10 yaşındaki kızım hırsızlık yapmış

küçükken sürekli gittiğimiz bakkal her şeyi pahalı satıyordu. şimdi olduğu gibi adım başı süper marketler yoktu. bende bir kere çikolata çalmıştım. kendimce adaleti sağlamıştım :) ailem duymadı çocukta olsam sonradan rahatsız olmuştum tabi ilk ve sondu şimdi komik bir anı.

benim kuzenim 5 yaşındayken oyuncaklarımı çalarak başlamıştı. şimdi 30 yaşında ailemizdeki herkesten ciddi miktarda para ve takı da çaldı ve hala çalıyor.

bir kere yaptı bir daha yapmaz diye bir şey yok. insiyatif almalı ve durumu kontrol etmelisiniz.

Aman siz de kendinizi bu kadar hırpalamayın. Olur böyle şeyler. Herkesin geçmişinde buna benzer üç aşağı beş yukarı hikayeler vardır hepimiz hırsız mı oluyoruz yani.
Kızınıza durumu açıklayın. Birdahaki böyle davranmamasını isteyin. Oyuncağı da ya arkadaşının görebileceği bir yere koysun ki kendi kendine bulsun ya da atın gitsin artık. Bir de özür dileyip kızın adını hırsıza çıkartmayın olan olmuş yani.

Ben ergenligimde para vermedikleri ve istediğim hiçbir şeyi almadıkları için annemden para calmistim. Sonra öğrendiler. Babamdan dayak yedim , bir daha yapmadım ama onlara çok kinlrndim. Hala başlarına kalkarım. Belki yeterince istedikleri alınmıyordur çocuğun. Heves Edip almıştır

Masumca yapılmış birşey küçük çocuk nefsine hakim olamamış ileride yaparsa psikoloğa götürürsunuz ama yapacağını sanmam onunla konuşun izinsiz alınan şeylerin kötü birşey olduğunu anlatın ama suclamayin kizmayin kıyamam ona

ben bi yerde boyle durumda çocugun gidip çaldigi seyi geri vermesi gerek diye okumustum tabi ozur dileyek boyle merasim gibi fln
ama ne kdr dogru bilemem tabi bide sizin duruma uyarmi onuda bilmiyorum
bakkaldan çikilota alsa bakkal amca der gidersin de arkadas sakat is
pedagog dan yardim alsaniz olurmu acaba, nasil yaklasmaniz gerekdgii konusunda
sanal alemde baya var sorularinizi cevaplayan
adem gunes gibi

Uzulmeyin o yaslarda bende yaptim toka calmistim.Ne cesaretse çocukluk akli bi kere daha denedim ama yakalandim.Orda çalışan abla bunun bir suç olduğunu bir daha yapmaya kalkisirsam polise ihbar edicegini söylemişti.O olaydan sonra son oldu hatami anlamistim.
Güzel bir dille bunun kotu bi şey olduğunu anlatin o anlar.Bi daha yaparsan polis amcalar seni alir götürür deyin biraz gözü korksun bi daha denemez.

o yaslarda cocuklar bazen yapabiliyor boyle seyler, cok asiri tepki vermeyin gozunuz ustunde olsun
bende annemin cuzdanindan ozamanin parasiyla 1 milyon kacirmistim ve neden yaptigimi cok iyi biliyorum..
butun arkadaslarim bakkaldan cips vs alirken ben hicbir zaman alamazdim ev yaptirdigimiz icin.
bigun aldim parayi topladim arkadaslarimi, gittim bakkala ve herkesin istedigini aldim
annem farketmis tabi paranin eksildigini, bi hisinla parka geldi,herkes benim etrafimda tesekkur ediyo filan,annemin yuzu yumusadi gozleri doldu elimi tuttu gittik eve, hic sormadi neden yaptin diye.
sanirim kendimi kabullendirmek icin isteklerim karsilanmadigi icin verdigim bi tepkiydi, ilk ve son oldu zaten.

Hepimiz gecmiste cocukluk yıllarında mutlaka ufak tefek şeyler yürütmüşüzdür:)
Öncelikle nacizane fikrim, cocugunuzla konuşun bilinçsizce yaptigi masum bisey bu. Onu anlamaya calisin, yaptiginin ne kadar yanlis oldugunu anlatin eminim oda anliyacaktir.
Kendinizi suclamakla elinize bişey gecmez .
Çocuklar bizim düşündüğümüzden de cok daha zekidirler.ona zaman verin . Allahin izniyle hatasini anlayacaktir..

çocukken aynı durumu yaşadım çalmadım aslında
kıza bu benim olsun mu dedim evet dedi ben de ona başka birşey vermiştim
belki öyle birşey yapmışlardır çocuklar çabuk unuturlar belki sizin kızınızda ona başka eşyasını vermiştir.

Sakin olun cok asiri tepkiler veriyorsunuz.

Her konuda boyle tepkiler verirseniz ( ben nerde yanlis yaptim diye aglamak gibi) kiziniz basi sikistiginda size bir sey anlatmaz.

6. Sinif ogretmeniyim ve sinifimda hirsizlik oluyor. Kalem malem degil direk para. Butun oklarin toplandigi kiz ise saygili caliskan bir kiz dusunun yani.

