Nişan düğün organizasyonu

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
NİŞAN ve düğün için hazırlıklara başlıyorsunuz. Bu hazırlıklar bir organizasyon işidir. Planlamayı istediğiniz gibi yapamazsanız her şey kötü geçebilir. İmkanlarınız elveriyorsa bu işi organizasyon firmalarına bırakmanızı tavsiye ederiz. Hazırlıklar içerisinde bulunmak kişiye ayrı bir zevk vermektedir. Düğün hazırlıklarının en başında gelin ve damat, ev hazırlığının yanı sıra nişan-düğün yani eğlence hazırlıkları başlar. Bu hazırlıklar diğer hazırlıklara oranla tatlı telaşla olur. Nişan ve düğün hazırlıkları kısmi veya bütün olur. Bu hazırlıklar sizin isteğiniz doğrultusunda gerçekleşir. İnsanlar hazırlığa o kadar kendilerini kaptırırlar ki yorulduklarının farkında bile olmazlar. Tabii hazırlıklar organizasyonların yaptığı kadar profesyonelce olmasa bile bulundukları statüye göre gayette eğlenceli olmaktadır. Şunu unutmayın siz evlilik hazırlıklarına nasıl başlarsanız öyle devam eder. Bu nedenledir ki ne kadar zorlu ve sorunlu geçse bile eşinizi ve çevrenizdekileri siz sakin etmeye çalışın. Peki iyi bir organizasyon nasıl olur, ne şekilde bu hazırlıklar yapılmalıdır? İşte size bazı ipuçları, bunları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

Nişan ve düğün hazırlıklarında gelin ve damat ortak hareket etmektedir. Bazen aileler iyisi olsun veya ucuzu olsun düşünceleriyle damat ve gelini etki altında bırakabilirler. Etki altında kalan gelin ve damat nişan ve düğüne kadar yapılan her hazırlık evresinde büyük zarara uğrayacaklarını unutmasınlar. Ortak yaşamanın ilk adımı bu hazırlıklarda beraber verecekleri kararlarla başlar. Şayet çift birbirlerine karşı saygı ve sevgi besliyorsa karşılıklı olarak ortak yolu bulmaya gayret etmelidirler. Gelin ve damat ailelerinin düşüncelerine göre değil kendi bütçelerine göre hareket etmesini bilmeleri gerekmektedir. Böyle olunca da her sorunu kolaylıkla aşabilirler. Düğün hazırlıkları sırasında salon tutmada ki üç kağıtçılıkları, gelin başı yapımı sırasında kuafördeki üç kağıtçılıkların neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız soldaki kutucukta bulunan "hazırlıklarda üç kağıtlar" bölümünü tıklayın. Gelin ve damat nişan organizasyonunu yaptırmadan önce belediye evlendirme müdürlüğü'nden nikah tarihini almaları gerekmektedir. Tabii bu tarihi en az 2-3 ay önceden almaları hazırlıkları rahatlıkla yapmaları için uygun olur. İmkanları varsa 6 ay önceden düğün tarihi almaları durumunda nişan-düğün telaşı olmadan detaylara inerek oldu-olmadı tercihleri yaparak düğün hazırlıklarını sürdürürler. Tabii nişan gecesi ve düğün yapılacak yerler ayarlandıktan sonra nişan-düğün yapılacağı saati ve süresi de belirlendikten sonra davetiye seçimine gidilmesi gerekmektedir. Nişan-Düğün yapılacak yerin niteliklerini ve detaylarını da "nişan düğün hazırlığı" bölümüne gözatmaları durumunda bilgi sahibi olacaklardır. Daha sonra davetiyelerin seçimi yapıldıktan sonra yazısını belirlemek gerekir. Bunun için davetiye şekli, davetiye yazısı ve davetiye basımı konusunda daha detaylı bilgi için "çiçek" bölümünden davetiye basımı ve davetiyle çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirler. Düğün salonu ayarlandıktan sonra davetiyeleri bastırmış olmaları gerekiyor. Daha sonra bu kendisine en yakın olan ve dağıtacağı kişileri tanıyanlara verip dağıtılmasını sağlamasıdır. Davetiye ve düğün paralarını erkek tarafı ödemektedir. Kına gecesi hazırlığı sırasında Türk geleneklerine göre, kına'nın yapılacağı salonu kız tarafı tutarken, kına ve çerezini ise erkek tarafı yaptırmaktadır. Bazı yörelerde ise karşılıklı düşünce ve konuşmayla masraflar ortak üstlenilmektedir. Bazen de ya kız tarafı yada erkek tarafının ekonomik durumu iyi olduğu içi bütün masrafları kendi üzerine almaktadırlar. Nişan hazırlıkları sırasında alışverişe çıkan aileler, gelin ve damada giyeceği kıyafetleri alırken nişan bohçasını da alır. "Hazırlıklar" bölümünden nişan bohçası için gerekli olanları öğrenebilirsiniz. Nişan tarihi aileler kendi aralarında belirler. Bu herhangi bir problem oluşturmaz. Lakin düğün tarihini ise evlendirme daireleri yabancı ülkelerde ise konsolosluklar aracılığıyla kurumlar arasında belirlenir.

