Bencil değilseniz ne bu hiddet..çünkü bilinçaltınizda direk üzerinize etiketlediniz. Ben sadece yazdım siz aldınız olay bu.Bana bencil demek sizin haddinize değil.
Sağlığım el veriyor , tek çocukla kalmak istedim ve kaldım.
Maddi durumum iki çocuga da bakmaya yeterdi belki o da kemeri nefes alamayacak derecede sıkarsam ama ben tek çocuga bu maddi güçle anca yetebiliyorum.
Çocugum oldugunda çalışamam bir müddet ve bu beni ciddi derecede zorlayacaksa neden çocuk fikrine sıcak bakıp sizin gibiler tarafından bencil ilan edileceğim diye çocuk düşüneyim ki ?
Lgs sürecindeyiz ve yorgunluğum kendimce dağları deler.
Sadece kızım için aylık giderim 3.500 TL benim.
Dershanesidir, özel hocasıdır, servisidir, haftalık harçlığıdır daha bu hesabın içinde kişisel ihtiyaçları yok.
Kendi maaşını olduğu gibi kızıma gömmekle meşgul bir anneye sırf gelip birileri bencil desin diye başka çocuk düşünmedim (!) hıhım.
Çocuk kolay mı yetişiyor ayol ?
Babam memurdu 4 çocuk okuttu, ev sahibi oldu, araba sahibi oldu ama köyden sebzemiz, meyvemiz, kışlık ihtiyaçlarımız gelirdi, biz iki çalışan ebeveyn anca ev ve okul giderlerine yetişebiliyoruz, ortada lüks diye tabir edilen bir yaşam tarzına bile sahip değiliz. Köyden kentten gelen herhangi bir desteğimiz de yok.
Salatalığın 25, biberin 50 tl olduğu bir dönem içinde kimse re re re rö rö rö yapıp hele sağlığı el veriyorsa tek çocuk bencillik bence gibi akıl tutulmasına vesile olacak bir yorumu fazla çocuk düşünmeyen hiç bir anne babaya diyemez, dememeli !!
O sebeble kimse bana çocugu çok seviyor ve çocugu için kardeş yapıyor diye bencil deme hakkına sahip değil.
Ortada bir bencil varsa bana göre de sizsiniz.
Daha ortada gelecekte çok iyi anlaşacakları ve sizin beklentileriniz gibi bir evlat olacağı da meçhulken.
Neye göre, kime göre bencil ?
Şu kendimce saydığım nedenler bir tarafa tek çocukla bu hayatı yaşamak istiyorum demek bile yeterli.
Bahaneye bile gerek yok.
İstemiyordur, yapmıyordur bu kadar basit.
Yarı aç yarı tok, eğitimsiz, sal sokağa büyükler küçüklere bakar, hepsi büyüyünce hepsi bize bakar diyenler, ilmek ilmek insan yetistirmeye çalışanlara bencil diyor ya, ölüyorum gülmektenKızım 8 yaşında oğlum nerdeyse 6 aylık...bende kızım için yaptım açıkçası...çünkü bu hayatta evlatlarimdan sonra en kıymetlim kardeşim...kardeş bence çok önemli..birbirlerine destek olurlar can olurlar..
Zor oldu mu evet oldu bazen çok bunaliyorum çünkü çok küçük birakacagim kimse yok..nefes alamıyorum durmuyo evde hiçbir iş yapamiyorum ...ama hiç pisman değilim Rabbime şükürler olsun...sadece pişmanlığım şu. Keşke kizim daha küçükken yapsaydım şimdi büyümüş olurdu ..gerçi böyle de ablasının çok faydası oluyor bana ama arada kuşak farkı var nerdeyse
Demem o ki bence sağlık elveriyorsa tek çocuk annenin bencilliği bence
Bencil değilseniz ne bu hiddet..çünkü bilinçaltınizda direk üzerinize etiketlediniz. Ben sadece yazdım siz aldınız olay bu.
Çok yanlış... o zaman ben de 2. Çocuk birinci çocuğa haksızlık diyip arttırıyorum. Zamanından eğitiminden ilgisinden kısıyorsunuz düşününce.Kızım 8 yaşında oğlum nerdeyse 6 aylık...bende kızım için yaptım açıkçası...çünkü bu hayatta evlatlarimdan sonra en kıymetlim kardeşim...kardeş bence çok önemli..birbirlerine destek olurlar can olurlar..
