2.300 ile gecinen var mi evli olup?

daha önce de yazmıştım. aynı şeyi yazayım.
eşimle ben 8 bin lira gibi bir maaş alıyoruz.
ama bakıcı , kredi (araba, arsa gibi yatırımlık), kira, yol masrafı, faturalar, gıda derken ay sonu zor geliyor.
eşim asgari ücretli abisinden 10 bin borç almış. yani demek ki geçinilir.
ama bazen fedakarlık şart. mesela birikim yapılmaz o parayla. ama aç açıkta da kalınmaz

Ne güzel, ailenizi iyi anıyorsunuz. Belki çocuğundan kısarak evler alanın çocuğu da iyi anar. Ama sizin dediğiniz gibi mi anacak yoksa oohh paracıklar paracıklar diye mi? Hangisi daha iyi bilmiyorum ama çocukluğunda kısılan şey neyse ileride o kat kat geri dönüyor. Alışveriş bağımlılarında misal, genellikle küçüklüğünden kalma travmalara rastlanıyor. Küçüklüğünde hiç kendine ait kıyafeti olmamış, kardeşleriyle bölüşmüş kadın refaha kavuşunca aynı kıyafetten 10 farklı renk alabiliyor. İmkan yokken amenna ama imkan varken çocuğun yiyeceğinden, gezeceğinden kısmak çocuğa iyilik değil kötülük. Binbir çabayla biriktirdiğin paraların bir anda çar çur olması da cabası.
Aynen oyle
Bizim toplumda cocuk ve insan psikolojisi uzerine dersler verilmeli gercekten , o kadar cok hata yapiyor ki insanlar

Canım konu sahibinin aslında alıştığı standartları bilmiyoruz,konu sahibi ev kredisini odeyince mi bu rakam kalıyor bilmiyoruz,konu sahibi ve eşi alkol/sıgara kullanır mı bilmiyoruz.Konu sahibi seneye cocuk dusunur mu bilmiyoruz.Kredi kac yil surecek bilmiyoruz.Cunku aslında konu sahibi filan da yok,biz kendi kendimize takılıyoruz.
Haklısınız belki konu sahibi okumuyor dahi olabilir. Zaten yorumumu konu sahibine yönelik yapmamıştım. Bazı kriterlerde yaşamak elbette her insanın Hakkı. Ama imkan yoksa insan ne yapsın ? Depresyona mı girsin ? Yoksa yoktur. Ballandıra ballandıra harcadığı paraları anlatıp E biz dahi geçinemiyoruz diyenlereydi yorumum.
Ben asla imkanlarım el vermeden ev falan Almam zaten. Niye kendimden gençliğimden kısayım ki. Babam teklifte bulunmuştu ya araba alayım ya da ev peşinatını ödeyeyim devamını sen yavaş yavaş ödersin diye. Araba almasını rica ettim oda araba aldı. Muhtemelen emekli olunca ev alırım.
Burada kızılacak birşey küsülecek kimse yok.

Evler neden bu kadar pahalı?
Maaşım neden yetmiyor?
En temel ihtiyaçları karşılamakta neden zorlanıyorum?

Bunları düşünmek bunlara kızmak daha önemli.
Yazdığımda particilik yok. Bu ülkede hep böyle oldu düzen. Bizim de içimize işlemiş geçinmeye çalışmak.

Eşimin bir miktar parası vardı. İş kurdu. Bu topiktekilerin yarısı o paraya iki üç ev alır kiralardı. Yanında yedi kişi çalıştırdı. Dükkan 5bin liraya kiralandı. Sonuçta dükkan açık kaldığı süre boyunca dükkan sahibi kazandı çalışanlar kazandı biz 70bin borçla dükkanı kapattık.

Şimdi dükkan sahibi kazandı. O yedi kişi evine ekmek götürdü. Biz kaybettik. Neden mi kaybettik? Paralarını dağa taşa eve yatıranlar yüzünden kaybettik. Üretmeye korkuyor insanlar.

