2008 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

ayşegül senin kilon süper azaten verme sakın dah aalmada
ben de tatilde aldım biraz amaaaa napim yaaaaaaaa derya bak diyet topiğine bakıyomusun hiç yeşil elma ve yeşil çayla kilo veriyo insanlar onumu denesek bilemedim yawwwwwwww kendimi iyi görüyorum filan ama alışverişe çıkınca çıkıoy herşey ortaya ne alırsa l den aşşşaaaaaaaasıııııııı kurtarmıyo

neyse deniz haklısın canım valla akşam bi okuyup üfleyim kocamı 17 yaşında başlamış ayrı yaşamaya sever ev işlerini sağolsun düzenlidir zaten dün akşam kızdı bana hep sen gelince dağılıyo bu ev dedi ece senden yüz buluyo gündüz ben bi kızdımmı topluyo dağıtmıyo dedi aman iyi dedim sen oyna ozaman napimm ben bi kızınca dudaklarını uzata uzata ağlıııyooo yada hiçç durmuyo hep al kucağına gezdir diyo özlüyo akşama kadar bende biraz uzanıyım dağıt istedğiin kadar diyorum hata yapıyorum aslında kafamçokkarıştı

denizcim bence erdek güzeldi..
erdekde maalesef hiç denize giremedim denizi çok temiz değilmiş...
genelde havuza girdim 3 gün girebildim... 2 şer saatliğine çocukla tatil çok ama çok zor...
hiç bişey anlamadım desem yeridir ben yinede keyfini çıkarmaya çalıştım...

deryacım bende senin gibi yemeyi aklıma koyduysam yemeden duramam
o yüzden kilolyum ya yaşamk için yemiyorum yemek için yaşıyorum :tomato:

yaa hani şu renklı kucuk lokumlar varya ondan almıştım aral cok sevdı ha bıre ıstıyorrrrr suan da kucagımda bıc bıcı yaptık lokum yıyoruzzz

ben geldim tam olarak okuyamasamda baya ii okudum yazılarınızı...,
BENıM TATıL ıYıYıDı ÇOK GÜZEL GEZıDıK ARABAYLA GıDıNCE, ALANYANIN ANTALYANIN MANAVGATIN ÇEVRELERıDE DAHıL ..HAVUZ KEYFı

TEKNE TURLARI DENıZ KEYFı NE ARASANIZ VARDI HEPSıNıDE YAPTIM ...DıM ÇAYINADA GıTıM DERYACIM BURDUR AFYON VS OARALARADA UĞRADIK BAZI

ıŞTE YOL ÜZERı YERLERıDE GÖRDÜK SAĞOLSUN ŞıM ÇOOOK GEZDıRDı....KISACASI GÜXELDı TATıLıM ..AMA EŞıMLE ARAMI SORARSANIZ EŞıM ıYı AMA HUYU ıYı DEĞıL DEĞıŞMEYCEĞı BıR GERÇEK ÇOK SıNıRLı VE ASABı EN SON SÖYLEYECEĞı KELıMEYı ıLK BAŞTA DıYOR KURTULUYOR
KALBıMı KIRIYOR UMARIM BU HUYU BıTER YOKSA HUZ8UR BANA UZAK...
ECRıNıN OKADAR ÇOK ÖZLEDıMKı TATıLıDE ECRıNı DÜŞÜNMEKEN ZOR YAPTIM AĞLADIM BEBEKLERı HEP ÇOCUKLARI SEVDıM SÜREKLı BENDEN SıZE TAVSıYE ASLA ASLA ALSA ALSA BEBEĞıNıZı BIRAKMAYIN....ECRıN HıÇ ZARAR ZıYAN YAPMAMIŞ HATTA BEN GELıNCE HıııÇ ZARARI YOK VALLAHı DıYE HEPSı SÖYLENDı,AMA BANA KÜSMÜŞ BAŞTA PAS VERMEDı KUCAĞIMDANDA ıNMEDı 2 GÜN ANNE ANNE DıYE HEP SAYIKLAMIŞ ARAMIŞ BENı KAPILARDA EVDEDIŞARDI UYKUSUNDAN ÇOK UYUNMIŞ ANNE DıYE ÇIĞLIKLA..senağlamasenağlamasenağlamasenağlama BU DA BANA NASIL BAĞLI OLDUĞUNU BıR KANITI HıÇ YARAMAZLIK YAPMAMIŞ SADEC HEP
YEMEK SORUNU YAŞATMIŞ YEMEDıĞıNDEN AMA BENı AŞIRI ARAMIŞ VE AıLEMDE EŞıMıN AıLESıNıDE ÇOK ÜZMÜŞ ANNE ANNE ıDYE HEP
SAYIKLADIKCA ıÇLERı ACIMIŞ AĞLATMIŞ ONLARII YAVRUM BENıM BEN ONA NASIL KIYDIM YA BIRAKTIMDAB GıTTıM OFF OFFFFFF ıŞTA BENDEN BÖYLE ARKADAŞLAR

DENıZCıM HOŞGELDıN EVıNE ARALADA MAŞALLAH RESıMLERDE ÇOOK ŞEKER...