Zor oldu mu evet oldu bazen çok bunaliyorum çünkü çok küçük birakacagim kimse yok..nefes alamıyorum durmuyo evde hiçbir iş yapamiyorum ...ama hiç pisman değilim Rabbime şükürler olsun...sadece pişmanlığım şu. Keşke kizim daha küçükken yapsaydım şimdi büyümüş olurdu ..gerçi böyle de ablasının çok faydası oluyor bana ama arada kuşak farkı var nerdeyse
Demem o ki bence sağlık elveriyorsa tek çocuk annenin bencilliği bence
Yurtdışında çalışma izni beklersnz abiniz gibi 4 sene aileyi bunaltrsnz. Ben her öğlen yemek yediğim yerde haftada 1 gün 5 saat yardım edince bile başka ülkelere geziye gidecek kadar para kazandım. Sizin abiniz de çok rahat 4 senede calisablrdi o kendi rahatına düsknms demek ki. Ben bizzat yasayan biri olarak bunu söyleyebilirim size ki İngiltere'de izin durumları çok önemsenn bir şey okuyan olarak düzenli calismaSanz haftada 1 gün için kimse bir şey demiyor bunu abniz de iyi bilir.Abim yurtdışında master yaptı. Sene 2004tü. Ailemin o dönemin kuruyla ne kadar zorlandığını da iyi hatırlıyorum. Çalışma iznini alana kadar dört sene bizimkiler sayesinde orada kaldı. Ne yaşadığımızı bilip söylüyorum.
Şu an mesela yeğenim üniversiteye hazırlanıyor. Dershaneye göndermediler nitelikli lisede zaten diye orada kursa gidiyor. Aylık 300 lira veriyor üç arkadaş özel ders alıyorlar. Ortalama sadece test kitabına bir o kadar gidiyor. Daha eşim dershanede de çalıştığından ek kaynak veriyor. O da olmasa en az beş yüz giderdi kaynağa.
Beş sene önce doğumda aldığım beşik üç kat artmış, mamalar bezler beş kat atmış. Açıklanan enflasyon yüzde altmış. Dünya rekoru resmen. Sağlıklı besleyelim dediğinizde proteini kalsiyumu markete verilen tutar ortada.
Bana şu dönemde çok çok iyi durumda olmayanların harcı gibi gelmiyor.
Çocuğun anaokulunda bu sene devlete gitti mesela, çok sorunlar yaşandı, özel ilgi istediğini çocuk psikiyatristi söyledi. Önerisi de durumumuz varsa özele geçirmemizdi. Tek çocuk olunca yıllık 35 bini verebildik. Ama iki çocukla nasıl olacaktı?
Devlette dahi devam etse, aidatı, ek etkinlik paraları zaten aylık neredeyse bin TL çocuğun okuluna gidiyordu. E iki tane olsalar ne olacak? Matematik ortada. Ekonomi ortada.
Ki dediğim gibi en masrafsız zamanını ele alın şu an bir bezin tanesi kaç TL?
Kardeşi olan çocuk yalnız kalmayacak diye bir şey yok. Ve bu sevgi dolu aileyle yetiştirmeyle açıklanacak bir şey değil.O çocuk hayatta yalnizsa onu maddiyat kurtarmaz...
Tuvalet iletişimini biraz açıklar mısınız? Kızım çok erken bırakmıştı bezi ama oğlumda aynı durumu hissedemiyorum cesaret edemiyorum başlamaya. Konuşan şarkı söyleyen klozet mi alsam diyorum.Yurtdışında çalışma izni beklersnz abiniz gibi 4 sene aileyi bunaltrsnz. Ben her öğlen yemek yediğim yerde haftada 1 gün 5 saat yardım edince bile başka ülkelere geziye gidecek kadar para kazandım. Sizin abiniz de çok rahat 4 senede calisablrdi o kendi rahatına düsknms demek ki. Ben bizzat yasayan biri olarak bunu söyleyebilirim size ki İngiltere'de izin durumları çok önemsenn bir şey okuyan olarak düzenli calismaSanz haftada 1 gün için kimse bir şey demiyor bunu abniz de iyi bilir.
"Çocuğun anaokulunda bu sene devlete gitti mesela, çok sorunlar yaşandı, özel ilgi istediğini çocuk psikiyatristi söyledi. Önerisi de durumumuz varsa özele geçirmemizdi" böyle bir şeyi de ilk kez duyuyorum. Eşim kolejde öğretmen,ben özel eğitimde çalıştım bunu sadece engelli çocuklar için söyleriz. O zaman özel ilgi isteyn herkes koleje gitsin sacmalamislar bence.