Yazdığımı okuyup ciddn ev alsaydınız ya hahah diyenler oldukça yatırımcı daha da küsecek esas o zaman topluca batacağız.
O kadar iyi analiz yapmışsınız ki. Hakikaten girişimci küskün, tedirgin. Çevrede o kadar olumsuz örnek var ki. Yakında dediğiniz gibi arz Şok'u yaşamazsak iyi.
Kardeşimde paintbol sahası kurmak istiyor. 3 senedir cesaret edemedik. Herkes öyle karamsar ki

daha önce de yazmıştım. aynı şeyi yazayım.
eşimle ben 8 bin lira gibi bir maaş alıyoruz.
ama bakıcı , kredi (araba, arsa gibi yatırımlık), kira, yol masrafı, faturalar, gıda derken ay sonu zor geliyor.
eşim asgari ücretli abisinden 10 bin borç almış. yani demek ki geçinilir.
ama bazen fedakarlık şart. mesela birikim yapılmaz o parayla. ama aç açıkta da kalınmaz

10bin biriktiren kardesi ne tur fedakarliklar yapmistir yazik ...nelerden kisti kimbilir :KK12:

Tabi ki geçinilir. Geçinmekten kasıt önemli.
Bizim evimizede giren ücret 2500 tl civarı. Kiradayız. Hiç et almıyor muyum alıyorum, sinemeya da gidiyorum, dışarda yemeğe de gidiyoruz. Ama ayda 1 ancak. Şartlarım daha iyi olsaydı keşke daha fazlasını yapabilseydim. Ama bu şartlardayken yapabildiğim kadarını yapıyorum. 10 bin gelirim olsaydı her hafta yemeğe gider sinemaya giderdim. Bu şartlarda da ne aç kalıyorum ne çıplak. Sadece hayat zorluyor, imkansız kılmıyor.
Kimse 2300 tl ile aç kalmaz ama içinden geleni doya doyada yaşayamıyorsun işte.
Konuda şartları iyi olup harcayanda eleştirilmiş, kötü olup et alamayanda. Anlayamıyorum..
Kimse hergün et muz yemek zorunda değil, yiyenlere de neden yedin deme hakkına sahip değil. Herkes iyisini ister, neden kendinden iyisini eleştiriyorsun ki, yada senden kötü durumda olana neden farklı bi gözle bakılıyor. Saygı duyar geçersin. Gelirine göre giderin vardır. Kendi yağında kavrulursun olur biter. Allah herkese bereket versin.

Burda yazilan rakamlari gordukce asil sorunun gelir adaletsizligi oldugunu ve bunun kimsenin sucu olmadigini kabul etmek gerekir ... asgari ucretli elimdeki de gider ,isveren benim yerime baskasini alir diye sesini cikaramiyor... enteresan olan hayatimiza 1 ev 1 araba kadar deger biçilmesi .. onu da dunyada birakmamiz ...çok acayip geliyor bana dunyada birakacaklarimiz için calisiyoruz resmen ...guzel anilar biriktirmek daha onemli bence :KK52: birde cocuklugumda babam işciydi ev alma derdine dusmedi :) bize bisiklet aldi onun yerine , lunaparka goturdu ...onunla pastanede yedigim pastanin tadini hicbir pastada alamadim ... kuzenlerimin babasi bayramlik almazdi babam gider alirdi hevesleri kirilmasin diye..bunlari isci maaşiyla yapti :KK51:

Seni alintiladim kuzum ama aslinda baska birsey soyleyecegim
Cok sukur cocuklugumda hic sikinti cekmedim , maddi olarak ust orta gelir seviyesine sahip bir ailem var , ev falan da var ama bizden hic kismadilar , ve ben 40 yasindayim ne evleri ne arabalari umurumda bana cok guzel anilar verdiler en onemlisi bu bence
Tonlarca tatil , konser , beraber gidilen yemekler vs vs , hem hayatima vizyon kazandirdilar hemde su anda kendi paramla gidemedigim yerlere goturduler beni
Yani ev falan onemli degil , cocuklarimiza yasattiklarimiz onemli

