10 yaşındaki kızım hırsızlık yapmış

Yalniz sonunda firca atmistir diye dusunmustum. Ben kucukken hic oyke birsey yapmadim ama yapsaydim eger annemin gözu filan dolup duyguseline gitmezdi heralde. Hem para calip hemde elalemin çocuklarini mi doyuruyorsun derdi

Benım oglumda gecen gunlerde eve geldıgınde bana B. 15 temmuzparası verdı dedı , O ne demek dedım .

1 tl'lerden bahsedıyormus. Neden verdı kı dedım , yenı aldıgım kalemımı gosterdım dedı oda bana bunu verdı dedı. Abov dedım kalem gosterme parası almıs. Neyse onu yarın gerı ver ben sana verıcem o paradan dedım. Tamam fılan dedı. Sonra kızın annesını aradım dedım boyle boyle almıs , yarın gerı gonderıcem utandımda hanı kızın parasının benımkınde oldugunu bızden ogrensın ıstedım. Oda kızına sordu hemen yo ben onu Ege'ye hedıye ettım dedı . Bızde ona karsılık kalem aldık kıza gonderdık .

Dunde bır kalemle geldı yıne Ege , bana bunu T hedıye ettı dedı. Bende onemsemedım babam kırtasıyecıydı dukkanı kapatırken 5-6 senelık kırtasıelık ıhtıyaclarını verdı yanı belkı evde 50 tane kursun kalem bır o kadar sımlı kalem bır o kadar uclu kalem var , o zaman sende bunlardan al bır tane hedıye et dedım. Sımdı sızın konunuzu okuyunca bı acaba oldum olmadım desem yalan olur

Once kesin emin olun
Çocuğun önünde ağlamayın

Benim oğlum da 9 yaşında ve okuldan sürekli hediye olduğunu iddia ettiği şeyler getirmeye başlamıştı.. Bazen parfüm, bazen bir kalem, bazen de oyuncak benzeri şeyler...
Eğitim koçuyla konuştum, Sınıftaki bir çok çocukta bu tarz şeyler yaşıyoruz para çalanlar dahi var sebebini en iyi siz bilirsiniz diyerek çok üstünde durmadı. Psikologa götürdüm çünkü bunu yapması için hiç bir sebebi yoktu..Psikolog hanım bu yaşlarda çok karşılaşılan bir durum, uyarmaktan vazgeçmeyin,örneklendirin, yanlış olduğunu telkin edin, yoksulluktan yada yoksunluktan yapmıyorlar anne olarak kendinizi suçlamayın dedi.. Sürekli okul çantasını kontrol ediyorum, yanlış olduğunu anlatıyorum. Şükür ki uzun zamandır böyle bir şey yapmadı ve geçenlerde bir eşyasını kaybetmiş anlatırken çalınmış olabilir ama hem çok ayıp hemde çok günah kimse görmese bile Allah görüyor değil mi anne dedi :)

Ben burada anne babanın tavrınında cok etkılı oldugunu dusunuyorum.

Kuzenımın kızı 8 yasında malesef hırsızlık yapmaya basladı. Bızlerın evlerınden. Ic camasırları, para vs bunları bız fark ettıgımızde annesı babası yalanladı, yok bızde olsa bılırdık soylerdık dedıler bu senelerce boyle gıttı.
En sonunda bır gun bır akrabanın evınden , cep telefonu, dıgıtaj fotograf makınesı , altın kolye aldılar. Ve ıs cok buyuk kavgalara kadar gıttı yıende anne baba yalanladı. Artık baska care kalmayınca gorumceye anlatıldı ve eve gırıp gızlıce saklı saklı evı aradı ve bu esyaları gayet koltuk uzerınde buldu buna ragmen yınede anne baba yalanladı.
Kız ve aılesıyle gorusmuyoruz aılecek boyel olsun ıstemezdık ama suanda kız 14 yasında , emegımızle aldıgımız seylerın bır anda bu sekılde yok olmasını ıstemedıgımız ıcıcın gıdıp gelmıyoruz

kesinlikle ilk once anne banada bitiyor iş zaten.ilk farkettiklerinde nedenini çocuktan öğrenip iletişim kurup önüne gecilebilirse ne ala.
yok tekrar ederse zaten mutlaka yardım gerekli.
8 yaş direk yalancı bu yaptığım hırsızlık gibi ithamları direk algilayamaz ve daha farklı şeylere daha kötü olmasına sebep olabilir.ama düzelir deyip üstünde durmamakda bahsettiğiniz ornekteki sonucu dogurabilir.
bilinçli anne babalar olur bilinçli bireyler yetistiririz umarim.

