2008 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

canım o kadar önemli değil daha küçük 3 yaşına kadar bekleyebilirsin zaten kendisini hazır hissettimi çişini sana söyleyecektir ...her şeyi olgunlukla karşılaman çok güzel ayşegülcüm ...

kaç gündür yazılarınızı takip ediyorum kızlar
benim oğlum da 30 mayıs 2008 doğumlu
estedacım sanki anlattığın oğlan benim oğlumun kopyası gibi bizimde tek sorunumuz net konuşamaması dr a götürdük bize kreşi önerdi sosyalleşmesi kendi yaşıtlarıyla oynamsı açısından evde ben yetemiyorum artık sürekli oynanılsın mıncıklansın istiyo

herşeyi anlıyo yapıyo çok düzenli uyumlu bir çocuk sürekli evde benimle beraber yalnız
artık iyice canı sıkılıyo bende 30 ayını bitirince kreşe vericem yarım günlüğüne
herkes kreşin faydası olacaktır diyo
kurduğu tek cümle 'anne bak' 'baba bak'
bi daha diğerleri hep tek kelime top,gol,odey(oley)şüt,gitti,bitti,şu içtiyom ama yutarak sölüyo daha bunun gibitek tük işte yani kelime sayısı fazla değil
nerde diye bişeyi sordummu oyda diyo
herşeyi anlatıyorum konuşuyorum ama daha ne yapmam gerektiğini bilmiyorumkafamçokkarıştı
çok konuşmak istiyo sürekli anlatıyo ama biz anlayamıyoruzgamyoncuiremsu
bir anda mı çözülecek yoksa yavaş yavaş mı beklemedeyiz
çok takıntılı bi anneyim sanırım evde iş bile doğru dürüst yapamıyorum artık canım istemiyo sanki burağı yalnız bırakıyormuşum gibi geliyo
lütfen sizlerde bana yardımcı olursanız sevinirim
eşim diyo dr a götürdük daha da için rahatlamadı
etrafındaki insanlar seni takdir edilecek ne kadar ilgili bi anne diye gösterirken sen niye bunları düşünüyosun diyokaydirigubbakcemile

bu arada tuvalet eğitimini de öğrendik ramazan ayı iiçinde
çok şükür 1 haftada öğrendi kuzucum
çişi geldimi pipisini gösterip anne baakk hemen tuvalete koşuyo
kakası geldimide popişini gösteriyo :)

Son düzenleme:
esracım çok üzüldüm bu kadar keşke olmasa umarım sakinleşir durulur böyle olmasıda inanı çok yıpratıyor .geçenelrde duymuştum bazı dr.şurup veriyormuş çok böyl hareketli olmasandan da geç yani uysallaşmasına yardımcı olacak hatta ecrin aşırı hareketli olduğundan dr.muz balık yağını tavsiyeediyordu bize hiparaktifliğini biraz azaltır diye tvden de uzak tut dite süekli söylyodu ama işte harektlilik çok ama en azından vurdu kırdı huyu yok ..

çocuğun konuşmayla ilgili bir annenin sorusuna karşılık dr.yazmış olduğu bir cevap alıntıdır....

Çocukta beklenen konuşma yaş ve kelime kapasitesi aşağıdaki gibidir.

- 18 aylık olduğunda bir düzine sözcüğü tek tek söyleyebilir.
- İkinci yılın sonuna doğru iki sözcüğü biraraya getirebilir ve sözcük dağarcığı 200'e ulaşır.
- 2,5 yaş ile birlikte çocuğun sözcükleri 400 civarına ulaşır.
- Üç yaş ile birlikte çoğu çocuk oldukça iyi konuşmaya başlar, her zaman doğru fiil kalıplarını kullanamasa da cümle kurarak konuşabilir, "nerede", "kim" ile başlayan sorular ve olumsuz cümleler kurmaya başlar.
- 3,5 yaş ile sözcük sayısı 1000'i aşar.
- 4,5 yaşındaki çocuk artık düzgün cümlelerle konuşur.