AYŞEGÜLCÜM DÜĞÜNÜNZ EĞLENCELı, GEÇMıŞ SENDE ÇOK ŞIKSIN KıLONDA ıYı BENCE DOĞAÇADA GEÇMıŞ OLSUN CANIM...CANIM HAMıLELıK ıÇıNDE HAYIRLISI OLSUN ALLAH GÖNLÜNE GÖRE VERSıN...
ESRACIM HOŞGELDıN SENDE TATıLDEN ıYı YAPMIŞSINIZ GEZMıŞSıNıZ...

DERYACIM TEODA ÇOK ŞEKER SAÇLARIDA ÇOK GÜZEL KESMEYıN BENCEDE BEN ECRıBNıNKıLERıNı BıRAZ KESTıM AMA DÜŞÜNMÜYIORUM TAMAMıYLE ÖYLE KESTıRMEK FELAN...
SERPıLCıM ASENıN CıMCıMEYLE BENıMKı AYNI ıNANKı ÇOK CADILAR YA..MAŞALLAH..

ECRıNıNDE 12 TANE DıŞı VAR 13.YOLDA 15 GÜNE KALMAZ ÇIKAR..ECRıNıNı KıLO SORUNU DEVAM YEMEMEDE AYNI NE OLACAK BU CıMCıME YAA SÜT FELAN ASLA ıÇMıYOR YOĞURT PEYNıRı SEVMıYOR OFF OFFFF...BENDE YEMıYORUM HıÇ DOĞRU DÜGEN ECRıN YEMEDıKÇE SıNıR OLUYOR BANA DA HEM YEDıRMıYOR HEMDE SıNıRMDEN ıŞTAHIM KAÇIYOR DELı EDıYOR YAA ...KıLOMDA 46 ....

Son düzenleme:
yasemincim tatilinin iyi geçmesine çok sevindim canım
zaten böyle birşeye aramızda en çok senin ihtiyacın vardı

deniz kız papuçları falan hayırdır bacım
yoksa spariş üstünemi geldi onlar bilemiyorum yani :))

yaseminnnn hoşgeldin canımmm kızlar yaaa kış geliyorrr ufsss ben hıc ıstemıyorummm yaz hemencecık bıttı dımı amaa (

:: 14 AYLIK BEBEĞıNıZıN DAVRANIŞLARI ::

Bebeklerin bir kısmı 15. aya kadar yürümeye başlamasa da bebeğiniz büyük ihtimalle artık kendi kendine yürümeye başlamış ve hareketlenmiştir. Objeleri keşfetme davranışı belirginleşir çünkü artık hareketlenmenin yanında uzanma, yakalama ve bırakma artık hemen hemen tam olarak gelişmiştir. Bebeğiniz bu ayda ebeveynlerini ve kendinden büyük çocukları taklit etmeye başlar.

Bu ay başlayan yeni gelişme: Ne istediğimi biliyorum!
14. ay inatçılık dönemidir. Bir anda ne yapmak istediği, ne yemek istediği, nereye gitmek istediği ve hatta belki de ne giymek istediği (mont giymek veya şapka takmayı reddetmek gibi) konusunda ısrarcı olmaya başlayabilir. Tabii ki sizin onun kesinlikle yapmamasını istediğiniz şeyler onun en çok yapmak istediği şeyler olacaktır. Henüz yapmayı beceremese bile bardağına süt doldurmak, ayakkabılarını giymek gibi şeyleri kendisi yapmak isteyecektir.

Ne yapabilirsiniz?
Eğer çok fazla “hayır” dediğinizi düşünüyorsanız evinizi ya da en azından bir kısmını çocuğunuzun güvenle dolaşıp istediği araştırmayı yapabileceği bir yer haline getirebilirsiniz. Onun için içi oyuncaklarla ve yastıklarla dolu bir oyun odası hazırlayabilirsiniz. Yerde birkaç plastik top bulundurabilirsiniz. Topun peşinden koşmak ve topa vurmaya çalışmak onun için büyük bir egzersiz ve eğlence olacaktır. Çocuğunuzun ulaşabileceği sehpalardan ve raflardan kırılabilecek objeleri kaldırabilirsiniz. Köşesi sivri masa ve sehpaların ya köşelerini sünger gibi yumuşak maddelerle kaplayabilir ya da en güvenlisi köşeleri sivri eşyaları ortadan kaldırabilirsiniz.

