2008 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

elfidacım hangi siteden sipariş ettiniz?

arkadaşlar oğlum ağızdan gaz çıkarmıyor çok nadir çıkarıyor.genellikle alttan çıkarıyor.ne yapmam gerek bilemedim.emzirince hemen gazını çıkarmaya çalışıyorum ama olmuyor.hemşire de çıkarmaya çalış dedi acaba ben mi beceremiyorum

selaam kızlar nasılsınız..bebişleriniz nasıl.umarım herkes iyidir.
aslıcım allah analı babalı büyütsün bebeğini..
c yıldız canım bebeğini omuzuna doğru yatır daha sonra sırtına pıt pıt vur..ama 2 dk dan fazla sürmesin. eğer hala çıkartmadıysa bir süre sonra tekrar dene canımm..
tüm anneler ve bebişler hepinizi öpüyorumm.
artık eskisi gibi foruma giremiyorum.oğlum uyuduğu zamanlarda girebiliyorum.çok gazlı bi bebek çünkü durmuyoo.
bu arada herkese hayırlı ramazanlarr diliyorummmm.

Canım benim kızımda herzaman gazını çıkarmıyor okadar uğraşıyorum ama nafile bazen daha sonra bazende alttan cıkarıyor her çocuk bir olmuyor sanırım

sagol mavişciiim hepimize inş.ertuğ da öyle hep gaz problemi oluyo bişeler buldum onları sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar Düz ve içe çökük meme başları: Doğumdan sonra meme başlarının uzayabilme yeteneği arttığından, sabırla bebeğin memeyi alması için gayret edilebilir. Bebek yalnız meme ucunu emmediği için, memenin çevresindeki koyu bölgeyi de ağzına alabilirse başarı ile emzirme devam edebilir.

Meme başı çatlakları: Emzirmeden sonra anne sade ve temiz su ile meme başını temizlemelidir. Meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme başına 1-2 damla anne sütü sürün.

Anne meme iltihaplarından korunmak için göğüs ve göğüs uçlarının temizliğine ve bakımına özen göstermelidir.

Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması sağlanmalı ve anne memeyi alttan desteklemelidir. Emzirme süresi bebekten bebeğe, 4 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir.

Banyo yaparken anne göğüslerini sabunlamamalıdır. Temizlik için yalnız sıcak su kullanılmalıdır.

Anne öncelikle beslenmesine dikkat etmeli, lahana ve karnıbahar gibi gaz yapan yiyeceklerden kaçınmalı, taze sebze ve meyveleri, buğday ve tahıllarla, protein bakımından zengin besinleri tercih etmelidir.

Anne sütünün bol olması için yeterli miktarda su, bitkisel çay ve meyve suyu içmelidir. Ancak günde iki-üç fincandan fazla kahve içmemelidir.

Kimi zaman emzirme dönemindeki anneler çaresizlik dolu bazı şikayetlerde bulunurlar. "Sütüm az bebeğimi emziremiyorum" ya da "Göğüs ucum içerde, bebeğim yeterince süt alamıyor" gibi problemler, bugün tıp teknolojisindeki yeniliklerle neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadır. Oysa günümüzde, hala bebeğini anatomik veya sosyal gerekçelerle emziremeyen anne üzüntü duyarken, bebek de ihtiyacı olan besini alamamaktadır.

Emen bebeğin emerken gerçekleştirdiği hareketler nedeniyle ağız ve çene kasları iyi çalışır. Anne sütü alan bebeklerin diş ve çene gelişimi daha hızlı olur. Aynı nedenlerle bebeğin konuşma gelişimide hızlanır.

Pompalama sırasında sütün salgılanması için, annenin göğüslerinin pompalar tarafından uyarılması gerekmektedir. Yani , pompa sadece bir toplama aleti değil aynı zamanda uyarıcıdır. Çünkü, anne sütü arz-talep temelinde üretilmektedir. Uyarılma, süt pompasının emme-bırakma-dinlenme süreci sonrasında gerçekleşir.

Annenin yeterli sütü olmaması durumunda:
Göğüslerdeki süt miktarı ne kadar sık ve bütünüyle boşalırsa süt oluşumu o kadar hızlı ve fazla olur. Bebeğin emmesi de hesaplanarak maksimum 2-3 saatte bir Süt Pompaları ile sağım yapılması sütü arttıracaktır. Süt pompaları ağrısız olmakla kalmayıp aynı zamanda göğüslere masaj da yapmaktadır. Pompaların süt sağımı sırasında pompa emilimi bebeğin emme ritmiyle (dakikada 40-52 defa) aynı olmalıdır. Böylece annede en ufak bir ağrı oluşmamasını sağlar.

