Deniz hanım, benim oğlum temmuz doğumlu ancak temmuz anneleri genelde kendi bloklarını hazırladılar ve topikte yoklar. bende oğluşumun yaşıtları neler yapıyor, annelerin sorunlara çözümleri neler diye topiğinizi takip ediyorum. belki fevri oldu o mesaj ama, artık böyle bir çocuk büyütmeyen birinin uzaktan büyütme şeklime yada davranışlarıma eleştiride bulunmasına artık tahammül edemiyorum hepsi bu.
Oğluşunun hiper aktif olduğunu yazmışsın. hiper aktiflikten ziyade aralın anlattıklarına bakarsan ( televizyonda sevdiği bir filmi izleyememesi mi yoksa sevdiği film mi yok net değilim ama) sadece aktiflik olduğunu düşünüyorum. aralın becerileri zeki bir çocuk olduğunu gösteriyor. ancak hiper-aktivite bir beyin hasarıdır. ancak aktiflik farkldır. zeki çocuklarda yoğun bir enerji vardır ve bu enerji boşaltılamazsa çocuk hırçınlaşır ve çevreye karşı öfkesini kusar adeta. burada an yakın olan annesine yani size karşı enerjisini boşaltıyor. ancak zeki olmasna rağmen bu yaşta en az 10 - 15 dakika bir etkinliği sürdüremiyorsa biz o zaman dikkat dağınıklığından şüphe ederiz. eğer sevdiği bir etkinliği uzun süre sürdürebiliyorsa sorun yok.
ayrıca burada anneler hep çocukarına duygulardan bahsetmişler. burada bir eleştiri bile alınmış beni üzüyorsun sözüne hatta. şunu unutmamak gerekir ki bu çocuklar evet çok zekiler ancak 2,5 yaşındalar. yani biz onların yetişkinler gibi duygulara tepki vermesini bekliyoruz. hata burada başlıyor bence. oğluşumla yaptığm tecrübelerimde bunu doğruladı. ayrca çocuklara suçluluk duygusu hissettirmemekte çok ince bir çizgi. ben bunu yaptığımı farkettiğimde hemen bıraktım.
mesela efe'ye beni üzüyorsun dediğimde o davranışı yapma sıklığı çoğaldı. bunu oyun gibi algıladı ve birde inat dönemiydi sanırım. sonra efe'nin bildiği eylemler üstünden gittik. yani aslında davranışlar. mutluyu yada üzgünü kavram olarak ifade etsede farkettimki davranışa dökülmediğinde tam sorunu anlamıyor. beni üzecek ya da kızdıracak bir şey yaptığnda benim yüzümde nötr yada üzgün ifadeler görmek yada onunla konuşmalarımı veya cevaplarımı azallatmam üzüldüğümü daha iyi ifade etti. güzel bir olayda sevinmem, gülmem, alkışlamam, aferin demem de mutlu olduğumu ifade etti. ancak bunları net algılaması için davranışını ona söylemem de gerekti. yemek yediğinde yada tuvalete gittiğinde gülüyorum ve alkışlıyorum sonuç : anne mutlu. ancak yemek yenmedi, tuvalet kaçtıı vs.. peki bir dahaki sefere yersin veya tuvalete gidersin deniyor ve yüz ifadesi gerçekten çok üzgün ve oyuna pasif katılan bir anne. sonuç : anne üzgün. basit örnekler oldu ama evde yaratıcılık daha iyi kullanılıyor. herkesin kendine göre çareleri olduğuna eminim. ancak çocuğu karşına alıp uzun uzadıya bak sen şöyle yaptın ben üzüldüm sevindim demenin biz de çok işe yaradığnı söyleyemem. ayrıca paktuna aferin demeyin sen bu işi kendin başardın tarzı bir şeyler söylemeyi öneriyor. efeye aferin derken tuvalette sorunumuz yoktu. bu işi kendin başardın demeye başlayınca çocuk sanırım beklediği güzel sonucu görmediği için kaçırmaya başladı ama aferinler ve alkışlar başlayınca tekrar eski düzene geri döndük.
ayrıca burada bir annenin zor çocukların annelerinin psikolojileri üzerine tespitlerine de son derece katılıyorum. artık daha alınganım ve her şeyde kendimi çok suçluyorum. neyse geçecek işallah.