Bebeklerde ve çocuklarda yukarda özetlediğimiz normal süreci negatif yönde etkileyen birçok faktör vardır.Bunlar:
-Konuşmayı sağlayan organların (dil dudak boğaz) anatomik veya fizyolojik bozuklukları,
-İşitme bozuklukları..
-Görme bozuklukları(bazı ciddi görme bozuklukları,algılama kusuru ve geç konuşmaya sebep olabilmektedir)
-Nörolojik gelişim bozuklukları
-Zihinsel gerilik, sağırlık, serebral palsi, idiopatik parmak ucunda yürüme, yaygın gelişimsel bozukluklar ve otizmde dil gelişimi ve konuşma etkilenmektedir.
-Ağır ve uzun hastalıklar, çocuğun konuşmasını bir ya da iki yıl erteleyebilir

Bakımevlerinde büyüyen çocuklar aile içinde büyüyen çocuklara oranla daha çok ağlarlar fakat daha az hecelerler. Bunların konuşmayı daha geç öğrenmeleri göstermiştir ki, sıkı kişisel ilişkiler dil gelişiminde önemli bir etkendir. Ailede tek olan çocuk daha çabuk ve düzgün konuşur çünkü ailenin tek ilgi merkezidir.
Çocuklar 18 aylık olduklarında bakım veren yer ya da kişi (anne, akraba, çocuk bakıcısı ve kreş) ile çocuğun bilişsel ve dil gelişimi arasındaki ilişkiye bakılmış, tek sözcük çıkarma tüm bakım gruplarında fark göstermezken, değişik sözcük kombinasyonlarının kreş grubunda en düşük olduğu dikkati çekmiştir. Çocuğa bakım verenin sürekliliği ve aynılığının yanıt dilinin gelişiminde önemli vurgulanmış; kreş çocuklarındaki düşük yanıtlılık düzeyi, bakım veren ekibin değişmesi ile ilişkili bulunmuştır.
İki ayrı dilin konuşulduğu ortamlarda yaşayan ya da iki dil öğrenmek zorunda kalan çocuklar başlangıçta tek dili öğrenen çocuğa göre daha yavaş bir gelişim gösterirler. Küçük çocukların yabancı dilin ses ve duyuş özelliklerine karşı çok keskin bir kulakları olduğu, daha ileri yaşlarda ise çocukların ve büyüklerin dil öğrenirken daha çok dilbilgisi, kavram ve anlam üstünde durdukları ve bu nedenle ikinci bir dilin öğrenilmesinde küçük çocukların daha üstün bir durumda oldukları ileri sürülmektedir.
Sonuç olarak çocukta konuşma bir çok faktörlerden etkilenen komplike bir durumdur.Çocuğunuzla ilgili sorularınıza kesin cevabı ise,çocuğunuzu muayene edecek çocuk gelişim nörolojisi uzmanı ve/veya Pediatri uzmanı verecektir.
Saygılarımızla

elifcim hoşgeldin arada gelsene bizim sayfayada burakla ilgili hiç olmazsa burada bişeyler öğrenirim artık görüşemiyoruz...
eşin haklı bence ne güzel çişinide öğrenmiş birazda konuşuyo kreşe verince dahada düzelir konuşması lojmandada varsa kreş daha ne olsun yanıbaşında gider gelir

büyüdüler birde yazın dışarı çıkmaya alıştılar eceyide evde zapdetmek çok zor son günlerde hep klip izliyo ya tvye çok bağlanmasını istemiyorum ama başkda napıcakki çocuk birlijte oynarken kapatıyorum bazen ama gündüzde şarkı açtırıyomuş hep mesela bakıcısına tümm klipleri şarkıcıları öğrenmiş bu senin şarkınmı bu bernanın ki sayıp duruyo biraz hırçın bizim 2 yaş sendromu şimdi siddetlendi heralde bazen tvdenmi oluyo diyede düşünmüyo değilim kıiı biz böyle geçiricez heralde