Bebeği her ağladıkça emziriniz.

Sık sık emzirme, arzuyla emzirme, meme bezlerini uyararak süt yapımını arttırır.

Bebek emzirirken dik tutulmalıdır. Yatar durumda emzirme, bebeğin genzine süt kaçırır ve fazla gaz yutmasına neden olur.

Bebekler genellikle memedeki sütün yarısını ilk 2 dakikada boşaltırlar. Kısa süre emip memeyi bırakan bebek zorlanmaz. Küçük bebekler emerken yorulur. Bu bebekler sık sık emzirilmelidir.

Emzirme işleminden sonra bebeğin gazını çıkartınız.

ilk 6 aylık dönemde anne sütü yeterli olduğu yani bebek yeterli kilo aldığı sürece bebeğe hiçbir ek mama vermeyiniz.

Dolu ve tıkanmış memeler: Meme, iyi boşaltılmazsa şişer, deri kızarır ve sertleşir. Bu durumda bebeği daha sık emzirerek veya elle sağarak memedeki sütü boşaltınız. Tıkanmış memeler acı verir, şişer, süt akamaz.

Meme İltihabı: Memeye doğru bakım yapılmazsa, mikroplar meme başından (özellikle çatlak meme başından) içeri girer ve apse yapar. Ağrılı, kızarık ve şiş meme annenin de ateşini yükseltir. Bu durumda doktora gitmekte yarar vardır.

Bazı ilaçlar emzirmeye engel değildir. Doktor hangi ilaç alındığında emzirilmeyeceğini söyler. Apseli memeye basıldığında, iltihap gelirse emzirme durdurulmalı meme boşaltılmalı iyileşince tekrar emzirilmeye başlanmalıdır.

Bebeğe Neden Anne Sütü Verilmelidir?

Çünkü anne sütü; en doğal ve en taze besindir. Doğal sakinleştiricidir.

Hastalıklardan koruyucu antikorlar içerir, bebeğin direnç kazanmasını sağlar. Anne sütü; orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, ishal, kusma, ülser, kolik, astım ve egzema gibi alerjik hastalıklar ile menenjit, şeker hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltır.

Zihinsel gelişimi hızlandırır. Araştırmalar göstermiştir ki, anne sütü ile beslenen çocukların zeka düzeyleri mamayla beslenenlere göre 8 puan daha yüksektir.

Sindirimi kolay bir besleyicidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde sindirim problemleri, ishal , kabızlık, pişik ve alerji çok az görülür.

Yüksek oranda demir minerali içerir. Demir emilimi nedeniyle anne sütü alan bebeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık (anemi) görülmez.

Bebeğin akciğer sağlığına ve olgunlaşmakta olan sinir sistemi gelişimine olumlu katkılarda bulunur.

İçerdiği kalsiyum ve fosfor, bebeğin büyüme ve kemik gelişimini hızlandırır.

Bebeğin şişmanlık (obezite) riskini azaltır.
A vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayıdır ki, anne sütü ile beslenen bebeklerde göz bozukluğu olasılıkları azdır.

Aşıların daha etkili olmasını sağlar.

Özellikle prematüre, hasta ya da problemli bebekler anne sütünden maksimum fayda sağlarlar.

Anne Neden Emzirmelidir?

Çünkü Emzirme; doğum sonrasında rahmin iyileşmesini hızlandırır.

İleri yaşlarda görülebilecek göğüs ve rahim kanseri riskini azaltır.

Süt yapımını hızlandırır. Osteoporoz riskini azaltır.

Emzirme dönemi boyunca anne, alkol ve sigara tüketiminden vazgeçmelidir.

Yine emzirme süresince anne, ancak doktor tavsiyesince ilaç kullanmalıdır.