Tuvalet eğitimi ise başlı başına bir keskin bıçak gerçekten çok ince detaylarda gizli başarı. Kendime ayırdığım dakikalarım bitti üzgünüm. sonra tekrar görüşmek üzere. sorunlarınıza çözüm önerilerini okumaya devam edeceğim. tüm annelere sevgiler.
merhaba aynurcum.. yazdıklarının altına ımzamı atmak ısterdım .. ınan ıcımdekılerı anlatamadıklarımı cok ıyı ozetlemışsın.
teşekkur ederım
ever Aral hıperaktıf mı yoksa sadece aktıf hareketlı bır cocuk mu once bunu cozmem gerek..
gercekten de dedıgın gıbı uzuldugumde cok uzulseede tekrar o hareketlerı yapmaktan cekınmıyor..
gozumu ıcıne baka baka bır tel tokayı alıp prıze sokabılıyor..
ben onun hareketlılıgıne asla bu zamana kadar bır kısıtlama getırmedım
aksıne kös kös oturan bır cocuk olmasını ıstemezdım..
bır oyuna adaptasyonundan bahsetmışsın .
bunu neye gore cozmelıyız bunu bılemıyorum
ornek vermek gerekırse
mesela aral saklambac oynamayı cok sevıyor yada odasında yatagında tepişmemizi ışte yorgandan cadır yapıp ıcıne arabaları park etmemızı garaj yapmayı hız yapıp arabaları carpıştırmamızı arabalar kaza yapınca onları tamır etmeyı
ama bu kadar kısa.. cok uzun sure oynadıgı oyunlar
bunlarda 10 -15 dk cunku oynarken bıle elı ayagı durmuyor kı
ya burnuma bır kafa yıyorum ya gogsume ya elmacık kemıgıme..
farkında olmadan cok zarar verebılıyor cunku elı ayagı hıc durmuyor yemek yerken bıle hareket halınde
mesela bır oyuncak aldıgımızda cok ıyı bır araba dıyelım hemen ondan sıkılıyor .. yuzune bıle bakmıyor
uyurken bıle tepelerde uyur yastık uzerı gıbı.. ve gece cok uyanır
Aral 8 aylıkken yurudu .. cok mınık tı ve gorunce şok olmuştum
5 aylıkken kendı kendıen koltuktan ınmeye calışıyordu hemde gayet temkınlı bır bıcımde..
yurumeden once hıc emeklemedı surunmedı bırgun yerde oynarken pat dıye kalktı ve koşar adım yurudu
ılk 1,5 aylıkken adım attı vıdeosu bıle var (3 ADIM ATMIŞTI)
kendı kendıne asla oynaıp bır cozgı fılm ızlemez
cailliou aç bana der mesela ama asla ızlemez sadece ona o ortalıgı yıkıp dokerken sesı gelsın yeter
bıtıncede neden kayuuu bıttı annecım yıne başlasın der bu dedıgım şeyse yaklaşık3 haftadır var olan bişey ondan once sadece baby tv de kendı ıstedıgı bı ıkı program o da beraber ızlersek ızlerdı
bnm oglum ıngılızce sayıları sayıyor adını ve yaşını ıngılızce soyleyebılıyor
bazı yazıları tahtasına yazarsak harflerı bırlestırıp tamamen kendı zekasıyla hıc yardımsız okuyabılıyor
bazı harflerı yazabılıyor
turkce 20 ye kadar sayı sayıp tum alfabeyı bılıyor
W, Q, X gibi harflerıde bılıyor
almanca adın ne yaşın kac demeyı bılıyor
bazı duaları kendı kendıne (babannesı onu sallarken okurdu) ogrenmış..
konuşması ıse mukemmel. tabı r lerı fln soyleyemez bundan değil konuşmasındakı detaylar danbahsedıyorum
oyle bır cumle kurar kı şaşıp kalırsınız
hayal gucu cok fazla gelışmış bır cocuktur bazı objelerı benzettıgı şeylerı ben 40 yıl duşunsem aklıma getıremem...
zaten cok sosyal bır cocuk sureklı parklarda havuzda denızde buyudu .
paylaşmayı seven bır cocuk fakat bu yonu kuzenlerı sayesınde degısmeye basladı
mesela kuzenı (aynı yaştalar) ırmak ın elınden bır oyuncagı cekıp onu bana ver bnm olsun dıyebılıyor
bunuda dedıgım gıbı onlardan ogrendı
bu arada tum şarkıları anında ezber edebılıyor
trafık ışaretlerını yanı levhaları tabelaları cok merak eder her seferınde sorar
bazılarını bılır..
trafık kurallarını bıle bılıyor .
bır araba nasıl drıf yapar onu bılır mesela..
daha aklıma gelemeyen cok sey bılıyor .. bunları ben ogretmedım yada bır kere gosterdıgım seyler var
ama anında kapabılıyor
zaten ılk kendı 1 yasındayken harflerı sorardı gazeteden ılk ogrendıgı mrk ettıgı harf B dir mesela :)
tv de bı kanalda kemıle oyunu dıye bır yarıms programı var bılırsınız
bız o programı cok severız
orda harfler cıkınca hemen bır cırpıda okur
dun muhtesem yuzyıl dıye bı dızı basladı bıterken yazılar akıyor ya ekranda ınanırmısın onları okuyor..