Etrafı kirletse bile kendi kendine yemek yemesine izin verin. Unutmayın oynamak ve keşfetmek çocukların dünyayı tanıması için önemlidir.

14 aylık bebeğiniz her şeye istemli olarak karşı gelmemektedir, sadece etrafına karşı son derece meraklıdır ve araştırma yaparken hiç kimsenin onu durdurmasını istemez.

Bebekler suya hayrandır, suyla oynamak sakinleştirici ve heyecan vericidir. Zaman zaman, örneğin siz yemek pişirirken, onun köpüklü su dolu plastik bir kapta yine plastik tabak ve bardakları yıkaması için izin verebilirsiniz. Tabii ki yerler su olacaktır, bunun için yere banyo perdesi benzeri plastik bir örtü serebilirsiniz.

Diğer gelişimi: Agresif davranışları ile nasıl baş edebilirsiniz?
Bu yaştaki çocuklar oldukça agresif olabilirler, oyun arkadaşlarına vurup onları ısırabilir ve canlarını yakabilirler. Bu davranış şekli bu yaşlardaki çocukların çoğunda vardır ancak karşısındaki çocuğa zarar vermek, canını yakmak amaçlı değildir. Eğer bu davranışın kötü niyetle yapılmadığını, bir engellenme yada hüsran sonucu olduğunu bilirseniz bu davranışla daha kolay başa çıkabilirsiniz. Bu davranış ya karşısındaki çocuktan aldığı reaksiyon ya da başka bir çocuğu taklit etmek amacıyla yapılmıştır. Karşısındaki çocuğun ağlamasını ya da bağırmasını seyretmek onun için eğlencelidir. Unutmayın 14 aylık bir çocuk diğer çocukların da hisleri olduğunu anlayamaz. Eğer oyun arkadaşının saçını çektiğinde arkadaşı bağırarak ağlamaya başlarsa muhtemelen durur ve karşısındakinin reaksiyonunu izler ve herhangi birşey hissetmez. Bebeğiniz için bu davranış birkaç ay önceki mama sandalyesinden aşağı cisimleri atıp nereye gittiklerini izlemek davranışı ile aynı şeydir. Bu yüzden bebeğiniz bir arkadaşı ile oynarken yakından izleyip gerektiğinde müdahale etmelisiniz. Aşırı tepki vermeden yumuşak ama kesin bir tavırla onu durdurup arkadaşına vurduğunda onun canını yaktığını söyleyebilirsiniz ve ilgisini başka bir yöne çekebilirsiniz.
Uzmanlar bu olayı sebep-sonuç ilişkisi olarak (şunu yaparsam şu olur) adlandırıyor ve şu anda sahip olduğumuz tüm deneme alışkanlıklarımızın altında yatan neden de budur.

Uzmanlar şiddet veya çocuğunuzu dövmek gibi bedensel cezaların disiplinde kesinlikle işe yaramadığında hemfikir. Bu yaşlardaki çocukları eğitmek sıklıkla ebeveynlerin kolaylıkla sinirlenmesine neden olabilir ancak siz ve çocuğunuz için sınırları çizecek başka yollar bulabilirsiniz. Maalesef her durumu çözebilecek tek bir disiplin formu yoktur. Çocuğunuz ilginizi çekmek için sizin hoşlanmadığınız bir davranışta bulunuyorsa aşırı tepki vermemeye çalışın. Bu tepkiyi verirseniz o ya da bu şekilde sizin ilginizi çekmiş olacaktır. Eğer çocuğunuza o sizinle ilgilenmezken sıklıkla ilgi gösterirseniz sizin ilginizi çekmek için o kadar çok ihtiyaç duymayacaktır.

Yasemincim hoşgeldin canım tatilinin güzel geçmesine sevindim eşine gelince cezalandırma yoluna git bir de yani istemediğin şekilde davrandığında bi şeylerden mahrum kalsın yerimseniben belki böyle böyle oyun gibi derken düzene girer biraz hı! Ecrine üzüldüm canım benim yaa tam anneye bağlı dönemdeler aramıştır mutlaka ama olsun bir daha hep beraber gidersiniz aklında arkada kalmaz,Ecrin de üzülmez annesi önemli olan şimdi bi arada olmanız ve tatilin güzel geçmiş olması..