Evlilik organizasyonu 5 temel aşamada gerçekleşmektedir. Bunlar; söz, nişan, kına gecesi, düğün ve düğün sonrası hazırlıklar olarakta nitelendirilebilir. Organizasyon firmaları, nişan, kına gecesi, düğün ve düğün sonrası işlemlerine kadar bakabiliyorlar. Tabii bu sizin anlaşmalarınıza bağlı şekilde sürdürülmektedir. Cüzdanınızın ağzını ne kadar açık tutarsanız bu olan düğün sonrası hazırlığından nişana kadar inebiliyorlar. Hatta söz kısmını bile yapabiliyorlar. İşte buradaki organizasyon hazırlıklarının detaylarını göreceğiz. Genel ev eşyası alışveriş hazırlıklarını aileler geleneklerine ve göreneklerine bağlı bir şekilde yaparlar.
Evlilik aşamaları sırasıyla, söz, nişan, kına gecesi, nikah veya düğündür. Söz yapımı iki ailenin birbirleriyle gidip gelmesiyle meydana gelen toplanmalarla yapılır. Söz konusundaki detayları kız isteme bölümünden okumalısınız. Organizasyon işlemi isteyen bölümlerden bir tanesi nişan yapılması durumudur. Burada nişan yapılacağı zaman kız tarafı ister salon tutar, isterse aile arasında yapabilir. Unutmayın ki nişan faslı resmiyette olmasa bile resmiyete yakın evlilik hazırlığı içermektedir. Aile arasında yapılan nişana ise birinci dereceden akraba ve yakınlar davet edilir. Bu akraba ve yakınlar, Anne, baba, kardeş, dayı ve amcadır. Bazı durumlarda dayı ve amca ikinci derece yakınlarda sayılabilir.

Nişan hazırlıklarında organizasyon firmaları'na nişanın geleneklere göre mi, kişilerin yaşam tarzlarına göremi, çalışma-bulundukları çevreye veya yaşadıkları ortama göre mi, nişan yapılacağı konusunda detaylı bilgi verilir ve nişan sahibinin isteklerini sıralar. Buna göre ornagizasyon firmaları da; nişanın yapılacağı mekanı belirler, bu mekan isteğe bağlı olarak açık veya kapalı olur. Yani, kırsal alan (plaj-ormanlık- parksal alanlar), yarı kapalı mekanlar (yalı veya villa bahçeleri, otel havuz kenarı, tarihi mekanların çevresi vs) birde kapalı mekanlar, (düğün salonları, restorantlar, otel balo salonları, bar vs) mekan ayarlamasını yapar. Daha sonra da bu mekandaki ayarlamalar yapılır. Bu ayarlamalar, ışıklandırma varsa ışıklandırma, süsleme, yemek, davetli sayısı müzik ve ulaşım ve karşılanacak misafirler varsa onlar ayarlanır. Hatta konulara kalacak yerde dahil.