batuhana geçmiş olsun

çocuklar taşırıyo bazen sabrımızı bende poposuna vuruyorum vurmasamda dövcem diyorum oda hemen sırnaşıyo kullanıyolar bizi yaa

ya bende bu kkayı nasıl alıştırcam bilmiyorum hep bez bağlattırmaya çalışıyo kakası gelince dün iki gündür yapmıyodu uyuduktan sonra wcye tuttum ayy bi yaptı eşimde bu ecedenmi çıktı ya diyo delikafadulden zorlanmakta haklı hem çok sert hem zor yapıyo sevda sende zorlanıcakmısın bakalım kaka konusunda ece günde 4 5 yapardı kabız olmazdı ama hep çok sert yapardı hala öyle

alıntıdır kızlar bilgimiz olsun diye koyuyorum biraz uzun ama bizzat başından geçmiş bir kişinin dilinden..

. BÜŞRA HANIM SİZE COK TEŞEKKÜR EDERİM YALNIZ SİZE Bİ SORUM DAHA OLUCAK OGLUM 3 YAŞINA GİRİCEK 10 GÜN SONRA AMA HALADAHA TAM ANLAMIYLA CÜMLE KURMUYO KAYINVALİDEM DEVAMLI BU COCUK KONUŞAMIYO DİYOR BUDA BENİ COK ÜZÜYOR ACABA DOKTORA GÖTÜRMELİMİYİM ANNE BABA DİYOR AMA NE YAPMALIYIM ACABA
cevap...

Çocuğum hala konuşmuyor diyen annelerin hislerini ve sıkıntılarını çok iyi anlıyorum. benim oğlum da geç konuştu ve çocuğun derdini anlatamamasının sıkıntısını ailecek çok çektik. 1,5 yaşında kelime söylemeye başlamıştı ama sonra bıraktı (bırakmasında sanırım o dönemde bilgisayarda çok çizgi film izlemesinin de etkisi var). Ve 3 yaşına kadar anne, baba gibi 5-10 kelime dışında doğru düzgün bir şey söylemedi. 3 yaşında konuşmaya adım attı, şu an 4 yaşında olmasına 2 ay kaldı, bu arada çok yol aldı. 1-2 aydır her şeyiyle düzgün konuşmaya başladı.

Kız çocuklarında neredeyse hiç görülmeyen, erkek çocuklarında ise çoklukla görülen bir durum geç konuşma. Doktorlar çoğunlukla 4- 4,5 yaşına kadar bekleyin konuşur diyorlar.

Konuşamayan çocuk derdini anlatamadığı için hırçınlık mızmızlık yapar, anne babalar hem çocuğun yaramazlığına kızar hem de derdini anlatamamasına sinir olur. İnsan bir yandan niye kızıyorum ki çocuğa zaten konuşamıyor diye kahrolur diğer yandan o yaşa gelip derdini anlatamayan çocukla uğraşmak hiç kolay değildir, ister istemez agresif olur ana baba.

Ama, neticede yetişkiniz ve ne kadar bunalsak da olayları değerlendirebilir, çözüm arayabiliriz, düşünebiliriz. Ama çocuğun bu şansı da yoktur, sadece duyguları vardır. Ona kızdığınızda sadece hissettiklerini yaşar, ve bu hisleri tüm dünyasını kaplar. Ne düşüneceğini bilemez, sadece duyguları yaşar. Korkar veya acı çeker.

Çocuğa bu dönemde mümkün olduğu kadar şefkat, ilgi anlayış göstermeye çalışmak gerekir.