Bu arada bu 14 ay krizlerini biz bu aralar çokca yaşıyoruz inatlaşmalar,çığlık atmalar falan (mesela inatla çatalla kendim yiycem diyor sonra da basıyor çığlığı,yemeği de yemiyor beni de çıldırtıyor)çığlık atması da sesini tanıyormuş sanırım (ama sadece o tanımıyor tüm mahalle tanıştı Teonun sesiyle !:))

hoşgeldin yasemincim sende boşver canım ya her zaman olmuyo tatil fırsatı sonuçta kavuştun bebeğine senin ihtiyacın vardı biraz dağıtmaya ecrin bütün bi seneyi seni üzmekle geçirdi o da senin değerini anlamıştır annesi belki bida üzmez ne dersin eşine gelincede biraz iletişim kurmayı dene sakin bi şekilde sorunlarını paylaş onuda dinle belki ortak nokta bulup çare bulursunuz sorununuza

deryacım bizim oğlanda aynısı bu 14. ay olayı ya yapma dediğim herşeyi yapıyo inadına yumuşak davranıyorum ama çözüm olmuyo oda bugün bi avuş kum yemiş parkta babası görmeden bu ara yerde ne bulursa ağzına götürüyo ehhh pis diyom o an yapmıyo arkamı dönünce atıyo ağzına deliriyorum ya çok inatcı çokkk kafayı yere vuruyo hala sinirlenince sonra oturup ağlıyo acıdı diye üstüne bida vuruyo yine ağlıyo ilgilenmiyoruz senin dediğin gibi ilgilenmeyince susup geliyo yanımıza ama içimiz cız ediyo sert vuruyo yaaa doğaçta çok gayretli kaşıkla kendi yiyecekmiş illa bende yardım ederek veriyorum bazen büyüdüler ya yumurcaklar bugünleride görüyoruz ya çok şükür hepimize

sağolun arkadaşlar hoşgördük hepinizi inanki özledim görmesemde ne kadar yokluğunuzu arıyorum..eşime gelince sakin kunuştummu zaten anlıyor hatadını ama yine yapacağını yapıyor küstüm mü felanda daha çok inatlaşıyor benimle daha kırıcı oluyor nedendir bilemem....ecrine gelince hiç değişiklik yok bana yine ibr naz bin eda valla ilk günden sinirlerimi altüst etmeyi başardı....elimden yemedi ağlıyor hep peşimde annemi kaçırmayayım beni bırakıp kaçacak pisskolojisi olodu resmen eskiden yanımda gezerdi inanınm şimdi 1 snye kucaktan inmiyor indimi çığlık yas figan sanki bir şey var ishalde kustu biraz öncede ama yemek yerken sanırım miğdesi bulandı az yedirdim yatırdım...
bu 14.ay olayı bizde uzun zmandır vardı ALLAH SABIR VERSİN YENİ OLANLARADA ........BENİM CADI................

Çocuğunuz nasıl büyüyor ? : Çocuğunuz bugünlerde yeni beceriler kazanıyor — güle güle diyerek el sallamaktan bardaktan su içmeye kadar. Ama büyüklerin masa düzeni ve adetleri üzerine hiçbir katılımları yok ve tabii ki bu çok normal . Daha onun için bu gibi düzen, adet konuları çok erken. Yemek yemek tecrübe edilerek öğrenilir, ve bu dönemde çocukların öğrenme süreçleri biraz dağınıktır. Kısacası bırakın kendi kendine kaşık kullanmaya çalışsın, bezelyeler yere düştüğünde, yumurta parçaları etrafta uçuştuğunda ne olur görsün.
Hayatınız nasıl değişiyor ? : Çocuğunuzun ne yiyeceği konusunu kendisine bırakırken, onu herhangi bir şey için durdurmanız da bu dönemde pek mümkün olmaz. Neden ? Bu yaşta sizin “hayır” dediğiniz hemen hemen herşey çocuğunuz için çok caziptir. O yüzden kendi rahatınız için evinizi mümkün olduğunca güvenlikli hale getirin, alçak dolapları kilitleyin, kırılacakları ortalıktan kaldırım, vs.
Ebeveynlere tavsiye : Bir “çocuk köşesi” yaratın ve sadece onun oyuncaklarını içine koyabileceğiniz bir dolap hazırlayın. Bu dolabın içini onun keşfetmekten keyif alacağı zararsız oyuncak, eşya, objelerle doldurun. Dönem dönem de doabın içindeki ıvır zıvırı tazeleyin. - buna bayılacaktır-
Fiziksel gelişim : Pratik yapmak mükemmelleştirir

