yapmak istiyorum. Sözlüyüm, yaza kismetse nisanimiz olacak, dügün de artik bir dahaki yaza.. Alman vatandasiyim ama Türkiye´de sigorta ve emeklilik islemleri nasil oluyor bilen var mi acaba?

slm arkadaslar bakıyoum da ne kadar cok yurt dısından gelın varmışş ya ohhh ne guzel dedım kendı kendıme bende fransadan geldım bunda 4sene once..orda dogdum buyudum acıkcası hala zorluklarını cekıyorumbırıncısı aılemı cok ozluyorum bazen kendımı o kadar yanlız hıssedıyorum her ne kadar esım bana destek olsada aynı olmuyo...ama sızlerı gorunce cok sevındımmm

Amin arkadasim inshAllah....Rabbim hepimizin hakkinda hayirlisini versin..

ogrenmek istediginiz "doğum belgesi"mi acaba...:44:

Son düzenleme:
Evet kuzucugum dogum belgesiymis adi..
Bu isler zor evet...Sunu düsünüyorum hep bi karar vermissek
herzaman onun arkasinda durmayi bilecek kadarda cesur olmaliyiz..
Nerde mutluysak orada yani..

Almanyadan Türkiye´ye gidince sigorta isleri nasil oluyor? Bilgi verebilir misiniz lütfen?

kizlar bu dogum belgesi ne icin gerekiyor? benim bunlardan hic haberim yoktu varya kkda olmasa halimiz harap :) trye dönerken yapmam gerekenleri hic bilmiyorum. rathaus a evlilik onayi icin gidilcek.. peki diger yapilmasi gerekenler neler kisaca tüm liste olsa süper olurdu..

dogum türkiyede olursa alman vatandasi olamiyor saniyordum cift vatandas olabiliyormus.. bunuda daha yeni buradan ögrendim..yani almanyada olursa tamamen alman vatandasi oluyr deilmi cift vatandas deil ?

bende alman vatandasi oldum ama daha kimligim ve mavi kartimi cikarttirmadim. mavikarti evlendikten sonrami cikartsam iyi yoksa sonrami? buradaki saglk sigortamdan cikinca türkiyede direk anmelden yapbiliyormuyum? cünkü bir arkadas yazmis burda bekarken mavikart cikarttirmis kizlik soyadi oldugundan türkiyede saglik sigortasindan yararlanamiyormus ? insallah bi cevap alirim

Anne veya babasi Türk vatandasi olan bebekler Almanya´da dogunca cifte vatandas oluyor, yani sadece Alman degil...

mrb,
bende temmuz 2010 tr gittim evlendim.. suan almanyadayim.. 5 aylik hamileyim bebegin alman vatandasligi olsun diye dogum icin burdayim.. keske okurken alman vatandasligini alsaymisim o zaman burda kalmama da gerek kalmayacakti desenize.. ne kadar hata yapmisim ya cok sinir oldum simdi kendi kendime.. esim de zaten küs suan benimle fikrini degistirmis bebek tr de dogacak diyor bende burda diyorum bakalim hayirlisi..

sen alman vatandasi olmasanda almanyada dogarsa cift vatandasligi alabiliyormuki? eger alamiyorsa türkiyedede yapabilirsin aslinda..

Mrblar,ben yeni üye oldum buraya.Internet fazla bilgiler vermiyor maalesef türkiyede yasanan zorluklar icin.Ama bu sayfa gercekten cok faydali buradan herkes bilgi edinebilir.Ben bir yil oldu almanya münihten geleli.Evlenip geldim almanyadan gelmeden ehefähigkeitszeugnis aliniyor ratshaustan sonra erkek türkiyeden dogum belgesi Formul A be Formul B alip almanyaya gönderiyor sonra almanyada bunlarin tercümesi yapilip tekrar muhtarliga veriliyor.Ondan sonra Ehefähigkeitszeugnis geliyor.Onunla türkiyede alman pasaportun tercübesi ile birlikte evlenme dairesine basvurup evlenebiliyorsun.

hayir canim hicbir sorun olmaz
benimkide kizlik soyadimdi dahada oylesırnaşık şey

Evet kizlik soyadi mavi kartta kalmasi mecburmus.Nasil cikilmissa türk vatandasligindan öylede kaliniyormus Mavi kartta soyad.O yüzden tavsiyem kizlik soyadinizi tasiyin erkeginkini arkasina eklersiniz.Türkiyede bununla her ssk li doktorlara gidebiliyorsun.Ondaki kimlik numarasiyla her islemi yaptirabiliyorsun.Esinizin üzerine sigorta olsanizda ssk bunu bu sekilde kabul ediyor.Ben öyle yaptim.Kücük biryerde yaptirmayin pek bilgileri olmuyor yakinizdaki büyük sehirlerden yaptirin yoksa bizim memurlarimiz pek bilgi sahibi degiller bu konuda mal gibi suratina bakarlar.