Bebeğinizin ilk 4-6 ay boyunca ihtiyacı olan tek besin kaynağı anne sütüdür. Emzirme, bebeğin olduğu kadar anne açısından da vazgeçilmez bir "sağlık koruma" faktörüdür. Bugün başarısından şüphe duyulmayan çağdaş tıp biliminin ortak görüşü, yenidoğan için gerekli tek besin kaynağının anne sütü olduğudur. Bebeğin, zeka seviyesinden kendine güvenen bir insan olmasına kadar "sosyal hayatla uyumu" gerektiren tüm psikolojik alt yapı, emzirme döneminde temellenir.

kızlar biraz derleme yaptım inş.işinize yarar bişeler bulursunuz

adaşım benimkinin ğ side var.ben 2 veya bazen 3 saatte bir besliyorum eger uyanmadıysa uyurken sagdıgım sütümü veriyorum o zaman uyusada içiyo.gazını çıkarıp yatırıyorum rahat oluyo o zaman ....Cilt bakımı : Her banyo sonrası krem veya yağ sürmek gerekmez. Bebek cildi çok hassastır. Krem ve yağlar sürerek cildin terlemesi önlenirse, ufak sivilceler ve isilik tarzında döküntüler ortaya çıkabilir. Eğer cildi kurur ve çatlaklar gelişirse, bir bebek losyonu veya nemlendiricisini günde 2 kere sürebilirsiniz.Bebeğin cildi kuru ise çok banyo yaptırmayın.Banyonun suyuna bebe yağı eklemek de işe yarayabilir.

Bebeğin cildinde zamanla kendiliğinden kaybolacak ve hiç tedavi gerektirmeyecek bazı problemler olabilir. Hiç telaşlanmayın.

Cilt soyulması, cilt kuruluğu, başta konak, süt döküntüsü (milia), ter bezleri iltihabı (miliyarya), bebeklik sivilcesi, toksik eritem, yanaklarda kırmızı döküntüler, doğum lekeleri (leylek ısırığı, çilek hemanjiyomu, Porto şarabı lekesi, Mongol lekesi) bu tür problemlerdendir.

Eğer problemin çok uzadığını hissederseniz doktorunuza başvurunuz.

Tırnak bakımı : Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivriköşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken ya- nınıza bir yardımcı a lmalısınız.

Hapşırık ve hıçkırıklar : Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

Yatma pozisyonu : Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuştüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Oda ısısı : Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21 derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse de hasta olmaz. Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Uzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.

Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Bazı anneler, inek sütü içeren yiyecekleri (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) aldığı takdirde bebekte hem fazla gaz, hem de ishal,deri döküntüsü, burun akıntısı, öksürük gibi alerjik belirtiler olabilir. Emziren anneler bebeklerinde aşırı gaz olduğunda, kendi diyetlerindeki bu maddeleri gözden geçirmeli ve bir süre için bunları kesmelidir (özellikle bebek 4 aylık olup, gaz problemi geçene kadar).

Eğer bebek mama ile besleniyorsa, inek sütü bazlı mamalar gaz yapıyor olabilir. Bu durumda, bebeğin doktoru ile görüşüp, mama değişikliği tartışılabilir.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.
Bazen emzik vermek işe yarayabilir.
Beslenme sırasında, her 5-10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Gaz sanc ıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, ninniler mırıldanıp, kucağında gezdirmeli. Ritmik hareketler ve devamlı sesler ( elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi gibi) sakinleştirici olabilir.
Bebeğin karnını, sırtını ovmak, anne-baba yanındayken onu yüzüstü yatırmak (Dikkat! Uyurken mutlaka sırt üstü yatıyor olmalıdır!), veya anne-babanın bebeği kendi göğsü üzerine yatırması da işe yarayabilir.
Ilık bir banyo, özellikle de en çok sancının olduğu akşam saatlerinin hemen öncesinde, bebeği sakinleştirip, sancıları önleyebilir.
Anne sütü alan ve 6 aylıktan küçük bebeklerde, anne sütü dışında bir şey verilmesi önerilmese de bazen papatya, rezene çayları işe yarar.Şu durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:
- Bebek 6-7 saat uyanmazsa,
- Kasık bölgesinde ağrılı şişlik olursa,
- Ateş, popodan, 38°Cnin üzerindeyse, (Fazla ısınmış olabilir. Önce üzerini açın. 15 dakika bekleyin ve sonra derece ile ölçün. Ateşi hala 38'in üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın),
- Tüm vücuda yayılmış sarılık varsa,
- Bezlerinin dışına kadar taşan sıvı tarzında dışkılama (günde 3-4 defa) oluyorsa,
- Üst üste fışkırtır tarzda kusuyorsa...