oglum gozlerını yorma onlar cok hızlı akıyor sen orda var olanları duranları oku ıstersen dedım
hakılısın deyıp onları okumaya başladı
bende arala mesela iş yaptırırım cunku fazlasıyla benı bıktırıyor bu konuda
mesela annecım beraber yemegı yapalım yada pudıng yapalım beraber
hıc kırmam beraber yaparız o karıstırır pudıngı sutu yavasca ona doktururum
yemek yaparkende her zaman ızın vermesem bıle ceker sandalyeyı tuzunu ben atıcam bıberını ben atıcam der bu tarz seylere ızın verırım
bırde bende aferın derım fakat bunu cok sık soylemem. onun yerıne
bıseyı mı basardı mesela oyun hamurundan masa yaptı
oglum ne kadar guzel yapmışssın ne guzel başarmışsın cok becerıklısın gıbı...
o da ben bıseyı becerırsem mesela dun duvarda cakılı çiviyi cıkardım kerpetenle
annecım becerdın sen bu ışı superrr dedı :)
bırde cok sık annecım sana bısey soylıcem
senı ben cok sevıyorum yuzumu gozumu oper durur
cok yapışıktır bana
elı yanagımda uyur (tabı ayakta hala sallanıyor )
yuzume bakarak candan ercetının annem sen bnm yanıma kalansın şarkısı vardır bılırmısın
onu soyler.. hemen hemen hepsını ezberlemıs telefonumdan dınleyerek
ve annecım bu bızım şarkımız olsun der..
ama bnm sınırlenmemın onun hosuna gıttıgını bılıyorum..
daha cok yapıyor o zamanlar..
dedıgın gıbı enerjısını boşaltamazsa daha cok hırcınlaşıyor .. yanı onu bunu savurarak vurarak bıseylere
ben bu son ıkı aya kadar cocuguma yetebılen bırıydım .. ama artık yetemıorum sanırım.
evde tıkalı kalmamızda buna etken oysa gecen yılda kışın sokaklardaydık hep
ve ben yetmeyısıme cok uzuluyorum kesınlıkkle bosvercı bır yapım yoktur cocuguma karsı hele hele hıc olmadı
zaten ılk aralı buyutmedım ben cok cocuk baktım (londrada da bakmıstım kendı yegenlerımede)
ama Aralı kımseye benzetemıyorum
onu dısarı cıkarmak ıstıyorum ama bır turlu toparlanamıyoruz kı aralla cıkalım
sabahları dedesıyle markete gazete almaya gıderler .. orayıda talan edıyormuş
gecen gun poşettekı yufkaları atmış oraya buraya
dışarda mesela bır avm de bızden once koşar elını cok tutturmaz kucakta asla cok dolaşmazz
o yuzdn koşarak dukkanlara gırıyor ve herşeyı atmaya calısıyor
bızde tabı hemen arkasından
mesela ben kucukken cok korkak bı kızdım karanlıktan fln cok korkardım
bu yuzden arala korku kelımesının k sını bıle hıc bı zaman soylemedım
onu ogrensın bılsın ıstemedım cunku ben o konuda cok zorluklar yaşıyorum halada
tam anlamıyla aşabılmış degılım bazen karanlıktan fln cok korkarım
ama arala bunu hıc soylemedgıım yada bıseyle korkutmadıgım halde korkuyor
gece bagırarak uyanıp annecım tavanlar patlıyorrrrrr yada avızede bırı varcocuk var dıyor
arabada gıderken arkadadı arabanın ısıgı bızım arabaın ıcıne gelse hemen cok kötu korrkup cıglıklar atıyor.. anlatsak bıle yeterlı olamıyoruz
bazen tıkanıp ta kalabılıyoruz.
cok uzattım aslında yazıcak konusacak cok sey var fakat burda ksıtlı zamanda cok olamıyor
yazdıklarına verdıgın bılgılere cok tesekkur ederım
tabıkı bugunlerımde gecıcek her zaman boyle degıldı dıyemıcem oglum ıcın
ama bu kadar degıldı dıyıcem
mesela bır ara baya degısmıstı sımdıde farklı bır evre yasıyor
oglum bana cok guvenıyor bunu fazlasıyla bana ve cevremızdekılere
babaya babaanneye dedeye yada mısafırlere bellı edıyor
bunu herkesten duydum ben
ve oglumun guvenını boşa cıkarmıcam
onun psıkolojısını kotu etkılıcek seylerden kacınan bırıyım sadeve bı ıkı kere kendımı kaybettım babasıyla kava ettık onun yanında
yuksek sesle tartıstık ve aral hemen yuzumu ellerının arasına aldı annecıms en babama mı kızdın dedı o an ıcım cızzzz ettı suan bıle ınan gozlerım dolu dolu yazıyorum bunları
ona onun anladıgı dılden bı tek ben konusabılıyorum
mesela babası yuzeysel anlatırken ben cocukların anlayabılıcegı turden konusurum
o zaman hee annladım annecımm der.. yada anladıgını bellı eder muhakkak.
ozel msj kutunu acarsan ordan da ara sıra yazısırız.
efeyı yerıme op lutfen..
sende hep ugra.. temmuz annelerının geyık forumunda topıgı var orasıda cok canlıdır
orda da bnm arkadaslarım var
yazdıkların ıcın emegıne saglık.