Anne baba çok bunalmasına rağmen sıkıntısını başka bir şekilde boşaltmanın yollarını aramalıdır. Çocuk zaten ne olduğunu bile anlayamadığı bir bunalım yaşar konuşamadığı için, çocuğa kızarak masum yüreğini ve zihnini iyice karanlığa sürüklememelidir. Zaten çocuğa kızmak çocuğun konuşmasını daha da geciktirir. Halbuki çocuğun konuşması için mutlu olması gerekir.

Evet, aklınızda tutmanız gereken en önemli şey şu ki, çocuğun konuşması için mutlu olması gerekir.. Konuşmayı ve anlatmayı isteyeceği çok sevdiği şeyler yapıp, ardından da yaptığı şeyi kelimelerle ifade etmek İSTEMESİ gerekiyor. Bunu desteklemeye çalışın.

Benim oğlum arabaları çok sever ve ona "araba durdu, araba gitti" ikilisini sürekli onlarca kez coşkuyla söyleyerek konuşmasına vesile olmuştuk. Arabayı çok sevdiği için arabanın durması ve gitmesi onun için çok önemliydi, bunu ifade etmek istedi ve böylelikle konuşmaya başladı.

Aşağıya çocuğunuzun konuşmasını hızlandırmak için yapabileceğiniz aklımagelen alıştırmaları yazıyorum:

1- Etrafınızdaki nesnelerin isimlerini sürekli tekrar edin, bak kitap, bak ışık gibi. Ya da "bu ne" diye sorarak da tekrar edebilirsiniz" Bu ne, sandalye; bu ne, kaşık; aa bu ne, böcek. Gibi. Ses tonunuz canlı ve çocuğun merakını davet eder şekilde olmalı.

2- Nerede? -Burada soru cevap ikilisini çocuğa öğretebilirsiniz. Baba nerdeeeee, diye sorup babayı bulup baba buradaaa diye bağırabilirsiniz. Nerde diye sormayı ve sizin nerede sorularınıza burada diye cevap vermeyi bu şekilde öğrenir.

3- Çocuğun cümle kurması için fiiller üzerinde çokça durmaya çalışın. Açtı, kapattı, yattı, kalktı, yedi, bitti, gitti, geldi, düştü, döndü, oynadı, uyudu, uyandı gibi basit fiilleri sürekli tekrar edin.

4- Eğer fiilleri söylüyor ise, cümle kurması için basit cümleler kurun. Ben geldim, baba gitti, kuş uçtu, araba durdu, çocuk koştu, kaşık düştü vb. Çocuklar konuşmayı en başta di"li geçmiş zamanla öğreniyorlar. Sadece özne ve yüklemden oluşan bu cümleleri çocuğun ilgi alanı olan konularda ve çocuğun aklında kalacak coşkulu bir tonlama ve genelde aynı melodi ile söyleyin. Ve çok tekrar edin, birlikte gördüğünüz her olayı çocuğa rapor edin.

5- Çocuk özne ve yüklemden oluşan cümleleri öğrenip kolayca tekrar etmeye başlarsa konuşmaya başlamış demektir. Bu cümlelere nesneleri de istediğiniz gibi ekleyebilirsiniz:

Ben eve geldim, baba işe gitti, kaşık yere düştü, biz çarşıya gittik vb.

6- Yaşadığınız olayları da üzerinden zaman geçse de tekrar edin. Oğlum biz bugün nereye gittik diye sorun, çocuk cevap vermeyecekse bile cevap verebileceği kadar bir süre bekleyin. Sonra siz söyleyin; "çarşıya gittik". "Çarşıda ne yaptık?" (Aynı şekilde cevap bekleyin) Sonra cevaplayın, "Oğluma pantolon aldık." Başka ne yaptık" (Aynı şekilde cevap bekleyin) "Dondurma yedik" gibi.. Akşam eve gelen babaya misafire bir başkasına aynı şeyleri çocukla beraber tekrar edebilirsiniz: "Oğlum gel anlatalım babaya" "Biz bugün nereye gittik biliyor musun babası"" "Çarşıya""Çarşıda ne yaptık?""Başka ne yaptık"

7- Kendini ifade etmesi için yardımcı olmalısınız. Çocuğu herhangi bir şey için "gel, gel" diye yanınıza çağırdığınızda "hadi şimdi geldimmm de oğlum" diyebilirsiniz. "Buraya otur" dediğinizde çocuk oturunca; "oturdummm de hadi oturdummmm de oğlum" diyebilirsiniz. Çok tekrar gerekli.