PİŞİK : Mantarın neden olduğu pişik normal pişikten farklı bir pişik türüdür. Bezli bölgeyi tamamen kaplayan parlak kırmızı renkte ve kabarcıklı görünüşü olan bu pişik türü, pişik kremi kullanarak geçmez. Hemen bir doktora başvurarak önerilen ilaçları kullanmalısınız Pamukçuk ilk aylarda, ağız içi ve dil üzerinde görülen, bir mantarın yol açtığı rahatsızlıktır. Önce beyaz lekeler halinde başlar. Sonra tüm dili ve ağız içini kaplar. Pamukçuk, ağrı yaparak bebeğin beslenmesini de engeller. Bebek emziriliyorsa, annenin meme temizliği ve her tür beslenme araçlarının temizliği bu rahatsızlıkla savaşırken çok önemlidir.

Bebeklerin cildinde, cildi güneşe karşı koruyan ''melanin'' adlı doğal koruyucu pigmentler henüz oluşmamışlardır. Bu nedenle 1 yaşın altındaki bebeği doğrudan güneş ışığından korumalıyız. Bebeği güneşten korumak için kapalı giysiler giydiriniz, şapka takınız. Korumada aşırıya kaçmak, bebeğin güneşin yararlı ve bebekler için gerekli D vitamini metabolizması üzerindeki etkisinden faydalanmasını önler

Bebeğinizin cilt bakımında kullandığınız ürünlerin hipoalerjik, pH değerleri nötral ve yumuşak formüllü olmasına dikkat edin.

Gereken tek şey cildi ılık suyla yıkamaktır.

Banyo sırasında alkali sabun içermeyen banyo köpüğü veya yumuşak formüllü bebe sabunu kullanın.

Gerçek göz yakmayan formüllü şampuan kullanın. Bebek gözünü kapayamayacağı için gözüne kaçacak şampuan, banyoyu sevmemesine yol açabilir.

Alt temizliğinde su ve pamuk veya temizleme losyonu kullanarak tüm kirlilik ve yağsı atıkları bebeğinizin cildinden tamamen temizleyin.

Konakları zorlayarak çıkarmamaya dikkat edin.

Bebeğin giysilerini deterjan ile yıkamayın. Sabun tozlarını tercih edin. Bol suyla durulayın ve mutlaka ütüleyin.

Sık sık altını değiştirerek cildin idrar ve dışkı ile uzun süre temasını önleyin. Yeni doğan döneminde bebeğin gece altını değiştirmeme, böylece uykusunu bölmeyip buna alıştırmamak gibi, bebeğin bakımına yardımcı olan yaşlıların genç annelere önerdikleri, tembellik kokan yaklaşımlar vardır. 6-8 saat gibi uzun süre idrar veya dışkı ile temas eden cilt ileri derecede kızarmakta, üzerine binen bakteri ve mantarlarla her idrar değdiğinde bebek canı çok yanarak uzun süre ağlamaktadır. Bu tip pişiklerin tedavisi uzun süre almaktadır. Bebeğin altı her 2-3 saatte bir değiştirilmeli, her seferinde ılık suyla yıkanarak kurulanmalı, kısa süre altı açık bırakılıp havalandırılmalı, iyice kuruduğu görüldükten sonra bebek yağı ince bir tabaka şeklinde sürülüp kapatılmalıdır.

Emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış bezleri kullanınız.

Anne sütü almayan, ek gıdalara geçmiş çocuklarda günlük su gereksiniminin karşılanması, cildin doğal nemini korumakta önemlidir.

kaydirigubbakcemile5

lafımı olur mavişcim buluyorum güzel olanları ekleyip dur ya kızlarada gönderirim deyip stokluyorum.ertuğum çok iyi maş teyzesi erencim nasıl inş.iyidir.humana çayını içtinmi maviş ben siparişini verdim 2 kutu ve bide malt içeceginden aldım 8 tane yarın elimde olur süt olsun diye valla ne duyduysam alıyorum bakalım yapacakmı kullananlar yaptını söylüyo çevremde inş.bende faydasını görürüm.bide ısırgan çayı da süt yaparmış onuda aktardan bulcam bi ara denicem.soganı artık agzıma sürmem valla ya diyorum evdekilere ben sogan yedim zaman ertuğ hiç uyumuyo devamlı huysuz diye meger hep o gaz yaparmış oğluşuma.bulgur pilavı çok iyi süt yapıyo bu aralar hep onu yiyorum.işte böyle mavişcciiiiiim ereni öp annesi ertuğun ve benim yerime.nihan cım içmişti galiba malt içeceginden süt oldumu acaba