Mekan ayarlamaları yapılırken gelin-damadın üzerine giyecekleri nişan kıyafetleri belirlenir. Satın alınacaksa satın alınır dikilecekse modaevleri belirlenir. Bunlar yapılırken nişan-düğüne katılacak birinci dereceden ailelerin giyimleride hazırlanır. Bu hazırlıklar içerisinde çiftlerin ailelerindeki bazı fertlere karşılama, sunum gibi görev paylaşımlarıda verilir. Tabii ki organizasyon firmalarına teslim edilmişse aile fertleri ve gelin-damat hiç bir işe karışmıyor. Organizasyon içerisinde gelin-damatın fotoğraf çekimi için fotoğraf stüdyosu ayarlanır. Çekimlerin tarihleri belirlendikten sonra önce ailelerin kamera foto çekimleri yapılır daha sonra da nişanlı çiftin çekimleri yapılır. Tabii ki bu çekimler organizasyon firmasıyla fotoğraf stüdyosundaki görevli ile gelin damadın tercihleri daha önceden belirlenmiş olur. Ona göre çekimler yapılır. Fotoğraf çekimleri konusunda "hazırlıklar" bölümünde "kamera foto" bölümü incelenirse detaylara ulaşılınabilir. Nişan bittikten sonra evlilik işlemi tam anlamıyla bitmiş sayılmaz. Bunun kına hazırlığı başlamaktadır.

Kısacası organizasyon hazırlıklarında, nişan ve düğünde, düğün tarihi alındıktan sonra, nişan düğün salonu kiralanır, saati ve tarihi alınır. Düğün salonundaki unsurlar ayarlanır. Diğer taraftan, güzellik ve kuaför salonu ayarlanır, gelin veya damat baba evinden çıkarken geleneklere uygun yapılacak işlemleri ayarlanır. (Konfeti patlaması, davul zurna çaldırmak, para ve şeker atma gibi vs). Gelin arabasının ayarlanması, misafirlerin Nişan yapılacak salonda neler yapılacağı ve hangi etkinliklerin sunulacağı konusunda detay alması gerekir. Daha sonra ise, düğün salonundaki masa ve sandalyelerin duruş şekline ve niteliğine bakmalı gibi konular incelenmelidir.

Daha sonra evliliğe adım adım yaklaşıldığında ise düğün veya nikahtan önce kına gecesi düzenlenir. Kına gecesi evde veya dışarıda tutulan bir salonda yapılır. Bazı yörelerde kına gecesinde sadece kadınlar bir araya gelirken, bazı yörelerde ise kadınlı erkekli yapılır. Bazı yörelerde ise kıza kına yakılırken, erkeklerde başka bir yerde toplanıp bekarlığın son günlerini kutlamaya çalışırlar.

Kına gecesinin ardından, gelin düğüne hazırlanır. Kına gecesi, düğünden 2 gün veya 1 gün önce yapılır. Düğünden bir gün önce gelin ve damat daha önce anlaştığı kadın güzellik salonu veya kuaföre gider. Daha sonrada erkek kuaförüne giderler. Randevularını teyit ettirirler. Düğün yapacağı yerlerdeki son hazırlıkları kontrol ederler. Ulaşım ve konaklama durumlarını gözden geçirirler. Düğün günü görev yapacak kişilerin hazırlıklı olup olmadıklarına bakar. Yardımcı olacak kişilerden birisinin rahatsız olması durumunda hemen yerine başka birisi görevlendirilir. Görev aktarımı yapılır. Kısacası aksilikler varsa bu aksilikler tamamen giderilir. Düğün günü ilk iş olarak gelinin gelin başı yapılması için kuaföre gönderilir. Bunun yanında erkekte kuaför hazırlığını yapar. Daha sonra gelin ve damat kıyafetlerini giydikten sonra fotoğraf çekimine gider. (Nişanda da fotoğraf çekimi yapılır). Çekimden sonra gelin evine gelir ve gelinin evinden sonra düğün salonuna gider.