8- Basit sorulara cevap vermesi için, - mi -mı ekli sorulara cevap vermeyi öğretebilirsiniz. Çocuğa sadece sorunuzun fiil kısmını tekrar ederek cevaplayabileceği sorular sorun.

"bak kuş, gördün mü" "gördüm de oğlum, gördümmm de" deyin. Çocuğun vereceği cevap: Gördüm
"bu oyuncağı sevdin mi" Çocuğun vereceği cevap: Sevdim
"buraya tekrar gelelim mi"
"bugün parka gidelim mi" gibi

9- Yaşına uygun resimli kitaplar alıp oradaki nesneleri elinizle göstererek tekrar edin, resimdeki basit olayları tekrar edin.

Çocuğun geç konuşmasının en önemli nedeni uyaran azlığıdır. Yani çocuğun konuşmayı öğrenebileceği kadar kendisiyle konuşulmaması diyebiliriz. Uyaran azlığının da pek çok sebebi olabilir. Kimi anne baba az konuşur. Benim eşim çok hızlı konuşur ne dediği anlaşılmaz, ben net konuşurum ama dilbilgisi olarak çok karışık konuşurum. Oğlumun geç konuşmasının bizim bu özelliklerimize bağlı olduğunu da düşünüyorum.

Sözün özü, çocukla net basit cümleler kurarak, çoşkuyla ve istekle sürekli konuşmak gerekir. Yukarıda aklıma gelen alıştırmaları da yazdım, zenginleştirmek mümkün. Kendi günlük gidişatınıza göre yaşayışınız ve olayları anlamlandırmanıza göre kendi alıştırmalarınızı keşf edin.

Ayrıca bu çocuk konuşamıyor, neden hala konuşmuyor gibi olumsuz değerlendirmeleri ne siz çocuğun yanında konuşun ne de başkasını konuşturun. Bunlar çocuğu kötü etkiler.

Allah yardımcınız olsun, zor bir dönem ve insana hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Ama emin olun geçecek zamanı gelince inşallah..

karamsarcım çok teşekkür ederim paylaşımların için ve yardımcı olduğun için
ama ben bu yazıların hepsini ezberledim neredeyse nette
biz çok mutlu bir aileyiz çoğu akşma tv bile izlemediğmiz burakla saatlerce oynadığımız zamanlar oluyo burak sürekli bizim tepemizde zaten tv ye dikkatli bakmaya başladımı özellikle reklamlar hemen kapatıyoruz artık konuşmamasını buna bağladığımız için belkide
çevremdki arkadaşlarım burağın çok mutlu bir ailede yetişdiğini çok örnek anne-baba olduğumuzu söyler hep bizi örnek alan yeni evli çifler bile var yada bizide evlat edinin diyenler
ben ki akşam yemeğimi bile burağa göre hazırlyana birisiyimdir
aman bugün meyve yemedi yoğurt yesin aman bugün sebze yemesi lazım yok et yemesi lazım
bütün yemesi gerekenleri bir haftaya yayıyorum ve günlük tüketeceği şeyleride yaptırmaya çalışıyorum meyve yoğurt süt peynir gibi
bunları niye yazıyorum çünkü böyle anne sayısı çok az yani benim çevremde
acaba diyorum benmi bu kadar takıntılıyım ama sizcede olması gereken bu değilmi
ve ben bu kadar ilgili anlayışlı bi anneyken burağın konuşamaması beni üzüyo