birde su bizim çocuğumuz yapmaz olayi var ya deli oluyorum.
herkesin çocuğu mükemmel zaten bu kadar hırsızları istismarcilari yok bilmem ne cileri kim doğurdu büyüttü.elbette bizim cocuklarimizinda hataları olacak.
çocuklukta bunlari aşar yetiskin bir birey olduğunda kendine topluma faydalı biri olmasına yardımcı olmak gorevimiz.
ben çocuğumu her türlü sevebilirim ama kimse benim çocuğumun kötü alışkanlıklarının bedelini ödemek zorunda degil.hatalarını fark edip düzeltmek için elimizden geldiğini yaptığımız zaman daha düzgün insanlar yetistirecegimuzi düşünüyorum.:)

Ağlamadan, kızmadan, suçlamadan sakince konuşun kızınızla. Yaptığının yanlış olduğunu kimsenin eşyasını izinsiz almaması gerektiğini söylersiniz, büyütmeyin, yaşı küçük daha heves etmiştir, o yaşlarda yaşanıyor böyle oluyor, önemli olan dersini alıp tekrarlamaması.
Herkes anlatmış bununla ilgili anısını rahatlayın diye, ben de paylaşayım:) 1.sınıftayken sıra arkadaşımın kırmızı kalemi kaybolmuştu, babası çok sert biriydi kızacak diye başladı ağlamaya derste tabi herkes duydu kalemini kaybettiğini. Teneffüste ne yapalım ne edelim çare düşünüyoruz. Dahiyane bir fikirle arkamızda oturan çocuğun kalemini almaya karar verdik.
Tabi sonra derse girince çocuk baktı kendi kalemi yok, önceki derste kalemim yok diye ağlayan kızın elinde kalem var:)
Öğretmene şikayet etti tabi, o da bizle konuşmuştu güzelce, biz ders sonuna kadar ağlamıştık hatta öğretmenim özür dileriz diye.

ilkokul döneminde benimde ufak tefek silgi boya kalemi vs aldığım olmuştur ama sonradan yaptığımın yanlış olduğunun farkına varıp bunu yapmaktan vazgectım...

O yaslarda olabilir bu tarz davranislar..siz ayni oyuncagi alip verseniz hic bir hükmü olmaz ama arkadasininki ona cazip gelir..hirsizlik olarak ifadelendirmeyin olayi en azindan kiziniza karsi... kizinizla konusun bunu neden caldin..neden hirsizlik yaptin..ben sana yetmiyormuyum gibi degilde...arkadasin senin oyuncagini cok begenip senden habersiz alsa sen ne hissedersin seklinde konusun..bizde gectik bu yollardan 1 kere yapiyor olmasi herzaman yapacak olmasi anlamina gelmez.. onu suclu kilmaz en azindan adi uzerinde cocuk bu sorgulamadan yargilamadan yapmak istemis ve yapmis uzerine gidilcek bir durum degil..kendinizinde uzuldugunu belli edin..ama aglayarak degil

Ben hiç yadırgamadım nedense :)
Bu yaşlarda çocuklar ufak tefek masum hırsızlıklar yapabilir ( büyük meselelerden bahsetmiyorum)
Bu alma çalma olayları yaşının getirdiği gelişim dönemine bağlı olarak görülebilir kiii bana göre çok normal bu durum.
Minik hırsızlıklar yaşamış olduğu yaşın gelişimine bağlı olarak yapılabilir. Bence üstünde durmuyor gibi görünün.
Aaaa kızım / oğlum bundan senin yoktu. Acaba arkadaşının eşyası yanlışlıkla çantana girmiş olabilir mi ?
Yarın soralım iade edelim, Beğendiysen sana da alalım. şeklinde düzeltilebilir kanımca. Çocuğun önünde
ağlanmayı bırakın. ustune gıtmeyin. yarardan çok zarar getirirsiniz.

Bu konuda kendinizi bu kadar üzmenize gerek yok çünkü bu yaşta çocuklar bu tarz eğilimlerde bulunabiliyor. Size bir eğitimci olarak şu tavsiyeleri verebilirim; Onun yüzüne vurmadan, yargılamadan yaptığı şeyin nazikçe yanlış olduğunu anlatmalısınız ve sakın üstüne gitmeyin. Şuan kendisini büyük bir utanç içinde hissetmesi ilerde karakterinin yapı taşlarında sorun oluşturacaktır o yüzden sakin olun ve onu anlamaya çalışın. Onu buna iten sebebi bulmaya çalışın ve kendinizi lütfen suçlamayın.

olabilir büyütmeyin.
Hepimiz neler yapmadık ki. O bunun hata yalnış kötü birşey olduğunu anlayacak yaşta değil.
Öğretin.

Yalniz sonunda firca atmistir diye dusunmustum. Ben kucukken hic oyke birsey yapmadim ama yapsaydim eger annemin gözu filan dolup duyguseline gitmezdi heralde. Hem para calip hemde elalemin çocuklarini mi doyuruyorsun derdi

aslinda bnm annemde oyle yapardi normal sartlarda ama nezaman biseye ozensem alinmazdi, arkadaslar kapiya gelirdi onlardan ozenirim siye gondermezdi disari..
belki hata yaptigini anladi bilmiyirun

Konu sahibesi,
üzülüp anneliğinizi sorgulamayın lütfen, bunun sizin anneliğinizle ilgisi yok.
Çocukların iç dünyası bizden farklı, okuldaki çocuğumuzla evimizdeki çocuğumuz arasında da farklılıklar oluyor, siz doğruları öğretir, bir anne olarak elinizden geleni ziyadesiyle yaparsınız ama okulda çocuklar bazen arkadaşlarına duydukları öfke, bazen kıskançlık, bazen birbirilerinde olan şeylere özenme duygusuyla hareket ediyorlar.