Biz evimizi sattik is kurduk ve battik , esim bazen cok uzuluyor cocuklarima birakacagim bir evim vardi o da gitti diy3
Benimse umurumda degil , cocuklarima tas birakacagima guzel anilar birakmayi tercih ediyorum , onlara vizyon kazandirmak istiyorum , mutlu anilar biriktirsinler ayni benim gibi
Gerçekten tebrik ediyorum sizi yaşım 28 Allah nasip eder evladım olursa aynı bu şekilde yaşatmak istiyorum. Ben böyle gördüm büyüdüm. Eşim için ise çok üzülüyorum hemen her ilde bir evleri var, yazlıkları, bahçeleri var hiç bir şekilde gezmemişler. Kayınvalidem kazandığını eve yatırmış. Çok şükür evlenirken bir tanede bize hediye etti ama kadıncağız yemeyi içmeyi gezmeyi bizimle görüyor. Alıştırdım bende kızım beni alır mısın kahve keyfi yapmaya gidelim diyor :)) ilk senelerde aldığım çantaya küserdi:)) gittiğim yemeğe küserdi. Araba modelinizi yükseltin kahveye ne o kadar para diye ama onuda kendime benzettim:))) sen yapman gereken her şeyi evlatların için yapmışsın gel biraz yiyip içip gezelim diyorum. Maaşını artırmaya çalışıyor hala kıyafet aldırıyorum bak bu çok yakıştı al diye :)turlara yazdırıyorum :)) aslında nefret ettiğimi sanıyordum yazarken anladım seviyormuşum kadıncağızı:)))

10bin biriktiren kardesi ne tur fedakarliklar yapmistir yazik ...nelerden kisti kimbilir :KK12:

öyle kesinlikle fedakarlık yapmıştır.
bazısını ben de biliyorum.
hiç dışarıdan yemezler mesela. ne kadar uzak olursa olsun yürümeyi tercih ederler.
evde elektrik, su, kaloriferi kısıtlı kullanırlar.

mesela ben kısmam bunlardan hiç. karanlıkta oturacaksam niye çalışıyorum derim.
ya da soğuk da oturacaksam neden çalışıyorum derim.
dışarı da yemek yeriz arada.
bazen sinemaya gideriz.
avmye gidince oğlumun istediği gıdaları alırım kısmam.
ya da avm de çocuğuma araba kiralarım falan.

Seni alintiladim kuzum ama aslinda baska birsey soyleyecegim
Cok sukur cocuklugumda hic sikinti cekmedim , maddi olarak ust orta gelir seviyesine sahip bir ailem var , ev falan da var ama bizden hic kismadilar , ve ben 40 yasindayim ne evleri ne arabalari umurumda bana cok guzel anilar verdiler en onemlisi bu bence
Tonlarca tatil , konser , beraber gidilen yemekler vs vs , hem hayatima vizyon kazandirdilar hemde su anda kendi paramla gidemedigim yerlere goturduler beni
Yani ev falan onemli degil , cocuklarimiza yasattiklarimiz onemli

Biz evimizi sattik is kurduk ve battik , esim bazen cok uzuluyor cocuklarima birakacagim bir evim vardi o da gitti diy3
Benimse umurumda degil , cocuklarima tas birakacagima guzel anilar birakmayi tercih ediyorum , onlara vizyon kazandirmak istiyorum , mutlu anilar biriktirsinler ayni benim gibi

bu mesajı çıktı alıp sana "that's why i love you" diye gönderesim var. sen ne kadar iyi bir annesin canım ablam ❤❤

vizyon sahibi,hayat görüşü bu kadar güzel olan bir anneleri olduğu için minikler ne kadar şanslı.

Güzel bir söz var: to survive is not to live.

Türkçesi ise hayatta kalmak yaşamak demek değildir.Yaşanmasına yaşanır evet ama biz insanız ve hayata bi kere geliyoruz.Varı yoğu bir eve yatırıp boğazından, gezmenden kesmek sadece hayatta kalabilecek kadar ihtiyaçlarını karşılamak yaşamak mı yani?ev alacaksınız 10 senenizi kredi ödemesine ayırdınız e zaten şu an ortalama insan ömrü kaç sene.Gençliğinizin en güzel yıllarını eve tıkılarak geçireceksiniz.Maalesef durum bu.