ben çok pimpirikli ve sabırsız bi anneyim sanırım hemen herşeyi yapıversin istiyorum
burağın zaten herşeyi geç oldu ilk başta 42 haftaya kadar bekletti bizi ve sezeyanla aldılar artık
bi tek emeklemesi normaldi 6. ayda emeklemeye başladı tabi sürünerek
yürümesi 15. ayda oldu sanırım bu da geç olacak

ben konuşamamasını çok fazla sosyal çevresinin olmasından kaynaklandığını düşünüyorum
aileden uzaktayız evde sürekli benle yalnızkendi yaşıtıda pek yok
bunları yazıyorum içimi biraz rahatlatmak için ve sizlerinde fikirlerini almak için

serpilcim sanada merhaba seninle burada olmak güzel
görüşürüz umarım çok çok öptüm seni ve eceyi :)

canım haklısın çok ilgili bir anne olmasan zaten burada bize bu soruları yöneltmezdin ama ne yazık ki bizde en az senin kadar yani kendimde senin kadar takıntılıyım bu yüzden bir çok şeyi kafamda büyütüyorum emin ol bende her şeyden gıdasını alsın şunu yesin bunu yesin bu şöyle bu böyle diye kendimi paraladığım çok çok oldu oluyorda benim eşimde zaten bana her zaman bu kadar üzerine gitme diye sürekli der çok fazla ilgili olduğumu bir çok kişidende duydum ...sen çok ilgili bir annesin ,canım ama bazen her şey istediğimiz gibi olmuyor..ama anlatığına görede bir sorun yok geç konuşabiliyor bazen çocuklar ....

Son düzenleme:
internette girmediğim bakmadığım yerler kalmıyo nerdeyse :)
burak uyuduğu zamanlarda yapıyorum genellikle işlerimi artık
iyice üstüne düştüm o da iyice babacı ve anneci oldu babasının işten gelmesini sabırsızlıkla beklliyo

burağın küçüklüğünden beri düzenli olmasına çok dikkat ettim
özellikle uykusu ve allaha şükür çok düzenli bi uykusu var
ama bunda eşimin ve benim katkım çok büyük burak uykusunu almadan yada uyanmadan hiçbir yere gitmeyiz yani burak doğduğundan bu yana herşey ona göre ayarlanır

sizlerle tanışmış olduğuma sevindim burada çocuklarınızdan bahsetmeniz çok güzel
bende elimden geldiği kadar sizlerle olmak isterim

burağın doğru dürüst üzerine giyecek kıyafeti pek kalmadı....
yine alışveriş zamanı geldi geçenlerde 3-4 tane eşofman altıyla 2 tane uzun kollu sweat aldım
dün dışarıya çıktık bişeyler almaya sizlere bahsedeyim tchibo diye bi mağaza var alışveriş merkezlerinde oluyo mağazaları
internet sitesinden her hafta kataloğu yayınlanıyo bu haftaki ürünlerinde çocuklar içinde var
dün gidip aldım ama ne mümkün kalması hemen bitmiş 3lü sweat ve atkı bere takımı alabildim
kipanın içinde giyim bölümünde cherokee diye bi markası var kıyafetleri çok hoş ve kaliteli oradanda bi kaç tane aldım
sizler ne yaptınız sizinde varmı aldığınız tavsiye edeceğiniz yerler

