tamam haftasonu deneyeyim bakalım belki cumadan pazartesiye birkaç yüz gram fark eder :) umut dünyası işte...İşe yarayacağını düşünüyorsan yarar, beyin gücü...
Çok uzun yapma zaten, sağlıklı olmaz.
Sık sık modern dünyanın gıda sektörüne karşı nefret duyuyorum.
Her marketin ağzına kadar abur cuburlar ve işlenmiş gıdalarla dolu olduğunu geçtim, ekmeğimiz bile unun en zararlı yerinden yapılıyor. Benim başıma ne geldiyse hep bu undan geldi. Ekmek, börek, kek... Hiçbir zaman ekmeksiz doyamadım, belki de ekmeksiz doyabileceğime inanmadım. Oysa ekmeği kestiğim zaman şakır şakır kilo verdiğimi de biliyorum (pek çoklarımız gibi...).
Beslenme uzmanı değilim. Her türlü karbonhidratın mı insan metabolizmasıyla zoru var, yoksa sadece bugünün işlenmiş karbonhidratlarının mı zoru var bilemiyorum. Belki de ekmeği geride bırakmanın vakti geldi. "Geride" derken de, sonsuza dek... Her ülke bizim gibi ekmek düşkünü değil, hatta belki de bu konuda dünya listesinin başlarında yer alıyoruzdur. Başka ülkelerde insanlar ekmeksiz doyabiliyorlar. Her şey her zamanki gibi yine beyinde... Beynimi ekmekten uzak durmak konusunda eğiteceğim. Yemek olmadığı zaman gerekirse meyve yiyeceğim doymak için, tabi kahvaltı hariç, en azından şimdilik...
Epey dellenmişsin bu ekmek konusunda...Yazdıklarından ufaktan da olsa kendi üstüme de gereken mesajı aldım.
Ben de beslenme uzmanı değilim ama bir gıdacı olarak söyleyebilirim ki beyaz ekmek yerine esmer ekmek yersen ve bunu ihtiyacın ölçüsünde tüketirsen sana zarar vermez.
Günde 6 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği yemek ne sana kilo aldırır ne de zarar verir tam tersine vücudunun ihtiyacı olan faydalı karbonhidratı da almanı sağlar.
O insanın yedikçe yiyesi gelen ekmek var ya, hani şu puf gibi olan somun ekmek; işte onun unu tüm yararlı bileşiklerinden ayrıştırılmış ve sadece saf beyaz nişastası kalmış içinde besin değeri olmayan şey kilo aldırır. Ekmeği kesmek kilo kaybını sabitlemiyor maalesef...
canım bir gıdacı olarak başka işler yapıyorum ve bu benim canımı gerçekten sıkıyor tabii benim elimde değil o manada sektörel açıdan bir dar boğazdayız yani eleman çok ama firmalar almıyor bizim de öğrencilerimiz var kurumda ve menülerini bir gıdacı olarak ben planlamıyorum eski yıllara bakıp planlama yapıyorlarmış ben de yeni olduğumdan bir şey diyemiyorumÇok dellendim hem de!
Sana da bir şeyleri fark ettirebildiysem ne mutlu bana.Beyaz ekmek zaten yemiyorum. Mümkün olduğu kadar çavdar ve tam buğday, onları bulamadığım zamanlar kepek ekmeği yiyorum. Aslında standartım günde 6 dilimdi ama bu aralar azaltacağım bunu. Kahvaltıda 2, diğer ana öğünlerde 1 dilim yapmaya gayret edeceğim. Şöyle bir bakıyorum da, tüm kilo alma maceram yarım ekmek arası peynir-domatesli sandviçlerimle başlamış gibi görünüyor. Ya da ilkokul kantinimin kaşarlı tostlarıyla... :44: O yüzden "Ne kadar az, o kadar iyi" diye düşünüyorum bu günlerde. Ne dersin, sütten ağzım yandı diye yoğurdu mu üflüyorum şu an? :)
Sen neler yaptın lilycim, nasıl gidiyor, kilo veriyor musun?