Bu yaslarda böyle seyler olabilir.

Onlar daha iyiyi kotuyu bizler kadar ayirt edemezler.

Suclamadan guzelce konusun. Arkadasinin onu yanlis anladigini oyuncagi arkadasina geri vermesi gerektigini soyleyin.

Aglanacak annelik sorgulanacak bir durum yok ortada.

Her şeye istediği zaman sahip olan çocuk sınırlarını bilmez gibi genellemeler yapılmış, şunu bilin ki bu salt yetiştiriliş işi değil, bir o kadar da yapısal bir durum, doğrudan tek bir sebebe bağlamak da oldukça ütopik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bir dediğimin ikiletilmediği, hemen hemen her isteğimin bekletilmeden yapıldığı bir çocukluk yaşadım, ama bir başkasının malına el de uzatmadım, çıkıp "Göz hakkımdır" deyip elin bahçesinden masumane bir meyvecik bile aşırmadım. Ne zaman bu çeşit bir yorum görsem ister istemez "Hı hı öyledir kesin" diyor ve tebessüm ediyorum kusura bakmayın. Söylemeden geçemedim bu kez.

Çocuklardaki hırsızlığın nedenleri çok çeşitli, ufak kıskançlıklar, rekabet ortamı, arkadaşını cezalandırma isteği, belki izlediği bir filmden yanlış mesaj alması vs vs. Çocuğunuzun önünde "Vay ben anneliği beceremiyorum" diye ağlamayın.
Suçlamadan, anlamaya çalışarak sohbet edin, yaptığının yanlış olduğunu hatırlatın. Gerekirse yaptığı şeyi daha net idrak edebilmesi için empati kurabileceği cümlelerle kendisinden örnekler verebilirsiniz.

Çocukken ben de çalmıştım kıskanıp arkadasimin malını cok küçüktüm ama yediğim dayağı hatirladim :-D anasinifinda da kalem açacağı çalmıştım aslinda vardi neden yaptim bilmiyorum bir de okula alışmamız için götürülen en sevdiğim bebeğimi her gün çalıp eve getiriyordum gerçi o benimdi ama çalıyordum

Bu kadar üzülecek bir durum yok bana kalırsa. Çocuk işte! Sadece uygun bir dille yaptığının doğru olmadığını anlatın ona.

Küçükken bende mahallemizin bakkalından, bir salkım üzüm çalmıştım. Kovalamaca kısmına bayılmıştım. Bakkal amca şişmandı ve benim gibi hızlı koşamıyordu. Yakalayamadı beni. Bir kuytu da üzümleri yedim bir güzel. Ama akşam beni babama şikayet etti.

Bir kere "Suçlamadan" yapmaması gerektiğini Bunun yanlış bir hareket olduğunu söyleyin. Üstüne gitmeyin
Ona hırsızlık ile ilgili hikaye okuyabilirsiniz.
Devam ettiğini sezerseniz bşr uzmandan yardım alın.
Endişelenecek birşey yok. Sakin olun. Bazı Yanlışlar yapılarak öğreniliyor. Daha beterinden Allah korusun.

Kizinizla ciddiyetinizi koruyarak ve bu yaptiginin kotu birsey oldugunu sizin cok uzuldugunuzu anlatin. Sebebini ogrenmeye calisin ve kendinizi suclamayin sizinle ne ilgisi var yapmayin, yipratmayin kendinizi..

Bende kucukken cola calmistim bi daha yapmadim.Sadece heycan olsun diye yaptigimi hatirliyorum.

Yaşı çok küçük, hata yapa yapa dogruyu öğrenir. Anneliğinizi bunun üzerinden asla sorgulamayın. Eminim iyi bir annesinizdir.
Öğretmen olan arkadasım hep "anneler çocuklarına kötü bir şeyi hiç yakıştırmıyor, benşm çocuğum yapmaz diyor ama hepsi yapabilir, çok normal" demişti.

Cocuk bunlar. Olabilir. Önemli olan bundan sonrası İçin anlaşıp, bir daha böyle bir şey yapmayacağını ve size yalan söylemeyeceğini konuşmak bence.

Eğer tepkileriniz aşırı olur, anlayışlı davranmazsanız bir daha belki itiraf Bile etmez. Aranızdaki iletişimi bozmayın, Aşırı tepkiler vermeyin.

Son düzenleme:
Kucukken bi arkadasin kalemtrasini calmistim 7-8 yaslarindaydim galiba.
Babam sordu bi yalan uydurdum.
Sonra bi tokat yalan icin bi tokat hirsizlik icin. Uzun bi de konusma.
Bir daha bir bahceden erik bile calmadim

Yanlis hatirlamiyorsam isim vereniliyor muyuz bilmiyorum ama pedagog adem gunes beyin bu durumla ilgili bi yazisi var sitesine bakarsaniz bulursunuz.bu yaslarda hirsizlik kavramini bilmezmis cocuklar ve begendikleri herseyi alabilirlermis sahiplenirlermis.hirsiz olarak nitelendirmek neden hirsizlik yaptin gibi cumleler kullanmak dogru degilmis.egeer yaziyi bulursaniz size yol gosterecektir..caninizi sikmayin her cocugun yaptigi genel durumlar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…