Eğer çocuğunuz birkaç hafta, hatta aydır yürüyebiliyorsa, gün geçtikçe kendine güveni artmakta ve hareketlenmektedir. Onun nasıl hareketlerine hakim olmaya başladığını gözlemleyin veya düşmeden nasıl bir oyuncağını yerden alabildiğini izleyin. 14 aylık bebekler ayrıca nesneleri bir yerden başka bir konuma hareket ettirmeyi severler, evde sandalyeleri, kutuları, güçlerinin yettiği herşeyi itmekten asla yorulmazlar. Aslında çocuğunuz sürekli kendi fiziksel yeterliliklerini test etmektedir. Örneğin sürekli koltuk, sandalyeye, merdivene tırmanmaya çalışır. Onun bu heyecanını yakından gözleyin.
Çocuğunuz şu aşamada bir topu size yuvarlayabilecek koordinasyonu kurabilir veya siz ona yuvarladığınızda topu yakalayabilir. Topla beraber yere tam onun karşısına oturun, önünüzdeki en az beş dakika boyunca o bu oyunla meşgul olacaktır. Yuvarlamak ve yakalamak oldukça karmaşık yeteneklerdir, bu yüzden başlangıçta çocuğunuz koordinasyonu kuramazsa endişelenmeyin. Bu tip oyunlar içindeki insan ve obje faktörleri ile bebeğinizin fiziksel dünyayı keşfetme ihtiyacının birer parçasıdır.
Eğer çocuğunuz henüz yürümediyse meraklanmayın, zaman yakındır. Siz farkında olmadan bir bakacaksınız etrafta sizi takip etmeye başlamış. Unutmayın bebeklerin en erken 9 aylık, en geç 18 aylık yürümesi normaldir.
Neler yapabilirsiz ?
Eğer çocuğunuz artık rahatça yürüyebiliyorsa ve biryerlere tırmanmaya çalışıyorsa, ona keşfedebileceği bir “köprü” hazırlayın. Kenarları yuvarlanmış 10 cm genişliğinde, bir metre uzunluğunda bir tahta levha alın ve yere koyun. Çocuğunuzun elinden tutarak onu bu köprüden geçirmeye çalışın. Bir ayağını diğerinin önüne atabilmek çocuğunuzun yürürken dengesini sağlamada mükemmelleşmesini sağlayacaktır. Eğer tahtanın iki kenarına yastıklar koyarsanız düşmek bile eğlenceli hale gelecektir.
Hatta çocuğunuza düşmenin bile pratiğini yaptırabilirsiniz. Birden çok yastığı öbek haline getirin ve bebeğinizin onların üstünde zıplayıp düşmesini sağlayın. (Tabii ki oyunu ilk başta siz ona gösterin, eminiz bu oyuna bayılacak). Kendine güveni arttıkça yastıklar üstünde koşmaya ve kendini yastıkların üstüne atmaya başladığını göreceksiniz.
Eğer bu aşama için hiçbirşey yapamıyorsanız ve çocuğunuz fiziksel yetersizliğinden hayal kırıklığına uğramış görünüyorsa ona sabit itmeli bir oyuncak alın, mesela arkadaki sopasından tutarak itebileceği bir tren vagonu. Bunun dışında çocuğunuzun genel motor becerilerine arttırabilmek için yastıklar veya alçak kutular üstünde yuvarlanabileceği mekanizmalar yaratabilirsiniz.
Bütün bu aktiviteleri yaparken evinizdeki bütün güvenlik önlemlerini alın. Bütün güvenlik önlemlerini alıp almadığını test etmenini en iyi yolu bütün evinizi oda oda dizleriniz ve elleriniz üzerinde yani bir bebek boyutu ile gezmektir. Çok katlı bir evdeyseniz merdivenlere güvenlik kapıları koyun, kırılabilir eşyaları etraftan, masaların, sehpaların üstünden kaldırın, prizleri kapatın, masa köşelerine koruma koyun. Mutfak ve banyodan özellikle uzak tutun.
Diğer gelişmeler : Dokunma duyusunun, el ve parmak hareketlerinin hassaslaşması
Bu dönemdeki çocuklar dokunmaya bayılırlar. Hatta mümkün olduğunca çok şeye dokunmak ve hissetmek isterler; bir ağacın kabuğu, ev hayvanları, musluktan akan su … Eğer dokunmanın bu dönemdeki bebeğin en önemli öğrenme aracı olduğunu ve dokunarak değişik objeleri ezberleyebildiğini unutmazsanız, belki bu sizin 14 aylık bebeğiniz ne zaman bir şeye elini uzzatsa “dokunma” demenizi engeller.
Oyun 1 : Çocuğunuzun dokunma duyusunu kontrollü geliştirebilmenizin bir yolu birçok farklı obje çiftini bir bez torbaya koymaktır, mesela ucu açılmamış iki kalem, iki parça kumaş, iki deniz kabuğu, vs., çeşit ne kadar artarsa o kadar iyi. Bu çiftli objelerden birini torbaya koyun. Sonra çocuğunuzun karşısına oturun ve torba dışında kalan objeleri keşfetmesi için onu yönlendirin. Ardından torbanın içindeki objeleri almasını ve dışarıdaki eşi ile çiftleştirmesi sağlayın.
Oyun 2 : Kutuları, oyun sepetleri, içi dolu olan herşeyi boşaltmak halen en sevilen oyunlar arasındadır. Ama 14 aylık bir bebek artık daha ince hareketler yapmak peşindedir. Mesela o kendi ayakkabısını giymeye çalışır ama beceremez ve yardım talep eden jestlerde bulunur. Bunun yanızda objeleri istediği gibi manipule etmeyi de sever; oyun küplerini bir kutuya tıkıştırır, mandalları mandallıktan çeker.
Oyun 3 : Çocuğunuza el ve parmak hareketlerini çalıştırabilmesi için açılan, kapanan kapıcıklar, pencerecikleri olan pano yapın. Panoyu yaparken kullandığınız sürgüler, mandallar, kısacası marangozluk malzemeleri birbirinin aynı olmasın ve gerçek evinizdeki kapılarda kullanılanlara benzemesin. Çocuğunuz pano üzerindeki mekanizmalarla istediği gibi oynarken ana motor becerilerini mükemmelize eder.