Canın tatlı istiyorsa insülin direnci falan olabilir bence bir iç hastalıkları uzmanına görün ve tahlil yaptır derim - eğer böyle bir sağlık sorunu çıkarsa seni diyetisyene yönlendirir ve mutlaka zayıflatırlar uzman desteğiylefunda yazdıklarınızı tek satır atlamadan merakla okudum ! Nasıl güzel bir anlatımdır o?Ben birşey okurken çok çabuk sıkılırım . Ama yazdıklarınızı okurken hiç sıkılmadım. Çünkü yazdıklarınız benim hayatımdı sanki. Yaşanmışlıklar aynı........Bende ünv. zamanında karar verdim zayıflamaya ve 85 lerden ideal kilom olan 56 kg. a kadar düşmütüm.sonra doğum yapıncaya kadar kilomu korudum.Doğum yaptım 40 kg. aldım. (Çünkü hep yattım.) Verdim de sonra kilolarımı 62 kg kadar inmiştim. Ama sonra ne oldu bende anlamadım,deprosyona girdim ,takıntılarım oldu ilaç kullanıyorum.1,5 yılda 13 kilo aldım.TATLI ,TATLI ,TATLI yemek istediğim tek şey bu!Bikaç diyet denemem başarısızlıkla sonuçlandı.Hem alay konusu oldum, hem de daha çok kilo aldım.Bugün dikkat ediyorum,lahana çorbası yaptım kendime :) Lütfen bu sefer olsunnnnnnnnn!
canım bir gıdacı olarak başka işler yapıyorum ve bu benim canımı gerçekten sıkıyor tabii benim elimde değil o manada sektörel açıdan bir dar boğazdayız yani eleman çok ama firmalar almıyor bizim de öğrencilerimiz var kurumda ve menülerini bir gıdacı olarak ben planlamıyorum eski yıllara bakıp planlama yapıyorlarmış ben de yeni olduğumdan bir şey diyemiyorumiş yüküm de fazla olunca mecburen susuyorum
Diyete gelince geçen Cuma 79,9u gördüm 1.5 kg vermişim hafta sonu biraz ipin ucu kaçtı ama dün yine başladım devam ediyorum bakalım bu hafta ne olacak?
Ben de aslında yediklerimi arttırmayı düşünüyorum bir siteye girdim bana 1600 kalorilik bir menü çıkardı demo sürümünü deneyebilirsin diyetkolik sitenin adı - benim evdeki diyetisyen listelerine çok benziyor zaten şu an menümü eski listelere benzer oluşturuyorm her hafta az da olsa vereyim istiyorum bu 1600 kalorilik liste hazırlandı ya bana Ağustos'ta istediğiniz kiloda olursunuz yazmış hem de 52 kilo hedefledim
peki sende durumlar nasıl?
funda yazdıklarınızı tek satır atlamadan merakla okudum ! Nasıl güzel bir anlatımdır o?Ben birşey okurken çok çabuk sıkılırım . Ama yazdıklarınızı okurken hiç sıkılmadım. Çünkü yazdıklarınız benim hayatımdı sanki. Yaşanmışlıklar aynı........Bende ünv. zamanında karar verdim zayıflamaya ve 85 lerden ideal kilom olan 56 kg. a kadar düşmütüm.sonra doğum yapıncaya kadar kilomu korudum.Doğum yaptım 40 kg. aldım. (Çünkü hep yattım.) Verdim de sonra kilolarımı 62 kg kadar inmiştim. Ama sonra ne oldu bende anlamadım,deprosyona girdim ,takıntılarım oldu ilaç kullanıyorum.1,5 yılda 13 kilo aldım.TATLI ,TATLI ,TATLI yemek istediğim tek şey bu!Bikaç diyet denemem başarısızlıkla sonuçlandı.Hem alay konusu oldum, hem de daha çok kilo aldım.Bugün dikkat ediyorum,lahana çorbası yaptım kendime :) Lütfen bu sefer olsunnnnnnnnn!
Evet haklısınız, bunu çok defa düşünüp, bi gidememiştim .Canın tatlı istiyorsa insülin direnci falan olabilir bence bir iç hastalıkları uzmanına görün ve tahlil yaptır derim - eğer böyle bir sağlık sorunu çıkarsa seni diyetisyene yönlendirir ve mutlaka zayıflatırlar uzman desteğiyle
Ben de iki cocuktan sonra kalan kilolara ve bogazima dur deme vaktinin geldigini düsünerek 2 sene icinde 15 kilo verdim. Ama kendimi hic kasmadan kas sporu yaparak cok rahat bir sekilde verdim. Herkezin kendi görüsü ama ben bu konuda diyetisyenlere verilen paraya aciyorum. Ekmek ve hamur isini kesince üstüne birde spor yapinca zaten otomatikmen veriyorsunuz. Diyetisyene o kadar para verilince param bosa gitmesin diye otomatikmen para veriliyor ve sonrasinda yine geri aliniyor ( Bunu da cevremdeki cogu arkadasimdan test ederek söyledim). Ve hizla verilen kilolar en kisa zamanda geri aliniyor.Cogu bayanlar yaz geliyor diyerek siki bir diyete girip yaz bitince tekrar geri aliyor ve metabolizma allak bullak oluyor. Ben iki sene de o kilolari verdim hala 1 kilo bile geri almadim. Su siralar pek dikkat etmiyorum ama aksam 7 den sonra sadece su iciyorum. Bence hersey bizim beyinde bitiyor. Simdi kendimi biraz dinlenmeye aldim biraz zaman gecsin tekrar devam edecegim. Bu arada Mart ayin da 37 yasinda olacagim, 1 70 boy ve suan 68 kilodayim.O kilolar gidince o kadar rahatladim ki anlatamam. Hepinize saglikli zayiflamalar...