Ne güzel, ailenizi iyi anıyorsunuz. Belki çocuğundan kısarak evler alanın çocuğu da iyi anar. Ama sizin dediğiniz gibi mi anacak yoksa oohh paracıklar paracıklar diye mi? Hangisi daha iyi bilmiyorum ama çocukluğunda kısılan şey neyse ileride o kat kat geri dönüyor. Alışveriş bağımlılarında misal, genellikle küçüklüğünden kalma travmalara rastlanıyor. Küçüklüğünde hiç kendine ait kıyafeti olmamış, kardeşleriyle bölüşmüş kadın refaha kavuşunca aynı kıyafetten 10 farklı renk alabiliyor. İmkan yokken amenna ama imkan varken çocuğun yiyeceğinden, gezeceğinden kısmak çocuğa iyilik değil kötülük. Binbir çabayla biriktirdiğin paraların bir anda çar çur olması da cabası.
yazdiklariniz bana kendi cocuklugumu hatirlatti. Evimiz vardi, babam memur emeklisiydi. Ama her ay maasinin bir kismini bankaya atiyordu ya da anneme bilezik aliyordu. Biz de bol bol sebze ve ekmekle buyuyorduk. 1 pastel boya almak lukstu. Suanda dusunun belediyelerin cuzi miktar parayla havuzlari var, oralara bile yuzme kursuna gidemiyorduk. Ben cok istiyordum hala da yuzme bilmem. Kusbasi et ile yapilan yemekleri evlenince kayinvalidemlerde gordum. 2 ayda 1 et yemekten bahsedenler olmus. İşte oyle olunca benim gibi tum ergenlik çagini vitamin ve demir eksikligi ile kansizlikla geçirirsiniz... Daha neler neler yazarim. Esimle oturup konusuyoruz da bazen gulsek mi aglasak mi bilemiyoruz.

Simdi cok sukur halimize. Ben durumum varken cocuguma bu yoklugu yasatmayi asla istemem. Maasim cok super degilse kenara fazla para atma hedefim olmaz. 1 tane bireysel emeklilik yeter mesela, zaten zorunlu bes maasin %3ü kadar.

Yani insanin cocuklugu gencligi boyunca 1 kere bile ailesiyle disarda gezip eglendigi anilari olmamasi hos degil. Ya da annem eve cilek alinca direkt reçel yapardi 1 gunde yenilip bitmesin diye, valla gozlerim doldu ya...

Sonuc olarak annem babam öldü, bankada biriken para miras kaldi, 6 kardese bölündü, altinlar paylasildi, ne yalan soyliyim annemin alyansina kadar bozdurdum harcadim.

Keske olmeden once hep birlikteyken harcansaydi, birlikteyken yenilip gezilseydi. Birebir yasamis biri olarak para yoksa yoktur. Ama varken yokluk boyle yaşaniyor, sekil a'daki gibi.

bu mesajı çıktı alıp sana "that's why i love you" diye gönderesim var. sen ne kadar iyi bir annesin canım ablam ❤❤

vizyon sahibi,hayat görüşü bu kadar güzel olan bir anneleri olduğu için minikler ne kadar şanslı.
Canim benim bende seni cok seviyorum :KK200:
Bu yazdigini benim sipaya okutucam aksam , bu ara benden pek memnun degilmis , cok espiri yapiyormusum , kizgin bana:bicak:

Uzun ömürleri olsun annemle babamın,
Asla birikimdir, yatırımdır demediler, bütün yatırımlarını bizim geleceğimize yaptılar. Benim en büyük zenginliğim eğitimim, öğrendiğim diller, gezdiğim ülkeler...
Burda okudukça şaşıp kalıyorum avokadoyu lüks görenler olmuş... Bizim işyeri yemekhanesinde salata büfesinde avokado çıkıyor yahu, nesi lüks bunun?
Et lüks, meyve lüks, kuaför lüks, sinema, tatil lüks... E o zaman hiç gelire gerek yok yakında fotosentezle yaşarız.

Asla birikimdir, yatırımdır demediler, bütün yatırımlarını bizim geleceğimize yaptılar. Benim en büyük zenginliğim eğitimim, öğrendiğim diller, gezdiğim ülkeler...
Burda okudukça şaşıp kalıyorum avokadoyu lüks görenler olmuş... Bizim işyeri yemekhanesinde salata büfesinde avokado çıkıyor yahu, nesi lüks bunun?
Et lüks, meyve lüks, kuaför lüks, sinema, tatil lüks... E o zaman hiç gelire gerek yok yakında fotosentezle yaşarız.
Avokado cok bilinen bir meyva olmadigi icin luks goruluyor sanirim , bende anlayamadim neden oyle goruldugunu

