2009 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Çocuklarda Büyüme ( Gelişim) Atakları
Saturday, 30 September 2006
Bebekler, doğumdan sonra belli haftalarda beyin fonksiyonlarının gelişmesi dolayısıyla "büyüme atakları“" denilen dönemleri yaşıyorlar. Büyüme atakları sonrasında bebek yeni bir beceri sahibi oluyor. Beyin fonksiyonları gelişirken organizma da uyum sağlamaya çalışıyor bu gelişime. Organlarda büyüyor ve küçük bebeklerimiz daha sık ağlıyor uyku düzeni değişiyor, beslenme düzeni değişiyor. Bu dönemlerde bebeklerin daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğundan çoğu bebek daha sik yemek yiyor ya da süt içiyor.

Bu dönemleri anne babalar dikkatli gözlemlediklerinde mutlaka arkasından bebeklerin yeni bir beceriye kavuştuğunu fark ediyorlar. Örneğin gülümsemeye baslamak, nesneleri tutabilmek, dönebilmek gibi.Özellikle ilk 1,5 yıl büyüme (gelişim) atakları daha sık ve yoğun yaşanırken ileriki yaslarda da büyüme atakları devam ediyor. Gelişim hızı yavaşladığından daha uzun aralıklarla kendini gösteren büyüme atakları her çocukta farklı etki gösteriyor. Kimi çocuk daha çok huzursuz, yorgun olurken kimi çocuğun sadece birden kıyafetlerinin küçük kalmasından anlaşılıyor büyüme atağı geçirdiği.Yeni becerilerle birlikte algılama da geliştiğinden bebek ve çocuklar bu yeni becerilerle nasıl basa çıkacaklarını da bilemediklerinden bu dönemlerde çok daha huzursuz olup, ağlayabiliyorlar. En sakin bir bebek bile birden mızmız, ağlamaklı, memnuniyetsiz, olabiliyor. Sürekli kucak istiyor. Yenilikleri yasmaya başlayan bebek bu durumla basa çıkmaya çalışıyor. Yani bir adim geri atıyor. Ancak birkaç gün geçip de bebek, yeni becerileri özümseyip, gelişimine ayak uydurduktan sonra anne baba çocuğunun yeni bir şey öğrendiğini fark ediyor.Birden bire, biraz hızlı yürüdüğünüzde, uçma yeteneğiniz olduğunu fark etseniz ne hissederdiniz? Bu durumla basa çıkmak için zamana ihtiyacınız olmaz miydi ? “Aaa artık uçabiliyorum, ne güzel” deyip günlük hayatınıza devam edebilir miydiniz? Yoksa “Ne yapacağım simdi, ne kadar hızlı yürürsem uçabiliyorum, ya çok hızlı yürürsem ne oluyor, dengemi sağlamak için ne yapmalıyım” diye düşünüp, endişelenmez miydiniz? “Ya uçarken birden yere çakılırsam ne olacak, ne kadar yükseğe havalanabiliyorum, ya sonra nasıl aşağıya ineceğim” gibi düşüncelerden uykunuz kaçmaz miydi?Bir süre yeni yeni beceriniz sizi şaşırtmaz miydi? Evet uçmak çok güzel bir yetenek olurdu, ama bu yeteneğinizi ilk fark ettiğinizde endişelenip korkmaz miydiniz?

ıste çocuklarımız da her gün yeni bir beceri ile karşımıza çıktıklarında, aslında bu becerileriyle basa çıkmak için zorlanabiliyorlar Fizyolojik gelişimlerinin dışında , algılamalarına da ayak uydurmaları gerekiyor. Küçük bebekler yeni geldikleri dünyada kendilerini güvende hissetmeye çalışırlarken , daha büyük çocuklarda yeni öğrendikleri şeylerin günlük hayatlarında yarattığı değişikliklere uyum sağlamaya çalışıyorlar.Büyüme (Gelişim) atakları kimi çocukta bir, iki gün sürerken, başka bir çocukta 1 hafta sürebiliyor. Böyle dönemlerde daha çok yardıma ihtiyaçları oluyor çocuklarımızın. Her zamankinden daha fazla ten temasına, sıcaklığa,ilgiye ve anlayışa ihtiyacı olan çocuklarımızı bu sancılı dönemlerde anlayabilmek için, büyüme ataklarının onları ne kadar zorladığını unutmamalıyız. Özellikle de çocuğa bakan anneler, bu zor dönemlerin sadece birkaç gün süren geçici bir süreç olduğunu bildiklerinde, zor günleri daha kolay anlatıp daha rahat olabiliyorlar.