Mama ve bez masrafmz olmadı desem doğrudur. 30 ay emzirdim ve tuvalet iletişimi ile 18. Ayda bezi tamamen bıraktı oğlum.
Bu arada ben de sizinle aynı görüştym aslnda elinden gelen en iyi imkanı veremzsn, sevginizi veremezsnz 1 çocuk daha dünyaya getirmemeli.
Ama bende farklı bir bakış açısı getirdm sadece.
Maşallah ailemdeki herkesi ne güzel de etiketlemişsiniz. Oğlum engelli, abim tembel. Uzmanından çok biliyorsanız demek ki. Genel anlamda devlette 25 çocuk bir arada tek öğretmenle içine iyice kapandığını, bu nedenle daha az kişilik sınıfları denememiz önerildi. Ki her çocuk girişken de olamaz. Bunun için ben kendi şartlarımı zorlarım. Bu rahata alıştırmak değil elinden geleni yapmaktır.Yurtdışında çalışma izni beklersnz abiniz gibi 4 sene aileyi bunaltrsnz. Ben her öğlen yemek yediğim yerde haftada 1 gün 5 saat yardım edince bile başka ülkelere geziye gidecek kadar para kazandım. Sizin abiniz de çok rahat 4 senede calisablrdi o kendi rahatına düsknms demek ki. Ben bizzat yasayan biri olarak bunu söyleyebilirim size ki İngiltere'de izin durumları çok önemsenn bir şey okuyan olarak düzenli calismaSanz haftada 1 gün için kimse bir şey demiyor bunu abniz de iyi bilir.
"Çocuğun anaokulunda bu sene devlete gitti mesela, çok sorunlar yaşandı, özel ilgi istediğini çocuk psikiyatristi söyledi. Önerisi de durumumuz varsa özele geçirmemizdi" böyle bir şeyi de ilk kez duyuyorum. Eşim kolejde öğretmen,ben özel eğitimde çalıştım bunu sadece engelli çocuklar için söyleriz. O zaman özel ilgi isteyn herkes koleje gitsin sacmalamislar bence.
Mama ve bez masrafmz olmadı desem doğrudur. 30 ay emzirdim ve tuvalet iletişimi ile 18. Ayda bezi tamamen bıraktı oğlum.
Bu arada ben de sizinle aynı görüştym aslnda elinden gelen en iyi imkanı veremzsn, sevginizi veremezsnz 1 çocuk daha dünyaya getirmemeli.
O çocuk hayatta yalnizsa onu maddiyat kurtarmaz...
Elimdeki davalari gorseler, cogu aile ici. Ya miras, ya vasiyet, ya bosanma, ya vasi atanmasi, tapu iptaller hava ucusuyor. Hepsi akraba, aile. Ben anlamiyorum, ilerde kardesimle bende mi boyle olacagim ailemin mirasi icin diye dusunuyorum bazen.Ben çok kardeş gördüm miras kavgasına yüzüne bakmayan. Bir ev için küs olan. Kardeş garanti değildir
Ben aldım bizde işe yaramadı oyuncak olarak gördü. 15 gün sonra normal klozete yaptı. Hala da öyle. Alacaksanız üstü klozete uyum sağlayanlardan alın mutlaka, bizimki öyleydi. Deneyin siz de ama gergin olmayın, zorlamayın. Önünde sonunda alışır.Tuvalet iletişimini biraz açıklar mısınız? Kızım çok erken bırakmıştı bezi ama oğlumda aynı durumu hissedemiyorum cesaret edemiyorum başlamaya. Konuşan şarkı söyleyen klozet mi alsam diyorum.
Şaka mı yapıyorsunuz? Çalışma izni olmadan yakalandığında ciddi yaptırımları var. Eğer öğrenciyse ilk yakalamalrinda insaflı davranıyorlar sadece çalıştığı yere ceza veriyorlar ama sonraki yakalama da izinsiz çalışana da ceza var, 3. olursa da sınır dışı.Yurtdışında çalışma izni beklersnz abiniz gibi 4 sene aileyi bunaltrsnz. Ben her öğlen yemek yediğim yerde haftada 1 gün 5 saat yardım edince bile başka ülkelere geziye gidecek kadar para kazandım. Sizin abiniz de çok rahat 4 senede calisablrdi o kendi rahatına düsknms demek ki. Ben bizzat yasayan biri olarak bunu söyleyebilirim size ki İngiltere'de izin durumları çok önemsenn bir şey okuyan olarak düzenli calismaSanz haftada 1 gün için kimse bir şey demiyor bunu abniz de iyi bilir.