Evlilik hazırlığının en önemli öğelerinden biride düğün salonu hazırlığıdır. Bu hazırlık hem konuklarınızın iyi eğlenmesini sağlaması için sizinde bu ağırlamadan daha onurlu bir şekilde çıkmanız gerekmektedir. Biliyorsunuz ki geleneklerimiz içerisinde millet olarak konuk ağırlamasına büyük önem gösteririz. Devletler başkanlarını, meclisler üyelerini, aileler de yakınlarını ağırlamaktan mutluluk duyar. İşte bu nedenledir ki konuk ağırlamanın ayrı bir ihtişamı ve güzelliği vardır. Nişan, kına gecesi ve düğünün yapılması için mekan beğenilmelidir. Mekan beğenme esası önce 3 ana temada ele alınması gerekmektedir. Davetinizi neye göre yaptığınızı bilmelisiniz, nişan mı, kına gecesi için mi yoksa düğün mü. Bu kreteri seçtikten sonra mekan biçimini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Açık alanmı, yarı açık alanmı yoksa kapalı alanmı. Açık alan belirlemesi yapıldığında, bunun ana 3 temel unsuru vardır. Ya yeşil alanlar veya deniz-göl kenarları, stadlar ve parklar olabilir. Açık alanlarda yapacağınız eğlence sitilinde ise süslemelerin bez, tül, balon, ışıklandırma, havai fişek gösterisi, masa-sandalye veya yer modeli uygulaması yapılır. Seslendirme olguları ise konukları rahatsız etmeyecek ve sesin ortak dağılması için gizlenme yani kamufle etme sistemi uygulanır. Böylelikle kişilerin müziğin havasıyla kendilerini doğaya bırakması sağlanır. Yarı kapalı mekanlar ise, otel bahçeleri, havuz kenarları ve tarihi mekanlar içerisi veya dışarısı olabilir. Tarihi mekanların çoğunun eski yapı olması özelliğinden dolayı üstü açık olabilir. Örneğin restore edilmiş kale içleri, çatısı yıkılmış ama restorasyon yapılmış üstü açık yalılar vs. Yarı açık mekanlar içerisinde ise tekneler yer almaktadır. Teknelerin yarı açık mekanlar içerisinde olması tekne içerisinin kapalı, üstü ve ön tarafı açık olduğu için bu bölümde yer almaktadır. Yarı açık mekanların süslenmesi ise, tül, konfeti, havai fişek gösterisi, balon, bez, ışıklı sistemler ve kurdela ile yapılabilir. Seslendirme sistemi ise oturma yerlerinin altı, masa altı veya teknede varsa direklerin üstünden aşağıya ses verilecek şekilde yapılmasıdır. Direk yoksa ses sistemi teknenin yüksek yerine hoparlörlerin konulması şeklinde yapılabilir. Tabi bu hoparlörler görünmeyecek şekilde kamufle edilir. Nişan, kına gecesi ve düğün yerlerinin en çok yapıldığı yerler arasında kapalı alanların bulunmasıdır. Bu alanların tercih edilmesi ise fiyatlandırma seçeneklerinin olduğundan fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Açık ve yarı açık mekanların dar gelirli aileler için lükse kaçtığı düşünülmektedir. Bu nedenle kapalı alanda düğün, mekanları dar gelirlider elit yani yüksek gelir tabakasına kadar seçenekler sunulmuştur. Kapalı mekanlar içerisinde yer alan unsurlar, belediye nikah salonları, düğün salonları, restorantlar, otel balo salonları, dernek ve lokaller, uçak ve bazı büyük taşıma araçları yeralmaktadır. Nişan ve düğün eğlenceleri aşağı yukarı aynı şekildedir. Bazı yörelerde ve bölgelerde kadınlar ile erkekler ayrı yerlerde eğlenirken, bazı yerlerde ise kadın-erkek aynı salon içerisinde eğlence yapılmaktadır. Kına eğlencesi düğünden bir veya iki gün önce yapılır. Sadece farklı unsur gelin olacak kızın ellerine ve çevresindeki kadınların ellerine kınalar sürerler (yakarlar). Bu gelenekle birlikte damadın avuç içi ve parmağına kına yakılır.