S.Nil Tuncalı

Eğitmen-Çok Kültürlü Eğitim Uzmanı-Wellness Trainer

şuanda aklıma takılan sorulardan biriydi.bugun doktora gideceğiz soracaktım.her bebeği bir tutuyorllar ve kan damlası verıyorlar banada 2 hafta önce verdiler baslamadım daha sormadanda baslamayacağım.

gypsyesra alerji olabilir ama ne alerji yaptı bilmek gerk tabi.Yağızında alerjik bir bunyesi var ve losyon+krem vermişti ancak verdiği losyona sadece basının üstune sürüyorum yuze sürülmez ve vucudun sadece %20 sine sürebilirsin.kremi tum vucuduna sürüyorum.doktora sor bence birde kasıntı yada sızı yaparsa yaho eziyet cekmesin.

uzun zamadır gşrmiyordum atlayarak baktım 3k1m sünnetmi oldunuz geçmiş olsun.neden bu kadar erken oldunuz??
bebişlerimiz buyuyor masallar.evrim.gyspesra,tazem,burko,pervin.jeny aklımda kalanlar masallah epey buyumuş yavrulamız

canım hergun 1 cay kasıgı zeytınyagı içirsen.şevval bazen kaka yapmakta zorlanıyo sadece benı emmesıne ragmen.popişinde çatlak oluyomuş kımı zaman gaz cıkarırken bıle cok sıkıyo kendını.doktorda bı cay kasıgı zeytınyagı içir dedı ama hakıkı olsun dedı.ben daha baslamadım içirmeye,bazende düşünüyom acaba agır gelırmı dıe.ama doktor ilaç kullanmasından iyidir dio,çünkü böle zorlanmaya devam ederse busefer fitile alısır dedı.bılmıyom aslında.ama arada içiririm belkı hergun olmasada

DEFNE, yazı çok güzel. Çok teşekkürler.

SÜTÜ ARTTIRMAKLA ıLGıLı; yaa illa komposto mu içmek zorundayız? Ben meyveyi çiğ severim. bkz elma :) yesem de üstüne bir galon su içsem olmaz mı? Bir de neden ayran? yoğurt da aynı şey değil mi? bugün pırasa ve bulgur yapıcam, yarına taş gibi memişlerim olsun istiyorum. 2 gündür çok fos çünkü. Püreyle yoğurtla geçiştiriyorum ama Doruk illa emmek istiyo. ıyice emmeden uykuya da dalamıyo. Şu bitki çayları işe yarıyosa ben öldüm demektir çünkü dün 4 fincan içtim ve şu an itibarı ile sütüm Doruk'a yetmiyor. Umudum pırasa ve bulgur. Biliyorum geçici...

MELTEM lütfen moralini bozma. Bak artık sıpalar büyüyor. Mideleri de büyüyor. Yetmiyoruz. Aynı miktarda sütü 10 dk yerine 5 dk da indiriyorlar ve gene de aç oluyorlar. Ben Doruk'u düzenli bir doktora götürmüyorum. Evde kendim tartıyorum. Çalışmaya henüz başlamadım ve buna rağmen sadece anne sütü aldığı 2 hafta boyunca kilosu değişmedi biliyor musun? Sırf süt yetmiyor artık. Bır kutu mama aldım, onu da sevmedi. Hatta sevsin diye biraz şeker koydum, dönüp yüzüne bakmadı. Yoğurdu da sevmedi. Sen dua et, sevsin de alsın diye! Yoksa kilo da alamaz. Mutlaka alışacaklar, hem sütün olduğu sürece emzireceksin sen. Bu kadar üzme kendini lütfen.

Haftaya sebze çorbasına başlayayım diyorum ama patates kabız yapar. (BABY geçen gün armut yaptı dmeişsin ama armut tam tersi bağırsakları yumuşatır. Patatesten oluyordur bence.) ve bizim popoda çatlağımız var. Gerçi şu anda bir sıkıntısı yok Doruk'un ama olası bir kabız sendromunda çatlak da devreye girer diye korkuyorum. Doktora danışmalı en iyisi...

