en kısa zamanda canım bu hafta binim için kayıp hafta oldu
iyi başlangıç yaptın neden haftada 1 den fazla vermek istemiyon, kasmı gidiyo o zaman
sen benim kafamı karıştırıyosun galiba eda. Nasıl yani sebzelerden istediğiniz kadar yiyin, 1 tencere pırasa yiyimmi şimdi ben
Kazain protein ne ve senin neden buna ihtiyacın var, benim de varmıdır. Ben hiç ara öğün yapmıyorum diyebilirim yapsan dahamı iyi olur
Canım haftada 1 kilo yağdan vermek için günlük harcadığın kalorinin 1000 kalori kadar altında kalori alman gerekir.Eğer sen haftada 1 kilodan daha fazla veriyor isen kas dokusu ve su kaybediyorsundur yağın yanında ( kasların %75 i sudur )Ayrıca haftada 1 kilodan fazla veriyorsan çok yetersiz besleniyorsundur buda şuanlık için yüksek kilo kaybı (kas yağ karışımı) yaşatıcaktır ama bundan 1-2 yıl sonra birde bakmışsın verdiğin kiloları fazlasıyla geri almışsındır.Bunun sayısız örneği var dünyada.
Canım pırasa yanlış hatırlamıyorsam 40-50 kalori arasında bir şeydi çiğ 100 gr mı.Sen 1 kilo pırasadan yemek yaptığını düşün.Pırasalar 500 kalori içine attığın domates soğan vs vs 100-200 tutsa 20 gr civarıda yağ katsan 200 kaloride o ortak hesap 1000 kalori diyelim.
Bu pırasa yemeğinden 5 tabak çıksa ortalama pişmiş haliyle 1 tabağı sadece 200 kalori.Yemeğin suyunu tüketmediğinde 150 ye kadar indirebilirsin aldığın kaloriyi.Ki bu pırasa yani diğer sebzelere göre biraz daha fazla kalorili 40-50 arası birşeydi galiba.Dün benim tükettiğim yeşil fasulyenin çiğ 100 gr mı sadece 30 kalori.
Ama dediğim gibi PATATES-BEZELYE-BÖRÜLCE VE BAKLAGİLLER DIŞINDAKİ SEBZELER İÇİN GEÇERLİ BU DURUM.
Kazein proteinine gelince.Proteinin ne olduğunu çoğunuz biliyorsunuz biraz daha derinine inildiğinde protein çeşitleri ortaya çıkıyor ne bunlar hayvansal proteinler bitkisel proteinler ve kazein proteini.
Hayvansal proteinler hızlı sindirilen ve alınan proteini bir anda kasa gönderen proteinlerdir.Mesela 100 gr tavukta 20-25 gr protein vardır.Siz 100 gr tavuk tükettikten sonra 2-3 saat içinde bu protein sindirilir ve 20-25 i birden hemen kaslara gönderilir.Hayvansal proteinler spor sonrası ve sabah kalktığımız zaman için idealdir.
Bitkisel proteinler hayvansal proteinlere göre yavaş sindirilir.Yani 100 gr nohut tükettiniz mesela 35-40 gr protein içerir ve bu 35 40 gr proteini vücut 2 saat sindirilme desek 2 saatin ardından her 1 saatte 10 gr kadarını kaslara gönderir ve 3-4 saatte biter.
Kazein proteini ise 8-10 saat boyunca sindirilebilen ve sürekli hiç durmaksızın kaslara protein gönderen bir protein çeşidi.Mesela yarım litre süt tükettiniz yatarken.15 gr kazein proteini içerir.Vücut sabaha kadar bu 15 gr mı 8-10 saat içinde orantılayarak kaslara gönderiyor ve kasları sabaha kadar korur.saatte 1-2 gr şeklinde mesela.
Benim yaptığım spor sizinkilerden biraz farklı ben anaerobik seviyede spor yapıyorum buda kaslarımı zorlayan bir olay o yüzden günlük kilom başına 1.5 -1.7 gr kadar protein tüketiyorum.Yatarkende malesef 1 bardak sütteki 6-7 gr lık protein bana yetmiyor peynir tüketmek zorunda kalıyorum.
Ama sizler yatarken 200 ml süt tüketseniz yeterli olucaktır.
Hiç hareket etmeyen birinin kilosu başına 0.8 gr protein
Gün içinde hareketli olan yada aerobik seviyede spor yapan birinin kilosu başına 1 gr protein
Anaerobik seviyede spor yapan birinin kilosu başına 1.5-2 gr protein alması gerekir.
Buda karışık bir döngüdür şimdi siz anaerobik seviyede spor yapmadığınız halde kilonuz başına 2 gr protein alırsanız vücut ihtiyacı olmayan proteini kullanamayacak ve yağa dönüştürecektir.Karbonhidrat gibi enerjiyede dönüşmez proteinler.
Bu yüzden dukan vs protein diyetleri çok tehlikelidir.Başta karaciğeri inanılmaz yoran bir diyettir.İkinci olarakta alınan yüksek protein harcanmadığı için yağa dönüşür.Ama bir yandanda yüksek protein vücuttan su atımı sağlar buda vücut ağırlığının düşmesine sebebiyet verir.Karbonhidrat çok az olduğu için kaslarda erimeye başlar.Ama birey tartıda kilosu indikçe memnun olur değişik ve hiç anlıyamadım bir zihniyet.
Hatta çalışırken bir bayan vardı gelen dukan yapıyor üstüne üstlük birde spor yapıyordu.Tabiki para kazanma amaçlı bu konuda onu uyarmadım spor yapmayın şeklinde neyse affetsin Allah'ım
Herneyse anlattığımda kendisine bana yaptığı hareket bisepslerini sıkması oldu.(pazu) görüyormusun diyordu bana eriyor olsa neden bunlar böyle dümdüz olurdu erise.Buda kötü bir inanış malesef.Vücudunuzdan kas kütlesi kaybederken vücut en az kullandığı kaslara yönelir.Kol kaslarınızı ve bacak kaslarınızı kısmen kullandığı için özellikle sırt ve göğüs ve omuz kaslarınızdan erirsiniz.
Başak gerçekten yoruldum yazarken