Kına eğlenceleri geleneklere göre değişmektedir. Kına eğlencesinde yemek verilmez sadece çerez dağıtılır. Ve müzikli eğlenceye geçilir. Nişan ve düğün yapılacak yerin özellikleri yukarıdaki unsurlar belirlendikten sonra ortaya çıkmaya başlar. Düğün mekanını ayaralanmasından önce gideceğiniz mekanın özelliklerini size anlatmalarına fırsat verin. Onlar tanıtımlarını yaptıktan sonra size uygun oluyarsa ve ekletmek istediklerinizi çıkartmak istediklerinizde belirlendikten sonra diğer detaylara bakarsınız. Tabii önce fiyatlandırmayı gözönünde bulundurmalısınız.

Bunlar ayarlandıktan sonra detaylı incelemeye başlarsınız:

Düğün mekanının dış ve iç görünüşüne bakmalısınız. Pist alanı geniş ama oturma düzeni bozuk olan bir salonu hayal edin. Bu salonda sizin için gelen konuklar bozukluk yüzünden sizi bir türlü rahat göremiyor. Ve bulundukları yerin bozuk ve dar olmasından sürekli şikayetçiler. Ne kadar rahat olabilirsiniz. Aynı şekilde misafirlere ikram edilecek mönüyü de kontrol edin. Bunları detaylı bir şekilde inceleyin. Anlaştığınız kadar mönünün dağıtılıp dağıtılmadığına bakın. Nişan, düğün ve kına gecenizde bunları takip edecek bir kişiyi görevlendirin. Hatta bu görevlendirdiğiniz kişinin nişan, düğün, kına gecesi yapmak istediğiniz yerde bu tip eğlence yapanları bulup onların memnun olup olmadıkları öğrenilmelidir.

-Düğün salonu tutulmadan önce ailelerin birbirleriyle görüşüp, davetli sayısını belirleyin. Zaten buna göre davetiye basımı da gerçekleşmiş olacaktır. Tabii davetiye sayısı kadar yer belirlemesi yapılmalıdır. Bir davetiye ile en az 2 en fazla 6 kişi de gelebilir. Yani ailede bulunan fert sayısı geçerlidir.
-Düğün yapacağınız mekanın özelliklerine baktıktan sonra diğerleriyle fiyatlandırma kıyasını da mutlaka yapın. Fiyatların hafta içi ve hafta sonu olarak farklılık gösterip göstermediğini de öğrenin. Ödeme planında anlaştığınız taktirde, detaylı bir anlatımla mutlaka kağıda yani sözleşmeye dökün.

-Mekanın mönü seçeneğini de gözden geçirin. Sevris uygulamasının nasıl yapılacağını detaylarıyla öğrenin.