ertuğcum paylaşımın için tşkler bulgur gaz yapmıyomu canım bana da bebeğe de çok gaz yapıyo bünyeden dolayı galiba. bu arada bana en çok normal siyah çay ama çok açık olacak bi de kurabiye bisküvi falan çok süt yapıyo ayrıca suyu baya ılık içiyorum o da ii geliyo. herşeyden önce kendimizi üşütmememiz gerekiyo yoksa gerçekten süt azalıyo . ayrıca uyku kızlar hepimizin hasret kaldığı uyku çokkk süt yapıyo ama nerdee. bende 3 tane var kızım 3.5 yaşında oğlan uyursa onla uğraşıyorum bazen ikisi birden ağlıyo kıskanıyo tabi o da var ama uykuu yokkk. hepimize ve bebişlerimize bol uykulu günler diliyorum düşünebildiğim tek şey uyumak şu an gözlerim kapanıyoo

ertugcumm çok teşekkür ederiz paylaştıgın güzel bilgiler için. bizim bebektede eve geldigimizin 3 günü poposunda leke oldugunu gördük dra götürecektikki çevremizdeki hemşire tanıdıklara sorduk dru aradık bunların olabilecegini ve 1-2 ay sonra geçtigini mongol lekesi adı verilen bir leke oldugunu söyledi bizde şimdi geçmesini bekliyoruz. ama bebek geceleri yattıgında 6 saat uyanmayabiliyor bu normal mi. gündüzleri degil ama sadece geceleri oluyor.

canım 6 saat çok fazla.açlıktan uyuyor olmasın.sen onu uyandır canım.iki saatte bir emzirmeye çalış.benimki de saatte bir kalkıyor.

canım 6 saat çok fazla.açlıktan uyuyor olmasın.sen onu uyandır canım.iki saatte bir emzirmeye çalış.benimki de saatte bir kalkıyor.

canım emzirip uyutuyorum.dün gece uyandırmaya çalıştım uyanmıyor bir ara uyandı verdim agzına sonra gerisin geri yine uyudu bir iki kere emdi tamam. altına baktım temiz yani normal mi degilmi bilmiyorum. daha 6 günlügüz. perşembe günü dr kontrolümüz var.

Canım bencede 6 saat çok uzun bi süre. eğer uyanmıyorsa oğlunun burnunu sık uyandır muhakkak emzir.bide o lekeden benimde kızımın iki kaşının ortasında var. bende sordum dr a doğum lekesi olduğunu gececeğini söyledi.internettede araştırdım iki kaş arasındaki, göz kapaklar üzerindeki lekeler (bizimki cilek lekesiymiş) en gec 6 aya kadar gecermiş.o yüzden umursamıyorum hiç :dilcikar: a.s.

merhaba arkadaşlar bende 10.08.2008 de ağustos annesi oldum, oğlum onur dünyaya geldi bugün 23 günlük birbirimize alışıyoruz artık onur un da geceleri gaz sancıları çok oluyor annenin beslenmesi çok önemli bu konuda dün yediklerime dikkat ettim oğlum rahat uyuyabildi

aslıcım 6 saat bence de çok uzun ama yine de bilemiyorum benim bebeğim ilk günlerini küvezde geçirdiği için kaç saat uyuduğunu bilemiyorum... 6. gün eve geldiğinde en fazla 4 saat uyudu o da geceleri gündüzleri 2 - 3 saatte kalkıyor....

selam kızlar benimde bebeğim ilk başlarda çok uyuyodu.normalmiş merak etmeyin.birde oğlum sarılık olmuştu neredeyse hiç uyanmıyoduu.şimdi herşey değişti tabi uykusuz günlerr:)
ertuğcum ben hummana yı içiyorumm.ama bulgur,soğan ,mercimek.fasülye çok gaz yapıyo.birde kesinlikle asitli şeyler tüketmiyorum.zaten gaz sorunumuz oldukça fazlaaa
aslıcım hiç kaygılanma bebeğin daha çok çok uyuması normalmişş..
ertuğ bebeğide öptüm annesi
tüm anneler ve bebekler herkese güzel bir gün diliyorumm..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…