kızlar geçen gün ayşegülede söyledim son zamanlarda dinlemeye çalışıyorum pedagog adem güneş burç fm de programlarının arşivi var çocuk deyip geçmeyin programın adı sizede tavsiye ederim çocuk yetiştirme konusunda çok güzel tavsiyeleri var gelen maillere cevap veriyor sadece benimkinde var dediğimiz problem gördüğümüz bi çok şey bu yaştaki çoğu çocukta var adamda diyo zaten sabredin ilerde arıııcaksınız bu günleri diye ya sanki onu dinledikçe daha bi sabırlımı oldum ne :))))))) (ya bende hep sinirleniyorum filan diyorum da beni çok sinirli zannetmeyin heeee kendime göre öyleyim ama çevremdekiler eceye ne kadr sabırlısın herşeyini ona adamışsın ilgileniyosun yetişiyosun der yani ben hep böyle şikayet ederim DDD)
elifcim huzurlu sevgi dolu bi çocuk yetiştirmek çok önemli bencede huzurlu bi ortamda yani bizde hiç tartışmamışızdır sesimiz yükselmez yani yoksa tabi arada tartışıyosun eceyede sorarız hatta şöylemi böylemi diye :) birde eceylede hep düzgün konuşuyoruz getirirmisin ; lütfen ; teşekkür ederim özür dilerim efendimmm (9ben bazen hıhhh diyorum sonra hemen efendim diyorum bakıyorum ecede hemen hıhhh diyo efendim demiyo kızıyorum :))))) çokk güleriz çokk eğleniriz ecede o yüzden çok mutlu bi çocuk hamileyken 3 boyutlu bi fotosu var o zamanda derlerdi çok mutlu bi bebek bu nasıl gülümsemiş diye hala aynı yüz ifadesi bebekken uykusu yemeği çok düzenliydi şimdi oturdu artık bende zorlamıyorum sizinle benzer aile ortamımız var yani eşimde dikkatlidir bu konuda ......
burak da yaşıtlarıyla bir araya geldikçe zaman ilerledikçe konuşmasını ilerleticektir bence kreşede verirsen yarım gün ver ama ya daha çok küçük çünkü 2 buçuk yaş hele bide kaç senedir hep sana alışıkken birden 8 9 saat kreş altüst olur çocuk

Son düzenleme:
cts ankaraya gidelim demişti eşim ama biz ya foruma yada ankamalle gidecez tchibo ankamallde var galiba demi yalnız dediğin gibi bişey kaldığını sanmıyorum intten bende takip ediyorum her hafta hiç alışveriş yapmadım ama güzel şeyler var
ben eskişehirde c&a dan alıyordum eceye oda bitek ankamallde varmış galiba gidersem bakıcam hem fiyatları uygun hem güzel şeyler var yoksa burda sadece lcw var sıkıldım ben hem eceye hem kendime alışveriş yapmam lazım

anlamadıgın bır yazıysa benım kı neden onca yorum getırdın anlamadım dedıkten sonra yasemıncım.
ben senın guzel ahlakı ogretmene ne dıyebılırım kı.
ama senın bır cumlen (dıger sayfalara bır goz gezdırıcek olursan goreceksın)
Allah taş yapar sozu. bu ve bunun gıbı cumlelere kanımca cok yanlıs ben onu belırtmek ıstedım
ecrıne dinimizi bu şekılde sevdırecegını sanıyorsan bı yanılgıdan oteye gecemez bence.

hatırlıyormusunuz kızlar gecen gunde yıne aramızda korkan cocuklarımıza
nasıl davranmamız gerektıgını konuşmuştuk.
bende selcanın yazdıgı yazıları okuyana dek
aral karanlıktan korkunca oglum yok bısey evımız den korkulmaz korkulacak bısey yokd ıyordum
ama selcan bunun yanlıs oldugunu arastırıp bulmus ve bızlere aktardı. sagolsun
bende o gunden sonra aral annecım evımızden korkucamm korıdordan korkucam fln dedıgınde hemen onunla beraber gıdıyorum uzun uzun anlatıyorum bak oglum bende senınle geldım cok eglencelı fln gıbı seyler soyluyorum
cocugun korkusunu onemsedıgımı ama buna gerek olmadıgını onun dılıyle anlatmaya calısıyorum