-Masa-sandalye süslemesi ile örtülerini, tabakları, çatal-bıçakları ve bardaklarını yerinde görün. Masa yerine yer mekanı da yapılabilir.
-Seçeceğiniz düğün mekanında ekstra yiyecek ve içecek servisi yapılıp yapılmadığına bakın.
-Sadece mekan kiralıyorsanız, yiyecek ve içecek servisi için ayrıca bir catering firmasıyla anlaşma yapılıp yapılmadığına bakın. Yer için anlaşırsınız lakin dışarıdan ekstaralar getirtemeyeceğiniz ifade edilebilir o zaman istediklerini yerine gelmez. .
-Müzik seçiminizi belirtin. Dışarıdan orkestra getirecekseniz, orkestra ile de görüşün.
-Davetli sayınızı alabilecek kapasitede olduğu söylenen mekanı masalar yerleşik olarak görün. Hatta bir kaç kişiyle oturma sistemine bakın. Hatta oturma sisteminde ne kadar genişlik alan olup olmadığına bakın. Nerede otururlarsa otursunlar pisti rahat görüp göremediklerine bakın. Yerler kuytu olur ama pisti ve gelini rahat görebilecekleri pozisyonda olmalarında sakınca olmadığını bilin.
-Pastayı kimin hazırlayacağını önceden konuşun. Bir sürpriz yaşamamak için pastanızı bildiğiniz bir yere hazırlatmanızda fayda vardır.
-Nikahla düğünü bir arada yapacaksanız, nikah masasının yerine bakın. Konukların rahat görebileceği bir yerde olup olmadığına bakın. Gelin ve damadın oturacağı masada, şahitler ve eşleri, ayrıca yakın akrabalar da bulunmalıdır.
-Masa düzenlerini davet ettiğinizden fazla konuk geleceğini hesaplayarak yapın.
-Davetli topluluğu kalabalıksa yuvarlak masaları tercih edin.
-Davetlilerin adlarının yazılı olduğu yer kartları hazırlayıp, masalara yerleştirebilirsiniz. Bu davranış nezakettendir. Böylelikle karmaşa ve yer sorunu meydana gelmez. Kimlerin nerelerde oturacağını tespit etmiş olursunuz.
-Düğünde gönderilecek çiçeklerin daha şık durması için, önceden yerlerini belirleyin.
- Böyle günlerde, kapıda bir yığılma olmaması için arabaların park yerleri ile de ilgilenilmeli. Bunun için araba bölümünü detaylı bir şekilde okumalısınız.
-Konuklarınızın düşüncelerine önem veriyorsanız ve onlar için farklılık sizin içinde bir anı olmasını istiyorsanız girişe şık bir defter koyup, misafirlerinizin duygularını belirtmelerini isteyebilirsiniz.
-Açık mekanda düğün yapacaksanız eğer önemli olan bir unsuru gözden geçirmelisiniz. Yağmur, kar vb sürprizlere karşı önceden ne tedbirli olunması gerektiğini de belirtmelisiniz.
NİKAH, kına ve düğün salonu süslemesi bir ayrıcalıktır. Salon süslemesi kişilerin niteliğini ve kriterlerini belirler. Bir çok düğüne bakarsanız eğer nikah ve düğün salonu süslemesinde insanların yaşayış tarzlarını göstermektedir. Salon süslemesinin kalitesi düğünün kalitesini göstermektedir. Düğün salonu süslemesinde çiçeklerin rolu büyüktür. Çiçekler salon süslemeciliğinde ince bir noktada yer almaktadır. Salon süslemeciliği ayrı bir sanattır. Evlilik hazırlıklarının diğer bölümlerinde diğer detaylar yer almaktadır. İşte sizin için seçtiğimiz Avrupa ve Türkiye'deki elit salonlarının süslemesi. Bunun için Düğün salonları bölümüne girerek seçkin firmaların düğün salonlarını görebilirsiniz. Daha öncede belirttiğimiz gibi, düğün salonu süslemesi bulunduğunuz ve temsil ettiğiniz toplumun tarzını ve niteliğini göstermektedir. Çiçeklerle süslenen salonun ayrıcalığını da görmüş olacaksınız.

h002.jpg


h003.jpg


h001.jpg


h007hcdh.jpg


ÇİÇEKLER, doğaya verdikleri güzellikleri düğün salonlarına da yansıtırlar. Bazı bilimadamları çiçeklerin doğaya pozitif enerji saçtıklarını belirtiyor. Bu enerjinin insan üzerinde her zaman olumlu etki bıraktığını ve insanların da pozitif düşünmeye sevk ettiği ifade ediliyor. Dikkat ederseniz eğer, stresli ve gerilim dolu ortamların doğadan uzak olan bölgelerde daha sıklıkla olduğu ifade edilmiştir. Düğününüzün daha pozitif ve mutlu geçmesini istiyorsanız eğer, salonunuzda mutlaka çiçek bulundurulmasına özen gösterin. Çelenklerin kapı önlerinde durması yerine içerde salonununuzun bir köşesinde bulundurun. Böylelikle yüksek olan negatif enerjiyi çiçekler kendi üzerlerine çeker. Böylelikle gerginlikte ortadan kalkar. Bazı rivayetlere göre, ortamın gerginliğini çeken çiçeklerin fazla ömrü olmadığı ve solduğu ifade edilir.

h119.jpg


h122.jpg


h123.jpg
 
düğün ve davet organizasyonu yapmak için bir şirket kurmak istiyorum. bu konuda son derece bilgili gibisiniz. neler yapmam gerektiğiyle ilgili bi fikriniz varsa paylaşabilirmisiniz? yani bu işe nerden başlanır? ilk planda yapılması gereken nelerdir?
 
GECE GÜNEŞİ ORGANİZASYON a bakın gorun karar verin...... aslaa pişman olmayacaksınız.....
gecegüneşi organizasyon ekibi çok professyoneel iyi niyetli insanlar.......
 
X