Bence almanyada kari koca olup dönmek zor olur.Ama eslerden biri türkiyede olursa durum degisiyor.Ozaman esin sana yardimci olabiliyor herseyde türkiyenin sartlarini bildigi icin.Bende bir yil olacak geleli evet zorluklar yasiyorum insanlar pasakli burada cöpü yere atmalari bile bana batiyor sonra komsu gürültüsü felan.Ama insan zamanla alisiyor.Almanyadaki memur isleri kolayliklari yok biraz zamanini aliyor yada tam olarak sorunlarina cevap alamiyorsun cünkü bilgi sahibi degiller.En zor olan seyler bunlar.Buraya dönmek isteyenlere tavsiyem.1.Öncelikle evinizi alin buradan ama gürültü olmayan biryerden mevk cok önemli komsulara bakin kültürlü insanlar olsun cahillerle anlasamiyorsun apartmanda.2.Almanyadan gelmeden eger alman vatandasi degilseniz vatandas olun kolay giris cikislar icin.3.Mavi kart alin burada mavi kartsiz birsey olmuyor.Oturma hakkina sahipsin,doktora gidebilmen icin gerekli.4.Durumunuz varsa Aok yi kapatmayin privatversichert olun,yoksa önemli degil okadar,Bunlarin hepsini yapmadan dönmeyin.Bunlari yapinca dönmek kolaylasiyor ve yapamadigin sürede yine almanyaya dönebilme imkaniniz var.

Burcumo
Canimcim bu saglik sigorta konulari cok karisik, yetkililer bile dogru cevabi
bulmakta zorlaniyor.. herhalde yasayarak ögrenecegiz..
Evlendikten sonra esinin soy adiyla cikartman daha iyi olur, mantikli olarak..

Halise
babasi belkide bebegin ilk aninda yaninda olmak istiyordur,
o nedenle oda hassas olabilir.. Inatlasmaya götürmemek en iyisi..
Iyi dogumlar dilerim simdiden..Saglikla gelsin..

Selin32
Kurum hakkindaki düsüncelerine tamamen katiliyorum,
birde hakliymis gibi insani azarlamalari yok mu ?
Almanyada böyle birsey olsun bakalim,tr de cogu kurumlarda saygi yok ..

Benim yeni edindigim bilgi (fazla emin olmasamda)
2000 yilindan önce cifte vatandas olan kisilerin
rathausdan ehefähigkeitszeugnis (evlilik ehliyetnamesi) almasi gerekli degilmis,
Evlilikten sonra almanyaya ziyaret icin gidildiginde
standesamtta evlilik cüzdanini onaylatmak yeterlmis..
Bu konuda kesin bilgi sahibi olanlar var mi?

Son düzenleme:

ben kendi soyismimi kullanmayi düsünmüyordum cok uzun olucak diye.. yani kullanmasam cok mu sorun cikiyor ? kullanmadim diyelim yine normal sskli olabiliyorum dimi ?

birde aok dan cikmasam nekadar ödemem gerekiyor ayda bunu bile bilmiyorm cünkü arge den aliyoruz orasi ödüyor bizim yerimize..

merhaba arkadaslar..ben fransadan gelın geldim ve su an hamıleyım ama dogumu turkıye de yapmayı dusunuyorum..yanlız bır kac soru var aklıma takılan:26:şoyle soylım ben fransız vatandasıyım ve eger ki dogumum tr de gerceklesırse bebegım hangı vatandaslık hakkına sahıp olacak ve passaportu olabılecek yanı benım ıcın onemlı olan bebısımın ben gıbı sorunsuz gırıs cıkıs yapabılmesı...turk vatandası olsa bıle problem degıl yeter kı ıstedıgımız zaman bızle hıc bır ıslem gerekmeden cıkabılmesi...acaba bır bılgınız var mıı:26:

selam kızlar...
benımde bır kac sorum var sıze :44:
3yıl olacak evlenelı bende ısızn gıbı türkıyeye gelın geldım almanyadan... türk vatandasıyım... her 6ayda bır gırıs cıkıs yapıyorum... bebegım almanyada dogdu... cocuk parası almıyorum... 2yasına gırecek artık her 6ayda bır gırıs cıkıs zor oluyor..... acaba senede 1 kere gırıs cıkıs yapma bı sansım varmı? nereye bas vurmam lazım?
yardımcı olursanız cok sevınırım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…