Bende aynışeyi yani insülin direncini düşündüm Funda! Oyüzden yarın bi şeker kontrolü için hastaneden randevu almıştım. Bu tatlı yeme isteği bitsin, gitsin kilolar :)
Merhaba hoşgeldiniz diyeyim Funda'nın affına sığınarakBen de iki cocuktan sonra kalan kilolara ve bogazima dur deme vaktinin geldigini düsünerek 2 sene icinde 15 kilo verdim. Ama kendimi hic kasmadan kas sporu yaparak cok rahat bir sekilde verdim. Herkezin kendi görüsü ama ben bu konuda diyetisyenlere verilen paraya aciyorum. Ekmek ve hamur isini kesince üstüne birde spor yapinca zaten otomatikmen veriyorsunuz. Diyetisyene o kadar para verilince param bosa gitmesin diye otomatikmen para veriliyor ve sonrasinda yine geri aliniyor ( Bunu da cevremdeki cogu arkadasimdan test ederek söyledim). Ve hizla verilen kilolar en kisa zamanda geri aliniyor.Cogu bayanlar yaz geliyor diyerek siki bir diyete girip yaz bitince tekrar geri aliyor ve metabolizma allak bullak oluyor. Ben iki sene de o kilolari verdim hala 1 kilo bile geri almadim. Su siralar pek dikkat etmiyorum ama aksam 7 den sonra sadece su iciyorum. Bence hersey bizim beyinde bitiyor. Simdi kendimi biraz dinlenmeye aldim biraz zaman gecsin tekrar devam edecegim. Bu arada Mart ayin da 37 yasinda olacagim, 1 70 boy ve suan 68 kilodayim.O kilolar gidince o kadar rahatladim ki anlatamam. Hepinize saglikli zayiflamalar...
Bende aynışeyi yani insülin direncini düşündüm Funda! Oyüzden yarın bi şeker kontrolü için hastaneden randevu almıştım. Bu tatlı yeme isteği bitsin, gitsin kilolar :)
Canım menün güzel sadece merak ettiğim öğlenki sıcak ekmeğin miktarı neydi acep?:44: Bir de insülin direncini gayet güzel açıklamışsın - benim de elimde diyetisyen Güneş Aksüs'ün kitabı var gerçi içerik çok tanıdık bilindik şeylerden oluşuyor ama diyet yaparken insan doğru kaynaktan "beslenmek" istiyor :) o da yazmış kilonun yüzde 5ini bile vermek sağlığınıza büyük ölçüde katkı sağlar, riskleri azaltır diye..."Ekmek yeme ama aç da kalma" şeklinde özetlenebilecek yeni felsefemden ötürü, şu an, gecenin bu saatinde elma yiyorum. Daha iki saat daha ayakta olurum, aç kalmayayım. Artık mümkün olduğunca yediklerimi de yazacağım, ekmekleri takip etmek açısından faydalı olacak bana.
Sabah
1 kase lahana
1 kase yoğurt
2 dilim ekmek
2 kk peynir
10 zeytin
1 bardak süt
Öğlen
2 patates
Babam gitmiş sıcak ekmek almış, cazibesine dayanamadım, becelleyip yedim durdum. Kahrolsun tereyağnın mucidi! Kahrolsun becelin mucidi! (Bir kez daha kabahati başkalarına atma eğili gösteriyorum, hmmmm...)
Akşam
2 dilim ekmek
1 kk peynir
Eh, ekmekten uzak duracağım derken ekmek yemişim yine.
Merak ediyorum, bundan mı kaybediyorum acaba? Yemediğimi sanırken aslında yiyor muyum?
Neyse, birkaç güne belli ederim kendimi...
Merhaba hoşgeldiniz diyeyim Funda'nın affına sığınarakYazdıklarınız aslında çok doğru, az ama yavaş verilen kilolar daha kalıcı oluyor ve bazı şeyler zamanla yaşam tarzı haline geliyor - siz hem beynen hem de yaşam tarzı haline getirdiğiniz için hem de sabırlı davrandığınızdan inşallah bu kilo ömürlüktür Sağlıklı günler dilerim.
Sonuçlarınızı merakla bekliyorum ben de...