Başkasına ait birşeyi izinsiz habersiz almak normal bir davranış değildir, o yaşlarda bu normal bir durum diyemeyeceğim maalesef zira evet kızınız hala küçük bir çocuk fakat 10 yaş en azından bu gibi eylemlerin yanlış olduğunu idrak edebilecek bir yaş, yaptığının kötü olduğunu biliyor ki arkadaşına ve size doğruyu söylememiş, saklama gereği duymuş, direkt hırsızlık mı yaptın diye suçlamayın veya ben kötü bir anneyim diyerek karşısında ağlamayın, yaptığının hatalı olduğunu, ne olursa olsun birisinin eşyasını izinsiz habersiz almanın, doğru söylemekten kaçınmanın yanlış olduğunu anlatın, bir arkadaşının ona ait bir eşyayı izinsiz aldığında ne hissedeceğini sorun, kızınızı hedefleyerek değilde dolaylı örneklerle bazen kafanızda kurgulayacağınız veya yaşanmış gerçek hikayelerle doğru ve yanlış davranışların kafasında pekişmesine yardımcı olun, bu hikayeler gerçekten işe yarıyor, size bir anne olarak tavsiyem kızınızın çantasını eşyalarını, onun olmadığı zamanlarda kontrol edin, bu aslında her annenin zaman zaman yapması gereken birşey, eşyalarını kontrol ettiğinizi hissettirmeyin, gerekirse okuldaki rehber öğretmenle görüşün, nasıl davranmanız ve ne yapmanız gerektiğine dair tavsiyeler alın.

Aklıma ben geldim. :) İsvicredeydik orda doğdum zaten 1993 senesinden 2001 e kadar. 1. Siniftaydim sanırım. Oyun kartları çalardım ve ailem sorduğunda değiş tokuş ettik derdim. Sonra scooter çaldım en son bisiklet çaldım ve bisikletin sahibi kız arkamdan bağırdı seni polise soylicem diye bende çocuk aklı ya bişey olmaz diye eve gittim bisikletle gözü önünde. He bu arada kağıtları çaldığımda İtalyan bi öğretmenim vardı erkek. Beni bi köşeye çekti ve kalbimi kırmadan bana belli etmeden benim yapıp yapmadığımı sordu bende inkar ettim. Halbuki herşeyi herkes biliyormuş :)) sonra o öğretmenim annemle konuştu sonra annem bana bi dayak geçti gitti işte bidahae da yapmadım. İhtiyacım olduğundan değil keyfi sırf. Merak.

Ailesinde bu problemleri yaşamış biri olarak iyi gözlemleyin derim. Ve bi daha yaparsa benim çocuğum yapmaz gibi tavurlara girip üzerini kapamayın tedaviyse tedavi destekse destek alın. Çocuğunuzdaki çoğumuzun çocukluğunda olduğu gibi masum şeyler olabilir. Ama benim kuzenimde küçüklükten beri hep bişeyler çalardı yaşı büyüdükçe çaldıklarıda büyüdü başına büyük işler açıldı. Küçükken oyuncaklarımı çaldığında annem hep beni engellerdi söyleme kimseye üzülürler diye. Ama kabullenmeye kabullenmeye işler büyüdü neredeyse bütün aileyi etkiledi yaptıkları. Bunu buraya herkesin okuyabileceği bir örnek olsun diye bırakıyorum kimse yanlış anlamasın. Demeye çalıştığım bi kere olur aşarsınız normaldir ama tekrarlanırsa doktora gidin. Kuzenim tedavi gördü geçte olsa tamamrn kuruldu mu bilemeyiz ama artık kliptoman degil diye inanmak istiyoruz ve problem yaşamıyouz

ağlamak falan çok abartmışsınız bence.
çocuk bu daha doğru ile yanlışı ayırt edemiyor. siz çocuğunuza empati yaptırarak "ya senin bebeğini izinsiz alsalar üzülmez misin?" diyebilirsiniz. ya da rehber öğretmenine danışabilirsiniz.
belli ki o anda hoşuna gitti bebek, belki de arkadaşı oynamasına izin vermedi, o da kızdı, aldı bebeği izinsiz olarak.
çocuğunuzun yanlış yaptığınız fark etmişsiniz ne mutlu size, bu durum alışkanlık haline gelmeden çocuğunuzun davranışını düzeltebilirsiniz.
ben de çocukken böyle bir olay yaşamıştım şimdi düşününce utanıyorum tabi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…