Gece Doruk'un ateşi çıktı -aşıdan sanırım- şurup verdim. Çift kat battaniye yerine tek battaniye örttüm, 2 kat pijama yerine tek body ile yatırdım. 1.5 saatte bir saati kurup ölçtüm. Çok şükür düştü ve yükselmedi tekrar. Ama olan bana oldu. Leylayım accık =)

Miniş, size de geçmiş olsun.

yahu siz kilo vermeyı nasıl basardınız bilmiyorum. bırakın vermeyı g,ttikçe alıyorum ben.63 kıloydum doğum sonrası suanda 68 kıloyum düşünün.nasıl önune gececeğim bunun bilmiyorum.

bu arada sike balı sürelı içen varmı ben 1 hafta içtım.sonra gelen giden oldu yatılı tabi.içmeyı bıraktım bende.işe yaryormu merak ettım sonuçta rejim yapmıyoruz.

bende çorba yediriyorum 2 gündür kakası köpük gibi ve yesile dönük ve daha fazla yapıyo neden acaba
bende brokoliyi yarın eklicem patates havuç pirinç üçlüsü yaptım bugün
allah yardımcın olsun sütün bol olsun ama şöyle düşün ben berat için ücretsiz izne ayrıldım ama sıpa memede zorla 2 dk tutabildiğimden acele geçtik ek besin mama kisütüm aslında var ama...
o yüzden suçlama bence kendini

su zeytinyagi konusunda biraz kararsizim..gecen kizimda kabizdi ve bende zeytinyagi vermistim. görümcem bana kizdi ve bir profesörün" kesinlikle cocugunuza zeytinyagi icirmeyin cünkü icerken solugu tikanabilir ve bogulabilir demis"..cünkü zeytinyagi yogun kivamli oldugu icin bebek yutmakta zorlanirmis..o yüzden korktum vede daha sonra vermedim..

neden ayran bılmıyorum ama bana bebek hemsıresı sölemeıstı tecrübeyle sabıt dedı(kendını örnek verdı yanı)ozamanlar ihtiyacım olmamıstı denememıstım ama bebek mevlütünde artan ayranları ben tükettım (cok severım zaten) mesela ben hıc bılmezdı göğsümü sıkınce süt fışkırdıgını ona şahıt olmustum ozaman.arada hala denıyorum poıtıf sonuc görüyom ama neden ayran gercekten bılmıyom.hem bebege düzenlı uyku yapar demıstı hemşire.şişlik yapmasa her öğüne tüketırım ama nedense ayran bana ekstra bi şişlik ve gaz yapıyo sankı

saol canım
bende leyla gıbıyım,malümgece nöbetim vardı.her saat basına uyandım saatı kurmama ragmen o calmadan uyandım okadar tedırgın yatmısım demekkı.neyse uyurken hıc 37nin üsütne cıkmadı.1 kere 37.2ydı.bende öle yatırdım tek uzun kollu cıtcıtlı badı tek ayaklı alt tek battnıye.sabah uyanınca yıne 37.7 oldu ama surup falan vermıyom.arada 37.5a düşüyo.şimdi uyuyo yıne ölçtüm 37.4 olmus.bakalım beklemedeyım.ama nurdan dedı 2-3 gun ates yapabılırmıs bazen.bize denk geldı sanırım.normale yarına dönecek galıba.asker nöbetı bugecede benı beklıyo.aman atesı yükselmesınde razıyım gece uyanıp kontrol etmeyeakannehir

bu arada hemen hemen hepiniz mamaya yada ek birseyler vermeye baslamışşınız.biz hala anne sütüne devam ediyoruz.bu aralar çok zorlanıyorum bu konuda çok çabuk acıkıyor birde hep oyun istiyor dun gecenın i yarısı yanı sabaha karşı 4 gibi uyandı sabah 6:30 a kadar oynadık sonra 8 de kalktı ve 12 ye kadar uyumadı.uyku akıyor gözlerinden ama ne bana nede oyuna doyuyor. eh tabi bende yorgunluktan çökmüş durumdayım.
birde gazımız pek fena kokuyor sanırım üşütmüş olmalı.eskısi gibide kaka yapmıyor saten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…