Canım menün güzel sadece merak ettiğim öğlenki sıcak ekmeğin miktarı neydi acep?:44: Bir de insülin direncini gayet güzel açıklamışsın - benim de elimde diyetisyen Güneş Aksüs'ün kitabı var gerçi içerik çok tanıdık bilindik şeylerden oluşuyor ama diyet yaparken insan doğru kaynaktan "beslenmek" istiyor :) o da yazmış kilonun yüzde 5ini bile vermek sağlığınıza büyük ölçüde katkı sağlar, riskleri azaltır diye...
Sloganın güzel aslında ilk okuduğumda beğendim ama sonra bir an tekrar okuma ihtiyacı hissettim ve ne düşündüm biliyor musun?
Şu kişisel gelişim kitaplarında okuduklarım aklıma geldi - evrene ne mesaj verirsen döner seni bulur (olumlu ya da olumsuz) ve senin sloganın buna ters geldi bana.
Nasıl olduğunu şöyle açıklayayım - beyin birşeyin sonunda -me -ma olumsuzluk takısı da olsa onu köküyle algılar ve sana o şekilde geri döner. Yani sen yeme diyorsun ama bu evrenden sana ye olarak dönüyor çünkü sen yeme değil de ye sinyalleri gönderiyorsun. Bilmem aktarabildim mi? Bu düşünce öyle bir anlık geldi ve senle paylaşayım istedim hemen. Yani sen "Ekmek yeme ama aç da kalma" derken aslında ekmek ye ama aç da kal diyorsun kendine ve bu da seni ekmeksiz doyamam mantığına sokuyor. Bunu daha pozitif cümlelerle ikame etmeye çalışırsan sanırım iş hallolacak beynen
Bunlar da güzel - aklıma geleni yazacağım direkt...Ne güzel söyledin lilycim... :) İyi de ben nasıl değiştireyim şimdi cümleyi? Benim aklıma alternatif gelmiyor, senin bir fikrin var mı?
Sebze ye, tok kal.
Yumurta ye, tok al.
Anca bunlar geliyor aklıma.İşe yarar mı acaba?
Bunlar da güzel - aklıma geleni yazacağım direkt...
- Esmer ekmekle kendimi daha tok hissediyorum (ya da çavdar ekmeği-tam buğday ekmeği falan da yazabilirsin)
- Sebzeler benim dostum
- Ara öğünlerimi çok seviyorum
- Sağlıklı beslenmek benim hayat tarzım ve ben böyle daha mutluyum
Ya valla düşünürken bile kendime şaştım demek ki ben bu olumlu düşünme işini iyi özümsemişim
yap et gibi emir kipi kullanıp kendini alarm moduna sokmak yerine mutluyum-huzurluyum-seviyorum gibi olumlu duyguları çağrıştıran cümleler kurmak bizi hem daha sakin hem de kendimizle barışık yapar
(Bu arada yazdıklarımın hepsi anlık aklıma gelenler yani daha önceden düşünülüp tasarlanmış şeyler değil...)
Sebzelerle dost olma işini sevdim.
İnsanların hep dostlarıyla vakit geçirmek istediğini düşünürsek, bence bilinçaltını terbiye etmede bire bir.
Ben de iki sene önce kadar şöyle bir cümleyi tekrar ediyordum kendime:
"Mutluyum, huzurluyum, her an daha da kilo veriyorum."
Uzun bir cümle, pek nette değil ama hiç rejim yapmadan, sadece bu cümleyi tekrar ederek bir ayda 3 kilo vermiştim.
Ama bilinçaltımı terbiye etmek için sağlıklı yiyecekleri dost olarak tanımlamaya başlayacağım, eminim işe yarar.
Teşekkür ederim fikirlerin için.
Çok haklısın, işi özü aslında bu. Ama ben de çabuk ve mümkün olduğunca eforsuz sonuç isteyen o sabırsız ve tembel tayfadanım ne yazık kı...Ayda bir kiloya anca katlanabilirim, o da tekrar 77 civarlarına inmem şartıyla... Şu an 2'den aşağısı benim için kabus gibi... Senin gibiler daha kolay ve keyifli kilo veriyorlar ve bu yüzden almıyorlar. En güzeli, dediğim gibi... Ama işte, "Huyum kurusun." derler ya...
En iyisini yapmışsın. Ben de yaptıracaktım sözde, hatta bu günlüğe de yazmıştım. Ama işten çıkınca harcanan 1 lira bile gözümde büyümeye başladı, o yüzden gidemedim.
Yarın testinin sonuçlarını merakla bekliyor olacağım, umarım buraya yazarsın ya da mesaj atarsın bana.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?