2.300 ile gecinen var mi evli olup?

Eve gelen paranın 10bin olması abartılacak birşey değil. Kimseyi küçümsemiyorum yanlış anlaşılmasın çok ailenin evine bu tarz paralar giriyor.
Ben de ücretsiz izine başlamadan önce ailemize giren para bu civardaydı. Şu an eşimin geliri artı aylık 2bin tl birikim paramızdan yiyoruz.
Ben ve eşimle aynı statüde olan bir arkadaşım (gelirleri 10bin tl) ise evde fayansları yerim de birikim paramdan harcamazdım dedi bana.
Bu arkadaşlar ev almak niyetindeler. İftara gidelim çocukları alıp dediler. Ben ve eşim niyetli değiliz ama tamam dedik. İkisi niyetliydi ve iki çoçukları vardı. Birer çorba içtiler... çocuklara ortadaki ikramlıklardan verdiler. Ben sipariş verirken utandım. Benimki daha küçük ona eti alıştırmak için kuzu şiş söylemiştim. Çocuklar çubuk kreker ve masadaki yoğurtlu mezeyle kaldılar. Şimdi bu akıl karı mı?
Çocukların oyuncakları yok gezme dedikleri tek şey parka gitmek bu mudur hayat? Ev aldıklarında başları göğe erecek ama ben o çocukların insandan çekinen oyuncaklara özenen çubuk krakerli hallerini asla unutmayacağım.
Her gittiğimiz yerde masayı biz kurtarıyoruz. Bu ne demek diyeceksiniz. Bir kafeye restoranta vs oturuyoruz menü geliyor eee biz birşey almayacağız diyorlar. Çocuklara mama sandalyesi vs istiyorlar yayılıyorlar ama birşey yeme içme yok. Olsa olsa çay... En büyük lüksleri ise pressle gelen filtre kahveyi bölüşmek. Eeee adamların masasını işgal ediyorsun hafta sonu yazık değil mi esnafa da.
Yemin ederim çok doluyum.
Az parayla geçinmek marifet değil mucizedir.
Bu mucizeyi başaran arkadaşları tebrik ediyorum. Allah onların önünü açık etsin rahata kavuştursun. Bunu marifetmiş gibi anlatıp ev de ev birikim de birikim diyen insanları da allah ıslah etsin.
Ay bu çok fenaymış ya :(

işte orası tam bir komedi.. metroda bilmem kaç kişinin kokusunu çekerken dışarıdaki jeep lere bakıp ülkenin kalkındığına falan inanıyor millet.. kiraz olmuş 15 lira, pazarda yanına yaklaşmıyor kimse ama bize ait olmayan arabalar ve telefonlarla övünüyoruz.. kaldı ki o telefon almak için kuyruğa girenleri de görüyorum, adam "asgari ücret alıyorum, ailemin yemesinden kestim bu telefon için biriktirdim" diye kameralara sırıtmıştı bir kaç sene önce, hala aklıma gelir.. şimdi bu adama bakıp herkesin elinde telefon diyoruz mesela.. telefon var da peki ya beyin? 404 not found!
Ekonomimiz çok iyi diye atıp tutanlara karşı tutumum aşağıdadır.

bu da başka bir olay zaten bibi.. Ekonomi avm lerin tıklım tıkış olmasıyla ölçülmez, tam tersi ülkede gezecek park- bahçe bırakılmadığı anlamına gelir.. çünkiiiii o arkadaşın yaşadığı ülkede avm lerde "gezme" amaçlı kimseyi göremezsin, belirli zamanlar hariç hiç tıklım tıkış da değildir.. bu mantıkla abd batıyor :KK53:
Bizim avmlere h.sonu girmek icin sıra alıcaz nerdeyse nasıl zenginsek :27:

Haklısınız belki konu sahibi okumuyor dahi olabilir. Zaten yorumumu konu sahibine yönelik yapmamıştım. Bazı kriterlerde yaşamak elbette her insanın Hakkı. Ama imkan yoksa insan ne yapsın ? Depresyona mı girsin ? Yoksa yoktur. Ballandıra ballandıra harcadığı paraları anlatıp E biz dahi geçinemiyoruz diyenlereydi yorumum.
Ben asla imkanlarım el vermeden ev falan Almam zaten. Niye kendimden gençliğimden kısayım ki. Babam teklifte bulunmuştu ya araba alayım ya da ev peşinatını ödeyeyim devamını sen yavaş yavaş ödersin diye. Araba almasını rica ettim oda araba aldı. Muhtemelen emekli olunca ev alırım.