Sosyal ve duygusal gelişim : Yanlız başına

14 aylık bebeğinizi parkda gözlemleyin, onlar genelde yanlız takılırlar. Sosyalleşmek henüz bebeğinizin çok da peşinde olduğu birşey değildir. Bu dönemde bebekler henüz başka bebeklerle parallellik göstermesi gereken oyunlara girmezler. Akranı ile yanyana oynasa bile birinin elindeki oyuncak çok çekici olmasıkça birbirleri ile fazla ilgilenmezler.
Bu durum sizin için biraz hayal kırıklığı yaratırken, aslında çok normal bir hareketttir. Bu dönemdeki bebekler akranlarını oyun arkadaşı, hatta insan olarak bile görmez. 14 aylık bebekler kendi dünyasının merkezinde olduğu için, o başka çocukları itilebileceğini, çekilebileceğini , onlara bir oyuncak gibi davranılabileceğini düşünür. Onun için tek önemli olan şey “onun ne istediğidir” , aynen onunla yaşıt diğerlerinin de düşündüğü gibi.
Neler yapabiliriz?
Eğer çocuğunuz diğer çocuklarla hatta kardeşi ile iletişime geçmiyorsa, bu onu bir oyun topluluğu, müzik sınıfı veya aktivite grubuna sokmak için en uygun zaman olabilir. Çocuğunuza farklı sosyal ortamları tanıtmak, onun daha rahat iletişime geçmesini ve okul öncesi dönemde sosyalleşmesini sağlayabilir.
Oyun bahçesine tekrar gidişinizde çocuğunuzun diğer çocuklarla iletişime geçebileceği yerleri arayın. Bu alanlarda oyuncaklar “herkese” aittir yani oynamak için sıra beklemek gerekir.
Evet, bu dönemde çocuklar oyuncaklar için çekişebilir, kim önce oyun parkında sallanacak diye kavga edebilir ama çok hızlı bir şekilde etrafta daha birçok eğlencenin olduğunu da farkederler. Veya, eğer sizin çocuğunuz yaşında bir çocuğu olan arkadaşınız varsa, ikisini birlikte boş bir banyo küveti içine sizlerin gözlemi eşliğinde koyabilirsiniz. Göreceksiniz çok kısa sürede gerçekten eğlenmeye başlayacaklar.
Diğer Gelişmeler : Öğrenmek için oynamak ve yabancı korkusu
Bu dönem çocuklar için oyun oynamak yolu ile öğrenmek diğer video, bilgisayar, televizyon veya herhangi başka bir elektronik araç ile öğrenmekten daha önemlidir. Oyunlar sayesinde çocuklar sekiller, renkler, bulunduklar alan, kardeşleri veya arkadaşları ile ilişkilerini öğrenirler. Yumuşak pofuduk oyuncakları ile interaktif yeteneklerini geliştirirler. Yeni kelimeler öğrenirler, hayal güçlerini çalıştırmayı ve henüz kelimelerle ifadelendiremedikleri duyguları ile yaşamayı öğrenirler. Korkuyu öğrenirler, örneğin yerden yukarı tırmandıkları bir durumda veya yukarıdan aşağı kayarlarsa heyecanlanmayı öğrenirler. Oyun oynamak çocukların işidir ve sizinki ne kadar çok oynarsa o kadar faydalıdır.
Hala yabancılardan korkuyor mu? Anne ve baba dışındaki insanlardan şüphe duymak bu dönem çocuklar için çok normaldir. Zaman içinde çocuğunuz bu korkulardan sıyrılacak ( yabancılar hakkında süpheci olmak aslında çok da kötü bir şey değildir ! ), bu aşamaya kadar işte size korku ile başrdrbilmek için birkaç ipucu;
• Eğer çocuğunuz “iyi niyetli” ve ona sarılıp, öpmek isteyen bir yabancıdan utanıyorsa, arkadaşınıza ilişkiyi kurma sürecini biraz yavaşlatırsa çocuğunuzu rahatlatabileceğini belirtebilrsiniz.
• Yabancıların bulunduğu ortamda sinirli ve rahatsız hisseden çocuğunuza sarılın, sizin rahatlığınız güvenli bir ortamda olduğnu bir süre sonra ona da hissettirecektir.
• Çocuğunuza değişik insanları farklı ortamlarda tanıtın. Sizin hayvanat bahçesinde, markette bir yabancı ile nasıl konuştuğunuzu görsün. Sizin yabancılar yanında rahat olduğunuzu görmesi onun korkularını yenmesine yardımcı olacaktır.
• Çocuğunuzu asla zorlamayın. Eğer aile büyüklerinizden birinden korktu ise çocuğunuzu söz konusu kişiye yaklaşması için sakın zorlamayın. Bir kişi ile ilişkiye girmesi için zorlamaktansa, onu rahatlatmaya çalışmanız çocuğunuz kendisini daha güvende hissedecektir. Ayrıca onun tehlikeli bir durumda kaldığında kendi içgüdülerine güvenmesini de öğrenmesine yardımcı olursunuz.