Öyle deme abim tembelmişŞaka mı yapıyorsunuz? Çalışma izni olmadan yakalandığında ciddi yaptırımları var. Eğer öğrenciyse ilk yakalamalrinda insaflı davranıyorlar sadece çalıştığı yere ceza veriyorlar ama sonraki yakalama da izinsiz çalışana da ceza var, 3. olursa da sınır dışı.
Dediğin gibi devlet de bedava değil.Çocuk annenin tam anlamıyla evet ben istiyorum demeden yapılmaması gereken bir şey. Babaymış diğer çocukmuş bunların istekleri 2.planda kalmalı. Eğer anne istiyorsa onların da istekleri sorulmalı.
9 ay hamileliği baba geçirmiyor karnında o taşımıyor gerekirse 9 ay baba yatmıyor. Hele bu sırada ilgi bekleyen başka bir çocuk da olacak..
Anne kafa olarak hazır değilse asla 2.çocuk seçenek olmamalı. Çünkü gerçekten zor.
Bunlar tamamsa da maddi durum düşünülmeli.
2 çocuğum var kendi isteğimle yaptım araları 3 yaştan biraz fazla. Yıl olarak 4 yıl gözüküyor. Açıkçası pandemiden sonraya kalsaydı şu ekonomik şartlarda tekrar tekrar düşünmem gerekirdi. Anne sütü almayıp mamayla beslenen bir bebeğin aylık 1000 lira sadece mama masrafı var şu an. Şimdiden düşünüyorum biri liseye biri üniversiteye aynı sene hazırlanacak. Belki ikisi aynı anda üniversite okuyacak. Nasıl kalkacağız altından?
Büyük 3 senedir özel anaokulunda küçüğü aynı yere yazdırdım eski veliyiz diye senelik 25 bin. Büyük devlet okulunda ilkokula başlayacak.
Şu anda biri yüzmeye biri oyun grubuna gidiyor aylık sadece haftasonları geçirdikleri toplam 3.5 saatin bana maliyeti 750 lira.
Çocukların ikisini aynı anda bir tiyatroya sinemaya götüreyim hadi çıkmışken oyun alanına götüreyim bir de yemek diyelim desen tek ebeveynle en az 500 lira harcıyoruz.
Amacınız kaliteli şekilde 2 çocuğa yetmekse çok çok çok düşünülmeli.
Aynen öyle oğlum yüzmeye gidiyordu ayda 4 saat 500 TL , şimdi satrança gitmek istiyor aylık 700 TL (haftada 1 saat) . Sineması , gezmesi tozması yok içinde ..Dediğin gibi devlet de bedava değil.
İlkokulda devlette dil eğitimi yok. Ayrıca dil kursuna yollasan aylık en az dört yüz TL, okul gezisi okulla sinema okul zaten en az yüz TL alıyor iki haftada bir. Bir de spora yüzmeye gitsin desen aylık dört yüz de oraya desen zaten kurslara bin lira gidiyor. Benim bir arkadaşım devlete gönderir evde takviye ederim dedi. Satranç, basketbol ve dil eğitimi alıyor. Belediyenin havuzuna üye. Kolejle hemen hemen aynı hesaba geldi diyor mesela.
Maksat çocuğu nitelikli yetiştirmekse bu zamanda çok zor. Ha tek okula gitsin, kursa etkinliğe gitmesin evde otursun tv izlesin denirse üç beş çocuk bakılır. Konu bu çocukları nasıl yetiştirdiğimiz.
Bana da oyuncak olarak görür gibi geliyor. Klozete aparat almak istemiyorum başlangıçta çünkü ayaklarından destek alamadığı için kabızlık yapıyor hatta bağsura kadar gidiyor. Şu an ayıcığını oturtuyor mini tuvaleti var. Bilmiyorum kızım hemen alışmıştı elbette zorlanmaz biliyorum o yüzden bekliyorum. Bezlerde oldu 100 TL paketi en uygunu. Ayrıca büyük tuvaletini çok yapıyor, sindirim sistemi çok çalışıyor. Bizi en çok yoran kısmı bu parasından ziyadeBen aldım bizde işe yaramadı oyuncak olarak gördü. 15 gün sonra normal klozete yaptı. Hala da öyle. Alacaksanız üstü klozete uyum sağlayanlardan alın mutlaka, bizimki öyleydi. Deneyin siz de ama gergin olmayın, zorlamayın. Önünde sonunda alışır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?