O kadar iyi analiz yapmışsınız ki. Hakikaten girişimci küskün, tedirgin. Çevrede o kadar olumsuz örnek var ki. Yakında dediğiniz gibi arz Şok'u yaşamazsak iyi.
Kardeşimde paintbol sahası kurmak istiyor. 3 senedir cesaret edemedik. Herkes öyle karamsar ki
Canım hayırlısı olur kardeşin için umarım. Beklemek analiz etmek iyidir.
Millet sanıyor ki esnaf para basıyor. Cadde kapanan her dükkan en az 100bin borçla çıkar. Çoğu zaman çalışanların parasını vermek için ben maaşımı vermiştim biz ortada kalmıştık.

bu da başka bir olay zaten bibi.. Ekonomi avm lerin tıklım tıkış olmasıyla ölçülmez, tam tersi ülkede gezecek park- bahçe bırakılmadığı anlamına gelir.. çünkiiiii o arkadaşın yaşadığı ülkede avm lerde "gezme" amaçlı kimseyi göremezsin, belirli zamanlar hariç hiç tıklım tıkış da değildir.. bu mantıkla abd batıyor :KK53:

Ankara'da bir AVM var ismi Next Level. H&M, Zara dahi yok hep Guess, Harvey Nichols, Nars falan yani full lüks markaların dükkanları var. AVM'ye girdiğinizde in cin top oynar, kimse yok. Ama oraya gelen bir seferde en az 5-10 bin harcayıp çıktığı için AVM batmış değil :) Millet dediğin gibi AVM'lere gezme amaçlı gidiyor bizde, belki üst katında bir yemek yiyor fast food, o yani. Normalde amaç bir seferde tüm alışverişini yap çık oysa.

Ankara'da bir AVM var ismi Next Level. H&M, Zara dahi yok hep Guess, Harvey Nichols, Nars falan yani full lüks markaların dükkanları var. AVM'ye girdiğinizde in cin top oynar, kimse yok. Ama oraya gelen bir seferde en az 5-10 bin harcayıp çıktığı için AVM batmış değil :) Millet dediğin gibi AVM'lere gezme amaçlı gidiyor bizde, belki üst katında bir yemek yiyor fast food, o yani. Normalde amaç bir seferde tüm alışverişini yap çık oysa.

aynen, Watsons dan iki şampuan alıp çıkan adamın ya da dediğin gibi Burger King de bir hamburger yiyen adamın yaptığı kalabalıkla da millet zengin ilan ediliyor.. ülkenin yarısı kredi kartı mağduru, birinden çekip diğerini kapatıyorlar ama kimse bunu görmüyor ne hikmetse..

yazdiklariniz bana kendi cocuklugumu hatirlatti. Evimiz vardi, babam memur emeklisiydi. Ama her ay maasinin bir kismini bankaya atiyordu ya da anneme bilezik aliyordu. Biz de bol bol sebze ve ekmekle buyuyorduk. 1 pastel boya almak lukstu. Suanda dusunun belediyelerin cuzi miktar parayla havuzlari var, oralara bile yuzme kursuna gidemiyorduk. Ben cok istiyordum hala da yuzme bilmem. Kusbasi et ile yapilan yemekleri evlenince kayinvalidemlerde gordum. 2 ayda 1 et yemekten bahsedenler olmus. İşte oyle olunca benim gibi tum ergenlik çagini vitamin ve demir eksikligi ile kansizlikla geçirirsiniz... Daha neler neler yazarim. Esimle oturup konusuyoruz da bazen gulsek mi aglasak mi bilemiyoruz.

Simdi cok sukur halimize. Ben durumum varken cocuguma bu yoklugu yasatmayi asla istemem. Maasim cok super degilse kenara fazla para atma hedefim olmaz. 1 tane bireysel emeklilik yeter mesela, zaten zorunlu bes maasin %3ü kadar.

Yani insanin cocuklugu gencligi boyunca 1 kere bile ailesiyle disarda gezip eglendigi anilari olmamasi hos degil. Ya da annem eve cilek alinca direkt reçel yapardi 1 gunde yenilip bitmesin diye, valla gozlerim doldu ya...

Sonuc olarak annem babam öldü, bankada biriken para miras kaldi, 6 kardese bölündü, altinlar paylasildi, ne yalan soyliyim annemin alyansina kadar bozdurdum harcadim.

Keske olmeden once hep birlikteyken harcansaydi, birlikteyken yenilip gezilseydi. Birebir yasamis biri olarak para yoksa yoktur. Ama varken yokluk boyle yaşaniyor, sekil a'daki gibi.
Oyh bu da çok etkileyici...

cunku-esegin-zikinden-dolayi.webp

Ben bunu bırakıp gidiyom. Elveda :ruh:

Avm kalabalıklığı ile ilgili tespitimi yazıyorum.

Tabi ki de birikim yapmanın dibine vuran arkadaşlardan geliyor yine...