Konuşma ve anlama gelişimi : Tekrar ve tekrar söyleyin …

14 aylık olan bebekler söyleyebildiklerinden daha fazla kelimeyi anlayabilir. Onların söyleyebildiği kelimeler üç ile beş arasındadır; anne, baba, mama veya diğer basit kelimeler top, su, ama hergün de yeni kelimlerin anlamlarını öğrenir. Kelime dağarcığına yenilerini ekledikçe göreceksiniz ki bu yeni kelimeleri kullanmak için fırsat arar. Bir kere “top” diyebildikten sonra size gösterip tekrar tekrar söyleyebilmek için etrafta sürekli top arar, - kitaplarda, televizyonda-sokakta-
Neler yapabilirsiniz ?
Tekerlemeler, aptalca şarkılar, reklam müzikleri çocukların favorileridir. Eğer 14 aylık bebeğiniz birkaç kelime söyleyebiliyorsa, onu sizin ardınızdan “fış fış kayıkçı …” gibi basit şarkıları tekrarlaması için cesaretlendirdin. Şarkıdaki seslere aşinalığı arttıkça ilk defasında bir sesi, sonra bir kelimeyi, siz hiç farketmeden bir bakacaksınız sizinle şarkıyı bile söyleyebilecektir.
Eğer 14 aylık bebeğiniz henüz fazla kelime söyleyemiyorsa, ona dilin diğer iki kazanımı ile yardım edebilirsiniz. Çocuğunuzla konuşurken, ses tonunuzu, yüz ifadenizi, el jestlerinizi farklılaştırın, bunlar çocuğunuzun kelimenin anlamını kavramasında yardımcı olacaklardır. Onunla konuşurken göz temasında olunki sizi dinlemeyi öğrensin. Ve o konuşmaya çalışırken müdahale etmeyin, sabırla dinleyin ve gözlerinin içine bakın.
Diğer gelişmeler : Jestlerle iletişim kurmak, saklambaç eğlencesi
Artık çocuğunuz ihtiyaçlarını hareketleri ve birkaç kelime ile belirtebiliyor, ona iletişim kurmada kullanabileceği “araçlar” da gösterin. Size dışarı çıkmak istediğini göstermek için ceketini veya müzik dinlemek için size bir CD getirebilir. Çocuğunuz kendi istediğini anlatabilmek için çok uğraşır. Bu arada onun anlamını bilmediği birçok kelime söylediğini duyabilirsiniz. ( artık bu aşama küçük papağanınızın yanında kötü sözler söymemeniz gerektiğini farkedersiniz. )
Çocuğunuzun insanları, yerleri, olayları hatırma becerisi her geçen gün gelişiyor. Bu ay iki aşamalı isteklerinize bile karşılık verebilir, örneğin “odana git ve ayakkabılarını ( çorap, oyuncak) getir” .
Saklambaç halen en eğlenceli oyundur, özellikle arayan 14 aylık bebeğiniz ise. ışte size onun kahkahalara boğulmasını sağlayabilecek bir alternatif : Ona bir oyuncak gösterin ve sonra onu cebinize koyun ve ona oyuncağın nereye gittiğini sorun. Artık çocuğunuzda oyuncağın ortalıkta gözükmemesinin tümüyle yokolduğu anlamına gelmediğini farkedecek düşünce gücü var. Oyuncağı sakladığınız cebinize veya çantanıza ulaşabilmek için kıvranacak. Hatta küçük oyuncakları onun cebine saklayabilirsiniz. ve onu çıkarmaya çalışırken ne kadar eğlendiğini görebilirsiniz.