sıze doga kolejınden bahsetmıstım
o gun tesadufen oranın pedagogu ordaydı. sohbet ettıkkendısı cok tatlı bır bayan.
hatta bnm gıbı oda londrada yaşamız bır donem. ıkımızde ordakı anılarımzıdan fln bahsettık
aralla ev ısı yapıyorum. mesela corbasını bılendırdan gecıreceksem ona dgumesıne bastırtıyorum
supurgenın sapını bıle berabr tutuyoruz cogu zaman cıceklerı beraber suluyoruz
beraber kamyonlarımızla oynuyoruz beraber puzzle yapıyoruz
beraber sofra topluyoruz dedım.
bunları tum annelerın yapması gerektıgını .
ama cogu zaman yapılmadıgını dogru bırsey oldugunu soyledı kadın.
Aral ıcın ılk once gordugu seyse ozguvenının cok yuksek olduguymuş

hee bu arada canıma rkadasım yasemın bende sana korkuttun cocugunu demedım
Allah taş yapar dersen korkar Rabbımızden dedım.
sadece uyarmak ıstedım.

Son düzenleme:

aramıza hoşgeldın elıfcım.
bahsettıgın ev bızım ev sanki...
bızde aralla sureklı aksamları oynarız cogu zaman tv ızlenmez acık olsa bıle uçumuz coktan oyuna dalmışızdır. ama bazen bız yetmıyoruz onlara bencede burak a sosyallıgı kazandırmak lazım ılk basta. bız yaz kış demeden kı az evvel dışardan geldık sıtenın bahcesınde cocuklarla oynadı .
cok sevıyor onları hepsını tanıyor evlerıne varana dek bılıyor kım olduklarını vs.
hepsıde araldan buyuk :))
burakta arkadasları arasında daha cok konusmaya gayret edıcektır.
sabırlı olmalıyız herseyden once.. elbette konusucak senın evladında.
su yontemı denedın mı bılmıyorum.
anlamamazlıktan gelme yontemı.
bırsey dedıgınde mesela anne süt anne ıh ıh fln. ne anlamıyorum ne dıosun fln de
zor durumda kalınca konuşur belkı anlatmaya calısır kendını tabı bunun ıcınde zaman şart.
tekrar hoşgeldın
resımdekı oglun sanırım cok cok guzel gozukuyor kendısını operızzzz

dun aral alt katta babaannesındeydı. sıkılmış orda bana getırddı dedesı. tam teslım ederken bınanın ıcınde anneyle baba opüştülerrrrrrr dıye bagırmazmı .. babam şok olduuu kahkaha ata ata ındı adam aşağıya
sanırım cocugun yanında çok opüşür olduk bu aralar :)))
ama opüşmesek bıle aral hemen gelp bızı opüştürüoo sonra o da bızı opüyor fln :)

merhaba canım hoşgeldin aramıza
evet bizdede konuşma problemi var 2 kelimeli cümleleri rahat kuruyo renkleri biliyo birleştiriyo kırmızı araba mor kamyon gibi. 3 lü kelimelere yavaş yavaş geçiyoruz
sosyal çevrenin etkisi olarak düşünüyorum bende. burda bir arkadaşı vardı onlarda taşındı tek kaldı batuhan. evde de hep benle annemlere yada kayınvalidemlerede gittiğimiz oluyo ama karşısına geçip bikaç kelime öğretecek pek kimse yok yani bu konuda bende tekim

canım batuhanda geç emekledi 9. aydı sanırım ama emeklemeden önce sıralıyodu 13 aylıkken yürüdü. herşeyi çok iyi anlıyo yapıyo ona evde hatta bazı görevler verdik yapıyo onları. en çok sevdiği çam. mak. boşaltmak:))) bazen batuhana tvyi kapat diyorum hemen kapatıyo sonra yanıma gelip "anne jonjonu kapatı" (televizyona jonjon diyo) diyip gülüyo. bende kapattım demesini falan istiyorum yani basit cümleler kuruyo. zamanı var sanırım biraz daha...

çok güldüm yaa arala:)))) çok dikkatliler canım yaa hiç bişey kaçırmıyolar heehehehehe

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…