Bizim aile büyükleri de keske boğazımızdan kesip yatırım yapsaydı. Çok kazandılar ama hep kumar da yendi paralar. Çocukluğunun en güzel yemeği ne deseler 3 günlük buz gibi yeşil mercimek yemeği ve kuru ekmektir. Et hayaldi çocukluğum da.Biz var ama yok çocuklardır. Daha önce de yazdım buraya. Rahmetli anneanem köfte yapardı. Kızartırken kapıları kapardı biz yemeyelim diye.
Ne hikmetse 7/24 açık kapılar köfte olunca kapanıverirdi .Şimdi çok şükür hepsini yiyoruz ama ya o çocukluğumda yiyemediğim köftelerin, sıcak olmayan yemeğin vebali kimin ? Bu sebebtendir ki çocuğumu mümkün oldukça yesin,gezsin,eğlensin isterim. Tek hatam kendimden kısmak olmuştur her zaman .

Bu arada konuya cevabım.Yaşam şartlarınızla alakalı bu tutar. Yaşar ama ölmezsin.

l
öyle kesinlikle fedakarlık yapmıştır.
bazısını ben de biliyorum.
hiç dışarıdan yemezler mesela. ne kadar uzak olursa olsun yürümeyi tercih ederler.
evde elektrik, su, kaloriferi kısıtlı kullanırlar.

mesela ben kısmam bunlardan hiç. karanlıkta oturacaksam niye çalışıyorum derim.
ya da soğuk da oturacaksam neden çalışıyorum derim.
dışarı da yemek yeriz arada.
bazen sinemaya gideriz.
avmye gidince oğlumun istediği gıdaları alırım kısmam.
ya da avm de çocuğuma araba kiralarım falan.
Genelde çok üstüne düşersen ordan burdan kısarsan mantıgıyla pek birşey olmuyor gerçekten. nereye gıdıyor lafı cok klişe fakat gezerek gorerek de birikim yapılabilir zaten onemlı olan kendı ıhtıyaclarını karsılayabılmek ımkan varsa kalıtelı yaşayabılmek. Eşim öğretmen ben çalışmıyorum tabı özel dersleri de var ama klıse kafada olsaydım suankı birikimimizden cok daha fazlasını elde ederdik ustelık son 4ayda hatrı sayılır oldu. Bugune dek gezdik gördük bısey de kaybetmedık paraya cok onem vermıyoruz hepsı plan program cercevesınde olması lazım ama dogru mantıkla. Bız kafamız esti antepe yemek yemeğe gittik geldık bır gecelıgine. Çok abartıyorsunuz dıyenler de oldu ama kendılerıne baksanız dedıgınız gb ondan kısayım bundan kısayım mantığı. Çocugum dünyaya geldığı zaman da Onun için en iyisi neyse onu yapacagım istedıgı yararlı heryere gonderecegim. Yatırım da onemli fakat ımkan varsa kalıtelı de yaşanmalı. Bukadar paraya değer vermek bizi biz yapmıyor malesef.

Sadece konu sahibine göre yazılmıyor ki. Ben mesela konuyu okuyup kendi değerlendirmemi yapıyorum. Toplumsal geniş kapsamlı bir tür yazılı münazara ortamı. Konu dışına çıkma olarak değerlendirilemez.
Off evet ya kk da da bu yeni moda galiba bir konu olur kocasıyla ilgili sen kendi kocandan örnek verirsin ki başka ne yapacaksın hemen senin kocanı mı sormuş diye cıkışanlar olur.
Yahu herkes kendine göre yorum yapıyor esim 1.700 tl alıyor güya geciniyoruz ama 5 yildır 1 kere tatile gidemedik izmirdeyim denize 2 3 kere gitmişizdir heralde :işsiz: geçinmeye kaldıysa peynir ekmek yiyipte hayatta kalıniyor zaten, bide et yemeyin vitaminleri bakliyatlardan alırız muhabbetini hiç anlamıyacağım galiba ben :deli:

Nerdeyse hiç kuaföre gitmiyorum ama kuaför fiyatlarıni cok iyi biliyorum mahalle arasındaki kuaföre sadece saçımın ucundan parmak ucu kadar kesilicek dedim bana 20 tl dedi :70: geldim kendim kestim normal biraz iyi bir kuaföre gitsen 50 100 der röfleye 750 neden bu kadar şaşıldı anlamadım iyi kuaförler pahalı hacılar mahalle arasındakilerle karıştırmayın

Back
X