14 Aylık Bir Bebek Neler Yapar?
P-postür (duruş, motor), K-kognitif (bilişsel), D-dil ve S-sosyal.

P:Rahatlıkla tek başına yürür: Bebeğiniz kendi başına en az 5 adım atabilmelidir.

P: Dört ayakla merdiven çıkabilir: Birkaç basamağı, dört ayak üzerinde çıkabilmelidir.

K: ıki küple kule yapar: ılk önce siz iki tane kübü alıp "Bak şimdi bir ev yapacağız, sen de yap" diyerek küpleri üst üste koyun. Bebeğinizin, iki kübü yıkılmayacak şekilde üst üste koyması gerekir.

K: Fincanı küplerle doldurur: Bebeğinizin önüne bir fincan (sapı size dönük olsun) ve yanına da küpleri koyun. Bebeğinize "Hadi küpleri fincanın içine at" deyin. Eğer tepki vermezse nasıl yapacağını göstermek için siz bir küpü fincanın içine atın. Bir küp atıp durursa, birbiri ardına yeni küpleri bebeğinize uzatın ve sözlü olarak fincanın içine atmasını teşvik edin. Bebeğinizin, en az 5 kübü fincanın içine atması gerekir.

K: Şekeri şişenin içine atar: Küçük şeffaf bir şişe (süt şişesi olabilir) ile renkli bir şekeri bebeğinizin önüne bırakın ve "Hadi bakalım onu içine koy" deyin. Bebeğinizin, şekeri şişenin içine atabilmesi gerekir. Eğer bunu başarırsa, aslında 17. ayda yapması beklenen bir başka kognitif beceriye, şekeri şişenin içerisinden çıkartıp çıkartamayacağına, bakabilirsiniz.

K: Daireyi yerine yerleştirir: Buna çok benzeyen bir beceri 12. ayda vardı. Bu becerinin ondan tek farkı, bebeğinize sadece sözlü olarak daireyi yerine yerleştirmesini söylemenizdir; yani nasıl yerleştirileceğini siz göstermeyeceksiniz, sadece daireyi bebeğinize uzatarak "daireyi/yuvarlağı yerine koy" diyeceksiniz. Bebeğiniz ilk denemede bunu yapamazsa daireyi tekrar uzatın ve denemesine izin verin. ıkinci denemede de yapamazsa siz yaparak ona gösterin ve bebeğinizi yapması için cesaretlendirin.

K: Karalama yapar: Bu becerinin benzeri de 12. ayda var. Bunun farkı da, sadece sözel olarak "Yaz bakalım, göster bakalım nasıl yazıyormuşsun" demeniz, nasıl yapacağını göstermemenizdir.

D: Yansıtma kelimeleri kullanır (onomatopeler): Bebeğinizin nesne, hayvan veya bir durumu belirtmek için açık bir şekilde yansıtma kelimeleri kullanması gerekir. Örneğin: Araba için düt düt, kedi için miyav miyav vb.

D: Bir nesneyi tanır: Bebeğinizin önüne sırasıyla top, bebek, araba, kaşık ve gözlüğü, her seferinde "Bu nedir?" diye sorarak bırakın. Bebeğiniz eğer hiçbir nesnenin adını söylemezse "Topu/bebeği vs. bana ver" diyerek sırayla bebeğinizin önündeki nesneleri isteyin; isteme sırasında önceliği bebeğinizin ilgilendiği nesneye verin. Bebeğinizin en az bir nesneyi doğru tanıması gerekir. Nesnenin adını söylemesi şart değildir.

S: ılgisini çeken şeyi parmağıyla gösterir: Bebeğinizin ilgilendiği bir nesneyi, ulaşamayacağı bir yere koyun ve "Ne istiyorsun?" diye sorun. Eliyle size nesneyi işaret etmesi gerekir

selam kızlarr
ayy hepinizi çok özledim kayınvalidem iki gündür bizde kalıyo giremiyorum bende maalesef ((
geçmişi okuyamadım ilerlemişsiniz
yarın gidebilir fırsat bulursam gelirim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…