Avm kışın sıcak yazın serin.
Yazın klima çalıştırmaktan yırtılıyor kışın da doğalgaz en az seviyedeyken gezilmiş olunuyor.:rolleyes:

Avm kalabalıklığı ile ilgili tespitimi yazıyorum.

Tabi ki de birikim yapmanın dibine vuran arkadaşlardan geliyor yine...

Avm kışın sıcak yazın serin.
Yazın klima çalıştırmaktan yırtılıyor kışın da doğalgaz en az seviyedeyken gezilmiş olunuyor.:rolleyes:

yemin ederim sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir ülkeyiz :27:

yemin ederim sosyolojik olarak incelenmesi gereken bir ülkeyiz :KK53:
Ben de fakirin cebindeki akıllı telefonlara laf edilmesine kılım ya :/
O adamın o telefondan başka ulaşabileceği başka bir lüks yok. Bunu anlamak gerçekten bu kadar zor mu?

O adamın o telefondan başka ulaşabileceği başka bir lüks yok. Bunu anlamak gerçekten bu kadar zor mu?
Aslında değişik ve doğru bir yöne parmak bastınız. Bende öğrencilerime yavrum neden 60 liralık kalem alıyorsun dediğimde çünkü ulaşabileceğim en lüks eşya o demişti.

Merhaba
2300 lira ile faturalar yakıt aidat mutfak masrafı bana ödenebilirmiş gibi geliyor. Tabi çok lükse de kaçılmaz. Yani dışarda gönlünce yemek yiyemezsin de evde aç kalmazsın gibi.

fakir lafından hiç hoşlanmam ama eğer o fakir çoluğun çocuğun boğazından kısıp da o telefonu alıyorsa bir mantık hatası yok mu? telefondan lükse ulaşana kadar alsın çocuğunu bir haftasonu kaçsın bir yerlere,ya da ne bileyim o çocuk arkadaşları hamburger yerken bakıyor da babası iphone x kullanıyorsa bana rahatsız edici geliyor.

not:ironi ise anlamamış olabilirim. :)

Konu herkese dokunmuş
Annem bizi tek başına büyütmüş, ama inanın hiç bişeyden eksik kalmadık.
Bugünümde eşimle yemeğe gittiğim otelin yanında dün pikniğe gidiyordum, hala gözümün önüne gelir. Annem çok düşük gelirle baktı bize, ama her ay şehirdeki tek market migrosa giderdik bize limit koyardı ne istersek alırdık, özgürdük.
Eve gelen tüpçü sofradaki sosisi sormuştu, o ne diye
Sonra biraz düzeldik ama yine zor dönerken kk taksidi ile tatillere gittik, sinemadan eksik kalmadık. Tam tersi yoksunluk hikayelerini okuyunca içim acıdı.
Birde babam bizi görmeye gelince, pastırma, muz, capri sun, milka getirirdi, ne kadar trajı komik evde sıvı yağ yok pirinç yok, ama bize getirdiklerine bakın.
Ülke olarak zor yaşıyoruz, bu gerçeği kimse yok sayamaz.
Yaşanır mı evet, tatile 4 yıldızlı otele gidersin, bir yıl taksit odersin, mutfaktan giyimden kesersin yaşarsın ama zor olur cok zor

Aslında değişik ve doğru bir yöne parmak bastınız. Bende öğrencilerime yavrum neden 60 liralık kalem alıyorsun dediğimde çünkü ulaşabileceğim en lüks eşya o demişti.

Aynen bunu yaşadım, annem tek eğlencemiz olsun diye masaüstü bilgisayar aldı, 3 ay evdeydik tatil yok , zor bela internet bağlattık, kırk türlü laf işittik..

Papaz eriği avokadodan daha pahalı :)
Ama mesele bundan ziyade, her şeye lüks lüks denip dalga geçilmesi...
Meyve lüks olur mu yahu, kaz ciğeri mi bu, somon füme mi, havyar mı...
Ben anlayamiyorum pelin , et de luks olmamali ama maalesef luks tuketim maddesi sayiliyor , ulkece geldigimiz hal ortada

Allahım inşallah bir ev nasip etsin arkadaşım Allah büyüktür biyerden bi fırsat geçer bakmışssın olmuş. Önemli olmadan kimseye muhtac olmadan evet eşime de derim şükür halımıze ama onunla bi tas corba da içsem herzaman fıkırlerım aynı olacak kötü gun de gorebılırız hayat bu ama o durumda bıle giderim bi restoranda degıl de bi parkta simit yerim yanımda ailem olsun yeter neyse ona gore davranırım. Hayat herkese adil davransa keşke ama onemlı olan her koşulda guclu olmak umut yıtırmemek:KK36:

ay amin amin. hamilesin mübarek gün inş kısmet olur hayırlısıyla. sana da eşin ve bebeğinle mutlu ömürler nasip etsin inş. Rabbim..

Back
X